Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Παπακωνσταντίνου:ΕΔΕ και Εξεταστική για τα στατιστικά

«Υπάρχει ένα ζήτημα Ένορκης Διοικητής Εξέτασης, υπάρχει ένα ζήτημα εισαγγελέα, υπάρχει ένα ζήτημα εξεταστικής επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Με βάση αυτή τη συζήτηση, εγώ θα κάνω εισήγηση στην κυβέρνηση και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Να είστε σίγουροι ότι όποια απόφαση λάβουμε έχει ένα και μόνο γνώμονα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των (στατιστικών) στοιχείων απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που εστάλησαν στην ΕΕ, είχαν θέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση στη Στατιστική Υπηρεσία, ότι τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επέτρεπαν την αύξηση του ελλείμματος στο τέλος του 2009, ενώ σημείωσε ότι από το αυξημένο κατά 2% έλλειμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Eurostat, η τελευταία αποδέχθηκε μόνο το 0,6%.

Για την έκθεσή τους, ενημέρωσαν την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, οι κ.κ. Β. Μανεσιώτης (της Τραπέζης της Ελλάδος) και Στ. Μπαλφούσια (του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Αναφερόμενος στα αμφισβητούμενα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και της ΕΣΥΕ, και τις συναντήσεις που είχε με την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και με έναν εκ των τεσσάρων υπευθύνων στη διεύθυνση Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Μανεσιώτης είπε ότι η πρώτη του ανέφερε ότι «της ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση», και ο δεύτερος ότι «έλαβε εντολή, όχι από την άμεση ηγεσία του» στη διεύθυνση.

Η, δε, κα Μπαλφούσια δεν δέχθηκε τις αιχμές του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη για το διορισμό της επιτροπής από τον υπουργό Οικονομικών. Προταθήκαμε από τους φορείς μας, δεν θίξαμε θέμα πολιτικών ευθυνών και δεν μεταχειριστήκαμε διαφορετικά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε η κ. Μπαλφούσια. Επισήμανε ακόμα ότι η Eurostat δεν έχει πραγματοποιήσει μεθοδολογικές επισκέψεις σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε, τα πρακτικά της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή να τεθούν στη διάθεση του εισαγγελέα και «εάν πράγματι εμπλέκονται υπουργοί, θα έρθει το θέμα στη Βουλή».

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι άγονη σε σχέση με την αναξιοπιστία των μεγεθών, από τη στιγμή που υπάρχει μεταξύ τους συναίνεση στην επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να μην πληρώσει τα σπασμένα η τελευταία τρύπα του ζουρνά είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: