Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Παντού λιγότερα κονδύλια, εκτός από τις... δαπάνες για τόκους!

Στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός


Περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς δημοσίων λειτουργών, συντάξεις, πολυτεκνικά επιδόματα και λειτουργικά έξοδα δημοσίων υπηρεσιών, που συναποφασίστηκαν με την Τρόικα, περιλαμβάνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012, που παίρνει το δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή την Τρίτη, καθώς αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος των περικοπών είναι να αντισταθμιστούν οι πρόσθετες απώλειες φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσουν η ύφεση και οι πρωτοφανείς μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

Μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών αναδεικνύονται:

- τα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία τους κόβονται με ... μονοκονδυλιά, επιπλέον 962 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα θα περικοπούν φέτος και οι δαπάνες για φάρμακα, για κύριες και για επικουρικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας ήδη εκτιμά ότι η αύξηση της ανεργίας και οι περικοπές μισθών θα στερήσουν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας!

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

- το ΠΔΕ και οι δημόσιες επενδύσεις, αφού οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2011. Σε σύγκριση πάντως με την περσινή χρονιά, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις κατά 10,5% ή κατά 700 εκατ. ευρώ, ώστε να φθάσουν στα 9,3 δισ.

- τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης όπου πέφτει "ψαλίδι" 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό.


Γενικότερα, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό προβλέπονται 1,4 δισ. ευρώ λιγότερες πρωτογενείς δαπάνες, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει τις περικοπές που προβλέπεται να γίνουν:

- στα ειδικά μισθολόγια = 205 εκατ. ευρώ

- στις συντάξεις Δημοσίου = 66 εκατ. ευρώ

- στις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών φορέων για πληρωμές συντάξεων και παροχών υγείας = 537 εκατ. ευρώ

- στα πολυτεκνικά επιδόματα = 43 εκατ. ευρώ

- στις εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ = 50 εκατ. ευρώ

- στις λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων = 300 εκατ. ευρώ

- στις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας για λειτουργικές ανάγκες ερευνητικών ιδρυμάτων, αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών και επιχορηγήσεις = 80 εκατ. ευρώ

- στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού = 25 εκατ. ευρώ

- σε δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιχορηγήσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις = 86 εκατ. ευρώ.


«Αύξηση» κονδυλίων προβλέπεται μόνο για τις δαπάνες για τόκους δημοσίου χρέους που φέτος προβλέπεται να διαμορφωθούν σε επίπεδο υψηλότερο κατά 300 εκατ। σε σύγκριση με αυτό που είχε προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό. Σε σύγκριση με το 2011 πάντως, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών για τόκους κατά 3,3 δισ. ευρώ.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: