Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Με αλχημείες στη φορολογική κλίμακα, μείωση του αφορολογήτου κατ' ουσίαν στα 6.000 ευρώ και κάλυψη των υπόλοιπων 6.000 ευρώ με αποδείξεις, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και φοροαπαλλαγών, αλλά και πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπές επιδομάτων και πάταξη της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 3,1 δισ. ευρώ. Τις βασικές γραμμές της φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής, που αποφάσισε χθες το...
υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λίγο νωρίτερα κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου στα πετρελαιοειδή ανεβάζοντας το συνολικό όφελος στα 4,1 δισ. ευρώ.
Μηδενικές αυξήσεις για όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Οσοι έχουν σύνταξη μέχρι 2.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1,5%. Ενώ όλοι θα πάρουν εισοδηματική ωρίμανση περίπου 1,5%-2%. Κόβονται κάθε είδους πρόσθετες παροχές σε στελέχη του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, κόβονται 10% όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα από τα πιο χαμηλά μέχρι τα πιο υψηλά), πρόσθετες αποζημιώσεις, υπερωρίες (μείωση 30%), αποζημιώσεις από επιτροπές, οδοιπορικά. Οι μειώσεις αποδοχών ξεκινούν από 18 ευρώ (δημοτικοί υπάλληλοι) και φτάνουν στα 345 ευρώ (δικαστικοί) ή 1%-5,5% επί των μικτών αποδοχών. Αναστέλλονται δε όλες οι προσλήψεις πλην υγεία, παιδείας και ασφάλειας.

Με το φορολογικό η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μεγάλη ανατροπή, καθώς υιοθετεί:

* Ενιαία τιμαριθμοποιημένη (ανά διετία) προοδευτική φορολογική κλίμακα (8 κλιμάκια από 4) με ελαφρύνσεις για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, καθώς μετακυλίεται το όφελος των αρχικών κλιμακίων ακόμα και στα μεγάλα εισοδήματα.

Παγίδα για χαμηλά εισοδήματα

* «Παγίδα» με τις αποδείξεις καθώς υπάρχει κίνδυνος χαμηλά εισοδήματα να μην μπορούν να τις μαζέψουν και μάλιστα οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών.

* Το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί το όριο των ελαφρύνσεων στα 40.000 ευρώ και πάνω. Εν τούτοις όποιος δεν μαζέψει αποδείξεις, θα επιβαρυνθεί με φόρο.

* Αναγνωρίζονται κάθε είδους αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών (ακόμα και κοινόχρηστα) εκτός από αγαθά που είναι τεκμήρια ή εκπίπτουν πέραν του αφορολογήτου (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ.λπ.) και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ και τηλεπικοινωνίες κ.λπ.).

Αποδείξεις: άλλοι 10%, άλλοι 30%

* Υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ.

* Αναγνωρίζεται το 100% των αποδείξεων. Ποινή φόρου 10% για όποιον δεν καλύψει τις αποδείξεις. Μπόνους για όποιον τις υπερβεί και καταθέσει αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος ή 30.000 οικογενειακού με έκπτωση φόρου 10% τής επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

* Υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση από το 2011 και ηλεκτρονικές αποδείξεις σε ειδική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην εφορία.

* Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης (επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, ποδοσφαιρικές αμοιβές κ.λπ.) πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών ή φορολόγηση με ειδικούς συντελεστές πλην ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (ανάπηροι, πολύτεκνες μητέρες, αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

* Λογιστική φορολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα, κ.λπ.) βάσει βιβλίων και στοιχείων.

* Στην κλίμακα τα μερίσματα, διανεμόμενα κέρδη φυσικών προσώπων και υπεραξία από βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών (με αναγνώριση ζημιών).

Επαναπατρισμός με φόρο 5%

* Επαναπατρισμός κεφαλαίων με φόρο 5% επί αξίας κεφαλαίου και δήλωση κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο εξωτερικό με φόρο 8% εντός εξαμήνου. Μετά ενεργοποιούνται διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες.

* Κατάργηση ΕΤΑΚ και αντικατάσταση με ετήσιο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο 400.000 ευρώ και συντελεστές μέχρι 1%. Αναπροσαρμογή κλίμακας σε αύξηση αντικειμενικών αξιών, που θα αλλάζουν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος. Οι νέες τιμές μέχρι το καλοκαίρι.

* Φόρος μεταβίβασης ακινήτων και σε μεταβιβάσεις μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.

* Υπερτριπλασιασμός φόρου off shore στο 10% από 3%, με προθεσμία μεταβίβασης του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο. Εντός εξαμήνου ενημέρωση ΓΓΠΣ από κτηματολογικά γραφεία ή υποθηκοφυλακεία για ακίνητα υπεράκτιων. Ενεργοποίηηση Υπηρεσίας Ερευνας & Ελέγχου Τιμών (ΥΠΕΕΤ) για συλλογή πληροφοριών εταιρειών σε πρώην φορολογικούς παραδείσους.

* Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας και εισόδημα από ακίνητα της Εκκλησίας.

* Σταδιακή μείωση στο 20% από 25% φορολόγησης μη διανεμόμενων κερδών και παρακράτηση φόρου 40% για διανεμόμενα με ένταξή τους στην κλίμακα και επιστροφή φόρου. Και υπό εξέταση νέα ενιαία κλίμακα για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.

* Πενταετές αφορολόγητο για νέες επιχειρήσεις από άτομα μέχρι 30 ετών.

ΦΠΑ σε όλους, πλην γιατρών

* ΦΠΑ σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, πλην γιατρών λόγω κοινοτικού καθεστώτος.

* Εισόδημα του χρήστη (διευθύνων σύμβουλος) το κόστος συντήρησης αυτοκινήτων, ακινήτων και άλλων παροχών σε είδος.

* Κίνητρα αυτοελέγχου για μικρές επιχειρήσεις.

* Φορολόγηση 90% των μπόνους στις τράπεζες.

*Φορολογικά πιστοποιητικά επιχειρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές.

*Ελάχιστο τεκμαρτό κόστος διαβίωσης περιουσιακών στοιχείων (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα, οικιακές βοηθούς κ.λπ.) για όλους πλην συνταξιούχων.

*Μέσω επαγγελματικών λογαριασμών τραπεζών οι επιχειρηματικές συναλλαγές από 1.1.2011.

Σύνταξη περιουσιολογίου

*Σύνταξη περιουσιολογίου εντός εξαμήνου, με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων. Εξαιρούνται τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

*Διασταυρώσεις στοιχείων ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών από άλλες χώρες.

*Ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών με άλλα υπουργεία και φορείς για αμοιβές υπαλλήλων, επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις. Στοιχείων για άδειες οικοδομών, κυκλοφορίας οχημάτων, δικαστικών διενέξεων κ.λπ.

Επικίνδυνοι φοροδιαφυγής

*Υιοθέτηση συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis) και μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system).

*Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονική διακίνηση τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξυ επιχειρήσεων και Δημοσίου, από 1.1.2011 για συναλλαγές άνω 3.000 ευρώ.

*Πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής.

*Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ χωρίς μετρητά από 1.1.2011.

*Ταμειακές μηχανές παντού, όπως πρατήρια καυσίων, περίπτερα, ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.

*Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής με αμοιβή και σε λαθρεμπόριο για αξία πενταπλάσια του ποσού της δωροδοκίας.

*Επιβολή άμεσα καταβλητέων προστίμων από ΥΠΕΕ και απώλεια αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες σε παραβάσεις.

*Κατάσχεση για χρέη στο Δημόσιο, ενίσχυση μηχανισμού είσπραξης χρεών, πάταξη λαθρεμπορίου (ταινίες ιχνηλασίας σε τσιγάρα), έλεγχος συναλλαγών με εξωχώριες, έλεγχος πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών, καθώς και ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου αντιμετώπισης φοροδιαφυγής.

Ακολουθούν φόροι ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στοχευμένα φορολογικά κίνητρα, αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών, νέος κώδικας φορολογικής νομοθεσίας, αναθεώρηση κώδικα φορολογικών κυρώσεων και κατάργηση ΚΒΣ.

Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική κατατίθεται στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας και για το φορολογικό σε 2-3 εβδομάδες.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: