Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Τίτλοι τέλους για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Νέο “ραντεβού” στις 6 Μαρτίου στο Κιλελέρ

Έκλεισε και επίσημα το κεφάλαιο αγροτικές κινητοποιήσεις για…φέτος.

Οι αγρότες μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης με τους εκπροσώπους τους στην άκαρπη συνάντηση με την κα. Μπατζελή αποφάσισαν να «αναστείλουν» τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα στον Τύρναβο, στον Πλατύκαμπο, στις Μικροθήβες καθώς και από τη Στέρνα στην Τρίπολη.

Με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν ότι δεν θεωρούν πως νικήθηκαν από την τακτική της κυβέρνησης, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις κινητοποιήσεις...

Τα τρακτέρ σε Νίκαια και Προμαχώνα θα αρχίσουν από την Πέμπτη να αποχωρούν από τα μπλόκα.

Οι αγρότες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ως προς την αδιάλλακτη στάση καθώς και την αντιμετώπιση που είχαν τόσο εκ μέρους της Υπουργού όσο και της κυβέρνησης γενικότερα, ενώ μίλησαν για αναστολή των κινητοποιήσεων και δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ (6 Μαρτίου) όπου φέτος θα εορταστεί η 100ή επέτειος.

Πρέπει να τονίσουμε ότι στο μπλόκο των αγροτών στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε σχηματίσει ουρά 20 χιλιομέτρων (!).

Μπλόκα που θα ξεκινήσουν να αποχωρούν από την Πέμπτη υπάρχουν στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, στη Γαλάτιστα στο νομό Χαλκιδικής, στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς, στο 23ο χλμ. του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων στην Κοζάνη.
protothema.gr/

Read more...

Τοποτηρητής της Ε.Ε. στην Αθήνα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος

Οι Γερμανοί προτείνουν...

Τον κ. Λουκά Παπαδήμο, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτείνει για την θέση του Ειδικού Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πληροφορία δημοσιεύεται σε γερμναική εφμερίδα και αναπαράγεται από το Reuters, με τον κ. Παπαδήμο σε μία τέτοια περίπτωση να προορίζεται για να λειτουργήσει ως ουσιαστικός τοποτηρητής των Βρυξελών για την τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να υπάρχει ένα τέτοιο πρόσωπο που θα παρακολουθεί τις επιχειρήσεις δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ στα τέλη Μαΐου.
protothema.gr


Read more...

“Κλείδωσε” το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την βοήθεια προς την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πάνω στο σχέδιο σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Προστίθεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Le Monde, η Γαλλία και η Γερμανία στην άτυπη σύνοδο της Πέμπτης θα παρουσιάσουν τελικές προτάσεις για την οικονομική αρωγή της Ελλάδας.

Οι πληροφορίες του site προέρχονται από πρόσωπο του περιβάλλοντος του Γάλλου Προέδρου, Nicolas Sarcozy, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
protothema.gr


Read more...

Παπακωνσταντίνου:ΕΔΕ και Εξεταστική για τα στατιστικά

«Υπάρχει ένα ζήτημα Ένορκης Διοικητής Εξέτασης, υπάρχει ένα ζήτημα εισαγγελέα, υπάρχει ένα ζήτημα εξεταστικής επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Με βάση αυτή τη συζήτηση, εγώ θα κάνω εισήγηση στην κυβέρνηση και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Να είστε σίγουροι ότι όποια απόφαση λάβουμε έχει ένα και μόνο γνώμονα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των (στατιστικών) στοιχείων απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που εστάλησαν στην ΕΕ, είχαν θέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση στη Στατιστική Υπηρεσία, ότι τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επέτρεπαν την αύξηση του ελλείμματος στο τέλος του 2009, ενώ σημείωσε ότι από το αυξημένο κατά 2% έλλειμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Eurostat, η τελευταία αποδέχθηκε μόνο το 0,6%.

Για την έκθεσή τους, ενημέρωσαν την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, οι κ.κ. Β. Μανεσιώτης (της Τραπέζης της Ελλάδος) και Στ. Μπαλφούσια (του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Αναφερόμενος στα αμφισβητούμενα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και της ΕΣΥΕ, και τις συναντήσεις που είχε με την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και με έναν εκ των τεσσάρων υπευθύνων στη διεύθυνση Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Μανεσιώτης είπε ότι η πρώτη του ανέφερε ότι «της ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση», και ο δεύτερος ότι «έλαβε εντολή, όχι από την άμεση ηγεσία του» στη διεύθυνση.

Η, δε, κα Μπαλφούσια δεν δέχθηκε τις αιχμές του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη για το διορισμό της επιτροπής από τον υπουργό Οικονομικών. Προταθήκαμε από τους φορείς μας, δεν θίξαμε θέμα πολιτικών ευθυνών και δεν μεταχειριστήκαμε διαφορετικά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε η κ. Μπαλφούσια. Επισήμανε ακόμα ότι η Eurostat δεν έχει πραγματοποιήσει μεθοδολογικές επισκέψεις σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε, τα πρακτικά της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή να τεθούν στη διάθεση του εισαγγελέα και «εάν πράγματι εμπλέκονται υπουργοί, θα έρθει το θέμα στη Βουλή».

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι άγονη σε σχέση με την αναξιοπιστία των μεγεθών, από τη στιγμή που υπάρχει μεταξύ τους συναίνεση στην επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να μην πληρώσει τα σπασμένα η τελευταία τρύπα του ζουρνά είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
nooz.gr

Read more...

Αποφασίζουν οι 27 για την ελληνική οικονομία

Διαβουλεύσεις, τηλεδιασκέψεις, δηλώσεις, δημοσιεύματα και πλήθος σεναρίων και δημοσιευμάτων για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συνθέτουν ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη Σύνοδο θα υπάρξει μια "διακήρυξη" πολιτικής στήριξης της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ενδέχεται να δοθεί εντολή στα αρμόδια όργανα να εκπονήσουν προγράμματα οικονομικής βοήθειας, αν χρειαστούν. Η Αθήνα, από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους. Στο κλίμα αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια αλλά στήριξη του προγράμματος που έχει καταθέσει.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει, πρόεδρο της ΕΕ, την Βαρόνη Κάθριν Αστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα από το Παρίσι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας για τις Βρυξέλλες, παρακάθεται το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και θα έχει επαφές με τους κ.κ. Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπράουν. Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης θα "υποστηρίξουν" την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά.

Το βέβαιο είναι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα έχει προκαλέσει συναγερμό στον γαλλογερμανικό άξονα, που φοβάται επίθεση στο ευρώ. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την Πέμπτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να δώσουν συνέντευξη τύπου.

Στο κλίμα αυτό, γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τον έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουκά Παπαδήμο να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Περισσότερα

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών των «16» διεξήγαγαν το απόγευμα της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ καθώς και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.
nooz.gr

Read more...

ΤτΕ: Πάνω τα έσοδα, κάτω τα έξοδα

Θετικές ενδείξεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Συμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για τον Ιανουάριο, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,2%, οδηγώντας σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 200 εκατομμύρια ευρώ, από 452 τον περασμένο χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζης της Ελλάδας, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 4.276 εκατ. ευρώ από 3.995 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν σε 4.379 εκατ. ευρώ από 4.740 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. ευρώ έναντι 452 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009.

Την ιδια ώρα, μεγάλη αύξηση κατά 75% παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2010 το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και του ΦΠΑ, που προέκυψε από τους ελέγχους της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα σε 165.149.370 εκ ευρώ έναντι 94.234.281 τον Ιανουάριο του 2009.
nooz.gr/


Read more...

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ...Αγαπητό Fimotro,
Μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χτες στο Ασφαλιστικό και στο μαχαίρι στις πρόωρες τι θα γίνει με τους βουλευτές μας; Θα συνεχίσουν να παίρνουν σύνταξη μετά από 2 θητείες; Είναι δίκαιο να δουλεύουν όλοι... σκληρά 35 και 40 χρόνια μέχρι τα 65 και οι βουλευτές μας να καπαρώνουν τη σύνταξη σε 2 θητείες... αυτή δεν είναι πρόωρη; Σέβομαι την αποζημίωση και τη σύνταξη των κοινοβουλευτικών που έχουν προσφέρει τα μάλα στη δημοκρατία μας και στα κοινά μας... αλλά είναι κοροϊδία οι 2 θητείες!
fimotro.
Read more...

Φορολογήστε την εκκλησία ΤΩΡΑ!


Είναι καιρός επιτέλους το αίτημα φορολόγησης της εκκλησίας να γίνει πράξη!!..πρέπει,να στραφούμε όχι μόνον στους έχοντες αλλά στους ύπερ-έχοντες, και σήμερα ένα τέτοιο ζήτημα γίνεται περισσότερο επιτακτικό όσο ποτέ!!..

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία επίσημη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για τη φορολόγηση της εκκλησίας.
Υπογράψτε όσοι συμφωνείτε και γνωστοποιείστε το petition με όποιον τρόπο μπορείτε.

vathiprasino

Read more...

Λιγότεροι φόροι για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ

Ταμειακές μηχανές και ΦΠΑ παντού

Λιγότερο φόρο μέχρι και 350 ευρώ θα πληρώσουν οι πραγματικά χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά ακόμα περισσότερο όσοι έχουν εισοδήματα από περισσότερες πηγές ή αυτά φορολογούνταν ως τώρα αυτοτελώς, αλλά πλέον θα αθροίζονται και θα μπαίνουν στη νέα κλίμακα.

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός που το 2009 είχε ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο εφέτος 2.000 ευρώ. Εφόσον το εισόδημά του «πάγωσε» και παραμένει 20.000 ευρώ, το 2011 θα πληρώσει φόρο 1.680 ευρώ. θα έχει όφελος 320 ευρώ.

Για εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πληρώσει φέτος 7.460 ευρώ, αλλά το 2011 θα πληρώνει 8.000 ευρώ (540 ευρώ περισσότερα).

Για εισόδημα 60.000 ευρώ όμως, θα πληρώσει φέτος 14.960 και το 2011 15.600, δηλαδή σχεδόν 640 ευρώ περισσότερο φόρο.

Αποδείξεις και αφορολόγητο όριο

Δημιουργείται νέο περιθώριο για «παζάρι» για τη συλλογή αποδείξεων στις καθημερινές συναλλαγές.

Κάθε απόδειξη που δεν ζητάει κάποιος για να την καταθέσει στην εφορία και να δικαιολογήσει το αφορολόγητο όριό του (δηλαδή έως 1200 ευρώ για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ ή 30% του εισοδήματος για πιο υψηλόμισθους) θα αξίζει για τον ίδιο 10% της αξίας της, το οποίο θα πληρώσει κάποιος σαν ποινή στην εφορία.

Ανάλογα, θα υπάρξει όφελος 10% για το επιπλέον ποσό των αποδείξεων που θα προσκομιστούν και οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ για μία οικογένεια.

Υπάρχει όμως ο φόβος αρκετοί να προτιμήσουν να χάσουν το 10%, αφού «γλιτώνουν» το 19% του ΦΠΑ.

Μεγάλοι κερδισμένοι στην περίπτωση αυτή θα είναι φυσικά οι φοροφυγάδες που θα «παντελονιάζουν» και το 24%-40% της απόδειξης, που θα το πλήρωναν σε φόρους εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μαζεύουν αποδείξεις σχεδόν από τα πάντα. Δεν θα γίνονται όμως δεκτές δαπάνες για αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ), των τακτικών λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αλλά και ιδιωτικών παρόχων (κινητής τηλεφωνίας, Διαδίκτυο κλπ) και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα, δίδακτρα κλπ).

Ταμειακές και ΦΠΑ

Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συγγραφείς, οι συμβολαιογράφοι. Θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ μόνο τα μπλοκάκια και όποια απασχόληση «υποκρύπτει» εξηρτημένη μισθωτή εργασία.

Την ίδια στιγμή, επεκτείνεται παντού και η χρήση των ταμειακών μηχανών. Με ειδικές διατάξεις θα επιβληθεί η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων και όπου αυτή σήμερα εξαιρείται, όπως τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, τους πωλητές των λαϊκών αγορών κλπ.

Φοροαπαλλαγές

Καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές, όπως για εργαζόμενους «εκτός έδρας», δικαστές, βουλευτές κλπ.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ( άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.α.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο. Φαίνεται πως διατηρούνται οι εκπτώσεις για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών.

ΦΜΑΠ για …άγαμους

Νέου τύπου φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας επιβάλλει το υπουργείο οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με αφορολόγητο όριο τις 400.000 ευρώ και εν όψει αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές, όπως προανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας θα πρέπει να μπουν στο ΦΜΑΠ (για παράδειγμα όλα τα διαμερίσματα 100 τετραγωνικών και άνω στο Ψυχικό και τη Βουλιαγμένη, χωρίς να υπολογίζονται οι μονοκατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα).

Τα … καλά νέα είναι ότι το όριο θα ισχύει για τον καθένα ατομικά. Άρα οι έγγαμοι θα μπορούν να απολαμβάνουν διπλό αφορολόγητο (400.000 + 400.000= 800.000) ευρώ και έτσι θα μπορούν να μένουν αφορολόγητοι. Ερωτηματικό όμως παραμένει αν θα ισχύσει επιπλέον αφορολόγητο και για τα παιδιά - συνιδιοκτήτες ακινήτων.

.protothema.gr


Read more...

Τί γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τα ελληνικά μέτρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο BBCΣτις ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό αλλά και στην εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα Σπαρτιάτικο μέλλον" γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς του Λος Αντζελες, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση, όπως ο μυθικός Ηρακλής καθάρισε τους σταύλους του Αυγεία, έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της απαλλαγής της χώρας από το τοξικό βουνό του δημόσιου χρέους, που απειλεί την οικονομική ευρωστία μεγάλου μέρους και της Ευρώπης".

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες σημειώνει μάλιστα ότι "η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τoν πιο αυστηρό έλεγχο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιχειρεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της τα επόμενα χρόνια". Το BBC σημειώνει ότι η Ευρωπαική Επιτροπή επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στα σχέδια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της. Λίγοι στις Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα αν δεν την ωθήσουν σκληρά οι εταίροι της στην ζώνη του ευρώ".

"Η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να κριθεί στους δρόμους της Αθήνας"

Ο καθηγητής Μάριο Λέβις .καθηγητής Οικονομικών στο Cass Business School, δηλώνει στο BBC είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της. "Eίναι εξαιρετικά δύσκολo να μειωθεί το έλλειμμα στα επόμενα τρία χρόνια Η αύξηση των φόρων δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αυξηθεί και η παραγωγικότητα," τονίζει ο βρετανός καθηγητής.

Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει τα ελληνικά συνδικάτα, σχολιαστής του BBC σημειώνει μάλιστα ότι "η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να καθοριστεί από τα γεγονότα στους δρόμους της Αθήνας".

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν πάντως ότι "το Βερολίνο κατασκευάζει ένα τείχος προστασίας της Ελλάδας", γεγονός "που έδωσε ήδη μεγάλη ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

"Αξιωματούχοι στο Βερολίνο παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν την κατασκευή ενός τείχους, ώστε να αποτραπεί να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση του χρέους".

Η ισπανική Ελ Παϊς αναφέρει σε κύριο άρθρο της ότι "η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η στήριξη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις... Η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις". Σύμφωνα με το Ρόιτερς και τη γερμανική έκδοση των Φαινάνσιαλ Τάιμς, πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο δήλωσαν ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει διμερή βοήθεια αλλά και τη υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ αρνήθηκε ότι έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

"Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και το τελευταίο βήμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου" σημειώνει η Ελ Παϊς και προσθέτει: "Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης συναντούν αντιστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι κατερχονται σήμερα σε απεργία, αλλά και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος".

Σενάρια στήριξης

Η γαλλική εφημερίδα Monde σημειώνει από την πλευρά της οτι "βρίσκονται στο τραπέζι πολλά σενάρια στήριξης της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Το πιο σοβαρό είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο εμπόδιο: οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν μια τέτοια διάσωση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η άλλη δυνατότητα θα ήταν μια παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν τη λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε "ταπεινωτική" ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Οι Τάιμς του Λονδίνου σε άρθρο υπό τον τίτλο "Ελληνική τραγωδία" τονίζουν:

"Οι χρεωμένες οικονομίες της νότιας Ευρώπης να απειλούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ανάγκη για μια διάσωσή τους καταδεικνύει τις αδυναμίες στη νομισματική ένωση. Ο λόγος είναι η απειλή για μία κρίση χρέους σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ισπανία και την Πορτογαλία Μια διάσωση της Ελλάδας θα ήταν πολιτικά δύσκολη και δαπανηρή, και αυτό θα δημιουργούσε ένα φοβερό προηγούμενο. Όμως, η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει δεκτή. Έχει σημασία και για την ίδια τη Βρετανία"

Η αμερικανική Γουόλ Στρητ Τζέρναλ σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι "Η Ευρώπη εξετάζει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα".

"Η Γερμανία -γράφει η αμερικανική εφημερίδα -εξετάζει ένα σχέδιο με τους ευρωπαίους εταίρους της να προσφέρει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα , εγγυήσεις στα δάνειά τους, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης".

Η αμερικανική Ουάσινγκτον Ποστ σημειώνει πάντως ότι ήδη οι πληροροφορίες για την ύπαρξη ευρωπαικού σχεδίου στήριξης της Ελλάδας συνέτεινε στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς ο Dow Jones ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες. "Οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα στη διαχείριση των προβλημάτων του χρέους της, οδήγησαν χθες στην άνοδο του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ ,τέλος "οι Βρυξέλλες και όχι η Αθήνα θα ελέγχουν στο εξής αν και με ποιο τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας φέρνει αποτελέσματα"...

"Αν οι λεπτομερείς και συνεχείς επιθεωρήσεις δείχνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολείπονται από τα προβλεπόμενα, όπως είπε ο Χοακίν Αλμούνια, στη συνέχεια οι φύλακες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα. Υπήρξαν εκκκλήσεις, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ,να στταλεί στην Ελλάδα ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ με μεγάλες αρμοδιότητες; Η μικρή χώρα έχει καταστεί σχεδόν ένα προτεκτοράτο της Ευρωπαικής Ενωσης ", σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

protothema.gr


Read more...

Οι Γερμανοί (και οι Γάλλοι) ξανάρχονται


Εύσημα τώρα και από Ρουμπίνι και Σόρος…

Επιχείρηση «Νοϊμπάχερ» για διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη από την Γερμανία τις τελευταίες ώρες κι όσο αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σοϊμπλε ήταν σκληρός σε δηλώσεις του για την Ελλάδα, ήδη το επιτελείο της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συζητήσει την παροχή εγγυήσεων στην Ελλάδα, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζακ Τρισέ, ο οποίος γύρισε άρον- άρον στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και την Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο κ. Τρισέ εξέτασαν σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Αυτό θα μπορούσε τεχνικά να δοθεί με την παροχή εγγυήσεων με ομόλογα τόσο προς την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέλη, προκειμένου να απομακρυνθεί οποιαδήποτε αμφιβολία χρεοστασίου ( στάση πληρωμών ) και χρεοκοπίας.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις πληροφορίες αβάσιμες…

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής με τις αγορές και, κυρίως, με όλους όσοι έχουν στοιχηματίσει εναντίον της Ελλάδος.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν στην Ευρώπη και εκεί ο κ. Τρισε φέρεται να αναλαμβάνει τον ρόλο του «μαξιλαριού», προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω το Ευρώ. Οι ισορροπίες είναι λεπτές διότι στις αγορές πρέπει αφενός να φανεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, και αφετέρου η Ευρώπη να μην ανοίξει το «πουγκί».

Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αναλάβει να «βγάλει» τα κάστανα από την φωτιά παρέχοντας εγγυήσεις, και μάλλον αλλάζει ρόλο καθώς δεν θα διασώζει μόνο τράπεζες, αλλά και χώρες.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ν. Σαρκοζί στην συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών συμπεριφορών.

Αυτά θα αφορούν την εποπτεία αγορών όπως τα Cds, τους ελεγκτικούς οίκους και τις μεγάλες τράπεζες επενδύσεων που δρουν ασύδοτα, όπως κατέδειξε και η κρίση του 2008.

Όσο για την επιχείρηση «Νοϊμπάχερ», εφόσον αυτή γίνει τελικά θα δικαιώσει και τον πρώην δήμαρχο της Βιέννης ο οποίος ήλθε τον Οκτώβριο του 1942 στην Ελλάδα για να λύσει οικονομικά θέματα, και όπως αποδείχθηκε το έργο του στέφθηκε με επιτυχία καθώς αντιμετώπισε επιτυχώς τους τότε μαυραγορίτες...

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, οι δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με τις οποίες εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι απαιτείται για να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς και του πολυσυζητημένου οικονομολόγου Ναριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, επιμένοντας ωστόσο πως η χώρα μας θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
protothema.gr
Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου- Σαρκοζί στο Παρίσι

Κρίσιμο διήμερο για την ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας. Μετά από το μπαράζ ανακοινώσεων για Ασφαλιστικό, φορολογικό- μισθούς και αποδείξεις στο φως έχουν έρθει πολλά σενάρια για επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στο Παρίσι, όπου συναντάται με την γαλλική πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιλύσει μόνη της το πρόβλημα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι αυτό πλέον καταγράφεται ευρύτερα- είναι ένα ζήτημα που αφορά σε όλη την ευρωζώνη. Εντός των τειχών, πάντως, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ άνοιξαν τον κύκλο των κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν στις 24 του τρέχοντος με την 24ωρη απεργία που καλεί η ΓΣΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απεργίες στη χώρα μας βρίσκονται ψηλά στην ειδησεογραφία των ξένων ΜΜΕ.


Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε αρχικώς με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν συναντάται με τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται σε έκτακτη σύνοδο για την οικονομία δεχόμενοι πιέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που ανησυχούν μήπως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων οικονομικά αδύναμων κρατών της ευρωζώνης υπονομεύσει τη συνολική οικονομική ανάκαμψη. Στο συμβούλιο θα παραστεί και πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Την ίδια ώρα, "σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει τα 16 μέλη της Ευρωζώνης", δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι επετεύχθη καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Προσθέτει ωστόσο ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια - μεταξύ αυτών- η "διμερής" βοήθεια προς τη χώρα.

Έτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωτοβουλία διάσωσης της Ελλάδας το Βερολίνο, υπό το φόβο της συστημικής κατάρρευση της ζώνης του ευρώ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το "γερμανικό σχέδιο διάσωσης’’ της Ελλάδας.

Δηλώσεις στήριξης

"Θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πουν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπαθειών τους θα μπορέσουν να βασισθούν στην υποστήριξή μας", δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Xοακίμ Αλμούνια. "Αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν", πρόσθεσε: "Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση.

"Κατ' εξαίρεσιν βοήθεια στην Ελλάδα"

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, "να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ", ενώ ο επικεφαλής των Πράσινων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για "γενικολογίες" και "έλλειψη πρωτοβουλιών".
nooz.gr

Read more...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)

Με μια μεταβατική διάταξη μεγάλης διάρκειας (από 8 έως 10 χρόνια) επιχειρεί να αντισταθμίσει η κυβέρνηση τη βασικότερη δομική αλλαγή που εισηγήθηκε χθες στην επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Από το 2018, οι συντάξεις ευελικτοποιούνται, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν και στην αγορά εργασίας. Δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη -ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν...
καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού.
Ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας χθες στην επιτροπή των ειδικών τις 7 προτάσεις της κυβέρνησης για τις δομικές αλλαγές του συστήματος, προτίμησε να διατηρήσει την ασάφεια στα ζητήματα της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η βασική (προνοιακή) σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ. Αν και, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής, δεν απέφυγε τη δραματοποίηση των τόνων, συνδέοντας τις αλλαγές του ασφαλιστικού με την ανάγκη να λήξει «η αναξιοπρεπής φάση της επιτήρησης της χώρας και να θωρακιστεί από τους κερδοσκόπους», δεν αγνόησε την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ σήμερα, αλλά και τις προσεχείς κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ. Γι' αυτόν το λόγο, τα πιο επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης, η οποία θα νομοθετηθεί προς το τέλος Μαρτίου, έμειναν ασαφή.
/fimotro


Read more...

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Κ. Παπαδής - Π. Μπουλούκος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αύξηση ορίων ηλικίας για 35ετία, 37ετία, μητέρες ανηλίκων και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και μείωση των κατώτατων συντάξεων στα επίπεδα του ΟΓΑ, δηλαδή 360 ευρώ, προβλέπουν οι κυβερνητικές προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη. Στόχος του νέου καθεστώτος ασφάλισης που αφορά το σύνολο των Ταμείων του δημόσιου...
και του ιδιωτικού τομέα- πλην των αστυνομικών και στρατιωτικών υπαλλήλων- είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 63ο έτος της ηλικίας το 2015 από το 61ο που είναι σήμερα. Για να επέλθει η αύξηση κατά δύο έτη της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης το έτος 2015, είναι προφανές ότι η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει το 2013, ίσως και πολύ νωρίτερα. Ωστόσο η κυβέρνηση στις προτάσεις της υπογραμμίζει ότι θα εγγυηθεί τη συνταξιοδότηση με το σημερινό καθεστώς σε όσους έχουν ώριμα ή θεμελιωμένα δικαιώματα.
Εξίσου σημαντική αλλαγή είναι και ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που αναμορφώνει πλήρως τον σημερινό «χάρτη των συντάξεων». Συγκεκριμένα καθιερώνεται από το 2018 ή το αργότερο το 2020 η βασική σύνταξη, η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τη σημερινή κατώτατη σύνταξη. Η βασική σύνταξη θα είναι ενιαία σε όλα τα Ταμεία και υπολογίζεται ότι θα φθάνει- παρ΄ ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί - στο ύψος των 360 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της σημερινής σύνταξης του ΟΓΑ. Ειδικά οι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν ίδιο ποσό σύνταξης αλλά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν σήμερα για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Η χορήγησή της θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για να δοθεί θα απαιτούνται 35 χρόνια διαμονής στη χώρα. (Η συγκεκριμένη ασφαλιστική δικλίδα αφορά τους οικονομικούς μετανάστες που σήμερα λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας.)
Πέραν της βασικής σύνταξης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν αναλογική- ανταποδοτική σύνταξη, που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Ο υπολογισμός της επιπλέον σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου του εργαζομένου, δηλαδή θα υπολογίζονται οι αμοιβές που ασφάλιζε από την πρώτη ημέρα της εργασίας του. Οι επιμέρους συντελεστές βαρύτητας για τον υπολογισμό της σύνταξης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση η οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία. Σ υγκεκριμένα προτείνεται τα χρόνια δουλειάς για τις ηλικίες 18-52 ετών να υπολογίζονται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ως 68 ετών με συντελεστή 4,5%. Το άλλο σκέλος των αλλαγών αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη ως το 2015 προϋποθέτει την πλήρη αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και τη δραματική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης, από τα 58 και τα 60 έτη που είναι σήμερα στο 62ο έτος για το Δημόσιο και στο 63ο έτος της ηλικίας για τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων, ενώ ταυτοχρόνως θεσπίζονται ισχυρά- οικονομικάαντικίνητρα για τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης η σύνταξη θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, ώστε να καθίσταται ασύμφορη η αποχώρηση. Καθιερώνονται περιορισμοί και στην απασχόληση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα ισχύσουν στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιλαμβάνεται η δημιουργία τελικώς τριών Ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 10% ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πάγωμα των μισθών σε όλο το Δημόσιο (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), μείωση 10% στα επιδόματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 1,5% στις συντάξεις έως 2.000 ευρώ προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2010 την οποία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Κατά τον ίδιο τρόπο παγώνουν οι μισθοί και περικόπτονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές των υπουργών και όλων των στελεχών...
της κυβέρνησης (γενικών και ειδικών γραμματέων), ενώ περιορίζεται το πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών και μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Φέτος στους δημοσίους υπαλλήλους θα χορηγηθούν μόνο οι μισθολογικές ωριμάσεις για τα έτη υπηρεσίας, ενώ από τις περικοπές των επιδομάτων εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, το οικογενειακό καθώς και ανθυγιεινής εργασίας για όσους το λαμβάνουν.
Μείωση έως και 345 ευρώ
Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η εισοδηματική πολιτική θα προκαλέσει μείωση στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 18 έως και 345 ευρώ (για τους δικαστικούς υπαλλήλους), ενώ ποσοστιαία θα κυμανθεί από 1% έως και 5,5%. Ωστόσο, ο υπουργός επικαλέστηκε τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη φορολογία λέγοντας ότι η επίπτωση της εισοδηματικής πολιτικής στους χαμηλόμισθους εξουδετερώνεται από τη φορολογική ελάφρυνση που προκύπτει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε επίσης τη σύσταση Επιτροπής Μισθών με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διαμορφωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με στόχο να διορθωθούν- όπως είπε - οι αδικίες που παρατηρούνται σήμερα στις αμοιβές του δημόσιου τομέα. Επισήμανε ακόμη ότι ήδη έχει αρχίσει η δημιουργία της ενιαίας αρχής δεδομένων στο υπουργείο Οικονομικών.

/fimotro

Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΕΩΣ 345 ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ...


Το πάγωμα των προσλήψεων και των "υψηλών" μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η μείωση κατά 10% των κονδυλίων για πρόσθετες αμοιβές και επιδόματα, η νέα φορολογική κλίμακα και η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης όλων των συναλλαγών, συγκαταλέγονται στα μέτρα της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το "πράσινο" φως του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα... αποσκοπούν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών που παρέλαβε σε δραματική κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα αποτελείται από έξι κλιμάκια ενώ το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ συνδέεται με τη συλλογή αποδείξεων.
"Ολοι γνωρίζουμε ότι το μισθολόγιο του Δημοσίου βρίθει αδικιών, χωρίς κεντρική πολιτική", δήλωσε εισαγωγικά ο κ.Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στο δημοσίο τομέα.
Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010 τα βασικά σημεία της εισοδηματικής πολιτικής είναι:
Για τα στελέχη της κυβέρνησης και τα διοικητικά στελέχη του δημοσίου:
Καμία αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων και αποζημιώσεων του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων κατά 10%.
Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών. Οροφή εφεξής θεωρούνται οι αποδοχές ΓΓ Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
Πλαφόν στις αμοιβές Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Οροφή θα θεωρούνται οι αποδοχές ΓΓ Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων (για μη εισηγμένες ΔΕΚΟ). Αντίστοιχη τακτική επιδιώκεται και στις εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο.
Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.
Για τους υπαλλήλους του δημοσίου:
Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, αλλά χορηγείται η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%. Εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.
Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας. Αποζημίωση θα προβλέπεται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα.
Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων (οι νέες διατάξεις μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες για αποζημιώσεις, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις και αυξάνουν τα χιλιομετρικά όρια που δικαιολογούν πρόσθετη αποζημίωση).
Στην εισοδηματική πολιτική του στενού δημοσίου τομέα θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης (αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010).
Για τους συνταξιούχους του δημοσίου, θα χορηγηθεί αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.
Επεξηγώντας τα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μείωση στις αποδοχές σε ονομαστικούς όρους ως προς τις μικτές ακαθάριστες αποδοχές ξεκινά από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και φτάνει τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς. Ποσοστιαία στις μικτές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές οι μειώσεις είναι από 1% έως περίπου 5,5%.
Η επιβάρυνση αυξάνει ανάλογα με το ύψος του μισθολογίου της κάθε κατηγορίας υπαλλήλων και οι πλέον υψηλόμισθες κατηγορίες εργαζόμενων συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερο στην προσπάθεια, χωρίς όμως να υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση σε καμία ομάδα.
Η επίπτωση για τους πλέον χαμηλόμισθους εξουδετερώνεται από τη φορολογική ελάφρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το μέτρο αντιμετωπίζει ισότιμα τους δημοσίους υπαλλήλους και δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση εκεί όπου τα επιδόματα φτάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος (δημιουργώντας τάσεις σύγκλισης μεταξύ των αμοιβών υπαλλήλων ειδικά εκεί όπου δεν δικαιολογούνται πλήρως οι σημερινές αποκλίσεις).
Πολιτική προσλήψεων
Αιτιολογώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των προσλήψεων ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε:
«Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική προσλήψεων που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την πραγματική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (υπολογίζεται ότι μόνο το 2009 συνταξιοδοτήθηκαν από τον δημόσιο τομέα 14.000 άτομα και διορίστηκαν 29.000 νέοι υπάλληλοι).
Για τη συγκράτηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και τη στελέχωση τομέων και υπηρεσιών που έχουν πραγματικά ανάγκη η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει και συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τις εξής δεσμεύσεις:
Αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010 (με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας). Η αναστολή προσλήψεων για το 2010, όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους.
Θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Βεβαίως, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουμε εξαιρέσει από την αναστολή προσλήψεων τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, με βάση τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας (ΠΥΣ 33/2006, ως ισχύει).
Εφαρμογή κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το 2011 και μετά. Ο λόγος 1 πρόσληψη/διορισμός προς 5 αποχωρήσεις υπαλλήλων θα λειτουργήσει στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι σε επίπεδο υπουργείου ή άλλης οργανικής μονάδας, προκειμένου να αποτελέσει τον μοχλό ορθολογικής ανακατανομής πλεονάζοντος προσωπικού στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης.
Η ανακατανομή αυτή θα υλοποιηθεί και με συγχώνευση φορέων. Άλλωστε έχει πρόσφατα συσταθεί σχετική 7μελής Διυπουργική Επιτροπή για τη σύσταση και μετατροπή υπηρεσιών και φορέων, που θα μπορούσε να αναλάβει την παρακολούθηση εφαρμογής του κανόνα 1 προς 5.
Συστήνεται «Επιτροπή Μισθών» με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου Τομέα.
Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά το έργο της δημιουργίας μιας Ενιαίας Βάσης Δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών.Read more...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ... ΑΝΔΡΕΣ ΤΟ 2010


Από ΤΑ ΝΕΑ

Με το νέο πακέτο για το Ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης σχεδιάζει να γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίοδο 7ετίας, από το 2013 έως το 2020. Το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής...
παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου), σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο. Πάντως με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων θίγονται:

●Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας.

●Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

●Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη.

●Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεώτερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη.

fimotro

Read more...

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη

Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του φορολογικού συστήματος με μεγάλες επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια και τους «κατέχοντες», και ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, φέρνουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με τη νέα κλίμακα που ισχύει για τη φορολόγηση των φετινών...
εισοδημάτων, καθιερώνονται συντελεστές από 18% έως και 40% (για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ) οδηγώντας σε ελαφρύνσεις από 10 έως 340 ευρώ για φορολογούμενους με εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις από 30 έως και 1.350 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ αλλά για να το «κερδίσουν» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του συνολικού εισοδήματός τους εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και το 10% του εισοδήματός τους για εισοδήματα μεταξύ 6.000και 12.000 ευρώ. Παράλληλα καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελώς φορολογουμένων εισοδημάτων (πλην των τόκων καταθέσεων και ομολόγων του Δημοσίου), οι φοροαπαλλαγές (εξαιρείται η αποζημίωση λόγω απόλυσης και οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως βαριά ανάπηρους και πολύτεκνες οικογένειες) και η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές, καθιερώνονται λογιστικός προσδιορισμός για όλα τα εισοδήματα, ελάχιστο τεκμαρτό κόστος διαβίωσης, ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και ΦΠΑ για όλους όπως και ταμειακές μηχανές παντού, ενώ προβλέπονται ακόμα φορολόγηση μερισμάτων και της υπεραξίας από βραχυχρόνια πώληση μετοχών με βάση την κλίμακα και φορολόγηση των μπόνους των τραπεζικών στελεχών με συντελεστή 90%. Αυστηρές ποινές επιφυλάσσει η φορολογική μεταρρύθμιση για τους φοροφυγάδες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται από τις αρχές να φοροδιαφεύγουν θα χάνουν απευθείας το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ενώ καταστηματάρχες που για δεύτερη φορά θα εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις θα έρχονται αντιμέτωποι με «λουκέτο» του καταστήματός τους. Παράλληλα φορολογούμενοι που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών, πέραν της φορολογικής ασυλίας, θα εξασφαλίζουν και αμοιβή ίση με το πενταπλάσιο του ποσού της δωροδοκίας (για περιπτώσεις συλλήψεων για δωροδοκία που αφορά λαθρεμπόριο).
Η νέα κλίμακα
Πληθώρα κλιμακίων και συντελεστών υιοθέτησε τελικά η κυβέρνηση με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα ώστε να ελαφρύνει τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και να επιβαρύνει τους έχοντες. Τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 16.000 ευρώ, με 24% για το επόμενο κλιμάκιο 16.001-22.000 ευρώ, με 26% για το τμήμα εισοδήματος από 22.001 έως 26.000 ευρώ, με 32% για το κλιμάκιο 26.001 έως 32.000 ευρώ, με 36% για το κλιμάκιο 32.001 έως 40.000 ευρώ, με 38% για το κλιμάκιο 40.001 έως 60.000 ευρώ και με 40% για τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις κατά τη φορολόγηση εισοδημάτων έως 29.000 ευρώ όπου οι μειώσεις φόρου κυμαίνονται από 70 έως και 340 ευρώ. Στα μεσαία εισοδήματα και συγκεκριμένα από τα 30.000 ευρώ και έως τα 39.000 ευρώ οι μειώσεις περιορίζονται μεταξύ 10 και 90 ευρώ και από τα 40.000 ευρώ και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις που φτάνουν στο μέγιστο τα 1.350 ευρώ (για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ).
fimotro


Read more...

ΣΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Σε φορολογικό κλοιό μπαίνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, για τους οποίους η κυβέρνηση ετοίμασε και θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο πρώτο στόχο έχει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θίγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν εισοδήματα ως...
40.000 ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα, όμως όλοι μπαίνουν σε περιπέτεια και σε κυνήγι αποδείξεων πολλών χιλιάδων ευρώ για να μη φορολογηθούν επιπλέον. Από την άλλη, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα εκδίδουν αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών που θα λειτουργούν παντού. Στον κανόνα αυτόν
υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κτλ. Παράλληλα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πλαίσιο τεκμηρίων για να συλλάβει όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα,
εφόσον φυσικά οι φορολογούμενοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα ως 40.000
ευρώ. Ενδεικτικά, εισόδημα 25.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 310 ευρώ (-10%), εισόδημα 35.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 50 ευρώ (-1%), ενώ εισόδημα 100.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 1.350 ευρώ (7%).
Αποδείξεις και αφορολόγητο όριο
Μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), της ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κτλ.), της ύδρευσης κτλ. και όσων χρησιμοποιούνται ξεχωριστά για τη μείωση του εισοδήματος ή της έκπτωσης από τον φόρο (π.χ. ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κτλ.). Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πολύ μεγάλο ποσό αποδείξεων και αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, σε κατάργηση του αφορολογήτου, αφού ο πρόσθετος φόρος θα είναι πολύ μεγάλος.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταγράψουν τις αποδείξεις ηλεκτρονικά είτε να τις βάλουν σε έναν φάκελο και να τις στείλουν μαζικά στην Εφορία.
Το σύστημα των αποδείξεων θα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετρείται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Αν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο, η διαφορά ως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων ως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 ευρώ οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης
Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Για παράδειγμα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των εισοδημάτων από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ., των αμοιβών όσων εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Επίσης καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζονται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για τη συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).
Προσδιορισμός εισοδημάτων
Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο επτά δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικών- αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων Προ-Πο, βενζινάδικων, περιπτέρων κ.ά.
Φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών
Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα. Ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων εξηγείται πιο κάτω στην ενότητα της φορολογίας νομικών προσώπων.
Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσεται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών. Για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος από τις πιο πάνω πράξεις.
Επαναπατρισμός κεφαλαίων
Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Καταργείται το ΕΤΑΚ, έρχεται ο ΦΜΑΠ
Το Ειδικό Τέλος Ακινήτου Περιουσίας καταργείται. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο, με βάση νέα κλίμακα που παρατίθεται παραπλεύρως. Η εν λόγω κλίμακα εφαρμόζεται στις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Εφόσον οι αντικειμενικές τιμές μεταβληθούν, η κλίμακα θα αναπροσαρμόζεται.
/fimotro

Read more...

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Με αλχημείες στη φορολογική κλίμακα, μείωση του αφορολογήτου κατ' ουσίαν στα 6.000 ευρώ και κάλυψη των υπόλοιπων 6.000 ευρώ με αποδείξεις, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και φοροαπαλλαγών, αλλά και πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπές επιδομάτων και πάταξη της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 3,1 δισ. ευρώ. Τις βασικές γραμμές της φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής, που αποφάσισε χθες το...
υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λίγο νωρίτερα κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου στα πετρελαιοειδή ανεβάζοντας το συνολικό όφελος στα 4,1 δισ. ευρώ.
Μηδενικές αυξήσεις για όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Οσοι έχουν σύνταξη μέχρι 2.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1,5%. Ενώ όλοι θα πάρουν εισοδηματική ωρίμανση περίπου 1,5%-2%. Κόβονται κάθε είδους πρόσθετες παροχές σε στελέχη του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, κόβονται 10% όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα από τα πιο χαμηλά μέχρι τα πιο υψηλά), πρόσθετες αποζημιώσεις, υπερωρίες (μείωση 30%), αποζημιώσεις από επιτροπές, οδοιπορικά. Οι μειώσεις αποδοχών ξεκινούν από 18 ευρώ (δημοτικοί υπάλληλοι) και φτάνουν στα 345 ευρώ (δικαστικοί) ή 1%-5,5% επί των μικτών αποδοχών. Αναστέλλονται δε όλες οι προσλήψεις πλην υγεία, παιδείας και ασφάλειας.

Με το φορολογικό η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μεγάλη ανατροπή, καθώς υιοθετεί:

* Ενιαία τιμαριθμοποιημένη (ανά διετία) προοδευτική φορολογική κλίμακα (8 κλιμάκια από 4) με ελαφρύνσεις για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, καθώς μετακυλίεται το όφελος των αρχικών κλιμακίων ακόμα και στα μεγάλα εισοδήματα.

Παγίδα για χαμηλά εισοδήματα

* «Παγίδα» με τις αποδείξεις καθώς υπάρχει κίνδυνος χαμηλά εισοδήματα να μην μπορούν να τις μαζέψουν και μάλιστα οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών.

* Το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί το όριο των ελαφρύνσεων στα 40.000 ευρώ και πάνω. Εν τούτοις όποιος δεν μαζέψει αποδείξεις, θα επιβαρυνθεί με φόρο.

* Αναγνωρίζονται κάθε είδους αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών (ακόμα και κοινόχρηστα) εκτός από αγαθά που είναι τεκμήρια ή εκπίπτουν πέραν του αφορολογήτου (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ.λπ.) και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ και τηλεπικοινωνίες κ.λπ.).

Αποδείξεις: άλλοι 10%, άλλοι 30%

* Υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ.

* Αναγνωρίζεται το 100% των αποδείξεων. Ποινή φόρου 10% για όποιον δεν καλύψει τις αποδείξεις. Μπόνους για όποιον τις υπερβεί και καταθέσει αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος ή 30.000 οικογενειακού με έκπτωση φόρου 10% τής επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

* Υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση από το 2011 και ηλεκτρονικές αποδείξεις σε ειδική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην εφορία.

* Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης (επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, ποδοσφαιρικές αμοιβές κ.λπ.) πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών ή φορολόγηση με ειδικούς συντελεστές πλην ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (ανάπηροι, πολύτεκνες μητέρες, αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

* Λογιστική φορολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα, κ.λπ.) βάσει βιβλίων και στοιχείων.

* Στην κλίμακα τα μερίσματα, διανεμόμενα κέρδη φυσικών προσώπων και υπεραξία από βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών (με αναγνώριση ζημιών).

Επαναπατρισμός με φόρο 5%

* Επαναπατρισμός κεφαλαίων με φόρο 5% επί αξίας κεφαλαίου και δήλωση κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο εξωτερικό με φόρο 8% εντός εξαμήνου. Μετά ενεργοποιούνται διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες.

* Κατάργηση ΕΤΑΚ και αντικατάσταση με ετήσιο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο 400.000 ευρώ και συντελεστές μέχρι 1%. Αναπροσαρμογή κλίμακας σε αύξηση αντικειμενικών αξιών, που θα αλλάζουν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος. Οι νέες τιμές μέχρι το καλοκαίρι.

* Φόρος μεταβίβασης ακινήτων και σε μεταβιβάσεις μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.

* Υπερτριπλασιασμός φόρου off shore στο 10% από 3%, με προθεσμία μεταβίβασης του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο. Εντός εξαμήνου ενημέρωση ΓΓΠΣ από κτηματολογικά γραφεία ή υποθηκοφυλακεία για ακίνητα υπεράκτιων. Ενεργοποίηηση Υπηρεσίας Ερευνας & Ελέγχου Τιμών (ΥΠΕΕΤ) για συλλογή πληροφοριών εταιρειών σε πρώην φορολογικούς παραδείσους.

* Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας και εισόδημα από ακίνητα της Εκκλησίας.

* Σταδιακή μείωση στο 20% από 25% φορολόγησης μη διανεμόμενων κερδών και παρακράτηση φόρου 40% για διανεμόμενα με ένταξή τους στην κλίμακα και επιστροφή φόρου. Και υπό εξέταση νέα ενιαία κλίμακα για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.

* Πενταετές αφορολόγητο για νέες επιχειρήσεις από άτομα μέχρι 30 ετών.

ΦΠΑ σε όλους, πλην γιατρών

* ΦΠΑ σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, πλην γιατρών λόγω κοινοτικού καθεστώτος.

* Εισόδημα του χρήστη (διευθύνων σύμβουλος) το κόστος συντήρησης αυτοκινήτων, ακινήτων και άλλων παροχών σε είδος.

* Κίνητρα αυτοελέγχου για μικρές επιχειρήσεις.

* Φορολόγηση 90% των μπόνους στις τράπεζες.

*Φορολογικά πιστοποιητικά επιχειρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές.

*Ελάχιστο τεκμαρτό κόστος διαβίωσης περιουσιακών στοιχείων (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα, οικιακές βοηθούς κ.λπ.) για όλους πλην συνταξιούχων.

*Μέσω επαγγελματικών λογαριασμών τραπεζών οι επιχειρηματικές συναλλαγές από 1.1.2011.

Σύνταξη περιουσιολογίου

*Σύνταξη περιουσιολογίου εντός εξαμήνου, με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων. Εξαιρούνται τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

*Διασταυρώσεις στοιχείων ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών από άλλες χώρες.

*Ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών με άλλα υπουργεία και φορείς για αμοιβές υπαλλήλων, επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις. Στοιχείων για άδειες οικοδομών, κυκλοφορίας οχημάτων, δικαστικών διενέξεων κ.λπ.

Επικίνδυνοι φοροδιαφυγής

*Υιοθέτηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis) και μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system).

*Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονική διακίνηση τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξυ επιχειρήσεων και Δημοσίου, από 1.1.2011 για συναλλαγές άνω 3.000 ευρώ.

*Πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής.

*Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ χωρίς μετρητά από 1.1.2011.

*Ταμειακές μηχανές παντού, όπως πρατήρια καυσίων, περίπτερα, ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.

*Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής με αμοιβή και σε λαθρεμπόριο για αξία πενταπλάσια του ποσού της δωροδοκίας.

*Επιβολή άμεσα καταβλητέων προστίμων από ΥΠΕΕ και απώλεια αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες σε παραβάσεις.

*Κατάσχεση για χρέη στο Δημόσιο, ενίσχυση μηχανισμού είσπραξης χρεών, πάταξη λαθρεμπορίου (ταινίες ιχνηλασίας σε τσιγάρα), έλεγχος συναλλαγών με εξωχώριες, έλεγχος πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών, καθώς και ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου αντιμετώπισης φοροδιαφυγής.

Ακολουθούν φόροι ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στοχευμένα φορολογικά κίνητρα, αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών, νέος κώδικας φορολογικής νομοθεσίας, αναθεώρηση κώδικα φορολογικών κυρώσεων και κατάργηση ΚΒΣ.

Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική κατατίθεται στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας και για το φορολογικό σε 2-3 εβδομάδες.
/fimotro


Read more...

"...ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ (...) 5.319.068.465,44 ΕΥΡΩ"!


Αυτό είναι το έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών. Στο έγγραφο αναφέρεται η λέξη "διαγραφή". Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια.

/fimotro

Read more...

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ 5,5, ΔΙΣ ΕΥΡΩ!


Η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι δεν υπήρξε διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή". Αυτό είχε υποστηρίξει ο Α. Μπέζας σε δυο ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Έριχνε μάλιστα την ευθύνη στο Ελεγκτικό συνέδριο το οποίο κατήγγειλε για λάθος στην έκθεσή του! Τελικά υπήρξε διαγραφή χρεών. Και αυτό προκύπτει από το έγγραφο ντοκουμέντο της ΦΑΕΕ Αθηνών που παρουσίασε το Αποκαλυπτικό Δελτίο. Αύριο θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωσταντίνου με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο.


/fimotro

Read more...