Απόκλιση μόλις …50% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει». Ο Όλι Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την ευρωζώνη ύφεση 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,5%, ενώ ως προς την ελληνική οικονομία βλέπει για το 2012 ύφεση 4,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 2,8%.
Σημαντική είναι η επιδείνωση των εκτιμήσεων συνολικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ισπανία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,7%. Ως προς την Ιταλία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,1%. Δυσμενείς είναι επίσης, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για την Πορτογαλία για την οποία προβλέπεται ύφεση 3,3% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 3%.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επιδρούν αρνητικά στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου (διαβάστε εδώ σχετικά).
Πτωτικά αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,8%. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%.
Γενικότερα, ενώ η Κομισιόν έβλεπε ύφεση μόνο σε Ελλάδα και Πορτογαλία, τώρα αναμένει ότι σε ύφεση θα βρεθούν και οι οικονομίες του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.
Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.
Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.
Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή.
Μεσοπρόθεσμα πάντως η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.
Διαβάστε εδώ τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ।
.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου