Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αποφασίζουν οι 27 για την ελληνική οικονομία

Διαβουλεύσεις, τηλεδιασκέψεις, δηλώσεις, δημοσιεύματα και πλήθος σεναρίων και δημοσιευμάτων για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συνθέτουν ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη Σύνοδο θα υπάρξει μια "διακήρυξη" πολιτικής στήριξης της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ενδέχεται να δοθεί εντολή στα αρμόδια όργανα να εκπονήσουν προγράμματα οικονομικής βοήθειας, αν χρειαστούν. Η Αθήνα, από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους. Στο κλίμα αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια αλλά στήριξη του προγράμματος που έχει καταθέσει.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει, πρόεδρο της ΕΕ, την Βαρόνη Κάθριν Αστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα από το Παρίσι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας για τις Βρυξέλλες, παρακάθεται το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και θα έχει επαφές με τους κ.κ. Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπράουν. Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης θα "υποστηρίξουν" την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά.

Το βέβαιο είναι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα έχει προκαλέσει συναγερμό στον γαλλογερμανικό άξονα, που φοβάται επίθεση στο ευρώ. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την Πέμπτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να δώσουν συνέντευξη τύπου.

Στο κλίμα αυτό, γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τον έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουκά Παπαδήμο να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Περισσότερα

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών των «16» διεξήγαγαν το απόγευμα της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ καθώς και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: