Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους

Την Παρασκευή η επίσημη πρόταση για το PSI


Η πλειοψηφία της Βουλής αναμένεται να υπερηφίσει το νομοσχέδιο,. Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία
Η πλειοψηφία της Βουλής αναμένεται να υπερηφίσει το νομοσχέδιο,. Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους και τις ρήτρες συλλλογικής δράσης συζητείται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφισθεί εντός της ημέρας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και για το γεγονός ότι συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια προσφορά της κυβέρνησης για το PSI.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο υπερψηφίσθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εδώ δεν μιλάμε για διαδικασίες αλλά για τα συμφέροντα του έθνους» και αναρωτήθηκε «αν θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Έλληνες ασφαλείς, να βοηθήσουμε τη χώρα να μείνει στο ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα πως στις 14 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ήδη η ανταλλαγή του μεγάλου όγκου των ομολόγων ελληνικού δικαίου και να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα η ανταλλαγή ομολόγων αλλοδαπού δικαίου.

«Πρέπει να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου, γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να γίνει το αργότερο την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση για το PSI», επισήμανε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος είπε: «Συμφωνούμε ότι πρόκειται περί του ορισμού του κατεπείγοντος», αν και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να μην είχαμε φτάσει εδώ».

«Εμείς δεν συμφωνούμε και να μην σπεύσει ο υπουργός να πει ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το PSI αποτελεί τον «κρίκο μιας αλυσίδας που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης του λαού».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι είναι εσκεμμένη η επίκληση του κατεπείγοντος, καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι την συζήτηση στη Βουλή.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δ.Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «κάνει συστηματικά κατάχρηση του κατεπείγοντος». «Αφιερώνει στον εαυτό της μήνες και δίνει στη Βουλή ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Ενώ κόβετε μισθούς και συντάξεις με χειρουργική λεπτομέρεια, δίνετε στους ιδιώτες τραπεζίτες πακτωλό χρημάτων που διαρκώς αυξάνεται».

Τον Απρίλιο η ανταλλαγή των ομολόγων υπό αγγλικό δίκαιο

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που ήδη διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από την πλειονότητα των ομολόγων που θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο.

«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το 93% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ).

Ειδικότερα, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους και εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο είναι κυρίως στο αγγλικό και όλα έχουν κάποια μορφή ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's). Σε κάποια, απαιτείται μία πλειοψηφία της τάξεως του 66% και σε άλλα 75%.

Η αξία τους, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι περί τα 17 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: