Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Κομισιόν θα είναι ο «διαιτητής» των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, λέει ο Όλι Ρεν

Ενισχύεται η Ομάδα Ράιχενμπαχ

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 4,4% για την ελληνική οικονομία το 2012,. ενώ  το 2011 η οικονομία είχε συρρκνωθεί κατά 6,8%
Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 4,4% για την ελληνική οικονομία το 2012,. ενώ το 2011 η οικονομία είχε συρρκνωθεί κατά 6,8% (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Ο κ. Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο διαιτητής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές αρχές», ανέφερε, θέλοντας με τα λόγια αυτά να περιγράψει τον διττό ρόλο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που βρίσκονται και συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα 16 υπάλληλοι της Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στην Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (Task Force)ί υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και πως στην Ομάδα αυτή πρόκειται να προστεθούν περί τα έξι άτομα.

Στην Ελλάδα, συμπλήρωσε, ότι εκτός από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής υπάρχουν και οι εμπειρογνώμονες κρατών της Ευρωζώνης που συμβουλεύουν τις ελληνικές αρχές και παρέχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η είσπραξη των φόρων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.ά.

Από την άλλη, είπε, στην Αθήνα βρίσκονται και στελέχη της Επιτροπής που εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα παρέχουν βοήθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή και να βελτιωθεί η απορρόφιση των κοινοτικών κονδυλίων

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι οι τελευταίες οικονομικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση θα είναι ήπια.

«Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία οικονομικών ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση θα είναι αρκετά ήπια και προσωρινή, αλλά η μεταστροφή της τάσης πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και εξαρτάται σημαντικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: