Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS» λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Πιέσεις από την τρόικα για τις ρήτρες

Ευρωζώνη, ΕΚΤ και EFSF «μάς πιέζουν να θεσπίσουμε και να ενεργοποιήσουμε» τις ρήτρες συλλλογικής δράσης, είπε ο κ. Βενιζέλος
Ευρωζώνη, ΕΚΤ και EFSF «μάς πιέζουν να θεσπίσουμε και να ενεργοποιήσουμε» τις ρήτρες συλλλογικής δράσης, είπε ο κ. Βενιζέλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το θέμα της πιθανής ενεργοποίησης των CDS δεν απασχολεί την κυβέρνηση, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πιέζουν να θεσπισθούν και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS. Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων.»

» Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα αυτό, δεν μας απασχολεί. Δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία. Η δε ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα. Γι'αυτό και ενέκριναν την εισδοχή των CACs και μας πιέζουν να τα θεσπίσουμε και να τα ενεργοποιήσουμε.»

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της ρήτρας, η ISDA εκτιμάται ότι θα κρίνει ότι είναι πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Αυτό, πάντως, θα αποφασισθεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο PSI. Αν ξεπεράσει το 80%, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η κυβέρνηση να μην προχωρήσει τελικώς στην ενεργοποίηση της ρήτρας.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «το νέο πρόγραμμα που ψηφίσαμε προβλέπει ρητά ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με κοινές μετοχές στη συντριπτική πλειονότητα, στο 90% του κεφαλαίου που πρέπει να επενδυθεί, και ένα μικρό ποσοστό θα έχει τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.»

«Θέλουμε να βάλουν λεφτά και οι ιδιώτες, και θέλουμε να βάλουνε πολύ περισσότερα λεφτά. Θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να επενδύσουν όλα τα λεφτά που θα έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο για να μειωθεί και πάλι το δημόσιο χρέος», προσέθεσε.

Θυσίες με προοπτική


Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική», κατηγορώντας το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (και σε μικρότερο βαθμό τη «Δημοκρατική Αριστερά») πως η στρατηγική τους διέπεται από την προσδοκία πολιτικού οφέλους, από τη συντριβή και τη φτώχεια των Ελλήνων.

Η άρνηση του νέου προγράμματος μπορεί να έχει δύο ειδών επιπτώσεις, ανέφερε: Είτε τη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης, που αποτελεί προοίμιο της εξόδου από το ευρώ και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας, είτε την ασύντακτη χρεοκοπία, «με την Ελλάδα να γυρνά στη δεκαετία του 1950, σε επίπεδα Αλβανίας, ή Μολδαβίας, για να επιβεβαιώσουν κάποιοι την στρατηγική τους».

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, «η Ελλάδα θα γίνει δημοσιονομικά μια νέα Ελλάδα για τις αγορές», διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως αυτή δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα (σ.σ. την ΕΚΤ) και υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, υποστηρίζοντας πως πρόκειται «για ρεαλιστική πρόβλεψη υπό τους πλέον αυστηρούς όρους».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: