Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δεκαετή στήριξη προτίθεται να παράσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα μέχρι να ορθοποδήσει

«Υπάρχουν ρίσκα» στο νέο πρόγραμμα


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την πρόθεση του ΔΝΤ να παράσχει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη προκειμένου η χώρα να έχει χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο νέος εκτεταμένος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα προβλέπει δεκαετή χρηματοδότηση αντί για πενταετή είπε και πρόσθεσε «θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο για να ανακτήσει την δυναμική της».

Η δέσμευση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη των εταίρων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι να μπορεί να ξαναβγεί με ασφάλεια στις αγορές.

Ο Ράις τόνισε εκ νέου ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Βάρος ωστόσο πρέπει να δοθεί και στην παρατήρησή του ότι στο νέο πρόγραμμα «υπάρχουν ρίσκα».

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Αν όλοι παίξουν τον ρόλο τους το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα λειτουργήσει. Υπάρχουν ρίσκα. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο. Εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση και την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε.

Για τις διαφορές του προηγουμένου από το νέο πρόγραμμα ο Ράις είπε πως αυτό που είναι διαφορετικό από το παρελθόν είναι ότι υπάρχει δημοσιονομική ελάφρυνση από το PSI και πολυετής ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη της χώρας.

Σε ερώτηση για το εάν το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο δεύτερο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος θα είναι 13 δισ. ευρώ, είπε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου υπό την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενε ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών ο Ράις αναγνώρισε πως ο χρόνος και η διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού.

Εμφανίσθηκε δε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις των μεγάλων πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

«Έχουμε δει ενθαρρυντικές ενδείξεις πολιτικής σύγκλησης. Το είδαμε την Βουλή. Είχαμε επίσημες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στα νέα μέτρα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε πως η προσοχή θα πρέπει να πέσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της.

«Σεβόμαστε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε», τόνισε.

Ωστόσο κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι «η βάρβαρη δημοσιονομική πειθαρχία και οι οριζόντιες περικοπές δεν οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα», διαφώνησε λέγοντας πως οι μισθοί στην Ελλάδα «είναι εκτός ελέγχου» και ότι όταν οι μισθοί περιορισθούν η ανεργία θα μειωθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: