Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου- Σαρκοζί στο Παρίσι

Κρίσιμο διήμερο για την ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας. Μετά από το μπαράζ ανακοινώσεων για Ασφαλιστικό, φορολογικό- μισθούς και αποδείξεις στο φως έχουν έρθει πολλά σενάρια για επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στο Παρίσι, όπου συναντάται με την γαλλική πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιλύσει μόνη της το πρόβλημα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι αυτό πλέον καταγράφεται ευρύτερα- είναι ένα ζήτημα που αφορά σε όλη την ευρωζώνη. Εντός των τειχών, πάντως, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ άνοιξαν τον κύκλο των κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν στις 24 του τρέχοντος με την 24ωρη απεργία που καλεί η ΓΣΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απεργίες στη χώρα μας βρίσκονται ψηλά στην ειδησεογραφία των ξένων ΜΜΕ.


Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε αρχικώς με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν συναντάται με τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται σε έκτακτη σύνοδο για την οικονομία δεχόμενοι πιέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που ανησυχούν μήπως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων οικονομικά αδύναμων κρατών της ευρωζώνης υπονομεύσει τη συνολική οικονομική ανάκαμψη. Στο συμβούλιο θα παραστεί και πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Την ίδια ώρα, "σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει τα 16 μέλη της Ευρωζώνης", δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι επετεύχθη καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Προσθέτει ωστόσο ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια - μεταξύ αυτών- η "διμερής" βοήθεια προς τη χώρα.

Έτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωτοβουλία διάσωσης της Ελλάδας το Βερολίνο, υπό το φόβο της συστημικής κατάρρευση της ζώνης του ευρώ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το "γερμανικό σχέδιο διάσωσης’’ της Ελλάδας.

Δηλώσεις στήριξης

"Θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πουν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπαθειών τους θα μπορέσουν να βασισθούν στην υποστήριξή μας", δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Xοακίμ Αλμούνια. "Αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν", πρόσθεσε: "Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση.

"Κατ' εξαίρεσιν βοήθεια στην Ελλάδα"

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, "να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ", ενώ ο επικεφαλής των Πράσινων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για "γενικολογίες" και "έλλειψη πρωτοβουλιών".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: