Δεκτή κατά πλειοψηφία με 168 ψήφους έγινε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, καθώς όλοι οι διαγραμμένοι και το ΛΑΟΣ ψήφισαν υπέρ. Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μόνο η Βάσω Παπανδρέου επέμεινε στη διαφοροποίηση ψηφίζοντας «παρούσα».
Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην εμπλακεί και να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη συζήτηση για τα στατιστικά στοιχεία. Πράγματι ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να στηρίξει την υπόθεση στη συνεδρίαση και πήρε το λόγο μόνο για να απαντήσει σε επίθεση Κατατζαφέρη για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τον Γιώργο Παπανδρέου όμως αυτή η συζήτηση τον έκαιγε. Το ζητούμενο ήταν να γίνει η εξεταστική τώρα, όσο ακόμα ισχύει η τωρινή σύνθεση της βουλής, και όχι αργότερα, όταν για το αποτέλεσμα της έρευνας θα αποφάσιζε μια διαφορετική πλειοψηφία.
Την υπόθεση αυτή την πήρε πάνω του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και ήρθε ακόμα και σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της ΝΔ. Ο Γιώργος είχε ζητήσει από τον Βενιζέλο να μην τον αδειάσει σε αυτό το θέμα. Εκείνος του απάντησε, ότι αυτό είναι αυτονόητο. Προφανώς δεν έκρινε σκόπιμο να τον αδειάσει όσο ακόμα εκκρεμεί το θέμα της ηγεσίας και επίκεινται εκλογές. Θεωρούσε άλλωστε ότι νομικά, η αιτιολόγηση της παραπομπή της υπόθεσης από τον κ. Πεπόνη ήταν ανυπόστατη και το είπε ευθέως στη βουλή, όταν ζήτησε ως εναλλακτική να απορριφθεί ο φάκελος ενώ διερωτήθηκε ποιο ποινικό αδίκημα στοιχειοθετείται.
Στο βενιζελικό στρατόπεδο πάντως είχαν ακόμα μια αγωνία. Υπολόγιζαν, ότι σε περίπτωση που αυτοί δεν θα στήριζαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και άρα το Γιώργο, υπήρχε περίπτωση να το κάνουν οι διαγραμμένοι και να δημιουργηθεί χάος. Ενόψει της επερχόμενης εκλογής αρχηγού, αυτό δεν το ήθελε ο Βενιζέλος, οι συνεργάτες του πίστευαν άλλωστε, ότι κάποια κόμματα θα αποχωρούσαν, η πρόταση δεν θα χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει και ότι οι διαγραμμένοι θα εμφανίζονταν να σώζουν το Γιώργο.
Ο Βενιζέλος έπιασε τους δικούς του έναν έναν και προσπάθησε να τους πείσει ότι ήταν απαραίτητο να ψηφίσουν. Όλοι το δέχτηκαν. Μόνο η Τόνια παρέμεινε αμφίβολη ως την ψηφοφορία. Τελικά όμως και οι διαγραμμένοι, πλην Βάσως πήγαν στην ψηφοφορία και ψήφισαν.
Θέμης Δαγκλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου