Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Σε φορολογικό κλοιό μπαίνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, για τους οποίους η κυβέρνηση ετοίμασε και θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο πρώτο στόχο έχει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θίγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν εισοδήματα ως...
40.000 ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα, όμως όλοι μπαίνουν σε περιπέτεια και σε κυνήγι αποδείξεων πολλών χιλιάδων ευρώ για να μη φορολογηθούν επιπλέον. Από την άλλη, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα εκδίδουν αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών που θα λειτουργούν παντού. Στον κανόνα αυτόν
υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κτλ. Παράλληλα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σκληρό πλαίσιο τεκμηρίων για να συλλάβει όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα,
εφόσον φυσικά οι φορολογούμενοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα ως 40.000
ευρώ. Ενδεικτικά, εισόδημα 25.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 310 ευρώ (-10%), εισόδημα 35.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 50 ευρώ (-1%), ενώ εισόδημα 100.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 1.350 ευρώ (7%).
Αποδείξεις και αφορολόγητο όριο
Μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), της ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κτλ.), της ύδρευσης κτλ. και όσων χρησιμοποιούνται ξεχωριστά για τη μείωση του εισοδήματος ή της έκπτωσης από τον φόρο (π.χ. ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κτλ.). Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πολύ μεγάλο ποσό αποδείξεων και αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, σε κατάργηση του αφορολογήτου, αφού ο πρόσθετος φόρος θα είναι πολύ μεγάλος.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταγράψουν τις αποδείξεις ηλεκτρονικά είτε να τις βάλουν σε έναν φάκελο και να τις στείλουν μαζικά στην Εφορία.
Το σύστημα των αποδείξεων θα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετρείται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Αν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο, η διαφορά ως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων ως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 ευρώ οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης
Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Για παράδειγμα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των εισοδημάτων από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ., των αμοιβών όσων εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Επίσης καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζονται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για τη συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).
Προσδιορισμός εισοδημάτων
Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο επτά δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικών- αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων Προ-Πο, βενζινάδικων, περιπτέρων κ.ά.
Φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών
Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα. Ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων εξηγείται πιο κάτω στην ενότητα της φορολογίας νομικών προσώπων.
Στα φορολογητέα, βάσει κλίμακας, εισοδήματα εντάσσεται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών. Για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος από τις πιο πάνω πράξεις.
Επαναπατρισμός κεφαλαίων
Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Καταργείται το ΕΤΑΚ, έρχεται ο ΦΜΑΠ
Το Ειδικό Τέλος Ακινήτου Περιουσίας καταργείται. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο, με βάση νέα κλίμακα που παρατίθεται παραπλεύρως. Η εν λόγω κλίμακα εφαρμόζεται στις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Εφόσον οι αντικειμενικές τιμές μεταβληθούν, η κλίμακα θα αναπροσαρμόζεται.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: