Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 10% ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πάγωμα των μισθών σε όλο το Δημόσιο (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), μείωση 10% στα επιδόματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 1,5% στις συντάξεις έως 2.000 ευρώ προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2010 την οποία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Κατά τον ίδιο τρόπο παγώνουν οι μισθοί και περικόπτονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές των υπουργών και όλων των στελεχών...
της κυβέρνησης (γενικών και ειδικών γραμματέων), ενώ περιορίζεται το πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών και μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Φέτος στους δημοσίους υπαλλήλους θα χορηγηθούν μόνο οι μισθολογικές ωριμάσεις για τα έτη υπηρεσίας, ενώ από τις περικοπές των επιδομάτων εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, το οικογενειακό καθώς και ανθυγιεινής εργασίας για όσους το λαμβάνουν.
Μείωση έως και 345 ευρώ
Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η εισοδηματική πολιτική θα προκαλέσει μείωση στις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 18 έως και 345 ευρώ (για τους δικαστικούς υπαλλήλους), ενώ ποσοστιαία θα κυμανθεί από 1% έως και 5,5%. Ωστόσο, ο υπουργός επικαλέστηκε τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη φορολογία λέγοντας ότι η επίπτωση της εισοδηματικής πολιτικής στους χαμηλόμισθους εξουδετερώνεται από τη φορολογική ελάφρυνση που προκύπτει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε επίσης τη σύσταση Επιτροπής Μισθών με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διαμορφωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με στόχο να διορθωθούν- όπως είπε - οι αδικίες που παρατηρούνται σήμερα στις αμοιβές του δημόσιου τομέα. Επισήμανε ακόμη ότι ήδη έχει αρχίσει η δημιουργία της ενιαίας αρχής δεδομένων στο υπουργείο Οικονομικών.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: