Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Κ. Παπαδής - Π. Μπουλούκος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αύξηση ορίων ηλικίας για 35ετία, 37ετία, μητέρες ανηλίκων και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και μείωση των κατώτατων συντάξεων στα επίπεδα του ΟΓΑ, δηλαδή 360 ευρώ, προβλέπουν οι κυβερνητικές προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη. Στόχος του νέου καθεστώτος ασφάλισης που αφορά το σύνολο των Ταμείων του δημόσιου...
και του ιδιωτικού τομέα- πλην των αστυνομικών και στρατιωτικών υπαλλήλων- είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 63ο έτος της ηλικίας το 2015 από το 61ο που είναι σήμερα. Για να επέλθει η αύξηση κατά δύο έτη της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης το έτος 2015, είναι προφανές ότι η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει το 2013, ίσως και πολύ νωρίτερα. Ωστόσο η κυβέρνηση στις προτάσεις της υπογραμμίζει ότι θα εγγυηθεί τη συνταξιοδότηση με το σημερινό καθεστώς σε όσους έχουν ώριμα ή θεμελιωμένα δικαιώματα.
Εξίσου σημαντική αλλαγή είναι και ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που αναμορφώνει πλήρως τον σημερινό «χάρτη των συντάξεων». Συγκεκριμένα καθιερώνεται από το 2018 ή το αργότερο το 2020 η βασική σύνταξη, η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τη σημερινή κατώτατη σύνταξη. Η βασική σύνταξη θα είναι ενιαία σε όλα τα Ταμεία και υπολογίζεται ότι θα φθάνει- παρ΄ ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί - στο ύψος των 360 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της σημερινής σύνταξης του ΟΓΑ. Ειδικά οι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν ίδιο ποσό σύνταξης αλλά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν σήμερα για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Η χορήγησή της θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για να δοθεί θα απαιτούνται 35 χρόνια διαμονής στη χώρα. (Η συγκεκριμένη ασφαλιστική δικλίδα αφορά τους οικονομικούς μετανάστες που σήμερα λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας.)
Πέραν της βασικής σύνταξης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν αναλογική- ανταποδοτική σύνταξη, που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Ο υπολογισμός της επιπλέον σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου του εργαζομένου, δηλαδή θα υπολογίζονται οι αμοιβές που ασφάλιζε από την πρώτη ημέρα της εργασίας του. Οι επιμέρους συντελεστές βαρύτητας για τον υπολογισμό της σύνταξης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση η οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία. Σ υγκεκριμένα προτείνεται τα χρόνια δουλειάς για τις ηλικίες 18-52 ετών να υπολογίζονται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ως 68 ετών με συντελεστή 4,5%. Το άλλο σκέλος των αλλαγών αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη ως το 2015 προϋποθέτει την πλήρη αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και τη δραματική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης, από τα 58 και τα 60 έτη που είναι σήμερα στο 62ο έτος για το Δημόσιο και στο 63ο έτος της ηλικίας για τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων, ενώ ταυτοχρόνως θεσπίζονται ισχυρά- οικονομικάαντικίνητρα για τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης η σύνταξη θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, ώστε να καθίσταται ασύμφορη η αποχώρηση. Καθιερώνονται περιορισμοί και στην απασχόληση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα ισχύσουν στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιλαμβάνεται η δημιουργία τελικώς τριών Ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: