"Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα Σπαρτιάτικο μέλλον" γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς του Λος Αντζελες, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση, όπως ο μυθικός Ηρακλής καθάρισε τους σταύλους του Αυγεία, έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της απαλλαγής της χώρας από το τοξικό βουνό του δημόσιου χρέους, που απειλεί την οικονομική ευρωστία μεγάλου μέρους και της Ευρώπης".
Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες σημειώνει μάλιστα ότι "η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τoν πιο αυστηρό έλεγχο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιχειρεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της τα επόμενα χρόνια". Το BBC σημειώνει ότι η Ευρωπαική Επιτροπή επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στα σχέδια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της. Λίγοι στις Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα αν δεν την ωθήσουν σκληρά οι εταίροι της στην ζώνη του ευρώ".
"Η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να κριθεί στους δρόμους της Αθήνας"
Ο καθηγητής Μάριο Λέβις .καθηγητής Οικονομικών στο Cass Business School, δηλώνει στο BBC είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της. "Eίναι εξαιρετικά δύσκολo να μειωθεί το έλλειμμα στα επόμενα τρία χρόνια Η αύξηση των φόρων δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αυξηθεί και η παραγωγικότητα," τονίζει ο βρετανός καθηγητής.
Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει τα ελληνικά συνδικάτα, σχολιαστής του BBC σημειώνει μάλιστα ότι "η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να καθοριστεί από τα γεγονότα στους δρόμους της Αθήνας".
Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν πάντως ότι "το Βερολίνο κατασκευάζει ένα τείχος προστασίας της Ελλάδας", γεγονός "που έδωσε ήδη μεγάλη ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".
"Αξιωματούχοι στο Βερολίνο παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν την κατασκευή ενός τείχους, ώστε να αποτραπεί να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση του χρέους".
Η ισπανική Ελ Παϊς αναφέρει σε κύριο άρθρο της ότι "η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η στήριξη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις... Η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις". Σύμφωνα με το Ρόιτερς και τη γερμανική έκδοση των Φαινάνσιαλ Τάιμς, πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο δήλωσαν ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει διμερή βοήθεια αλλά και τη υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ αρνήθηκε ότι έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
"Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και το τελευταίο βήμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου" σημειώνει η Ελ Παϊς και προσθέτει: "Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης συναντούν αντιστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι κατερχονται σήμερα σε απεργία, αλλά και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος".
Σενάρια στήριξης
Η γαλλική εφημερίδα Monde σημειώνει από την πλευρά της οτι "βρίσκονται στο τραπέζι πολλά σενάρια στήριξης της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Το πιο σοβαρό είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο εμπόδιο: οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν μια τέτοια διάσωση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η άλλη δυνατότητα θα ήταν μια παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν τη λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε "ταπεινωτική" ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οι Τάιμς του Λονδίνου σε άρθρο υπό τον τίτλο "Ελληνική τραγωδία" τονίζουν:
"Οι χρεωμένες οικονομίες της νότιας Ευρώπης να απειλούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ανάγκη για μια διάσωσή τους καταδεικνύει τις αδυναμίες στη νομισματική ένωση. Ο λόγος είναι η απειλή για μία κρίση χρέους σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ισπανία και την Πορτογαλία Μια διάσωση της Ελλάδας θα ήταν πολιτικά δύσκολη και δαπανηρή, και αυτό θα δημιουργούσε ένα φοβερό προηγούμενο. Όμως, η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει δεκτή. Έχει σημασία και για την ίδια τη Βρετανία"
Η αμερικανική Γουόλ Στρητ Τζέρναλ σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι "Η Ευρώπη εξετάζει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα".
"Η Γερμανία -γράφει η αμερικανική εφημερίδα -εξετάζει ένα σχέδιο με τους ευρωπαίους εταίρους της να προσφέρει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα , εγγυήσεις στα δάνειά τους, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης".
Η αμερικανική Ουάσινγκτον Ποστ σημειώνει πάντως ότι ήδη οι πληροροφορίες για την ύπαρξη ευρωπαικού σχεδίου στήριξης της Ελλάδας συνέτεινε στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς ο Dow Jones ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες. "Οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα στη διαχείριση των προβλημάτων του χρέους της, οδήγησαν χθες στην άνοδο του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες.
Το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ ,τέλος "οι Βρυξέλλες και όχι η Αθήνα θα ελέγχουν στο εξής αν και με ποιο τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας φέρνει αποτελέσματα"...
"Αν οι λεπτομερείς και συνεχείς επιθεωρήσεις δείχνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολείπονται από τα προβλεπόμενα, όπως είπε ο Χοακίν Αλμούνια, στη συνέχεια οι φύλακες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα. Υπήρξαν εκκκλήσεις, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ,να στταλεί στην Ελλάδα ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ με μεγάλες αρμοδιότητες; Η μικρή χώρα έχει καταστεί σχεδόν ένα προτεκτοράτο της Ευρωπαικής Ενωσης ", σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.