Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)

Με μια μεταβατική διάταξη μεγάλης διάρκειας (από 8 έως 10 χρόνια) επιχειρεί να αντισταθμίσει η κυβέρνηση τη βασικότερη δομική αλλαγή που εισηγήθηκε χθες στην επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Από το 2018, οι συντάξεις ευελικτοποιούνται, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν και στην αγορά εργασίας. Δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη -ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν...
καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού.
Ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας χθες στην επιτροπή των ειδικών τις 7 προτάσεις της κυβέρνησης για τις δομικές αλλαγές του συστήματος, προτίμησε να διατηρήσει την ασάφεια στα ζητήματα της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η βασική (προνοιακή) σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ. Αν και, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής, δεν απέφυγε τη δραματοποίηση των τόνων, συνδέοντας τις αλλαγές του ασφαλιστικού με την ανάγκη να λήξει «η αναξιοπρεπής φάση της επιτήρησης της χώρας και να θωρακιστεί από τους κερδοσκόπους», δεν αγνόησε την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ σήμερα, αλλά και τις προσεχείς κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ. Γι' αυτόν το λόγο, τα πιο επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης, η οποία θα νομοθετηθεί προς το τέλος Μαρτίου, έμειναν ασαφή.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: