Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο προϋπολογισμός «κουρελόχαρτο» φέρνει τα νεα μετρα









Ο προϋπολογισμός «κουρελόχαρτο» φέρνει τα νεα μετρα
Προβλέπουμε ότι το 2012, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 206 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ότι θα μειωθεί κατά 11 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που είχαμε το 2011 (217,7 δισ. ευρώ όπως έλεγε το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα είναι περισσότερα από το 2011.

Αυτό είναι το απόλυτο παράδοξο του προϋπολογισμού, οι συντάκτες του οποίου ότι σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση, θα βρουν τον τρόπο να συλλέξουν 56 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισ. περισσότερα από πέρυσι) όταν οι εισπρακτικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου έχουν ήδη δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» κι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση.

Μήπως ειναι πιο εύκολο να βγάλουν λαγό από το καπέλο;

Η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνει τον καινούργιο πίνακα του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Οι συντάκτες του, αναγνωρίζουν ότι τα έσοδα θα μειωθούν.

Και πάλι όμως, είναι αμφίβολο αν ο «κουτσουρεμένος» στόχος μπορεί να επιτευχτεί.

Και να γιατί:
  • Από 1η Μαρτίου οι εργοδότες μπορούν να κόψουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% τουλάχιστον. Όταν όμως κόβεται ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, χάνει ο κρατικός κορβανάς διότι μειώνονται τα έσοδα από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι η απώλεια για το κρατικό ταμείο, αντιστοιχεί στο 55% του «κουρέματος» που θα γίνει στον μισθωτό. Αν υποτεθεί ότι γενικευτεί το κλίμα περικοπών, το δημόσιο ταμείο κινδυνεύει να χάσει έσοδα άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, προβλέπεται ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα φτάσουν στα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ από 20,6 δις. ευρώ το 2011. Πως θα αυξηθούν τα έσοδα όταν μειώνονται οι μισθοί είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Αν μπορεί να απαντηθεί με διαφορετικό τρόπο από τον γνωστό: «θα επιβληθούν και άλλα μέτρα».
  • Από τον Μάιο –κι ενώ θα έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από το «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα χαράτσια του 2012. Τα δύο κυριότερα είναι το εκκαθαριστικό του 2012 (στο οποίο ενσωματώνεται και η εισφορά αλληλεγγύης) και το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012. Καλά-καλά δεν έχουμε εξοφλήσει τις οφειλές του 2011 και έρχονται νέα χαστούκια. Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες; Ακόμη και στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι ο κίνδυνος να εκτοξευτούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τεράστιος.
  • Οι φόροι κατανάλωσης δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα και τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου το αποδεικνύουν καθώς μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι κατά τουλάχιστον 15% λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2011. Ο νέος προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για έσοδα όταν το 2011 εισπράχτηκαν περί τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πήχης για το 2012 έχει κατέβει στα 26,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο αν και αυτός ο μειωμένος στόχος μπορεί να επιτευχτεί.
Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: