Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη

ΒΙΝΤΕΟ-Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι "η Κύπρος δεν θα χρεωκοπίσει", ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν η Κύπρος πει όχι στην απόφαση του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: "Τότε θα δούμε". 
enikos.gr

Read more...

Βενιζέλος:Ιστορικό σφάλμα του Eurogroup

ΤΩΡΑ-Βενιζέλος:Ιστορικό σφάλμα του EurogroupΟ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μάλιστα λόγο για «ιστορικό σφάλμα του Eurogroup», αναφερόμενος στην απόφαση για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, το οποίο την ίδια ώρα καταψηφιζόταν από την κυπριακή Βουλή, και τόνισε ότι «το λάθος αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Read more...

Κουβέλης:Οι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους

ΤΩΡΑ-Κουβέλης:Οι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους
"Οι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου"

Δείτε το βίντεο από το MEGA

enikos.gr

Read more...

100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ...


... ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ...
 Με πληρότητα 100% ταξιδεύουν τα αεροπλάνα από τη Μόσχα στην Κύπρο, καθώς φαίνεται ότι οι Ρώσοι καταθέτες σπεύδουν ήδη στο νησί, για να πάρουν τα χρήματά τους.
Όπως γράφει στο λογαριασμό του στο ...
Twitter ο οικονομικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου C4, Faisal Islam, όλες οι πτήσεις προς την Κύπρο είναι γεμάτες, εκτός ίσως από 1-2 θέσεις. Και παρότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών.
"Εάν θέλετε να βγάλετε πολλά χρήματα, μισθώστε ένα πολυτελές αεροπλάνο charter από τη Μόσχα στη Λάρνακα”, λέει ο Islam.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/100.html

Read more...

Απορρίφθηκε η πρόταση Ηχηρό «όχι» στο κούρεμα με 36 ψήφους έναντι 19 αποχών



Λευκωσία, Κύπρος
Με 36 ψήφους κατά έναντι 19 αποχών, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών από το ΣΔΟΕ...



Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων κ.λπ.

Το...
Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε συγκεκριμένα αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), καθώς και αντίθετη στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε πάντως για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακά στοιχεία, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά – δεδομένου ότι« όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα».

Το μέτρο αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου. Δηλαδή, της προστασίας αγαθών τα οποία κατοχυρώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 5 του Συντάγματος.

Όπως τονίζεται επίσης, ναι μεν το μέτρο αυτό να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα, στη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ' αυτού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εκ μέρους του τέλεση της πιθανολογηθείσης παραβάσεως, καθώς επίσης και στη διασφάλιση της διατήρησης στοιχείων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου κατά τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης της παράβασης. Ωστόσο, ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3296/2004, καθώς μάλιστα δεν έτυχε περαιτέρω εξειδίκευσης με το Π.Δ. 85/2005 που ακολούθησε.

Από τις συνταγματικές επιταγές, επισημαίνουν οι δικαστές, απαιτείται οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. να διαγράφονται στο νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή του κράτους δικαίου.

Στην προκειμένη περίπτωση του Ν. 3296/2004, τονίζουν, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, με τη χρήση αορίστων εννοιών (που γίνεται στο Ν. 3296/2004) «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου».

Εξάλλου, στον επίμαχο νόμο δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως. Επίσης, στο νόμο δεν ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το άρθρο 30 (παράγραφος 5 περίπτωση Ε) του Ν. 3296/2004.

Στην προκειμένη περίπτωση είχε υποβληθεί καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ. Η καταγγελία αφορούσε επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων.

Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων, όπως είναι οι υποτιμολογήσεις.

Έτσι αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ. και η απόφαση της δέσμευσης κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ-Η κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής βουλής

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ-Η κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής βουλής
Αν δεν βλέπετε το video, ελέγξτε αν έχετε εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του Adobe Flash κάνοντας κλικ εδώ


Δείτε την κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο που αφορά  στο "κoύρεμα" των καταθέσεων.
Όπως όλα δείχνουν, η επίμαχη ψηφοφορία αναμένεται τελικά να γίνει απόψε, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για μετάθεσή της την Τετάρτη.
Οι περισσότεροι πάντως βουλευτές προσερχόμενοι στη βουλή έλεγαν ότι απόψε πρέπει να γίνει και συζήτηση και η ψηφοφορία και να μην υπάρξει αναβολή.
Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι δεν εξασφαλίζεται στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για το νομοσχέδιο που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων. 
Σε δηλώσεις του στη σουηδική τηλεόραση, τόνισε ότι η Βουλή, «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, αρνητικά αναμένεται να ταχθούν όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος αναμένεται να τηρήσει αποχή.
 Την είδηση περί αποχής του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε και ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.
Το νομοσχέδιο, παρά τις τροποποιήσεις του, θα καταψηφιστεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους.

Την ίδια στιγμή έξω από τη Βουλή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, αλλά και πολλά τηλεοπτικά συνεργεία ξένων ΜΜΕ. Είναι κλειστή η  οδός Μαχμάτα Γκάντι, στην οποία βρίσκεται η Κυπριάκη Βουλή, ενώ οι πορείες διαμαρτυρίας θα καταλήξουν στην κάθετη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο.
enikos.gr


Read more...

Έστειλαν ειδοποιητήριο κατάσχεσης σε νεκρή ...



...το χρέος ήταν 29 ευρώ!
Έστειλαν ειδοποιητήριο κατάσχεσης σε νεκρή - το χρέος ήταν 29 ευρώ!
Άφωνοι έμειναν οι συγγενείς μία νεκρής γυναίκας από την Τρίπολη, όταν έλαβαν από την...
εφορία ειδοποιητήριο κατάσχεσης στο όνομά της.

Όπως αναφέρουν στο ειδοποιητήριο που της… απέστειλαν, εάν δεν πληρώσει άμεσα τα 29 ευρώ που χρωστά, ποσό που με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει στα 43 ευρώ, θα προχωρήσουν σε κατάσχεση όπως αναφέρει το arcadiaportal.gr


Read more...

Έχει... άσσο στο μανίκι ο Πούτιν;...




Η Ρωσία έχει στο μανίκι της έναν άσσο. Ποιος είναι αυτός; Ότι καλύπτει το 36% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Και όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να τιμωρήσει με εμπάργκο στην...
παροχή ενέργειας τη χώρα της Καγκελαρίου Μέρκελ. Με αυτό τον τρόπο η Μόσχα θα πιέσει τους Γερμανούς και γενικότερα τους ευρωπαίους να αναζητήσουν άλλη λύση για να διασώσουν τη Μεγαλόνησο.

Να σημειωθεί πως το 20% των συνολικών αποθεμάτων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από ρωσικά κεφάλαια, ενώ πολλές είναι και οι ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την Κύπρο. Η Ρωσία έχει επίσης χορηγήσει στην Κύπρο δάνειο ύψους περίπου 2,5 δισ. Ευρώ, το οποίο η Κύπρος επιδιώκει να επιμηκύνει.

O Steve Keen, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Western Sydney υποστήριξε πως η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα, εξαιτίας αυτού που αντιλαμβάνεται ως επίθεση προς τους πολίτες της και τα χρήματά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι καθόλου απίθανο ο Ρώσος Πρόεδρος να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέχρι να υπάρξει διόρθωση.

Όπως μάλιστα θυμίζει ο Keen, η Ρωσία είχε ξαναπαίξει το ίδιο χαρτί στο παρελθόν, όταν το 2009 ο βασικός ρωσικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η κρατική Gazprom, είχε μειώσει την παροχή προς τους Ευρωπαίους, κατά τη διάρκεια αντιδικίας με ουκρανική εταιρεία ενέργειας.

Αμ. Κάτζ.
 http://www.moneypro.gr/


Read more...

Ξεκίνησε η συγχώνευση Εθνικής και Εurobank



Ξεκίνησε η συγχώνευση Εθνικής και Εurobank
Την έναρξη διαδικασίας συγχωνεύσεως με τηνEurobank ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση της Eurobankαπό την Εθνική Τράπεζα με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ανωτέρω δύο τραπεζών.
 
Ημερομηνία μετασχηματισμού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012. Ως Ισολογισμοί μετασχηματισμού των δύο τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν οι Ισολογισμοί τους της 31ης Δεκεμβρίου 2012.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα τηςΕλλάδος ενημερώνει ότι θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για την Τράπεζα και τον Όμιλο, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 στις 17:30, ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσει κοινή κλήση τηλεδιάσκεψης της ΕΤΕ και της Eurobank στις 18:00, ώρα Ελλάδος, της ίδιας ημέρας για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων. 
moneypost.gr

Read more...

TI EΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ...


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία του ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος...
«Οι Ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο» τόνισε. «Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου».
Επιτέθηκε επίσης εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Κατέληξε, λέγοντας πως το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.

Read more...

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» «Συνεργάτες του Αναστασιάδη ήξεραν και έβγαλαν τα χρήματά τους»

Στην καταγγελία ότι  συνεργάτες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και οικονομικοί παράγοντες της χώρας ήξεραν για το «κούρεμα» και απέσυραν έγκαιρα τις καταθέσεις τους, προχώρησε η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες που φέρουν συνεργάτες του Ν. Αναστασιάδη να έχουν αποσύρει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό.

«Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι βρισκόταν στο τραπέζι το επικείμενο "κούρεμα" στις καταθέσεις και ότι οι Γερμανοί θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει το "κούρεμα"» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Μάλιστα, καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει πληροφόρηση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το ποιοι είναι εκείνοι που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα, τόσο για να διαπιστωθεί το βάσιμο των πληροφοριών, όσο και για να ενημερωθεί ο κόσμος.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264920

Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα της Eldorado Gold

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να διαμορφωθεί ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός". Τι δήλωσε για τις εξορύξεις σε Χαλκιδική και Θράκη
Ανοιχτό αφήνει η εταιρία Eldorado Gold το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών.
«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», δήλωσε ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Eldorado στην Αθήνα. «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», προσέθεσε.
Ο κ. Στρατουδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς -όπως είπε- στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. «Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», ανέφερε λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία». Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των επενδύσεων σε Χαλκιδική και Θράκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου. Τα έσοδα του Δημοσίου την επόμενη 20ετία από άμεσους φόρους εκτιμώνται σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000.
Υποστήριξαν ακόμη ότι εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως είπαν, στη Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ το αρσενικό υπάρχει στη γεωλογία της περιοχής. Στη Θράκη αντίθετα δεν υπάρχει αρσενικό, αλλά η επεξεργασία περιλαμβάνει κυάνιο (κυανιούχο νάτριο) σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες.
Η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική που έχουν εντοπισθεί και περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων εκτιμάται σε 11 δισ. δολάρια, εκτιμάται ωστόσο ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια, περί τα 20 δισ. Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί είναι 1,5- 1,6 δισ. δολάρια.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων για τη Χαλκιδική εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2011, ενώ για τη Θράκη η αίτηση εκκρεμεί. «Η κυβέρνηση είπε ότι επανεξετάζει τη μελέτη, περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης και σημείωσε: «Είναι θέμα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει ή όχι η επένδυση».
Τέλος, υποβάθμισαν τις αιτιάσεις καθηγητών του ΑΠΘ που επισημαίνουν περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εκμετάλλευση στη Χαλκιδική, λέγοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονική μελέτη, αλλά αποτελούν σχόλια επί των μελετών που έκαναν καθηγητές από το ίδιο πανεπιστήμιο, αλλά και από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και το ΕΜΠ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr

Read more...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ Η ανεργία στις παραγωγικές ηλικίες αγγίζει το 64%!!!



i-anergia-stis-paragogikes-ilikies-aggizei-to-64 
Σε 855.286 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το μήνα Φεβρουάριο. Από αυτά 366.074 είναι άνδρες (ποσοστό 42,80%) και 489.212 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,20%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,71% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,96% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,33%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,89% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,66%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,33% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,12%. 

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,15% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,04% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,81%. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 230.560 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 5.950 άτομα, ποσοστό 2,65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 54,80% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 32,90% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,44% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,43% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,34% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,09% είναι λοιποί επιδοτούμενοι. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 54.775, αυξημένες κατά 2,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (53.515) και αυξημένες κατά 36,28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (40.194). 

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 18.181 (μειωμένες κατά -33,81% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -16,54% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 19.043 (μειωμένες κατά -8,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 29,69% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 17.832 (μειωμένες κατά -21,52% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 6,45% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012). 

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 37.224, το 51,16% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -22,93% από τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο (48.301) και αυξημένο κατά 2,08% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (36.467). Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -281 θέσεις εργασίας, έναντι -17.507 τον Ιανουάριο και -13.024 τον Φεβρουάριο του 2012.

Read more...

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Διαδηλωτές πολιορκούν τη Βουλή της Κύπρου (Βίντεο)



diadilotes-poliorkoun-ti-voyli-tis-kuproy-vinteo 
Με ρωσικές και κυπριακές σημαίες Κύπριοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από την κυπριακή βουλή για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο.

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα πολιορκούν αυτήν την ώρα τη Βουλή, ενώ λεωφορεία με πολίτες απο άλλες πόλεις βρίσκονται ήδη στο δρόμο.

Βασικά συνθήματα που ακούγονται: «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία» .

Οι διαδηλωτές κρατούν πανό με συνθήματά κατά του κουρέματος και καλούν τους βουλευτές όπως καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανωμένα σύνολα καλούν τους πολίτες σε συμπαράσταση στις διαδηλώσεις για αντίσταση τους στις καταστροφικές προτάσεις της Τρόικας.

Εκ των πρώτων οργανωμένων πολιτών που έφθασαν στον χώρο ήταν μέλη της ΠΕΟ και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Ο μεγάλος όγκος των συγκεντρωμένων βρίσκεται ήδη στην κάθετη λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο σε απόσταση 50 μέτρων από τη Βουλή.

Ο χώρος ακριβώς μπροστά από το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της και ενισχυμένη με μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμέσου Δράσεως (ΜΜΑΔ) ενώ έχουν τοποθετηθεί κάγκελα στο ύψος του δρόμου που βρίσκεται η είσοδος του παλιού νοσοκομείου απέναντι απο το κτίριο της Βουλής, προκειμένου να εμποδίζεται η έλευση των διαδηλωτών. 

Επίσης, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργία ξένων ΜΜΕ βρίσκονται στην Κύπρο για να καλύψουν την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.    

Με πληροφορίες από sigmalive.com
http://newpost.gr

Read more...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ Έτσι θα γίνει η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων



etsi-tha-ginei-i-metakinisi-ton-dimosion-ypallilon 
Ανακοίνωση στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού με θέμα την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ,  Διοικητικών καθηκόντων, για τους οποίους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα απέστειλε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και στην πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ.  

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η μη υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης, ωστόσο, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού.  

Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος Κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας Αίτησης καθώς η διαδικασία αυτή αφορά μόνο όσους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας  γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα μετά τις 21.02.2013.
http://newpost.gr

Read more...

«Σοκ και δέος» με το κούρεμα...





Η φράση-κλισέ «σοκ και δέος» εκφράζει πλήρως το πώς υποδέχθηκαν στη ΔΗΜΑΡ την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων.
Αν και... το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, με ανακοίνωσή του, ουσιαστικά είπε «ναι με επιφυλάξεις» στην απόφαση των πιστωτών, οι ανησυχίες στο επιτελείο Κουβέλη δεν αφορούν την Κύπρο όσο αφορούν την Ελλάδα. 
Στελέχη που μετέχουν σε αποφασιστικές συσκέψεις στη ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου καταλαβαίνουν σιγά σιγά ότι οι Ευρωπαίοι και, κυρίως, οι Γερμανοί, είναι περίπου αδίστακτοι προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική τους. Αυτή η κατανόηση, φυσικά, οδηγεί τη σκέψη και τον προβληματισμό των ΔΗΜΑΡιτών ένα επίπεδο παρακάτω: αν η «σκληρότητα» των δανειστών διαπιστωθεί εκ νέου και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πόσες πολιτικές αντοχές θα μείνουν στη ΔΗΜΑΡ ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τα νέα μέτρα;

πηγη matrix24.gr


Read more...

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS Στυγνός εκβιασμός Βερολίνου: Δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες χωρίς σχέδιο διάσωσης



stygnos-ekviasmos-verolinoy-den-tha-anoiksoyn-oi-trapezes-xoris-sxedio-diasosis 
Μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει το Βερολίνο, μέσω ανώτατου γερμανού αξιωματούχου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στην κυπριακή Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο γερμανός αξιωματούχος τονίζει ότι «χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, κινδυνεύει η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών» και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο «είναι κακή» και ότι οι ρίζες για αυτή την κρίση εντοπίζονται «στην ίδια την χώρα».

Ο Γερμανός αξιωματούχος- τον οποίο επικαλείται το Reuters χωρίς να τον κατονομάζει- επισημαίνει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα μπορούν να ανοίξουν αν δεν υπάρξει σχέδιο διάσωσης και αναφέρει ότι «δεν έχει ιδέα» πότε και αν θα περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την κυπριακή βουλή.
http://newpost.gr

Read more...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (LIVE)



se-ekseliksi-i-krisimi-synedriasi-tis-olomeleias-tis-voylis-LIVE 
Ραγδαίες είναι εξελίξεις στην Κύπρο με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς. Αρχικά οι φήμες έκαναν λόγο για αναβολή της σημερινής συνεδρίασης προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

Τελικά τελευταία στιγμή, τα δεδομένα άλλαξαν και οι αρχηγοί των κομμάτων πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου η Ολομέλεια της Βουλής να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. 

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής




Αυτή την ώρα αρχίζει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για αναβολή ή μη της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις οποίες αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία σήμερα.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες που κάνουν λόγο για υποβολή παραίτησης από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδηςδεν την έκανε ακόμα δεκτή.

Παράλληλα πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ να καταψηφίζει τη συμφωνία ή να απέχει από τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι «Οχι» έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος , ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία του ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος.
«Οι Ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο» τόνισε. «Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου».
Επιτέθηκε επίσης εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Κατέληξε, λέγοντας πως το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΔΕΚ Δ. Συλλούρης έκανε λόγο για διάλυση της κυπριακής οικονομίας. «Οι δανειστές μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας, που την ονόμασε χρεοκρατία. 

Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις. 

Τόνισε πως οι Οικολόγοι λένε όχι, στην υποδούλωση της Κύπρου για πολλά χρόνια, ενώ κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέτοια Ευρώπη δεν την θέλουμε».

Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το κούρεμα

Μιλώντας στην σουηδική τηλεόραση ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. 

Σε ερώτηση για πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.

Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευση του από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

Ταυτόχρονα, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο. 

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Αναστασιάδη

Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κύπρου χθες το βράδυ. Κατά την επικοινωνία αυτή η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την τηλεφωνική αυτήν επικοινωνία. 
http://newpost.gr

Read more...

ΤΑΙΠΕΔ: Στα 75 εκατ. ευρώ η επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας

Τι αναφέρει έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για την ανάπτυξη του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας
Τα 75 εκατομμύρια ευρώ θα προσεγγίσει η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Σήμερα η έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης ή εποπτείας στην περιοχή του ακινήτου, έχει ως αποτέλεσμα η έκταση αυτή να έχει γίνει δύσβατη και ανεξέλεγκτη, ως προς την προστασία των φυσικών πόρων. Αντίθετα, η ήπια και χαμηλής πυκνότητας κατοίκηση της περιοχής, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση και την προστασία της έκτασης», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ και διαβεβαιώνει ότι το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης του ακινήτου λαμβάνει υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου και προβλέπει ένα σενάριο ήπιας ανάπτυξης με παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής στάθμης, με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση της οικιστικής χρήσης.
Στην περιορισμένη παραθεριστική οικιστική ανάπτυξη θα δοθούν αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, αναφέρει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ και υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα γίνει σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και γι΄αυτό έχουν εξαιρεθεί από την προς ανάπτυξη έκταση, τα εντός του ακινήτου δασικά τμήματα και ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 35.800 τμ, με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη στο 7% της έκτασης.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των φυσικών πόρων και των ζωνών προστασίας του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και κατά τη λειτουργία της τουριστικής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, άνω του 60%, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου.
Ο τρόπος ανάπτυξης του υπόλοιπου ακινήτου προβλέπει την απόδοση του 50% της προς αξιοποίηση έκτασης σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν, και στη συνέχεια θα συντηρούνται από τον επενδυτή με δικά του έξοδα. «Κατά συνέπεια, σχεδόν το 80% της έκτασης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι ή κοινόχρηστοι χώροι», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ με την οποία έκανε λόγο για οικονομική παράδοση άνευ όρων σε αλλοδαπά συμφέροντα και για κυβέρνηση η οποία θα στερήσει το Δημόσιο από κάθε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο «Ερημίτης» είναι μια από τις λίγες ελεύθερες περιοχές στο νησί και στην Ελλάδα που αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα, μέσω του οποίου διατηρούνται ακόμα θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα και εξέφραζε φόβους ότι ο επενδυτής θα χτίσει, όπως θέλει και όπου θέλει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αεροπλάνο με 1.000.000 ευρώ από Λονδίνο σε Κύπρο για τους Βρετανούς στρατιώτες

Ένα αεροσκάφος της βασιλικής αεροπορίας ξεκίνησε από το Λονδίνο "φορτωμένο" με χρήματα, για την ενίσχυση των Βρετανών στρατιωτών, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα ΑΤΜ στην Κύπρο
Η Βρετανία έστειλε σήμερα ένα στρατιωτικό αεροσκάφος φορτωμένο με 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά για τους Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στο νησί, για την περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και οι χρεωστικές κάρτες.
"Μία πτήση της RAF αναχώρησε σήμερα το απόγευμα μεταφέροντας 1 εκατομμύριο (ευρώ) για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να χορηγηθούν στο στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που έχουν να πληρώσουν δάνεια, εφόσον σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και οι χρεωστικές κάρτες" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Read more...

Μέχρι και 50% το "κύμα'' εκροών από καταθέσεις ξένων τραπεζών αν περάσει το ''κούρεμα''

Μέχρι και στο 50% μπορεί να φτάσουν οι εκροές καταθέσεων από ξένες τράπεζες λένε οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών. Υπέρ του νομοσχεδίου ο Σύνδεσμος Κυπριακών Τραπεζών
Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ''κούρεμα'', προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε ''κούρεμα'' στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ''βάλουν λουκέτο'' τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.
Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο ''καλάθι'' όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας
Εξάλλου, μουδιασμένο είναι το λιανικό εμπόριο Τα νοικοκυριά εφοδιάζονται μόνο με τα απαραίτητα τρόφιμα για τις άμεσες ανάγκες τους. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους είναι πενιχρή και περισσότερο η ημέρα μοιάζει με αργία παρά με κανονική εργάσιμη.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι η άντληση όσο περισσότερου ρευστού από τις ATM των τραπεζών, αν και πάρα πολλοί δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαπιστεύσεις για τη μαθητική παρέλαση της Κυριακής 24 Μαρτίου...




Για τη διευκόλυνση στη δημοσιογραφική κάλυψη της μαθητικής παρέλασης, την Κυριακή 24η Μαρτίου 2013, υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται διαπίστευση των δημοσιογράφων, των φωτορεπόρτερ, καθώς και των μελών των ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων.

Τα...
Μέσα Ενημέρωσης παρακαλούνται να ενημερώσουν, έως τις 19.00 της Τετάρτης 20 Μαρτίου, το γραφείο Τύπου του δήμου Αθηναίων για τα ονόματα και τους αριθμούς Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας των απεσταλμένων τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση sec.press@cityofathens.gr ή στον τηλεφωνικό αριθμό 210-3722163

Η παραλαβή των διαπιστεύσεων θα γίνει από το Γραφείο Τύπου (οδός Αθηνάς 63, 2ος όροφος ) κατά τις ημέρες 21 και 22 Μαρτίου, από τις 08:00 έως τις 20.00.

Η είσοδος των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και των μελών των ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων, θα γίνει μόνο από την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, στο ύψος της Ερμού...


Read more...

ΧΡΥΣΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 1,4 ΔΙΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ...

Ρεπορτάζ : Νεφέλη Κατακουζηνού
(από το protothema.gr ) 
ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ;
Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ, η διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις έρευνες και υπογράφει (το περασμένο Σάββατο) συμφωνία-μαμούθ, ...
ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη. Το γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ που έκλεισε ο κ. Περιστέρης είναι το μεγαλύτερο έργο που υπογράφηκε την τελευταία πενταετία στη χώρα μας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εν λόγω συμφωνία προκαλεί ανατροπές στο κατεστημένο των κατασκευών και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία «εθνικού νταβατζή», για να θυμηθούμε τη ρήση του κ. Κώστα Καραμανλή για κάποιους διαπλεκόμενους εργολάβους.


Ο ανταγωνισμός έχει θορυβηθεί σφόδρα από την προνομιακή σχέση που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ -η οποία εσχάτως επεκτείνεται και στον χρυσοφόρο τομέα των απορριμμάτων- αποκαλύπτοντας έτσι την προσπάθεια για καθολική κυριαρχία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου στον δημόσιο επιχειρηματικό στίβο.

Στο παρασκήνιο, δύο πρόσωπα με άρωμα γυναίκας, τα οποία από θέσεις-κλειδιά στην άσκηση πολιτικής διαμορφώνουν κλίμα, συμβουλεύουν και επηρεάζουν ως προς τη λήψη αποφάσεων.
Η πρώτη ως σύντροφος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα, διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά χαλκέντερου μάνατζερ, και η δεύτερη ως alter ego του μοιραίου πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και νυν σύμβουλος άλλου πολιτικού προσώπου με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής ελίτ και με επιρροή σε μεγάλο μιντιακό συγκρότημα της χώρας.



Πρόκειται για την ίδια γυναίκα που ενώ η Επιτροπή της Βουλής διερευνά τον ρόλο της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αυτή καταφέρνει και διορίζεται στο γραφείο πολιτικού στις Βρυξέλλες!

Πέραν κάθε αμφιβολίας, τα νέα συμβόλαια, τα πρόσωπα εξουσίας και οι θέσεις που αναπτύσσει στην αγορά η ΤΕΡΝΑ διαμορφώνουν έναν νέο ισχυρό πόλο στις κατασκευές, στα σκουπίδια και την ενέργεια, ο οποίος, κεφαλαιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί στον χώρο του Τύπου, έχει αποκτήσει δύναμη και ισχύ σε βαθμό που εμφανίζεται να λύνει και να δένει στη δημόσια διοίκηση, να πετυχαίνει τροπολογίες, όρους και κανόνες σε νομοθετήματα, να κόβει και να ράβει στη στρατηγική που χαράζει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ αυτομάτως την προβιβάζει στην πρώτη θέση από πλευράς ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ενα βήμα πίσω βρίσκεται η εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, με 2,9 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο ισχυρός κυπριακός όμιλος της J&P AΒΑΞ, συμφερόντων του κυρίου Δάκη Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, που βρίσκεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για τη μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που βρισκόταν για πάνω από έναν χρόνο στο ψυγείο εξαιτίας του ρίσκου της χώρας αλλά και των μεγάλων προβλημάτων χρηματοδότησης του έργου (οι υποψήφιοι δανειστές ζητούσαν να μπει ρήτρα δραχμής στη σύμβαση δανειοδότησης!), προβάλλεται ως σωτήρια λύση για την επιβίωση της ΔΕΗ.

Με τις κυβερνητικές πλάτες του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, η συμφωνία υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη, χωρίς να υπολογίζονται ιδιαίτερα η προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας για τους όρους της σύμβασης αλλά και οι εξαγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού ότι δεν θα υπογραφεί εάν δεν εγκριθεί πρώτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Συμπτωματικά, την προηγούμενη μέρα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μια άλλη αμαρτωλή, όπως αποδείχτηκε, σύμβαση της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι.

Η δίωξη αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση της Επιχείρησης (ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος) με τη ΜΕΤΚΑ και η οποία φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Επιχείρησης, όμως, δείχνει να αδιαφορεί για τον έλεγχο που ασκεί η Δικαιοσύνη στις συμβάσεις της. Μάλιστα στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες και δεύτερη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντιζελοηλεκτρικές μονάδες στη Ρόδο, ισχύος 120 MW, που υπεγράφη το 2009 με την εταιρεία του κ. Περιστέρη, αλλά ακόμη η σύμβαση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ δεν έχει βρει το οικόπεδο που θα γίνει το έργο!

Η μονάδα, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ με κόστος κατά 52% μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό (το τίμημα ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ), και μάλιστα με εξοπλισμό χαμηλής απόδοσης (τετράχρονες μηχανές αντί δίχρονες υψηλής απόδοσης). Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν έχουν ήδη κοστίσει στη ΔΕΗ 37 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Η ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από το έργο διεκδικώντας πρόσθετα κονδύλια 12 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Δεν είναι όμως οι μόνες αποζημιώσεις που έχει λάβει. Ανάλογα μπόνους, που υπολογίζονται σε άνω των 50 εκατ. ευρώ, εισέπραξε τους τελευταίους μήνες και για το βαλτωμένο οδικό έργο του Ε65, ενεργοποιώντας όρους λεόντειων συμβάσεων παραχώρησης.


Η συμφωνία και η ποινική ρήτρα 

Αψηφώντας τη δικαστική έρευνα για συμβάσεις που ζημιώνουν με εκατομμύρια τη ΔΕΗ και την αναγκάζουν να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή της γιγαντιαίας μονάδας των 660 MW στην Πτολεμαΐδα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.

Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

■ Τι φοβήθηκαν και έσπευσαν να βάλουν τις υπογραφές, τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση του έργου εξακολουθεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αοριστολογίες των ανακοινώσεων της ΔΕΗ;

■ Ηταν αναγκαίο η Επιχείρηση να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση σε περίοδο κρίσης όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών στους οποίους συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΤΕΡΝΑ;

■ Οταν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες, ποια υποχρέωση έχει αναλάβει η Επιχείρηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών; 


Η ΔΕΗ δείχνει να έχει λησμονήσει τα προβλήματα ρευστότητας που η ίδια διατεινόταν ότι έχει προκαλέσει το έμφραγμα στην αγορά εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για το χαράτσι στα ακίνητα, και τώρα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι πέραν των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (κοινοπρακτικό δάνειο από γερμανικές τράπεζες, δανεισμός από εμπορικές τράπεζες κ.ά.) που θα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση της μονάδας στην Πτολεμαΐδα είναι σε θέση να καλύψει την επένδυση με ίδια κεφάλαια αντλώντας -εάν χρειαστεί- κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά!

Σε άλλη περίπτωση (αν δεν εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι) η Επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώσει 70 εκατ. ευρώ εφόσον ενεργοποιηθεί η ποινική ρήτρα που περιέχει η συμφωνία και η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου, σε περίπτωση που αυτό ακυρωθεί με υπαιτιότητα της ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση δικαιολογεί το μπόνους ως μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις, χωρίς όμως να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε πρόταση προς το διοικητικό συμβούλιο να περιληφθεί στη σύμβαση όρος ότι σε περίπτωση ακύρωσης του έργου η ΔΕΗ θα υποχρεούνταν να καταβάλλει μόνο το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.


Η σύμπραξη στα απορρίμματα εκτοπίζει μια πολυεθνική 

Οσοι πάντως γνωρίζουν τους δεσμούς που έχει συνάψει η ΔΕΗ με τη ΤΕΡΝΑ δεν αιφνιδιάζονται από την τροπή των εξελίξεων. Η έκπληξη που προκάλεσε στην αγορά η εμφάνιση κοινού σχήματος (ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ) για τη διεκδίκηση των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική έκρυβε μια μυστική συμφωνία για την οποία ήδη οι δύο εταιρείες έχουν ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για την εξαγορά από την ΤΕΡΝΑ της θυγατρικής της ΔΕΗ Waste Syclo, η οποία συστάθηκε με τη σύμπραξη του ισπανικού ομίλου της Urbaser για να διεκδικήσει κομμάτι της μεγάλης πίτας από τα απορρίμματα. Η τελευταία όμως «ξεδοντιάστηκε» από το εγχώριο καρτέλ των εργολάβων, με αποτέλεσμα μετά την ανάληψη της καθαριότητας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να μην ξαναπάρει έργο. Πλέον η πολυεθνική εταιρεία αναθεωρεί τη στρατηγική της στη χώρα μας, πουλώντας τη συμμετοχή της στην ΤΕΡΝΑ. Η τελευταία δε, όπως φαίνεται, έχει όλα τα μέσα και τα έργα ώστε να παίρνει με το σπαθί της και να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην προσπάθεια να θωρακίσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα από τις προσφυγές που δέχονται τα «πράσινα» έργα της, μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί μια φωτογραφική διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του επενδυτικού νόμου. Με τον κίνδυνο να καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η επένδυση των 33 αιολικών πάρκων που σχεδιάζει στην Κρήτη, η κυβέρνηση πέρασε ειδική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να μεταφέρει την άδειά της σε άλλη περιοχή σε περίπτωση κωλύματος. Ακόμη δηλαδή και αν το έργο δεν γίνει ποτέ για τον χώρο όπου σχεδιάστηκε, η ΤΕΡΝΑ, όπως και άλλες εταιρείες με ανάλογα προβλήματα, μπορεί να «μετακομίσει» την άδειά της όπου υπάρχει φιλικότερο επενδυτικό κλίμα!

Παρόμοια παρέμβαση έγινε και για τη διάσωση του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), ενός δρόμου που σχεδιάστηκε από τον κ. Γιώργο Σουφλιά για να συνδέσει τη Νότια Ελλάδα (στο ύψος του ΠΑΘΕ) με την Εγνατία, αλλά στην πορεία εκτιμήθηκε ότι ήταν ασύμφορος και υπήρξαν σοβαρές προτάσεις να ακυρωθεί. Οι αφόρητες πιέσεις και τα σχεδόν εκβιαστικά διλήμματα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για αποζημιώσεις-μαμούθ λύγισαν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον ειδικό διαπραγματευτή του πρωθυπουργού για τους οδικούς άξονες κ. Ευθύμιο Βιδάλη. Με βάση τον νεότερο σχεδιασμό το έργο θα γίνει σε πολύ μικρότερη έκταση (από τον Κάμπο έως τα Τρίκαλα), καλύπτοντας από τα 174 αρχικά χιλιόμετρα μόνο τα 85. Ετσι, θα κατασκευαστεί ένας μίνι αυτοκινητόδρομος δίχως αρχή (κόβεται το τμήμα από τη Λαμία ως τον Δομοκό) και τέλος (από τα Τρίκαλα ως την Παναγιά), που είναι αβέβαιο ποιες ανάγκες θα εξυπηρετεί και τι αποζημιώσεις θα χρειαστεί να δώσει η Πολιτεία για να μπορεί να ξεπληρώσει η εταιρεία τα δάνεια που θα τις χορηγήσουν οι τράπεζες.



Ο κ. Γιώργος Περιστέρης     Ο κ. Αρθούρος Ζερβός       Η κυρία Αννυ Ποδηματά      Η κυρία Μόνα Παπαδάκου


Η παρέα

Οι εκλεκτικές σχέσεις Ζερβού - Ποδηματά και Μόνας του Παπακωνσταντίνου
Η σχέση της ευρωβουλευτού με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τη στενότερη συνεργάτιδα του πρώην τσάρου της οικονομίας

Oι όλο και τακτικότερες από κοινού εμφανίσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Αννυς Ποδηματά συντονίζονται στο πλαίσιο των συνεδρίων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ετσι, στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου μίλησαν για το ίδιο θέμα στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον χώρο της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του πρόεδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών κ. Γιώργου Περιστέρη. Πριν από ενάμιση μήνα στη Βιέννη, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Αιολική Ενέργεια, ήταν και πάλι ομιλητές. Βέβαια, το ότι δύο άνθρωποι βρίσκονται τακτικά σε επιστημονικά πάνελ ή είναι ομοτράπεζοι σε αντίστοιχα συμπόσια θα ήταν απλή σύμπτωση αν αφορούσε μόνο τις κοινές ιδέες και πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, ο σαμάνος της παγκόσμιας πράσινης ενέργειας πρόεδρος της ΔΕΗ και η εσχάτως εξειδικευθείσα στις ήπιες μορφές ενέργειας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνδέονται και με στενή φιλία.

Στην παρέα ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και η κυρία Μόνα Παπαδάκου, η πρώην στενή συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γνωστή και ως «Μόνα του Μνημονίου». Το νέο έτος βρήκε τη Ναξιώτισσα οικονομολόγο μόνιμα εγκαταστημένη στο Βέλγιο ως διαπιστευμένη βοηθό της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Ποδηματά. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, όταν η κυρία Παπαδάκου άρχισε να απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτης στο γραφείο της κυρίας Ποδηματά στην Αθήνα. Η μετακόμισή της στις Βρυξέλλες επιταχύνθηκε μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του πρώην τσάρου της Οικονομίας. Και καθώς η δημόσια διαδρομή της ταυτίστηκε με την πορεία του πρώην υπουργού ακολουθώντας τον από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η κυρία Παπαδάκου κλήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη να καταθέσει για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Στα 61 του σήμερα, ο απόφοιτος του φημισμένου Πανεπιστημίου Πρίνστον και καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την πλούσια κόμη και το νεανικό παρουσιαστικό και η πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας και πρώην δημοσιογράφος βρέθηκαν από άποψη ενδιαφερόντων κοντά όπως οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα δύο πτερυγίων. Η από κοινού γνώση της γαλλικής γλώσσας δε, μια και ο κ. Ζερβός είναι διπλωματούχος και δόκτορας μηχανικός του Πανεπιστημίου Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού, διευκόλυνε τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ηταν τον Μάρτιο του 2009 όταν ο καθηγητής κ. Ζερβός, κατά την παρουσίαση της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, εντυπωσίαζε το κοινό της «Αίγλης» του Ζαππείου, ανάμεσα στο οποίο βρισκόταν η δημοσιογράφος και ήδη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2007. Τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ο καθηγητής αναλαμβάνει τα υψηλά του καθήκοντα στη ΔΕΗ. Στις αρχές Ιανουαρίου της νέας χρονιάς παραβρίσκονται αμφότεροι στην κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. Η πράσινη ανάπτυξη εκείνη την περίοδο «πουλάει», καθώς στο πολιτικό πηδάλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής βρισκόταν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.



Η ευρωβουλευτής κυρία Αννυ Ποδηματά, στενή φίλη του κ. Αρθούρου Ζερβού, και προϊσταμένη της κυρίας Μόνας Παπαδάκου

Η απομάκρυνση δε της τελευταίας από το ΥΠΕΚΑ, η οποία τον προστάτευε, δεν έθιξε τον κ. Ζερβό, ο οποίος θεωρείται ότι διατήρησε το πόστο του χάρη στις στενές σχέσεις του με τον νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Αργύρη Οικονόμου, αλλά και στη φιλική σχέση που διατηρεί με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρία Ποδηματά. Αμφότεροι εκτιμάται ότι συνθέτουν την πολιτική ασπίδα που τον κράτησε στη θέση του προέδρου. Εντούτοις, λέγεται ότι τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τον υπολογισμό της μισθοδοσίας του κ. Ζερβού, και ειδικότερα για το εξωφρενικό επίδομα Οικογενειακών Βαρών που προστίθετο μηνιαίως στον λογαριασμό υπέρ του γιου του καθηγητή. Ωστόσο, αυτό θεωρείται ανώδυνη αμυχή μπροστά στην παραλίγο «γάγγραινα» της Επιχείρησης στην οποία οδηγούσαν τα αλλεπάλληλα λάθη του.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση για την αναμόρφωση των τιμολογίων που δεν συνέταξε ποτέ, αν και γνώριζε ότι είχε υποχρέωση να το πράξει, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αυξηθούν έως και 48,7%. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν επανειλημμένες αιτιάσεις ακόμη και μέσα από το διοικητικό του συμβούλιο, η έκθεση δεν συντάχθηκε και οι αυξήσεις επιβλήθηκαν στους καταναλωτές. Στο επιχειρηματικό πεδίο, επί της θητείας του επιχειρούνται σκανδαλώδεις συμβάσεις έργων οι οποίες ζημίωσαν τη ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο για τη μονάδα στη Ρόδο, το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε, ζημίωσε την Επιχείρηση με περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Παράλληλα ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να εγκρίνει την αγορά πέντε εταιρειών με τρία αιολικά πάρκα σε λειτουργία και τρεις άδειες επίσης αιολικών πάρκων της εταιρείας BCI του κ. Δημήτρη Καραγκουλέ, παλιού συναγωνιστή του από τον χώρο της Αριστεράς, σε υψηλότερο τίμημα από το προβλεπόμενο. Η υπόθεση τελικά πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και το έργο της Ικαρίας, στο οποίο υπεργολάβος ήταν ο αδελφός του! Η σύμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ από 18 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν έφτασε στα 45 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση μόλις του 40% του έργου, με δύο χρόνια μάλιστα καθυστέρηση!

Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα, αποδεικνύει περίτρανα την πολιτική προστασία της οποίας τυγχάνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Ζερβός. Ο «αριστερός» πρόεδρος της ΔΕΗ -ανήκει όπως δηλώνει στην Δημοκρατική Αριστερά- είναι δεδομένο πλέον ότι χαίρει αυτής της πολιτικής προστασίας, γεγονός που γίνεται ολοφάνερο πια με την επανεκλογή του στα ηνία της Επιχείρησης παρά την αλλαγή κυβερνήσεων και πολιτικών στηριγμάτων.

 Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο... πλούσιο έργο του, είναι εντυπωσιακό το πώς ο κ. Ζερβός, έπειτα από μια πολύχρονη ακαδημαϊκή διαδρομή, ανακάλυψε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η αγορά υπερκοστολογημένων αιολικών πάρκων όταν αυτά μάλιστα ανήκουν σε σύντροφο της Αριστεράς. Ακόμη, πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ένταξη της άμμου στην κατηγορία του βράχου όταν τις εκσκαφές τις κάνει η εταιρεία που έχει διασύνδεση με τον αδελφό του, και πόσο συμφέρουσα μπορεί να είναι η εκταμίευση 70 εκατ. ευρώ για ένα έργο που θα κατασκευαστεί σε ανύπαρκτο οικόπεδο...



Η κυρία Μόνα Παπαδάκου όταν ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος συνοδεύοντας τον παλιό της προϊστάμενο, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου


Η Μόνα του Παπακωνσταντίνου

Στην παρέα Ζερβού - Ποδηματά, όμως, προστέθηκε όπως προαναφέρθηκε και ένα άλλο άτομο. Ο λόγος για την κυρία Μόνα Παπαδάκου, τη στενότερη συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, που μετά τις φουρτούνες του πρώην προϊσταμένου της με την Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε να ανοίξει ξανά ευρωπαϊκά πανιά, εγκαταλείποντας την ούτως ή άλλως μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Μετά τις πολύωρες και εξαντλητικές συναντήσεις της με τους τροϊκανούς στο πλευρό του πολιτικού της μέντορα, πρώην υπουργού Οικονομικών, διαπραγματευόμενη σκληρά την οικονομική επιβίωση αυτού του λαού (με τα γνωστά αποτελέσματα), η κυρία Παπαδάκου πήρε των ομματιών της για τις Βρυξέλλες και για τη θέση της διαπιστευμένης βοηθού της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίας Ποδηματά. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα προβλήματα δεν λείπουν, με την ίδια να καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα γενικότερο κλίμα αναταραχής και αναστάτωσης που επικρατεί στον επαγγελματικό της περίγυρο.

Η επιστημονική εξειδίκευσή της φαίνεται ότι συνετέλεσε στην επιλογή της από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ποδηματά: «Η Μόνα είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο. Είναι ένα παιδί πολύ εργατικό και σοβαρό στη δουλειά του και με μεγάλη διάθεση προσφοράς. Εχω την καλύτερη άποψη για την επιστημονική και επαγγελματική της αρτιότητα». Η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, με την πρώην σύμβουλο του κ. Παπακωνσταντίνου να απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο γραφείο της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

 Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή σελίδας στα επαγγελματικά της κυρίας Παπαδάκου ύστερα από την τριετή θητεία της δίπλα στον πρώην υπουργό Οικονομικών σε όλα τα δημόσια αξιώματα που κατέλαβε μέχρι σήμερα. Βέβαια, οι Βρυξέλλες δεν είναι μια πόλη χωρίς οικείες εικόνες για τη «Μόνα του μνημονίου», όπως έγινε γνωστή λόγω της ενεργούς συμμετοχής της στη στενή οικονομική ομάδα που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το καλοκαίρι του 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας την επιστημονική της επάρκεια στα μακροοικονομικά μεγέθη, της πρότεινε να συνδράμει το έργο του ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε η δημόσια διαδρομή της ταυτίστηκε με την πορεία του πρώην υπουργού, ακολουθώντας τον στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι τον Μάιο του 2012.

Η άφιξη, όμως, της κυρίας Παπαδάκου στις Βρυξέλλες τη βρίσκει αντιμέτωπη με μια όχι και τόσο γνώριμη κατάσταση για τα δεδομένα των ελληνικών πολιτικών γραφείων. Απολύσεις συνεργατών, συνοδευόμενες από καταγγελίες για ηθική παρενόχληση εκ μέρους της κυρίας Ποδηματά, οι οποίες φτάνουν μέχρι τις αίθουσες των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συνθέτουν τo παζλ μιας ιστορίας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαμάχη που προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ να απολύσει μία εκ των συνεργατών της πριν από λίγους μήνες και η προσφυγή της τελευταίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης, επικαλούμενη «ηθική παρενόχληση» εις βάρος της, φέρνει τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς καλείται να υπερασπιστεί την επιλογή της εκπροσώπου του έναντι των δικαστικών αξιώσεων της πρώην βοηθού της.

Σύμφωνα με την κυρία Ποδηματά, η εκλογή της ως αντιπροέδρου τον Ιούλιο του 2011, όταν και υπουργοποιήθηκε ο προκάτοχός της κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, και «το γεγονός ότι δεν όρισα και δεν αναβάθμισα κάποιον από τους βοηθούς μου στη θέση του βοηθού αντιπροέδρου, έχοντας συμβουλευτεί προηγουμένως όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους, προκάλεσε μια απίστευτη έκρηξη από την πλευρά τους». Λύση στο εμπόλεμο κλίμα, όπως το χαρακτηρίζει, «λόγω του ότι δύο πρώην συνεργάτες μου υπονόμευαν συστηματικά τον καινούριο βοηθό μου», δόθηκε μέσω της απόλυσής τους, με τους Ευρωπαίους δικαστές να καλούνται τώρα να λύσουν το μυστήριο της «ηθικής παρενόχλησης» που καταγγέλλει ένας εξ αυτών.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/14.html

Read more...