Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μέχρι και 50% το "κύμα'' εκροών από καταθέσεις ξένων τραπεζών αν περάσει το ''κούρεμα''

Μέχρι και στο 50% μπορεί να φτάσουν οι εκροές καταθέσεων από ξένες τράπεζες λένε οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών. Υπέρ του νομοσχεδίου ο Σύνδεσμος Κυπριακών Τραπεζών
Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ''κούρεμα'', προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε ''κούρεμα'' στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ''βάλουν λουκέτο'' τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.
Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο ''καλάθι'' όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας
Εξάλλου, μουδιασμένο είναι το λιανικό εμπόριο Τα νοικοκυριά εφοδιάζονται μόνο με τα απαραίτητα τρόφιμα για τις άμεσες ανάγκες τους. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους είναι πενιχρή και περισσότερο η ημέρα μοιάζει με αργία παρά με κανονική εργάσιμη.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι η άντληση όσο περισσότερου ρευστού από τις ATM των τραπεζών, αν και πάρα πολλοί δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: