Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για να προχωρήσει η της συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να προχωρήσει κανονικά η συμφωνία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Καψής τόνισε ότι το διάστημα έως την 1η Μαρτίου, οπότε θα γίνει και η εκτίμηση από το Eurogroup των «προαπαιτούμενων δράσεων», που πρέπει να έχουμε υλοποιήσει, είναι μια εβδομάδα όπου η κυβέρνηση θα δείξει εμπράκτως την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό, πρόσθεσε, θα αποτυπωθεί και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων στις ψηφοφορίες των κοινοβουλίων, που ξεκινούν από τις 27 Φεβρουαρίου σε Γερμανία και Ολλανδία.

«Κάνουμε το μεγάλο αποφασιστικό βήμα, για πρώτη φορά δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο που είναι η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε ο κ. Καψής.

Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, με αφορμή σχετική αναφορά που έκανε σε συνέντευξή του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ίδιος αναφερόταν στην πρόβλεψη του νέου μνημονίου ότι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα για το 2013 και το 2014. «Μην ψάχνετε καινούρια μέτρα» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς για το ύψος αυτών των μέτρων, παρέπεμψε εκ νέου στις προβλέψεις του μνημονίου.

Ο κ. Καψής επισήμανε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι αναπτυξιακά μέτρα υπάρχουν και στο μνημόνιο. Σημείωσε δε ότι παραμένουν στόχος της κυβέρνησης η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι ικανοποιητικές αμοιβές.

Σχετικά με το θέμα των εκλογών, είπε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, εμμένοντας στη σχετική θέση που η κυβέρνηση έχει εκφράσει κατά καιρούς.

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει με βουλευτή που έχει μεταφέρει σε τράπεζα στο εξωτερικό ένα εκατ. ευρώ και στο οποίο αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, ο κ. Καψής παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να υπάρξει διαφάνεια.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ για καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου και εάν η κυβέρνηση έχει παρατηρήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Με τη γερμανική κυβέρνηση έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία, βοήθησε πολύ στην επίτευξη της συμφωνίας. Στηριζόμαστε σε αυτή τη συνεργασία και πιστεύουμε ότι θα αποτυπωθεί αυτό και στην ψηφοφορία του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, αναφορικά με σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, ο κ. Καψής τόνισε ότι «είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και έχουμε στηρίξει τις διεργασίες πολιτικής ενοποίησης». Είπε ακόμη ότι η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς συνεπάγεται ένα μοίρασμα της εθνικής κυριαρχίας και μεταβίβασή της σε ανώτερα όργανα.

Για το θέμα του αγγλικού δικαίου, επισήμανε ότι έχει απαντηθεί αναλυτικά πως το βρετανικό δίκαιο δεν συνεπάγεται καμία δέσμευση δημόσιας περιουσίας.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπαδήμος θα ήταν πρόθυμος να συμμετέχει σε μια μετεκλογική κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδ. Λοβέρδου ότι εφόσον στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και δεν λάβει αυτοδυναμία, θα τη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καψής είπε ότι δεν απαντάει σε υποθετικές ερωτήσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τη «συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του στα Σκόπια, στη Σύνοδο Κορυφής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η θέση της χώρας είναι ότι θα επιμείνει στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: