Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αναστάτωση στη βιομηχανία από τις αυξήσεις που δρομολογεί η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης

Αυξημένο κόστος από την 1η Μαρτίου

Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στε ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας
Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στε ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Αναστάτωση επικρατεί στις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας από τις αυξήσεις που δρομολογεί η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης από την 1η Μαρτίου.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί 17 βιομηχανίες, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ η διαδικασία διαλόγου βρισκόταν σε εξέλιξη «και αναμένονταν οι εισηγήσεις της ΡΑΕ σχετικά με τη δυνατότητα εξατομίκευσης των τιμολογίων και τους μηχανισμούς τιμολόγησης ρυθμιζομένων χρεώσεων, η ΔΕΗ προέβη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που απειλεί να ακυρώσει όλη τη διαδικασία και τη μέχρι τώρα πρόοδο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, στις 8 Φεβρουαρίου η ΔΕΗ σε επιστολή της «με θέμα "Τιμολόγια Υψηλής Τάσης" που απευθύνεται προς όλους τους πελάτες ΥΤ, η ΔΕΗ κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και πλέον απειλεί ευθέως με άμεσες (από 1ης Μαρτίου 2012) μονομερείς αυξήσεις εφόσον οι πελάτες δεν υιοθετήσουν ως έχουν τις προτάσεις τιμολόγησης που προτείνει και μάλιστα εντός πολύ στενών χρονικών πλαισίων (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) και χωρίς να έχουν προηγηθεί με τους πελάτες της ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξατομίκευση των τιμολογίων σύμφωνα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή».

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται στο 15%-20%, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ τονίζεται ότι όι αυξήσεις είναι μικρότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις μονοψήφιες.

Η Ένωση ζητεί από τον κ. Παπακωνταντίνου να ορισθεί νέα συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «οι τελευταίες προτάσεις της ΔΕΗ δεν περιέχουν καμία ουσιαστική βελτίωση παρά μόνο δευτερεύουσες παρεμβάσεις, οι οποίες άλλωστε είχαν συζητηθεί και απορριφθεί και στη συνάντηση της 10/01/12 ως ανεπαρκείς. Σημειωτέον δε πως οι οποίες βελτιώσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με τις συνολικές αυξήσεις που επιφέρουν οι προτάσεις της ΔΕΗ».

«Επιπλέον», σύμφωνα με την Ένωση, «δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο δεύτερο σκέλος της διαβούλευσης που αφορά τη μέθοδο επιμερισμού και το ύψος των ρυθμιζομένων χρεώσεων (ΑΠΕ, ΥΚΩ,), για την βιομηχανία, επί των οποίων αναμένουμε την εισήγηση της ΡΑΕ και του Υπουργείου που θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου».

Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η ΕΚΕΒΙΝ ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στην ρύθμιση που απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί μεθοδολογία που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, ανάλογη με εκείνες που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες (όπως για παράδειγμα το γαλλικό ή το αυστριακό μοντέλο).

Η ΕΚΕΒΙΝ λέει ότι «μονομερείς κινήσεις από τη μεριά της ΔΕΗ δε μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν αναλόγως από τους πελάτες ΥΤ με χρήση όλων των νομίμων μέσων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων και της βιωσιμότητας των τελευταίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει στη χώρα».

Εν τω μεταξύ, προειδοποιεί ότι «κινδυνεύει να χαθεί όλος ο ενεργοβόρος παραγωγικός ιστός της χώρας, με τραγικά αποτελέσματα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολεί, την ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: