Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Εντός ευρώ «βλέπει» την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole

Ζημιές, πάντως, για την τράπεζα

Διευρύνθηκαν οι ζημιές για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011
Διευρύνθηκαν οι ζημιές για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Η Credit Agricole δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τρίτης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, Ζαν- Πολ Σιφλέ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου του 2011.

Η Credit Agricole, που είναι μητρική της Εμπορικής Τράπεζας, ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου ζημιά, ύψους 3,07 δισ. ευρώ, για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Συνολικά οι ζημιές για το 2011 έφτασαν τα 2,378 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων -με το ποσοστό να φθάνει το 74%- και τη συμμετοχή της στην Εμπορική Τράπεζα.

Προβλέψεις για τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ανακοίνωσαν επίσης η γερμανική τράπεζα Commerzbank και ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2011.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε ζημιές ύψους 700 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και ανακοίνωσε αύξηση του κεφαλαίου της κατά 10% για να προσαρμοστεί στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Η Allianz ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 492 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου σε 15 περιοχές

"Δεν θα αφήσουμε ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους", λέει ο Γ. Μανιάτης



Την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας το επόμενο εξάμηνο ανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Οπως είπε, η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητο κανένα σημείο εθνικού εδάφους. Επιπλέον, παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει στη νέα δανειακή σύμβαση στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ουδέποτε τέθηκε και δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Επανέλαβε την πρότασή του, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων να μην διατεθούν για την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών του Δημοσίου αλλά για το σχηματισμό ενός Ταμείου για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος, Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης» ο κ. Μανιάτης είπε ότι το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες. Ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών που θα κάνουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης (οι προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Μαρτίου), ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα των διαγωνισμών για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που επίσης είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Για τις σεισμικές έρευνες ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013, αφού θα γνωρίζουμε -όπως είπε- τι υπάρχει και πού, η προκήρυξη των περιοχών Ιονίου και νότια της Κρήτης εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά.
Για τις τρεις περιοχές που έχουν προκηρυχθεί, αντίστοιχα ο κ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και από ξένες πρεσβείες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο υφυπουρός ανέφερε ότι δεν θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη. «Καμία εταιρεία», πρόσθεσε, «δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές».

Σημείωσε πάντως πως «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους ή περιοχής που έχει κυριαρχικά δικαιώματα। Όλα αυτά θα γίνουν με την καθοδήγηση του υπουργείου Εξωτερικών».
protothema.gr

Read more...

«Όχι» στο αίτημα Τσοχατζόπουλου για μείωση της χρηματικής εγγύησης

Σε ισχύ και η απαγόρευση εξόδου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Όχι» είπε ο εφέτης Θεοδ. Κανελλόπουλος στην αίτηση του Ακη Τσοχατζόπουλου για μείωση του ποσού της χρηματικής εγγυοδοσίας και άρσης του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, που του επιβλήθηκαν για την υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες».

Πλέον τίθενται σε ισχύ οι όροι που επιβλήθηκαν σε βάρος του πρώην υπουργού για καταβολή εγγύησης 150.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Επιπλέον όρος έχει επιβληθεί η δέσμευση του ακινήτου στην Ακρόπολη.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει προθεσμία έως την Τρίτη για την καταβολή του χρηματικού ποσού.

Ο πρώην υπουργός ελέγχεται και απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες, με πολυσέλιδο υπόμνημα, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το 2010 για τη χρήση του 2009.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα πράσα έπιασε το ΣΔΟΕ πρατήριο με παράνομη δεξαμενή



Oλόκληρο σύστημα με παράνομη δεξαμενή 50 χιλιάδων λίτρων, που περιείχε ορυκτέλαια και ήταν συνδεδεμένη με παλιά αντλία καυσίμου, προκειμένου να προμηθεύει με ορυκτέλαιο τα ρεζερβουάρ των φορτηγών, εντόπισαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ σε πρατήριο της...
παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την ώρα του ελέγχου καταλήφθη τουρκικό φορτηγό να έχει εφοδιαστεί με το μείγμα.

Η νόμιμη εκπρόσωπος του πρατηρίου δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται, ενώ συνελήφθησαν ο υπεύθυνος, η λογίστρια, τρεις πακιστανοί υπάλληλοι, οι δύο χωρίς άδεια παραμονής, ένας έλληνας υπάλληλος και ο τούρκος οδηγός του φορτηγού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει:

"Στις 22-2-20121 υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας προέβησαν σε από κοινού έλεγχο σε πρατήριο της ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας, και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειας παράνομης δεξαμενής χωρητικότητας 50.000 λίτρων που περιείχε ορυκτέλαια και η οποία ήταν συνδεδεμένη με παλιά αντλία καυσίμου δια της οποίας διοχετευόταν το ορυκτέλαιο στα ρεζερβουάρ των φορτηγών.

Κατά την ώρα του ελέγχου κατελήφθη τούρκικο φορτηγό να έχει εφοδιασθεί με το παραπάνω μίγμα και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για την πράξη της λαθρεμπορίας.

Επίσης από την έρευνα και τις ληφθείσες καταθέσεις διαπιστώθηκε ότι η παράνομη διάθεση ορυκτελαίου ως καύσιμη ύλη ξεκινούσε από ενάρξεως λειτουργίας του πρατηρίου (11-9-2009) έως 22/2/2012 κατά παράβαση των περί λαθρεμπορίας διατάξεων ποσότητας 1007.000 λίτρων με διαφυγόντες φόρους (ΕΦΚ και ΦΠΑ ) 700.000 ευρώ περίπου.

Η νόμιμη εκπρόσωπος του πρατηρίου δεν ανευρέθη και αναζητείται, ενώ συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του πρατηρίου ,η λογίστρια ,τρείς πακιστανοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι δυο χωρίς άδεια παραμονής , ένας Ελληνας υπάλληλος καθώς και ο τούρκος οδηγός του φορτηγού.

Συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κατά την αυτόφωρη διαδικασία".


www.capital.gr



Read more...

Ο προϋπολογισμός «κουρελόχαρτο» φέρνει τα νεα μετρα









Ο προϋπολογισμός «κουρελόχαρτο» φέρνει τα νεα μετρα
Προβλέπουμε ότι το 2012, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 206 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ότι θα μειωθεί κατά 11 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που είχαμε το 2011 (217,7 δισ. ευρώ όπως έλεγε το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα είναι περισσότερα από το 2011.

Αυτό είναι το απόλυτο παράδοξο του προϋπολογισμού, οι συντάκτες του οποίου ότι σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση, θα βρουν τον τρόπο να συλλέξουν 56 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισ. περισσότερα από πέρυσι) όταν οι εισπρακτικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου έχουν ήδη δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» κι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση.

Μήπως ειναι πιο εύκολο να βγάλουν λαγό από το καπέλο;

Η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνει τον καινούργιο πίνακα του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Οι συντάκτες του, αναγνωρίζουν ότι τα έσοδα θα μειωθούν.

Και πάλι όμως, είναι αμφίβολο αν ο «κουτσουρεμένος» στόχος μπορεί να επιτευχτεί.

Και να γιατί:
  • Από 1η Μαρτίου οι εργοδότες μπορούν να κόψουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% τουλάχιστον. Όταν όμως κόβεται ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, χάνει ο κρατικός κορβανάς διότι μειώνονται τα έσοδα από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι η απώλεια για το κρατικό ταμείο, αντιστοιχεί στο 55% του «κουρέματος» που θα γίνει στον μισθωτό. Αν υποτεθεί ότι γενικευτεί το κλίμα περικοπών, το δημόσιο ταμείο κινδυνεύει να χάσει έσοδα άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, προβλέπεται ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα φτάσουν στα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ από 20,6 δις. ευρώ το 2011. Πως θα αυξηθούν τα έσοδα όταν μειώνονται οι μισθοί είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Αν μπορεί να απαντηθεί με διαφορετικό τρόπο από τον γνωστό: «θα επιβληθούν και άλλα μέτρα».
  • Από τον Μάιο –κι ενώ θα έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από το «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα χαράτσια του 2012. Τα δύο κυριότερα είναι το εκκαθαριστικό του 2012 (στο οποίο ενσωματώνεται και η εισφορά αλληλεγγύης) και το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012. Καλά-καλά δεν έχουμε εξοφλήσει τις οφειλές του 2011 και έρχονται νέα χαστούκια. Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες; Ακόμη και στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι ο κίνδυνος να εκτοξευτούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τεράστιος.
  • Οι φόροι κατανάλωσης δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα και τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου το αποδεικνύουν καθώς μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι κατά τουλάχιστον 15% λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2011. Ο νέος προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για έσοδα όταν το 2011 εισπράχτηκαν περί τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πήχης για το 2012 έχει κατέβει στα 26,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο αν και αυτός ο μειωμένος στόχος μπορεί να επιτευχτεί.
Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Φοβούνται φιάσκο στις εκλογές για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ

Σύσκεψη Παπανδρέου με στελέχη στην Βουλή

Δεκάδες τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ενημερώσει την Ιπποκράτους ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εσωκομματικές εκλογικές απαιτήσεις, είτε λόγω εξόδων, είτε λόγω οργάνωσης, είτε λόγω απροθυμίας του κόσμου να συμμετάσχει στη διαδικασία!

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, μάλιστα, επιμένει πως αν στηθούν κάλπες στη βάση του κόμματος θα υπάρξουν αρνητικά φαινόμενα τα οποία θα πλήξουν την εικόνα του κόμματος και θα επηρεάσουν τις εθνικές εκλογές.

Αυτός ο προβληματισμός διατυπώθηκε μετ΄επιτάσεως σε σύσκεψη με κομματικούς παράγοντες πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία του κόμματος εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης και της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Εκτός του κ. Παπανδρέου συμμετείχαν ο γραμματέας το Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος.

Επίσης επίκειται συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στο οποίο θα αποφασιστούν ο λεπτομέρειες της διαδικασίας διαδοχής και αν θα στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα ή αν η διαδοχή θα γίνει από το Συνέδριο του κόμματος.

Θυμίζουμε ότι χτες σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας συγκεντρώθηκαν περί τους 20 βουλευτές του Κινήματος, "ακολουθώντας" την λεγόμενη πρωτοβουλία των επτά υφυπουργών, με στόχο να συντονιστούν στην προοπτική από κοινού υποστήριξης υποψηφίου για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.
protothema.gr

Read more...

Δεκαετή στήριξη προτίθεται να παράσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα μέχρι να ορθοποδήσει

«Υπάρχουν ρίσκα» στο νέο πρόγραμμα


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την πρόθεση του ΔΝΤ να παράσχει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη προκειμένου η χώρα να έχει χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο νέος εκτεταμένος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα προβλέπει δεκαετή χρηματοδότηση αντί για πενταετή είπε και πρόσθεσε «θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της».

Η δέσμευση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη των εταίρων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι να μπορεί να ξαναβγεί με ασφάλεια στις αγορές.

Ο Ράις τόνισε εκ νέου ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Βάρος ωστόσο πρέπει να δοθεί και στην παρατήρησή του ότι στο νέο πρόγραμμα «υπάρχουν ρίσκα».

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Αν όλοι παίξουν τον ρόλο τους το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα λειτουργήσει. Υπάρχουν ρίσκα. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο. Εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση και την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε.

Για τις διαφορές του προηγουμένου από το νέο πρόγραμμα ο Ράις είπε πως αυτό που είναι διαφορετικό από το παρελθόν είναι ότι υπάρχει δημοσιονομική ελάφρυνση από το PSI και πολυετής ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη της χώρας.

Σε ερώτηση για το εάν το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο δεύτερο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος θα είναι 13 δισ. ευρώ, είπε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου υπό την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενε ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών ο Ράις αναγνώρισε πως ο χρόνος και η διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού.

Εμφανίσθηκε δε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις των μεγάλων πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

«Έχουμε δει ενθαρρυντικές ενδείξεις πολιτικής σύγκλησης. Το είδαμε την Βουλή. Είχαμε επίσημες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στα νέα μέτρα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε πως η προσοχή θα πρέπει να πέσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της.

«Σεβόμαστε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε», τόνισε.

Ωστόσο κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι «η βάρβαρη δημοσιονομική πειθαρχία και οι οριζόντιες περικοπές δεν οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα», διαφώνησε λέγοντας πως οι μισθοί στην Ελλάδα «είναι εκτός ελέγχου» και ότι όταν οι μισθοί περιορισθούν η ανεργία θα μειωθεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταργούνται 2.417 θέσεις πολιτικού προσωπικού σε ΕΛΑΣ και ΠΣ...



Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, καταργούνται συνολικά 2.417 θέσεις πολιτικού προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, επί συνόλου 3.458 θέσεων.Η κατάργηση γίνεται σε...

εκτέλεση του Νόμου 4024/2011.
Καταργούνται 2.417 θέσεις πολιτικού προσωπικού σε ΕΛΑΣ και ΠΣ

Από αυτές, οι 956 είναι οργανικές θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου επί 1.055 και οι 1.461 είναι οργανικές θέσεις μονίμου πολιτικού προσωπικού, επί 2.403 θέσεων...

ethnos.gr
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

«Ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS» λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Πιέσεις από την τρόικα για τις ρήτρες

Ευρωζώνη, ΕΚΤ και EFSF «μάς πιέζουν να θεσπίσουμε και να ενεργοποιήσουμε» τις ρήτρες συλλλογικής δράσης, είπε ο κ. Βενιζέλος
Ευρωζώνη, ΕΚΤ και EFSF «μάς πιέζουν να θεσπίσουμε και να ενεργοποιήσουμε» τις ρήτρες συλλλογικής δράσης, είπε ο κ. Βενιζέλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το θέμα της πιθανής ενεργοποίησης των CDS δεν απασχολεί την κυβέρνηση, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πιέζουν να θεσπισθούν και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS. Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων.»

» Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα αυτό, δεν μας απασχολεί. Δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία. Η δε ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα. Γι'αυτό και ενέκριναν την εισδοχή των CACs και μας πιέζουν να τα θεσπίσουμε και να τα ενεργοποιήσουμε.»

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της ρήτρας, η ISDA εκτιμάται ότι θα κρίνει ότι είναι πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Αυτό, πάντως, θα αποφασισθεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο PSI. Αν ξεπεράσει το 80%, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η κυβέρνηση να μην προχωρήσει τελικώς στην ενεργοποίηση της ρήτρας.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «το νέο πρόγραμμα που ψηφίσαμε προβλέπει ρητά ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με κοινές μετοχές στη συντριπτική πλειονότητα, στο 90% του κεφαλαίου που πρέπει να επενδυθεί, και ένα μικρό ποσοστό θα έχει τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.»

«Θέλουμε να βάλουν λεφτά και οι ιδιώτες, και θέλουμε να βάλουνε πολύ περισσότερα λεφτά. Θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να επενδύσουν όλα τα λεφτά που θα έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο για να μειωθεί και πάλι το δημόσιο χρέος», προσέθεσε.

Θυσίες με προοπτική


Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική», κατηγορώντας το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (και σε μικρότερο βαθμό τη «Δημοκρατική Αριστερά») πως η στρατηγική τους διέπεται από την προσδοκία πολιτικού οφέλους, από τη συντριβή και τη φτώχεια των Ελλήνων.

Η άρνηση του νέου προγράμματος μπορεί να έχει δύο ειδών επιπτώσεις, ανέφερε: Είτε τη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης, που αποτελεί προοίμιο της εξόδου από το ευρώ και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας, είτε την ασύντακτη χρεοκοπία, «με την Ελλάδα να γυρνά στη δεκαετία του 1950, σε επίπεδα Αλβανίας, ή Μολδαβίας, για να επιβεβαιώσουν κάποιοι την στρατηγική τους».

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, «η Ελλάδα θα γίνει δημοσιονομικά μια νέα Ελλάδα για τις αγορές», διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως αυτή δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα (σ.σ. την ΕΚΤ) και υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, υποστηρίζοντας πως πρόκειται «για ρεαλιστική πρόβλεψη υπό τους πλέον αυστηρούς όρους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος

Την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εφαρμοστικό νόμο με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, το οποίο αναμένεται να έρθει σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί από την Oλομέλεια την Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ από όπου εκφράσθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ΝΔ επέμεινε στην πρότασή της να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο όλα τα άρθρα που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και κυρίως η διάταξη του υπουργείου Παιδείας, με την οποία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπεται σε ΑΕΙ.

Η επίμαχη διάταξη δέχθηκε τα πυρά και βουλευτών άλλων κομμάτων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, που ζήτησαν την απόσυρση της.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν οι βουλευτές δεν πειστούν από τα επιχειρήματα της ίδιας της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή για τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί τώρα η νέα ρύθμιση.

Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με τη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα, αμφισβητώντας και την επιστημονική αποτελεσματικότητά τους και τους λόγους, που οδηγούν την κυβέρνηση στο να τα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε ότι καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς όπως είπε, οι έλεγχοι που γίνονται από τον Οργανισμό είναι συστηματικοί, αναλυτικοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

«Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης και προβληματικότητας μεταξύ των γενόσημων και των πρωτότυπων φαρμάκων. Κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν μερίδιο στην αγορά 18%, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 50%. Είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε» συμπλήρωσε ο κ.Τούντας.

Τροπολογίες θα καταθέσει ο Ευ.Βενιζέλος

Δύο τροπολογίες για τα χρηματοοικονομικά θέματα και την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό ώστε να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά θέματα και άλλα ζητήματα εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το νομοθέτημα, επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, επισημαίνοντας και εξηγώντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από «μεταγλώττιση» των ήδη ψηφισμένων. Υπέρ του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καταψήφισαν οι υπόλοιποι.

Αναφερόμενος σο περιεχόμενο των τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι αφορούν:

  • Τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυγίανση τραπεζών. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, επειδή βρίσκεται υπό εντατική διαβούλευση με την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή δεν ήταν έτοιμη την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου και θα κατατεθεί ως τροπολογία.
  • Την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση περί της εγκυρότητας των στατιστικών στοιχείων, η οποία θα υπογραφεί από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. «Εμείς, επειδή έχουμε δώσει στο παρελθόν δείγματα που επιτρέπουν αμφισβήτηση της εγκυρότητας των στοιχείων, πρέπει να έχουμε δώσει αυτή τη διαβεβαίωση πριν την εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος», εξήγησε ο αντιπρόεδρος.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προκειμένου να γίνουν πια σε πυκνό χρόνο, πράγματα τα οποία θεωρούν οι εταίροι μας ότι θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει ήδη.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το PSI

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση


Όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος
Όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος


Αθήνα
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης. Επικριτική υπήρξε και η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή.

Η συζήτηση διεξήχθη σε συψηλούς τόνους, καθώς την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασαν τα κόμματα της Aριστεράς, διά των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο ΛΑΟΣ διά του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλιτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν» ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Για τους κατόχους ομολόγων

Να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες του κουρέματος του χρέους για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα φυσικα πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου και για τις εταιρίες που έλαβαν ομόλογα έναντι οφειλών του κράτους ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ).

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μικροομολογιούχων από το κούρεμα του χρέους. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη σφραγίδα της ΤτΕ για την επιμήκυνση των δανείων.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων


Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι η αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI είναι ιστορική. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή, για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου για χάρη των επόμενων γενεών, για να βγάλουμε τη χώρα απ' τα αδιέξοδά της. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι - όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία - αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απευκταία περίπτωση, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε εδώ» ανέφερε στην εισήγησή του ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ. «Μόλις στις 3 Μαΐου πέρυσι μας εξηγούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί δεν έπρεπε να γίνει με τίποτα αναδιάρθρωση. Την ψηφίζουμε τώρα, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο λόγω της τακτικής Παπανδρέου».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ' αυτήν την κυβέρνηση. Εκλογές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο» σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών της» τονίζοντας: «Δανείζεστε 130 δισ. για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και λέτε στον λαό πως του κάνετε και χάρη, τη στιγμή που οι επιπτώσεις είναι διαχρονικές: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών και μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «ζητούν να μας σώσουν εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ».

«Το κούρεμα του χρέους, είναι το τυρί σε μια φάκα δεκαετούς βαθειάς λιτότητας και μόνιμης Επιτροπείας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αξίωσε από την κυβέρνηση, αντί για περικοπές ύψους 300 εκ. ευρώ από τις συντάξεις, να προωθήσει το πάγωμα της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων από την Γερμανία, ύψους 1 δισ. ενώ κατήγγειλε και τις παραχωρήσεις προς τις τράπεζες, «ενώ τα κλειδιά θα τα κρατάνε οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για να προχωρήσει η της συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να προχωρήσει κανονικά η συμφωνία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Καψής τόνισε ότι το διάστημα έως την 1η Μαρτίου, οπότε θα γίνει και η εκτίμηση από το Eurogroup των «προαπαιτούμενων δράσεων», που πρέπει να έχουμε υλοποιήσει, είναι μια εβδομάδα όπου η κυβέρνηση θα δείξει εμπράκτως την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό, πρόσθεσε, θα αποτυπωθεί και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων στις ψηφοφορίες των κοινοβουλίων, που ξεκινούν από τις 27 Φεβρουαρίου σε Γερμανία και Ολλανδία.

«Κάνουμε το μεγάλο αποφασιστικό βήμα, για πρώτη φορά δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο που είναι η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε ο κ. Καψής.

Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, με αφορμή σχετική αναφορά που έκανε σε συνέντευξή του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ίδιος αναφερόταν στην πρόβλεψη του νέου μνημονίου ότι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα για το 2013 και το 2014. «Μην ψάχνετε καινούρια μέτρα» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς για το ύψος αυτών των μέτρων, παρέπεμψε εκ νέου στις προβλέψεις του μνημονίου.

Ο κ. Καψής επισήμανε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι αναπτυξιακά μέτρα υπάρχουν και στο μνημόνιο. Σημείωσε δε ότι παραμένουν στόχος της κυβέρνησης η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι ικανοποιητικές αμοιβές.

Σχετικά με το θέμα των εκλογών, είπε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, εμμένοντας στη σχετική θέση που η κυβέρνηση έχει εκφράσει κατά καιρούς.

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει με βουλευτή που έχει μεταφέρει σε τράπεζα στο εξωτερικό ένα εκατ. ευρώ και στο οποίο αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, ο κ. Καψής παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να υπάρξει διαφάνεια.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ για καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου και εάν η κυβέρνηση έχει παρατηρήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Με τη γερμανική κυβέρνηση έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία, βοήθησε πολύ στην επίτευξη της συμφωνίας. Στηριζόμαστε σε αυτή τη συνεργασία και πιστεύουμε ότι θα αποτυπωθεί αυτό και στην ψηφοφορία του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, αναφορικά με σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, ο κ. Καψής τόνισε ότι «είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και έχουμε στηρίξει τις διεργασίες πολιτικής ενοποίησης». Είπε ακόμη ότι η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς συνεπάγεται ένα μοίρασμα της εθνικής κυριαρχίας και μεταβίβασή της σε ανώτερα όργανα.

Για το θέμα του αγγλικού δικαίου, επισήμανε ότι έχει απαντηθεί αναλυτικά πως το βρετανικό δίκαιο δεν συνεπάγεται καμία δέσμευση δημόσιας περιουσίας.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπαδήμος θα ήταν πρόθυμος να συμμετέχει σε μια μετεκλογική κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδ. Λοβέρδου ότι εφόσον στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και δεν λάβει αυτοδυναμία, θα τη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καψής είπε ότι δεν απαντάει σε υποθετικές ερωτήσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τη «συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του στα Σκόπια, στη Σύνοδο Κορυφής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η θέση της χώρας είναι ότι θα επιμείνει στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Κομισιόν θα είναι ο «διαιτητής» των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, λέει ο Όλι Ρεν

Ενισχύεται η Ομάδα Ράιχενμπαχ

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 4,4% για την ελληνική οικονομία το 2012,. ενώ  το 2011 η οικονομία είχε συρρκνωθεί κατά 6,8%
Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 4,4% για την ελληνική οικονομία το 2012,. ενώ το 2011 η οικονομία είχε συρρκνωθεί κατά 6,8% (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Ο κ. Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο διαιτητής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές αρχές», ανέφερε, θέλοντας με τα λόγια αυτά να περιγράψει τον διττό ρόλο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που βρίσκονται και συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα 16 υπάλληλοι της Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στην Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (Task Force)ί υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και πως στην Ομάδα αυτή πρόκειται να προστεθούν περί τα έξι άτομα.

Στην Ελλάδα, συμπλήρωσε, ότι εκτός από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής υπάρχουν και οι εμπειρογνώμονες κρατών της Ευρωζώνης που συμβουλεύουν τις ελληνικές αρχές και παρέχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η είσπραξη των φόρων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.ά.

Από την άλλη, είπε, στην Αθήνα βρίσκονται και στελέχη της Επιτροπής που εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα παρέχουν βοήθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή και να βελτιωθεί η απορρόφιση των κοινοτικών κονδυλίων

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι οι τελευταίες οικονομικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση θα είναι ήπια.

«Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία οικονομικών ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση θα είναι αρκετά ήπια και προσωρινή, αλλά η μεταστροφή της τάσης πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και εξαρτάται σημαντικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναστάτωση στη βιομηχανία από τις αυξήσεις που δρομολογεί η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης

Αυξημένο κόστος από την 1η Μαρτίου

Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στε ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας
Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στε ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Αναστάτωση επικρατεί στις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας από τις αυξήσεις που δρομολογεί η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης από την 1η Μαρτίου.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί 17 βιομηχανίες, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ η διαδικασία διαλόγου βρισκόταν σε εξέλιξη «και αναμένονταν οι εισηγήσεις της ΡΑΕ σχετικά με τη δυνατότητα εξατομίκευσης των τιμολογίων και τους μηχανισμούς τιμολόγησης ρυθμιζομένων χρεώσεων, η ΔΕΗ προέβη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που απειλεί να ακυρώσει όλη τη διαδικασία και τη μέχρι τώρα πρόοδο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, στις 8 Φεβρουαρίου η ΔΕΗ σε επιστολή της «με θέμα "Τιμολόγια Υψηλής Τάσης" που απευθύνεται προς όλους τους πελάτες ΥΤ, η ΔΕΗ κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και πλέον απειλεί ευθέως με άμεσες (από 1ης Μαρτίου 2012) μονομερείς αυξήσεις εφόσον οι πελάτες δεν υιοθετήσουν ως έχουν τις προτάσεις τιμολόγησης που προτείνει και μάλιστα εντός πολύ στενών χρονικών πλαισίων (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) και χωρίς να έχουν προηγηθεί με τους πελάτες της ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξατομίκευση των τιμολογίων σύμφωνα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή».

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται στο 15%-20%, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ τονίζεται ότι όι αυξήσεις είναι μικρότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις μονοψήφιες.

Η Ένωση ζητεί από τον κ. Παπακωνταντίνου να ορισθεί νέα συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «οι τελευταίες προτάσεις της ΔΕΗ δεν περιέχουν καμία ουσιαστική βελτίωση παρά μόνο δευτερεύουσες παρεμβάσεις, οι οποίες άλλωστε είχαν συζητηθεί και απορριφθεί και στη συνάντηση της 10/01/12 ως ανεπαρκείς. Σημειωτέον δε πως οι οποίες βελτιώσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με τις συνολικές αυξήσεις που επιφέρουν οι προτάσεις της ΔΕΗ».

«Επιπλέον», σύμφωνα με την Ένωση, «δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο δεύτερο σκέλος της διαβούλευσης που αφορά τη μέθοδο επιμερισμού και το ύψος των ρυθμιζομένων χρεώσεων (ΑΠΕ, ΥΚΩ,), για την βιομηχανία, επί των οποίων αναμένουμε την εισήγηση της ΡΑΕ και του Υπουργείου που θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου».

Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στην ρύθμιση που απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, ανάλογη με εκείνες που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες (όπως για παράδειγμα το γαλλικό ή το αυστριακό μοντέλο).

Η ΕΚΕΒΙΝ λέει ότι «μονομερείς κινήσεις από τη μεριά της ΔΕΗ δε μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν αναλόγως από τους πελάτες ΥΤ με χρήση όλων των νομίμων μέσων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων και της βιωσιμότητας των τελευταίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει στη χώρα».

Εν τω μεταξύ, προειδοποιεί ότι «κινδυνεύει να χαθεί όλος ο ενεργοβόρος παραγωγικός ιστός της χώρας, με τραγικά αποτελέσματα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολεί, την ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολοκαύτωμα για το λαό η συμφωνία για το δημόσιο χρέος, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Από το βήμα της Βουλής

«Ετοιμάζετε μία χώρα που απομακρύνεται από την Ευρωζώνη και πάει προς την Αφρική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
«Ετοιμάζετε μία χώρα που απομακρύνεται από την Ευρωζώνη και πάει προς την Αφρική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρουσία αντιπροσωπείας ομάδας της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου στα θεωρεία της Βουλής, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει ότι η συμφωνία για το δημόσιο χρέος θα αποδειχθεί ολοκαύτωμα για τον λαό.

«Έχετε πανηγυρίσει τόσες φορές γιατί σώσατε τη χώρα, που θυμίζετε την παροιμία με το λύκο και τα πρόβατα» είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και σχολίασε ότι «είναι οξύμωρο να μιλάνε κάποιοι για σωτηρία της χώρας, όταν δεν θα μπορεί να επιβιώσει εδώ, κανείς πολίτης που δεν έχει καταφέρει να είναι στη μειοψηφία εκείνων που επιχαίρουν για τη συμφωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, αλλά μόνο για τις τράπεζες και τις αγορές και επικαλέστηκε δημοσιεύματα και αναλύσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχασε την κυριαρχία της», ότι είναι πλέον μία χώρα «καταδικασμένη να ζει από τους χορηγούς της» και «η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».

Αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα και εκτιμήσεις για την ανάγκη και νέου πακέτου διάσωσης και τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεοκοπίας.

«Ήδη ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σήμερα στο περιθώριο και στερείται ακόμη και βασικών αγαθών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε ποιος είναι τελικά εκείνος που σπρώχνει τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ. «Είναι μήπως η κακιά αριστερά, που μας λέγατε προδότες και ότι θέλουμε την καταστροφή, παρά τις ρεαλιστικές προτάσεις που σας καταθέταμε; Ετοιμάζετε μια χώρα που απομακρύνεται από την Ευρωζώνη και πάει προς την Αφρική».

Κατηγόρησε επίσης τον Ευάγγελο Βενιζέλο για «ελεεινολογία» απέναντι στην ίδια Δημοκρατία, σχολιάζοντας δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία είναι μειονέκτημα η εξουθενωτική πολυφωνία.

Αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα των μικροομολογιούχων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τους αφήνει απροστάτευτους την ίδια ώρα που αφήνει τους ποντικούς να βγάζουν έξω εκατομμύρια και τους τοκογλύφους να κερδοσκοπούν.

Σχολιάζοντας τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα: «Σας άκουσα να λέτε: ζητούσαμε αυτό που οι εταίροι μας ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν και να ακούσουν. Αυτό, όμως, είναι μια απροκάλυπτη παραδοχή που έκανε άλλος αντιπρόεδρος όταν έλεγε ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι πιστωτές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μ.Παπαϊωάννου: Δεν δέχομαι εκ των προτέρων μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ...



Kρατα αποστάσεις από την άποψη Λοβερδου περί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...
Δεν μπορώ να δεχθώ εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την Κάτια Μακρή o Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από ... την άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου περί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, ενώ τόνισε ότι κάποιοι συνάδελφοί του λιποψύχησαν σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και το θέμα της επιστροφής τους στο κόμμα, θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα ηγεσία.



Read more...

Έρευνα από το ΣΔΟΕ για τον βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ

Κύμα αντιδράσεων

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εξήχθη στο εξωτερικό από βουλευτή, δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε την Πέμπτη να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών αν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται έμβασμα ένα εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.

Ο κ. Πετσάλνικος απηύθυνε τηλεφωνικώς το συγκεκριμένο ερώτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αποκαλυφθεί το όνομα του βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος φέρεται ότι εξήγαγε το ανωτέρω ποσό σε τράπεζα του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατέφυγε στην επιλογή αυτή, μετά την άρνηση του πρόεδρου της Αρχής καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Π. Νικολούδη, να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή στον κ. Πετσάλνικο.

Την ίδια ώρα, νέα έκκληση προς τον βουλευτή ή την βουλευτή που έβγαλε το ένα εκατ. ευρώ στο εξωτερικό να δώσει εξηγήσεις, αλλίως να αποκαλυφθεί το όνομά του από τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευάγγελο Αργύρη, απηύθυνε την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο κ. Αργύρης απάντησε ότι θα περιμένει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διερευνούν την υπόθεση πριν ανακοινώσει το όνομα.

«Αν μέχρι το μεσημέρι δεν βγει ο συνάδελφος να πει και να δώσει εξηγήσεις, θα πρέπει ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, να ανακοινώσει το όνομά του. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να κατηγορήσουμε συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αυτοπροστατευτούμε και αν υπάρχουν και άλλοι να ανακοινωθούν σήμερα» τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.

Παράλληλα, την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο της επιτροπής ζήτησε και ο εισηγητής
της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, παρατηρώντας πως «για τον πολιτικό κόσμο η γενίκευση είναι καταστροφική και πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης τόνισε ότι βάσει του νόμου για να δημοσιοποιηθεί το όνομα θα πρέπει να υπάρχει πρώτα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που ελέγχουν τα πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2011 -μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή στους ορκωτούς λογιστές για διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να αποκαλυφθεί το όνομα του / της βουλευτή και επίσης ότι έχει θέσει το θέμα στη γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για δημοσιοποίηση του ονόματος του/της βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ διατύπωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηριζόμενοι από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη, καθώς και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν.Δένδια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου επισήμανε πως ο/η βουλευτής οφείλει να δημοσιοποιήσει την πράξη του/της, αλλιώς θα παρέμβει ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Ναι" σε μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα


Θετικός ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο ενδεχόμενο να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ, εφ' όσον το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες εθνικές εκλογές, χωρίς να έχει δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

"Βεβαίως και πρέπει να στηρίξουμε τη ΝΔ εάν είναι πρώτο κόμμα και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό", επισήμανε ο κ. Λοβέρδος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.
"Η θέση μου δεν έχει αλλάξει", σημείωσε ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα πρέπει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης.

Ο κ। Λοβέρδος προέβη στην εκτίμηση ότι τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερα απ' ότι φαίνεται να συγκεντρώνουν στα γκάλοπ που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα.
protothema.gr

Read more...

«Xάθηκαν» στο δρόμο τα συσσίτια για τους άπορους μαθητές στα σχολεία

«Xάθηκαν» στο δρόμο τα συσσίτια για τους άπορους μαθητές στα σχολεία
Σε εξαγγελίες και σε υποσχέσεις φαίνεται ότι έμεινε η σίτιση των άπορων παιδιών στα σχολεία της Αττικής που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Ιανουαρίου. Όπως παραδέχτηκε με περίσσιο… θάρρος η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το πρόγραμμα σίτισης δεν έχει χρονοδιάγραμμα ακόμη.


Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, το εν λόγω πρόγραμμα έχει «κολλήσει» στις τεχνικές λεπτομέρειες. Βέβαια, ουδεμία έκπληξη προκαλεί η κωλυσιεργία του υπουργείου στην σίτιση των μικρών μαθητών καθώς ακόμα και η (έπειτα από πολλά κρούσματα υποσιτισμού) παραδοχή του προβλήματος αποτελεί κατά πολλούς πρόοδο για την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα διανομής γευμάτων στα σχολεία προχωρά με ρυθμούς… διανομής σχολικών βιβλίων και εγείρει ερωτήματα για την υπεύθυνη αντιμετώπιση από το υπουργείου της οικονομικής ανέχειας που χτυπά και τους μαθητές. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Παπαχρήστος μιλώντας στο Newpost.gr διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πρόγραμμα σίτισης στους δασκάλους και τους καθηγητές ενώ φάνηκε απαισιόδοξος για το αν τελικά θα αρχίσει η διανομή γευμάτων πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με καταγγελίες δασκάλων στον Ταύρο, οι μαθητές συνεχίζουν να μπαίνουν το πρωί στις σχολικές αίθουσες εξαθλιωμένοι από την πείνα, ενώ οι προσπάθειες για σίτιση γίνονται από τους ίδιους και κατοίκους της περιοχής.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενώ την πρόθεσή του να φέρει το θέμα στη Βουλή, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή γευμάτων στα σχολεία θα είχε τεθεί σε εφαρμογή το πολύ από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου και θα αφορούσε σε ειδικό πρόγραμμα σίτισης σε 18 σχολεία εννέα περιοχών του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα.

Τα σχολεία όπου θα εφαρμοζόταν αρχικώς πιλοτικά το πρόγραμμα βρίσκονται στον Ταύρο, τα Κάτω Πατήσια, τα Εξάρχεια, το Μενίδι και την Πλατεία Βάθη και αργότερα στο Μοσχάτο, τη Νίκαια, τον Ασπρόπυργο και τον Αυλώνα.

Τα μικρογεύματα θα προσφέρονταν δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους μαθητές των σχολείων και θα περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, όπως γάλα, μπισκότα με δημητριακά, φρούτα, σάντουιτς κ.λπ.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις γίνονται για συνεργασία με την Εκκλησία, τους δήμους, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, το υπουργείο παρουσιάζεται αφερέγγυο στις δεσμεύσεις του και πάνω από 100 παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν από υποσιτισμό…

Αναστασία Γαλάνη
http://newpost.gr

Read more...

Θα μας τα πάρουν όλα...



Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η Λ. Κατσέλη σχολιασε τα μετρα του νέου μνημονιου.
Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε τα υπόλοιπα κράτη, όπως γράφει η ... εφημερίδα Δημοκρατία, θα μπορούν να διεκδικήσουν και μέρος της δημόσιας περιουσίας ή να πάρουν μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό.
Για τα μέτρα που λαμβάνονται η πρώην υπουργός ανέφερε ότι οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα και αποσυνθέτουν τον κοινωνικό ιστό...



Read more...

«Νέο πρόγραμμα και PSI για να μην γίνουμε Αλβανία ή Μολδαβία»!

Δραματικοί τόνοι στη Βουλή από Βενιζέλο

«Νέο πρόγραμμα και PSI αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία ή Μολδαβία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανταλλαγή των ομολόγων το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα.

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι «Η μια λύση είναι το νέο πρόγραμμα και το PSI που θα οδηγήσει την χώρα σε μια άλλη δημοσιονομική κατάσταση και θα ελαφρύνει τους έλληνες από χρέος 110 δις. Η δεύτερη είναι η συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ που σημαίνει αυστηρότερος έλεγχος» και συμπλήρωσε ότι «η τρίτη λύση όπως και αν την προσεγγίσει κανείς είναι η συντεταγμένη χρεοκοπία που σημαίνει άδεια ράφια. Η χώρα θα γυρίζει στην δεκαετία του 50 … συντριβή και φτώχια. Θα έχουμε άλλη πολιτική κατάσταση και συσχετισμό δυνάμεων και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σε εποχή που θυμίζει Αλβανία ή Μολδαβία». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτοί που επιδιώκουν την ασύντακτη χρεοκοπία το κάνουν «προκειμένου να εκπληρώσουν την πολιτική στρατηγική τους. Αυτοί είναι το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και στα ίδια καταλήγει η πολιτική του κ. Κουβέλη».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε :

Για τους ομολογιούχους
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι « οι Έλληνες που έχουν αποταμιεύσει μέσω τίτλων ελληνικού δημοσίου θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως» συμπλήρωσε ότι «Δεν πρέπει να πούμε τώρα τους τρόπους. Εμείς νύχτα και μέρα ψάχνουμε λύσεις για να καλυφθούν οι έλληνες επενδυτές… Λιγη υπομονή χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία και να βγούμε σε μια άλλη δημοσιονομική κατάσταση» και σημείωσε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από ελληνικό δίκαιο θα ολοκληρωθεί έως την 12η Μαρτίου και αυτή των ομολόγων που διέπονται από διεθνή δίκαια θα ολοκληρωθεί έως την 6η Απριλίου. Πάντως, εξήγησε ότι «το μικρό διάστημα» που θα γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων «όλοι θέλουν να κλονίζουν την Ελλάδα να κερδοσκοπούν σε βάρος του ευρώ».

Για τα δάνεια
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι προωθεί ρύθμιση που θα μειώνει δραστικά την παρακράτηση μισθών λόγω δανείων τονίζοντας ότι «η παρακράτηση θα πέσει στα 3/10 του μισθού και αν υπάρχουν και άλλα έσοδα στην οικογένεια τότε η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Εχουν διευθετηθεί 750.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε».

Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Επιπροσθέτως, είπε ότι από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το δημόσιο θα πάρει «κοινές μετοχές στο 90% του κεφαλαίου και ένα μικρό ποσοστό θα έείναι της μορφής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Τα δικαιώματα ψήφου δεν θα ασκούνται στην καθημερινή διοίκηση, αλίμονο αν μετατρέψουμε τις τράπεζες σε ΔΕΚΟ…»

PSI
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι με την έναρξη του PSI οι οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα ενώ τόνισε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τον έχει διαβεβαιώσει ότι «Αρκούν οι υπάρχουσες εγγυήσεις» για το τραπεζικό σύστημα και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι επιπλέον.

Έντονη κριτική
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «η ημέρα εξαργύρωσης των πράξεων των πολιτικών κομμάτων δεν είναι μακριά, είναι η Κυριακή των εκλογών. Μου έδωσαν το μνημόνιο και ήθελαν μέσα σε μια ώρα να τους πω ναι ή όχι. Με αυτό το ν.σ. εξυπηρετούνται οι δανειστές μας. Επιμένω ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει περίοδο χάριτος 5 ετών και μετά κεφαλοποίηση του χρέους και να δίνουμε 10 δισ. στον χρόνο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «Δεν σώζετε την χώρα αλλά οδηγείτε σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία είναι ιστορική για τους δανειστές , τις τράπεζες και τις αγορές ενώ για τον λαό είναι ένα ακόμα βήμα στο ολοκαύτωμα».

Τέλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα υπερψηφίσει το PSI।
.protothema.gr

Read more...

Ψωμιάδης σε Σαμαρά «Αντώνη, μην ψηφίζεις» ...



Έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μέσω επιστολής, απευθύνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, εν όψει της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου.
Όπως τονίζει ο τελών εν αργία Περιφερειάρχης «δεν μπορεί μια κυβέρνηση μη εκλεγμένη να ... δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια» και σημειώνει ότι «ο λαός ζητά τον ηγέτη που θα πει το νέο μεγάλο εθνικό ''όχι''». «Γιατί εκτός από τα μεγάλα ΝΑΙ υπάρχουν και τα περήφανα ΟΧΙ σε αυτούς που μας θέλουν υποταγμένους. Τολμήστε λοιπόν. Ας μην «κουρέψουμε» τα όνειρα των Ελλήνων» τονίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνει ακόμη ότι «οι εφαρμοστικοί νόμοι δεν αποτρέπουν ούτε την καταστροφή, ούτε την χρεοκοπία. Δίνουν απλά παράταση ζωής, βοηθώντας τους πιστωτές μας να μην καταρρεύσουν και οι ίδιοι, σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία μας»...

parapolitika.gr



Read more...

Δραχμή μαζί με ευρώ στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί









Δραχμή μαζί με ευρώ στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί
Δραχμή παράλληλα με ευρώ στην Ελλάδα προτείνει ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μάριο Όχοφεν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου.

H πρόταση προβλέπει την προσωρινή επαναφορά της δραχμής παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου οι Έλληνες να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», δηλαδή να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.

Ο Μ. Οχόφεν προβλέπει ότι όλα τα συμβόλαια στο εσωτερικό της χώρας (πληρωμή μισθών, συντάξεων, ενοικίων) θα συνάπτονται σε δραχμές, αλλά οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα γίνονται σε ευρώ. Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα ήταν αρχικά σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών και στη συνέχεια θα άρχιζε μία συνεχής υποτίμηση της δραχμής, η οποία όμως δεν θα ξεπερνούσε το 2% κάθε μήνα.

Παρόμοιο σενάριο προτείνει και ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, προειδοποιώντας παράλληλα για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Μία αποχώρηση της Ελλάδας όχι μόνο θα είχε συνέπειες και για τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα επιβράδυνε σημαντικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Ελλάδα υπογράμμισε.


Με πληροφορίες από Deutsche Welle
http://newpost.gr

Read more...

Αντί για 2,8% στο 4,4% η ύφεση το 2012!

Απόκλιση μόλις …50% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις


Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα προβλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει». Ο Όλι Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την ευρωζώνη ύφεση 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,5%, ενώ ως προς την ελληνική οικονομία βλέπει για το 2012 ύφεση 4,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 2,8%.

Σημαντική είναι η επιδείνωση των εκτιμήσεων συνολικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ισπανία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,7%. Ως προς την Ιταλία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,1%. Δυσμενείς είναι επίσης, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για την Πορτογαλία για την οποία προβλέπεται ύφεση 3,3% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 3%.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επιδρούν αρνητικά στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου (διαβάστε εδώ σχετικά).

Πτωτικά αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,8%. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%.

Γενικότερα, ενώ η Κομισιόν έβλεπε ύφεση μόνο σε Ελλάδα και Πορτογαλία, τώρα αναμένει ότι σε ύφεση θα βρεθούν και οι οικονομίες του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.

Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.

Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή.

Μεσοπρόθεσμα πάντως η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.

Διαβάστε εδώ τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ।

.protothema.gr

Read more...

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Μαρτίου πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Φωτογραφία από την τελευταία συνάντηση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος
Φωτογραφία από την τελευταία συνάντηση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συνεδριάσουν την 1η Μαρτίου, πριν από την ήδη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να εξετάσουν αν η Ελλάδα πληροί τις συνθήκες που έχουν οριστεί, σε αντάλλαγμα για τις πρώτες δόσεις του σχεδίου στήριξης, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Μετά το κατ' αρχήν πράσινο φως που δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, «οι υπουργοί του Eurogroup θα συνεδριάσουν το πρωί της 1ης Μαρτίου πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής», προσέθεσε.

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Μαρτίου. Την πρώτη ημέρα, η συνάντηση του Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) και την δεύτερη υπάρχουν δύο συναντήσεις, η μία το πρωί στις 10:45 και η δεύτερη στις 16:00.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους

Την Παρασκευή η επίσημη πρόταση για το PSI


Η πλειοψηφία της Βουλής αναμένεται να υπερηφίσει το νομοσχέδιο,. Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία
Η πλειοψηφία της Βουλής αναμένεται να υπερηφίσει το νομοσχέδιο,. Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους και τις ρήτρες συλλλογικής δράσης συζητείται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφισθεί εντός της ημέρας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και για το γεγονός ότι συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια προσφορά της κυβέρνησης για το PSI.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο υπερψηφίσθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εδώ δεν μιλάμε για διαδικασίες αλλά για τα συμφέροντα του έθνους» και αναρωτήθηκε «αν θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Έλληνες ασφαλείς, να βοηθήσουμε τη χώρα να μείνει στο ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα πως στις 14 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ήδη η ανταλλαγή του μεγάλου όγκου των ομολόγων ελληνικού δικαίου και να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα η ανταλλαγή ομολόγων αλλοδαπού δικαίου.

«Πρέπει να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου, γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να γίνει το αργότερο την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση για το PSI», επισήμανε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος είπε: «Συμφωνούμε ότι πρόκειται περί του ορισμού του κατεπείγοντος», αν και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να μην είχαμε φτάσει εδώ».

«Εμείς δεν συμφωνούμε και να μην σπεύσει ο υπουργός να πει ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το PSI αποτελεί τον «κρίκο μιας αλυσίδας που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης του λαού».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι είναι εσκεμμένη η επίκληση του κατεπείγοντος, καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι την συζήτηση στη Βουλή.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δ.Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «κάνει συστηματικά κατάχρηση του κατεπείγοντος». «Αφιερώνει στον εαυτό της μήνες και δίνει στη Βουλή ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Ενώ κόβετε μισθούς και συντάξεις με χειρουργική λεπτομέρεια, δίνετε στους ιδιώτες τραπεζίτες πακτωλό χρημάτων που διαρκώς αυξάνεται».

Τον Απρίλιο η ανταλλαγή των ομολόγων υπό αγγλικό δίκαιο

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που ήδη διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από την πλειονότητα των ομολόγων που θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο.

«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το 93% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ).

Ειδικότερα, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους και εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο είναι κυρίως στο αγγλικό και όλα έχουν κάποια μορφή ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's). Σε κάποια, απαιτείται μία πλειοψηφία της τάξεως του 66% και σε άλλα 75%.

Η αξία τους, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι περί τα 17 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Σκανδαλίδης και «βλέπει» πρόεδρο του κόμματος τον Βενιζέλο









Νέα ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Σκανδαλίδης και «βλέπει» πρόεδρο του κόμματος τον Βενιζέλο
Για διαμόρφωση νέου πολιτικού τοπίου και μοντέλου διακυβέρνησης μετεκλογικά έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως οι εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και χαρακτήρισε φυσική εξέλιξη την ανάληψη της προεδρίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Μετά τις επόμενες εκλογές θα δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και όποιος δεν προσαρμοστεί θα εξαφανιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άμεσης πρσφυγής στις κάλπες: «Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν από προχθές πρέπει να αποφασίσει ο λαός. Θα έχουμε νέο πολιτικό τοπίο μετεκλογικά. Θα τελειώσει η καχυποψία και η αντιπαράθεση για αλλότρια πράγματα. Τα αποτελέσματα είναι δευτερεύοντα» δήλωσε.

Για τις αλλεπάλληλες επικριτικές δηλώσεις για την Ελλάδα από το εξωτερικό, και ιδιαίτερα από τη Γερμανία, ο υπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει τεχνητό κλίμα εναντίον της Ελλάδας. «Γίνεται επίτηδες. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά λάθη αλλά και σοβαρή προσπάθεια με σκληρά μέτρα, διαμορφώνεται κλίμα από χώρες όπως η Γερμανία που κερδίζουν από αυτή την υπόθεση. Πρέπει να κάνουμε πολλά, αλλά είναι αδιανόητο η Ελλάδα να είναι το μαύρο πρόβατο ενώ η χώρα μας είναι ουσιαστικά ο μίτος της Αριάδνης για το ντόμινο της κρίσης σε όλο τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι δυνατόν να ακούμε κάθε μέρα τον κ. Σόιμπλε. Πρέπει να δώσει μάχη επικοινωνίας η Ελλάδα δεν είναι τεμπέλης ούτε διεφθαρμένος ούτε εξωνημένος ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον
κ. Σκανδαλίδη, η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αλλά πρέπει να λυθούν βασικά θέματα όπως το παραγωγικό μοντέλο ή το χτύπημα στη φοροδιαφυγή. «Αν δεν τα κάνουμε δεν έχουμε τύχη και εκεί κρίνεται και το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ μίλησε για νέα ίδρυση (και όχι απλώς επανίδρυση) του ΠΑΣΟΚ με διατήρηση των αξιών του, αλλά με μία καινούρια διάσταση.

Τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέσω εκλογών από τη βάση, ενώ δήλωσε ότι είναι φυσική εξέλιξη η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσθέτοντας πάντως ότι μπορούν να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε πάντως ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα.

Τάχθηκε δε εμμέσως κατά της οριστικής διάρρηξης των σχέσεων με τους διαγραφέντες από την ΚΟ του κόμματος. «Πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους πάντες» δήλωσε.

Όσον αφορά το βουλευτή ο οποίος μετέφερε σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού 1 εκατομμύριο ευρώ τον Μάιο του 2011 δήλωσε σύμφωνος με τη δημοσιοποίηση του ονόματός του। «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό» είπε.
http://newpost.gr
Read more...

Προαναγγέλουν εμμέσως νέα μέτρα τον Ιούνιο...

Τι λένε Βενιζέλος, Καψής, Καρατζαφέρης


Τη λήψη νέων μέτρων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, σημειώνοντας πως τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και το 2014.
Μιλώντας στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ο κ. Καψής δήλωσε ότι για να «βγει» η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος πρέπει και η Ελλάδα να κάνει πολλά πράγματα. «Πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι το ζήτημα για τις επόμενες κυβερνήσεις είναι τι αλλαγές θα γίνουν ώστε να καταστεί παραγωγική η οικονομία.
"Τον Ιούνιο θα χρειαστεί να συζητήσουμε τον Προϋπολογισμό του 2013. Και τον Ιούνιο του 2013, τον Προϋπολογισμό του 2014. Το δικό τους επιχείρημα ποιο είναι; Γιατί πρέπει να ξέρουμε και τον διάλογο. Το δικό τους επιχείρημα είναι, ότι "εάν κάνετε τις διαρθρωτικές αλλαγές, αν ανοίξετε επαγγέλματα, αν λειτουργεί ομαλά η αγορά, εάν πέσουν οι τιμές" -που πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας φυσικά στο να πέσουν οι τιμές γιατί δεν νοείται να πέφτουν οι μισθοί και οι συντάξεις και να μην πέφτουν οι τιμές ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης στο καλάθι της νοικοκυράς- εάν κάνουμε λοιπόν τις διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δισταγμούς, χωρίς καθυστερήσεις, θα μειώσουμε την πίεση στους μισθούς και στις συντάξεις", ήταν η απάντηση του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο ερώτημα που δέχθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εάν τον Ιούνιο θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Στο ίδιο πλαίσιο αλλά πιο ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού। "Τον Ιούνιο θα χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα πέντε δισ. ευρώ" υποστήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1.
protothema.gr

Read more...

«Μυστικός δείπνος» 20 βουλευτών για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ









«Μυστικός δείπνος» 20 βουλευτών για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ
Την ώρα που στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέου προέδρου καλά κρατούν.

Την Τετάρτη, περίπου 20 βουλευτές του κόμματος βρέθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συζήτησαν προκειμένου να αποφασιστεί μία κοινή γραμμή που θα ακολουθηθεί μεταξύ αυτών ως προς την επιλογή του υποψηφίου.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στην λεγόμενη «κίνηση των επτά» στους οποίους ανήκουν οι υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης, και Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς και οι υφυπουργοί Πάνος Μωραΐτης, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μανώλης Όθωνας, Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Πεταλωτής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Κατερίνα Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Νίκος Τσώνης, Βασίλειος Γιουματζίδης, Νίκος Ζωίδης, Ελένη Τσαούση και Θανάσης Παπαδόπουλος।
http://newpost.gr
Read more...

Κοντά στην επιστροφή βρίσκονται διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ

Μετά την πρόσκληση Σαμαρά


«Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή» είπε ο Αντ.Σαμαράς
«Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή» είπε ο Αντ.Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ένα βήμα πριν την επιστροφή τους στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως βρίσκονται τουλάχιστον πέντε διαγραφέντες βουλευτές, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στους «αντάρτες» ο Αντώνης Σαμαράς, υπό τον όρο ότι θα αποδείξουν έμπρακτα ότι στρατεύονται με τις θέσεις του κόμματος, δηλαδή θα υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, έτοιμοι να πουν «ναι» στις επικείμενες ψηφοφορίες είναι οι Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Καρασμάνης και Τάσος Καρυπίδης.

Επίσης, «ναι» στο PSI και τους εφαρμοστικούς νόμους αναμένεται να πει ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπως προκύπτει από δηλώσεις τους στο CRETALIVE. «Για μένα είναι εύκολη απόφαση, διάβασα το νομοσχέδιο και συμφωνώ. Είναι αυτά που λέει το κόμμα μας, με μια λεπτομέρεια που πρέπει να δούμε για τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε, τονίζοντας: «Οι αποφάσεις μου δεν θα είναι προϊόν εκβιαστικών διλημμάτων, αλλά ελεύθερης βούλησης».

Αντιθέτως, αμετακίνητοι από τη θέση τους εμφανίζονται οι Μαργαρίτης Τζίμας, Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος και Ελενα Κουντουρά.

Την Τετάρτη, από το βήμα της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για πανστρατιά εν όψει των εκλογών, τονίζοντας πως στη μάχη μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι «και όχι σκορποχώρι».

«Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγάλη μάχη της ανάπτυξης που ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές. «Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η Ελλάδα πονάει. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη, η πιο δύσκολη μάχη για την ανάκαμψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγάλη μάχη της ανάπτυξης που ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές. «Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η Ελλάδα πονάει. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη, η πιο δύσκολη μάχη για την ανάκαμψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι η πρόσκληση δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από τη ΝΔ και έχουν ιδρύσει άλλα κόμματα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού κόμματος και την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει μέσω του Facebook και του Twitter το όνομα αυτής της νέας κίνησης.

Ήδη, ο Γιάννης Μανώλης εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται να βοηθήσουν πολιτικά και αρκετοί συνδικαλιστές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...