Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι Γερμανοί (και οι Γάλλοι) ξανάρχονται


Εύσημα τώρα και από Ρουμπίνι και Σόρος…

Επιχείρηση «Νοϊμπάχερ» για διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη από την Γερμανία τις τελευταίες ώρες κι όσο αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σοϊμπλε ήταν σκληρός σε δηλώσεις του για την Ελλάδα, ήδη το επιτελείο της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συζητήσει την παροχή εγγυήσεων στην Ελλάδα, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζακ Τρισέ, ο οποίος γύρισε άρον- άρον στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και την Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο κ. Τρισέ εξέτασαν σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Αυτό θα μπορούσε τεχνικά να δοθεί με την παροχή εγγυήσεων με ομόλογα τόσο προς την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέλη, προκειμένου να απομακρυνθεί οποιαδήποτε αμφιβολία χρεοστασίου ( στάση πληρωμών ) και χρεοκοπίας.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις πληροφορίες αβάσιμες…

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι τακτικής με τις αγορές και, κυρίως, με όλους όσοι έχουν στοιχηματίσει εναντίον της Ελλάδος.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν στην Ευρώπη και εκεί ο κ. Τρισε φέρεται να αναλαμβάνει τον ρόλο του «μαξιλαριού», προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω το Ευρώ. Οι ισορροπίες είναι λεπτές διότι στις αγορές πρέπει αφενός να φανεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, και αφετέρου η Ευρώπη να μην ανοίξει το «πουγκί».

Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αναλάβει να «βγάλει» τα κάστανα από την φωτιά παρέχοντας εγγυήσεις, και μάλλον αλλάζει ρόλο καθώς δεν θα διασώζει μόνο τράπεζες, αλλά και χώρες.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ν. Σαρκοζί στην συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών συμπεριφορών.

Αυτά θα αφορούν την εποπτεία αγορών όπως τα Cds, τους ελεγκτικούς οίκους και τις μεγάλες τράπεζες επενδύσεων που δρουν ασύδοτα, όπως κατέδειξε και η κρίση του 2008.

Όσο για την επιχείρηση «Νοϊμπάχερ», εφόσον αυτή γίνει τελικά θα δικαιώσει και τον πρώην δήμαρχο της Βιέννης ο οποίος ήλθε τον Οκτώβριο του 1942 στην Ελλάδα για να λύσει οικονομικά θέματα, και όπως αποδείχθηκε το έργο του στέφθηκε με επιτυχία καθώς αντιμετώπισε επιτυχώς τους τότε μαυραγορίτες...

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, οι δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με τις οποίες εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι απαιτείται για να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς και του πολυσυζητημένου οικονομολόγου Ναριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, επιμένοντας ωστόσο πως η χώρα μας θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: