Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος

Την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εφαρμοστικό νόμο με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, το οποίο αναμένεται να έρθει σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί από την Oλομέλεια την Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ από όπου εκφράσθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ΝΔ επέμεινε στην πρότασή της να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο όλα τα άρθρα που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και κυρίως η διάταξη του υπουργείου Παιδείας, με την οποία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπεται σε ΑΕΙ.

Η επίμαχη διάταξη δέχθηκε τα πυρά και βουλευτών άλλων κομμάτων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, που ζήτησαν την απόσυρση της.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν οι βουλευτές δεν πειστούν από τα επιχειρήματα της ίδιας της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή για τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί τώρα η νέα ρύθμιση.

Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με τη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα, αμφισβητώντας και την επιστημονική αποτελεσματικότητά τους και τους λόγους, που οδηγούν την κυβέρνηση στο να τα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε ότι καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς όπως είπε, οι έλεγχοι που γίνονται από τον Οργανισμό είναι συστηματικοί, αναλυτικοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

«Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης και προβληματικότητας μεταξύ των γενόσημων και των πρωτότυπων φαρμάκων. Κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν μερίδιο στην αγορά 18%, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 50%. Είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε» συμπλήρωσε ο κ.Τούντας.

Τροπολογίες θα καταθέσει ο Ευ.Βενιζέλος

Δύο τροπολογίες για τα χρηματοοικονομικά θέματα και την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό ώστε να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά θέματα και άλλα ζητήματα εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το νομοθέτημα, επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, επισημαίνοντας και εξηγώντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από «μεταγλώττιση» των ήδη ψηφισμένων. Υπέρ του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καταψήφισαν οι υπόλοιποι.

Αναφερόμενος σο περιεχόμενο των τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι αφορούν:

  • Τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυγίανση τραπεζών. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, επειδή βρίσκεται υπό εντατική διαβούλευση με την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή δεν ήταν έτοιμη την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου και θα κατατεθεί ως τροπολογία.
  • Την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση περί της εγκυρότητας των στατιστικών στοιχείων, η οποία θα υπογραφεί από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. «Εμείς, επειδή έχουμε δώσει στο παρελθόν δείγματα που επιτρέπουν αμφισβήτηση της εγκυρότητας των στοιχείων, πρέπει να έχουμε δώσει αυτή τη διαβεβαίωση πριν την εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος», εξήγησε ο αντιπρόεδρος.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προκειμένου να γίνουν πια σε πυκνό χρόνο, πράγματα τα οποία θεωρούν οι εταίροι μας ότι θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει ήδη.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: