Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ενώ έρχεται νέο πακέτο μέτρων για τον λαό Υπουργός express service

Μείζον πολιτικό θέμα γεννάται από τις χθεσινές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» αναφορικά με την ενέργεια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αποφασίσει την άρση δύο φορές του μέτρου δέσμευσης των καταθέσεων και λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service. Μια προσπάθεια που ακολούθησε την προηγούμενη (στις αρχές Δεκέμβρη) για πλήρη διαγραφή χρεών της επίμαχης εταιρείας.Οκ. Ραπτόπουλος, τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά διευκόλυνε δις με τις αποφάσεις του, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου, με χρέη σε φόρους και ΙΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εκ μέρους του για την πτώχευση της εταιρείας Express Service A.E. και το πέρασμα πάγιων περιουσιακών της στοιχείων, όπως και συμβολαίων με το Δημόσιο, στην προσωπική του εταιρεία που λειτουργεί παράλληλα. Κοινώς, το κράτος διά των αποφάσεων του αρμόδιου για την πάταξη του φορολογικού εγκλήματος υπουργού του, κ. Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά γνέφει καταφατικά στη φορολογική ασυνέπεια και υποθάλπει επιεικώς περίεργες φορολογικές και ασφαλιστικές συμπεριφορές. Ολα αυτά ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου βάσει αποκαλύψεών μας στις 19/12/2010 είχε επιχειρήσει την πλήρη διαγραφή των χρεών της Express Service στο ευρύτερο πρόγραμμα που αφορούσε περί τους 20 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως σήμερα αποκαλύπτουμε, με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 1009262/10039/ΔΕ-Γ’ απόφασή του, ο υπουργός Οικονομικών στις 22/1/2010 αίρει το μέτρο της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων και λογαριασμών του κ. Ραπτόπουλου για διάστημα έξι μηνών (μέχρι τις 15/6/2010). Κι αυτό με την αιτιολογία πως θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα «να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και να ανταποκριθεί στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του». Και αυτό χωρίς να έχει συνεδριάσει, μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 14, η οποία και γνωμοδοτεί. Η απόφαση δέσμευσης αλλά και άρσης βασίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2523/97 περί διοικητικών κυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία. Με ακριβώς την ίδια αιτιολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου πράττει το ίδιο και στις 27/7/2010, με την υπ’ αρ. πρωτ. 1099569/12545/ΔΕ-Γ’ απόφασή του, επίσης για διάστημα 6 μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2011. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, καθώς σπάνιες είναι οι περιπτώσεις όπου το κράτος επιδεικνύει τέτοια ανοχή, στρεβλώνοντας μάλιστα τον υγιή ανταγωνισμό, αφού δίνει ανάσες σε μια εταιρεία με χρέη προς αυτό, τη στιγμή που οι υπόλοιπες -που δεν έχουν ανάλογη μεταχείριση- είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις τους σε φόρους. Οταν, μάλιστα, για πολύ λιγότερα χρέη επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα χάνουν περιουσίες ή αναγκάζονται να πάνε σε ειδικές ρυθμίσεις, ο κ. Ραπτόπουλος χαίρει της υπερβολικής και ακατανόητης αρωγής του κ. Παπακωνσταντίνου.
Πώς όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου αγνοεί βασικά στοιχεία του ίδιου του εγγράφου που υπογράφει;
Το λέμε αυτό διότι στην αιτιολόγηση των αποφάσεών του φαίνεται ξεκάθαρα πως ο επιχειρηματίας χαίρει παρόμοιας φορολογικής εύνοιας εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδεικνύοντας όμως μια πρωτοφανή ασυνέπεια στην πληρωμή των χρωστούμενων ή τουλάχιστον κάποιων δόσεών του.
Οπως, λοιπόν φαίνεται, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έλαβε υπόψη του το πραγματικό γεγονός πως ο επιχειρηματίας έχει ήδη επιτύχει τέσσερις (!) φορές άρση του μέτρου δέσμευσης της περιουσίας του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κοινώς ο businessman έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κατάσταση που σε λογική «σχοινί-κορδόνι» ακυρώνει εν τοις πράγμασι τις σχετικές διατάξεις του νόμου και παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, δημιουργώντας μια βιομηχανία άρσεων των δεσμεύσεων των λογαριασμών του. Δηλαδή από υπότροπος καταλήγει και ευνοημένος από πάνω.
Και αντί ο υπουργός της νέας διακυβέρνησης να σταματήσει αυτή τη στρέβλωση, τη συνεχίζει, με ακατανόητο μάλιστα τρόπο.
Κι όλα αυτά μη εφαρμόζοντας το άρθρο 14 του ν. 2523/1997 που ορίζει ρητά πως «τα όποια μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αίρονται υποχρεωτικά μόνο εφόσον ο υπόχρεος φορολογούμενος καταβάλει ποσό πάνω από το 70% του συνόλου των υποχρεώσεών του».

Στην προηγούμενη παράγραφο ο ίδιος νόμος ορίζει εξίσου ρητά πως «η άρση της δέσμευσης παύει να ισχύει σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής δύο συνεχόμενων εκ των προβλεπόμενων δόσεων».

Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση που «καίει» τον επιχειρηματία και εκθέτει τον κ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό διότι είναι σαφές από τα δύο έγγραφα των αποφάσεων του ΥΠΕΘΟ πως ο κ. Ραπτόπουλος συστηματικά δεν πληρώνει τις δόσεις που οφείλει, ούτε φυσικά έχει αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο ή το ποσοστό που απαιτεί ο νόμος για την άρση των δεσμεύσεων. Πώς λοιπόν ο άνθρωπος που λέει πως θα μας βγάλει από την οικονομική καχεξία θα πατάξει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπράττει μια τόσο μεγάλη αστοχία που φέρνει σε απόλυτη αντιπαράθεση τους λόγους με τις πράξεις του;
Πώς διευκολύνει έναν αδιαμφισβήτητα ασυνεπή επιχειρηματία; Για ποιον λόγο, ακόμα χειρότερα, επιτρέπει την άρση της δέσμευσης στην προσωπική περιουσία του κ. Ραπτόπουλου και όχι στην εταιρική, αφού αυτή είναι που χρωστά το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 70%) των υποχρεώσεων προς το κράτος;
Ερωτήματα
Εδώ ακριβώς είναι που προκύπτουν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα και δικαιολογημένες απορίες για το κατά πόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: ηθελημένα ή άθελα θα πρέπει να μας το πει ο ίδιος ο υπουργός) συναινεί ουσιαστικά με τη συμπεριφορά του στη φοροδιαφυγή που ο επιχειρηματίας έχει κάνει επάγγελμα...
Κι αυτό διότι είναι γνωστό πως εδώ και λίγους μήνες ο κ. Ραπτόπουλος επιχειρεί την πτώχευση της καταχρεωμένης Express Service, περνώντας περιουσιακά στοιχεία και σημαντικές δουλειές με το Δημόσιο στην προσωπική εταιρεία Ιωάννης Π. Ραπτόπουλος Τεχνική Εξυπηρέτηση Αυτοκινήτων.
Με έγγραφο που το «ΘΕΜΑ» ήδη έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν και το οποίο αναδημοσιεύουμε σήμερα, αποδεικνύεται πως σε ενημέρωση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας η ΑΤΕ Ασφαλιστική αναφέρει πως δέχθηκε (παρά τα ογκώδη χρέη στο ΙΚΑ) την τροποποίηση σύμβασής της με την Express Service AEE, δίδοντας τα δικαιώματα της πρώτης στην προσωπική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου.
Κοινώς ο ίδιος πέρασε τα συμβόλαια της οδικής βοήθειας της κρατικού ενδιαφέροντος ασφαλιστικής εταιρείας που είχε εξασφαλίσει χάρη στον φωτογραφικό νόμο του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη (άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχαμε αποκαλύψει και το οποίο δεν έχει ακόμα ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη) από την κατεστραμμένη και φορτωμένη με χρέη Express Service στο «όνομά» του!


Καταγγελία
Οπως ήδη γνωρίζει και έχει καταγγείλει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο εν λόγω επιχειρηματίας πρέπει να ελεγχθεί άμεσα γι’ αυτές του τις ενέργειες. Δεν είναι τυχαίο πως το προεδρείο της σημαντικής αυτής επιχειρηματικής ένωσης είχε προσωπικά ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τις «αλχημείες» Ραπτόπουλου, καθώς και για τον φωτογραφικό νόμο που είχε περάσει η κυβέρνησή του.
Και να που τώρα το ΠΑΣΟΚ, αντί να κοιτάξει το πρόβλημα, δίνει ανάσες ζωής σε έναν καθ’ όλα ασυνεπή, ύποπτο και καταχρεωμένο επιχειρηματία.



Ταυτόχρονα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως προσωπικά ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ασχολήθηκε με το θέμα και δεν το άφησε στον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό. Η λογική απάντηση που περιμένουμε από τον υπουργό είναι πως το αίτημα του επιχειρηματία βάσει νόμου απευθυνόταν στον ίδιο. Γνωστό, όμως, είναι πως τις αποφάσεις (που, επαναλαμβάνουμε, σπάνια είναι θετικές) τις παίρνει ο αρμόδιος για τα έσοδα υφυπουργός. Θα πρέπει, ακόμη, να πούμε πως η προσωπική γνωριμία Παπακωνσταντίνου - Ραπτόπουλου είναι υπαρκτή.
Μάλιστα, συνδετικός κρίκος των δύο ανδρών υπήρξε η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Express Service και γνωστή του υπουργού από την περίοδο όπου πολιτευόταν στην Κοζάνη, κυρία Πόπη Ρουκά (φωτογραφία).
Ισως δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με αναφορές πολλών παρευρισκόμενων, στην προεκλογική ομιλία στήριξης του ΠΑΣΟΚ από τον ευρωβουλευτή τότε κ. Παπακωνσταντίνου στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott», το 2009, η κυρία Ρουκά βρισκόταν όλη την ώρα στο πλευρό του. Οπως μας είπε σχετική πηγή που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, «από τη σχέση που είδαμε να έχει νομίσαμε πως επρόκειτο για συνεργάτιδά του, καθώς έδειχνε να έχει την επιμέλεια και τον έλεγχο της εκδήλωσης». Βέβαια, το ενδιαφέρον ενός στελέχους της αγοράς για έναν πολιτικό δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιλήψιμο. Αυτό που όμως δημιουργεί απορίες είναι οι μετέπειτα αποφάσεις που ευνοούν τον εργοδότη της κυρίας Ρουκά.http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=113536
Read more...

Ο Ζοζέ Σόκρατες επανεξελέγη στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες επανεξελέγη στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 93% των ψήφων, γεγονός που θα τού επιτρέψει να δώσει μάχη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το κόμμα του.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε αυτή τη φορά ο Σόκρατες είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη ψηφοφορία, το 2009.

Η επανεκλογή του Σόκρατες στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος σημειώνεται τέσσερις ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την απόρριψη από το Κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας.

Η επανεκλογή του θα επικυρωθεί στο επόμενο συνέδριο του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 ως τις 10 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.
Read more...

Σε δημόσια γη στην Ηλεία χτίζουν εξοχικές κατοικίες προς πώληση!



Δημόσιες εκτάσεις στον Καϊάφα περιλαμβάνονται στα "φιλέτα" που η κυβέρνηση θέλει να χτίσει και να πουλήσει για να μειώσει το χρέος.

Ένα νέο «κύμα» πληροφοριών περί τουριστικής αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων στην Ηλεία, μαζί με άλλες περιοχές της χώρας, στα πλαίσια της προσπάθειας εξεύρεσης πόρων για...

μείωση του δημόσιου χρέους, βρίσκεται στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται σε σχέδιο κατασκευής εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες θα πωλούνται σε ξένους –ως επί το πλείστον- αγοραστές, με στόχο μέσα σε επτά χρόνια το κράτος να έχει κερδίσει περί τα 35 δις ευρώ. Το όφελος από το πρόγραμμα αυτό θα είναι διπλό: αφενός θα υπάρξει ανάπτυξη με τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και απορρόφηση μέρους των ανέργων, αφετέρου θα υπάρξουν έσοδα από τις πωλήσεις.

Για την Ηλεία, το δημοσίευμα αναφέρει τρεις περιοχές: Κουνουπέλι, Καϊάφα και Ζαχάρω. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι τοπικές κοινωνίες φαίνεται να μην έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, ούτε και έχει αποσαφηνιστεί το πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα «φιλέτα» που προορίζονται να οικοδομηθούν και να πουληθούν.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα «τα επόμενα επτά χρόνια μπορούν να χτίζονται ετησίως σε οργανωμένο περιβάλλον περίπου 100.000 εξοχικές κατοικίες των 100 τ.μ. που θα απευθύνονται κυρίως σε ξένους αγοραστές, κατά προτίμηση Ευρωπαίους, οι οποίοι με διάφορους τρόπους εκδηλώνουν ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί έως τώρα επειδή τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν προβλήματα νομιμότητας, είναι χτισμένα κατά τρόπο αυθαίρετο, σε εκτάσεις ιδιοκτησιακά αμφισβητούμενες.

Το σχέδιο φαντάζει μεγαλεπήβολο, αλλά, κατά τα φαινόμενα, είναι το μόνο ικανό να φωτίσει το σκοτεινό μνημόνιο, να το μεταμορφώσει από μισητό κατασκεύασμα σε ευκαιρία για τη χώρα και την οικονομία της. Η ιδέα, το όλο σχέδιο, διαμορφώθηκε, υπό το κράτος πανικού- τότε που όλοι, σοκαρισμένοι από τις αντιδράσεις για τα 50 δισ. ευρώ, θεώρησαν ότι πωλείται ολοκληρωτικά η Ελλάδα-, από εξωτερικούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, από πρόσωπα που κατέχουν τα ζητήματα ιδιοκτησίας και έχουν εμπνευσθεί ολοκληρωμένα σχέδια οργανωμένης οικοδόμησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υιοθετήθηκε από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση –πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- προτίθεται να χωροθετήσει ζώνες εξοχικής παραθεριστικής κατοικίας σε όλη τη χώρα καλύπτοντας όχι μόνο δημόσιες, αλλά και συνορεύουσες ιδιωτικές εκτάσεις। Επίσης, θα επιβάλει κατά περίπτωση αυστηρούς κανόνες δόμησης, με μικρή κάλυψη, ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον- αντιθέτως, να δημιουργούνται συνθήκες ανάδειξης και προστασίας του. Γεγονός το οποίο, κατά την εκτίμηση των εμπνευστών του σχεδίου, θα καταστήσει την επένδυση ελκυστική και εύκολα εμπορεύσιμη.
http://www.iliatora.gr/



Read more...

Απλά μαθήματα ερμηνείας συμφωνιών


του Νίκου Κοτζιά
Η κυβέρνηση επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με την προοπτική μείωσης του επιτοκίου κατά 1%, χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισεκατομμυρίων και πιθανής ενίσχυσης του μηχανισμού εξαγοράς ελληνικών ομόλογων. Εάν αυτά είχαν συμφωνηθεί πέρσι, σίγουρα θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Μόνο που σήμερα δεν επαρκούν για να βγει η Ελλάδα από τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα. Και το κυριότερο, το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει είναι πολύ ψηλό. Η πιο πάνω εκτίμηση στηρίζεται σε μια νηφάλια και όχι προπαγανδιστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων που υπήρξαν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα. Και να γιατί:
Α) Η κυβέρνηση, προκειμένου να γλυτώσει ένα τμήμα των άμεσων τόκων, έδωσε ως αντάλλαγμα δεκάδες δισεκατομμύρια. Τόσο σε υποτιμώμενη δημόσια περιουσία που θα ξεπουλήσει, όσο και στα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε να λάβει. Επιπλέον, είναι άλλο να πουλά κανείς με νηφαλιότητα περιουσία και άλλο υπό διεθνή πίεση και έλεγχο. Σε συνθήκες, δηλαδή, που θα γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει ακόμα και όσο-όσο προκειμένου να «λάβει την επόμενη δόση».
Β) Ουσιαστικά η κυβέρνηση «συμφώνησε» μέτρα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να περάσει άμεσα η ίδια στην Ελληνική κοινωνία. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα προστασίας των τραπεζών στην χώρα και άγριας ανακατανομής εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών και των μεσαίων στρωμάτων.
Γ) Η κυβέρνηση βάζει το ελληνικό δημόσιο και τους μισθωτούς να πληρώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια προκειμένου να διορθώσει με καθυστέρηση και όχι με τον καλύτερο τρόπο τις αρχικές παραλήψεις στη διαπραγμάτευσή της πριν ένα χρόνο. Αν πριν ένα χρόνο είχε απαιτήσει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, δεν θα είχε ανάγκη να δίνει σήμερα τέτοια σημαντικά ανταλλάγματα.
Δ) Τότε, πριν ένα χρόνο, οι δανειστές της Ελλάδας ήταν σε χειρότερη θέση. Το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας κινδύνευε με αποσταθεροποίηση αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε κανονικά τα χρέη της. Αυτό ισχύει σήμερα λιγότερο, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα, οι αδύνατες γερμανικές τράπεζες μπόρεσαν και πάρκαραν σε τρίτους τα ελληνικά ομόλογα. Του χρόνου που θα εξακολουθήσει να μην βγαίνουν οι αριθμοί, η Ελλάδα θα έχει απολέσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό της χαρτί, δηλαδή, τη δυνατότητα να συμπαρασύρει τους δανειστές της αν αυτοί θελήσουν να την σπρώξουν στον γκρεμό. Ακόμα και η αυτοκτονία της, ή αλλιώς χρεοκοπία, θα έχει περιέλθει, με τις τωρινές αποφάσεις, στα χέρια των δανειστών της που θα την ελέγχουν. Κατά συνέπεια, ο χρόνος δεν δουλεύει για την Ελλάδα, αλλά για τους δανειστές της.
Ε) Η Ελλάδα θα ξεπουλήσει δημόσια περιουσία και δημοκρατικά – κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ δεν διασφάλισε κάποιο πακέτο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια η ύφεση θα συνεχίσει και κατά προέκταση θα συνεχίζει να σωρεύει η Ελλάδα χρέος.
Στ) Η προπαγάνδα της Ελληνικής κυβέρνησης, εμφάνισε την Ιρλανδία να μην πετυχαίνει την μείωση των τόκων όπως η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι η κολοβή αλεπού της ιστορίας. Αντί να κάνει κοινό μέτωπο με την Ιρλανδία, να διαπραγματευτεί σκληρά και να αναβάλλει τις αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρέδωσε μερικά ακόμα κλειδιά της χώρας για να πάρει αυτό που έτσι και αλλιώς θα έπαιρνε και όφειλε να διασφαλίσει πριν ένα χρόνο.
Συμπέρασμα το σημερινό κόστος της Ελλάδας για την κακή διαπραγμάτευση πριν ένα χρόνο είναι υπέρμετρα μεγάλο. Και δυστυχώς όπως είχα δίκαιο όταν πριν ένα χρόνο έλεγα ότι δεν πρόκειται να βγει το χρέος με τα συμφωνηθέντα επιτόκια και χρονοδιαγράμματα, έτσι δεν θα βγει αυτό και με τις νέες συμφωνίες. Ταυτόχρονα δε,παραμένει το κεντρικό ερώτημα: η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ή είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα φτηνά προκειμένου να εξυπηρετήσει την ντόπια και διεθνή τοκογλυφία καθώς και την εσωτερική διαπλοκή;
Πηγή: Epirusgate via ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ
Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ


Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο...

Τα δύο τρίτα των αποστολών -οι 96- συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα για τις 24 ώρες ως το Σάββατο στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.
Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.
Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζνταμπίγια και τη Σύρτη.
"Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος.
"Σήμερα τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται από ώρα σε ώρα, χωρίς σταματημό, στον δρόμο που συνδέει την Ατζνταμπίγια με τη Σύρτη. Εκτιμάμε ότι πολυάριθμοι άμαχοι σκοτώθηκαν.. . [ανάμεσά τους] οικογένειες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητα από τις αεροπορικές επιδρομές» των Δυτικών.
Ο εκπρόσωπος κ. Ιμπραήμ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες».
Επιθέσεις έγιναν ακόμα στις πόλεις Σύρτη και Σέμπχα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και αυτόπτες μάρτυρες.
«Πόλεμος» για τις απώλειες αμάχων
Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.
"Έχουμε πολλές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που σημειώνουν ότι [οι δυνάμεις του] Καντάφι παίρνουν τις σορούς ανθρώπων που σκότωσαν και τις τοποθετούν στα σημεία όπου κάναμε επιθέσεις», είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή «Face the Nation with Bob Schieffer» του CBS, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.
Την περασμένη εβδομάδα Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
"Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι», είπε ο Γκέιτς στο CBS.
Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε «δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του».
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. «Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος», είπε η Κλίντον.
Yπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν το Σάββατο ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο αυτής της πόλης που βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Αζνταμπίγια (ανατολικά).
Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα», τόνισε.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης.
«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.
Read more...

Απεργιακός «πυρετός» στο χώρο της Υγείας από την ερχόμενη Τρίτη

Νέος γύρος κινητοποιήσεων

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ στις 29 και 30 Μαρτίου. Τις ίδιες μέρες, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά καλούν τα μέλη τους σε αποχή, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος, κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης και ανεξέλεγκτη παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ», και για «επερχόμενη διάλυση της περίθαλψής του».

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στις 12:30, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά.

Την ίδια μέρα, στις 11.00, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τριήμερη συνεδρίαση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Αθήνα

Ξεκινά τη Δευτέρα

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην Αθήνα ξεκινά τη Δευτέρα τριήμερη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις εργασίες της συνεδρίασης, στις οποίες θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, θα προεδρεύει ο αρχηγός της ομάδας Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς και την Τρίτη θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Θα παρευρεθούν, εξάλλου, και θα μιλήσουν το απόγευμα της Δευτέρας οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που συγκροτείται από συνολικά 185 ευρωβουλευτές, με κοινοβουλευτική ομάδα οκτώ ευρωβουλευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Φωτιά από γκαζάκια σε εταιρεία στο Χαλάνδρι

Σημαντικές υλικές ζημιές

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Αθήνα
Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε εταιρεία στο Χαλάνδρι, στη διασταύρωση των οδών Θερμοπυλών και Βικέλα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές υλικές ζημιές.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Οι πυροτεχνουργοί που έκαναν επιτόπιο έλεγχο το πρωί διαπίστωσαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμο εκλογικό τεστ για την Μέρκελ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Η «μητέρα των εκλογικών μαχών»


Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους: Οι κάλπες στο κρατίδιο αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική μάχη φέτος
Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους: Οι κάλπες στο κρατίδιο αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική μάχη φέτος (Φωτογραφία: Reuters )
Στουτγάρδη
Για ταπεινωτική ήττα στη σημαντικότερη φετινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία ετοιμάζεται το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι κάλπες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη φαίνεται ότι θα δείξουν την έξοδο στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου Στέφαν Μάπους.

Μικρότερης βαρύτητας οι παράλληλες κάλπες στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου ο πρωθυπουργός Κουρτ Μπεκ των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Πιθανή συντριπτική ήττα στο Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην ηγεσία του οποίου παρέμεινε το CDU για σχεδόν έξι δεκαετίες, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στην ισχύ της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια του Αμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τέτοιο ενδεχόμενο θα ενέτεινε επικίνδυνα τη δυσαρέσκεια για τη Μέρκελ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζει η FAZ, ενώ το Spiegel και η Welt γράφουν πως μπορεί να καταλήξει στην «αρχή του τέλους» για τη Μέρκελ.

Η προεκλογική ατζέντα της Μέρκελ τους δύο τελευταίους μήνες είναι τόσο φορτωμένη που θα έφτανε για μία τετραετία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP) έχει υποστεί πλήγματα από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, την υπόθεση Γκούτενμπεργκ αλλά και, πρόσφατα, τη διστακτική στάση του Βερολίνου στη Λιβύη.

Επιπλέον, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το CDU φοβάται ότι θα δρέψει τους καρπούς της δυσαρέσκειας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης Stuttgart 21 -αλλά και τα έκτροπα στη σχετική διαδήλωση του Σεπτεμβρίου, όταν η απάντηση της αστυνομίας είχε οδηγήσει πάνω από 100 τραυματίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πληγεί ακόμη και... από το τσουνάμι στην Ιαπωνία: Στη χώρα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δηλώνει ο Στέφαν Μάπους- ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής» ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μέχρι πρότινος, μόλις το 4% των ψηφοφόρων στο κρατίδιο θεωρούσαν σημαντικό το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Μετά την Ιαπωνία όμως, το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 45%.

Τα σενάρια για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι τρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζουν στο κρατίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, καταστρέφοντας τα CDU και FDP και κάνουν παρελθόν την αποδοχή της Μέρκελ από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο δεύτερο σενάριο, το CDU χάνει μεν τη δύναμή του στο κρατίδιο, αλλά το SPD δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους. Έτσι, οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίζουν το πλήγμα με έναν συνασπισμό με το SPD ή ακόμη και τους Πράσινους.

Στο τρίτο σενάριο, CDU και FDP μπορούν σχηματίζουν ξανά κυβέρνηση στο κρατίδιο και η Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από τις κάλπες. Με 5% προβάδισμα στους SPD-Πράσινους έναντι των CDU-FDP όμως, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Όσον αφορά τη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι δημοσκοπήσεις δίνουον 38% στο CDU και τον πρωθυπουργό του Κουρτ Μπεκ και κοντά στο 34% για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατά των περικοπών στο δημόσιο τομέα Διαδηλώσεις-μαμούθ και επεισόδια στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Λονδίνο, συμμετέχοντας τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών με αφορμή τις περικοπές που ανακοινώθηκαν στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το BBC, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι έχουν κινητοποιηθεί 250.000 άτομα σε αυτό που η συνομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων αποκαλεί τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν κάνει εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών.


http://static.doldigital.net/webstatic/63105C1B546505BA31AFEB2F21E4AADD.jpg
Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με μπογιές κατά αστυνομικών

http://static.doldigital.net/webstatic/5802C8E368A66B2624237AF1F482BE9F.jpg
http://static.doldigital.net/webstatic/B7DAF6D8ED0CCECDFD29A244E296B5AF.jpg


Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές στον δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της χώρας.

Η συνομοσπονδία των σωματείων εκφράζει φόβους ότι οι περικοπές απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και πιέζει την κυβέρνηση να επιβάλλει φόρους στις τράπεζες και να κλείσει νομικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν μικρότερους φόρους.

Η συνομοσπονδία των βρετανικών σωματείων έχει απευθύνει έκκληση για μια ειρηνική διαδήλωση και έχει καλέσει τους συγκεντρωμένους να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία. Ωστόσο, στους δρόμους έκαναν εμφάνιση φυλλάδια, που καλούν τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν την επίσημη διαδρομή και να παραμείνουν στο κέντρο του Λονδίνου μετά το πέρας της διαδήλωσης.

Επεισόδια

Σύμφωνα με την Μητροπολιτκή Αστυνομία του Λονδίνου, ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιές και αυτοσχέδια εκρηκτικά με λάμπες κατά κτιρίων, όπου στεγάζονται επιχειρήσεις και κατά αστυνομικών.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία άλλη ομάδα, αποτελούμενη από άτομα με μαύρες κουκούλες πέταξε μπογιές σε καταστήματα και τράπεζες στην Όξφορντ Στρητ και στη Νιου Μποντ Στρητ.

Η ομάδα των κουκουλοφόρων διασπάστηκε από μια μεγαλύτερη ομάδα διαδηλωτών και τα επεισόδια καταγράφονται ως μεμονωμένα.


Read more...

Στα χέρια των εξεγερμένων Μπρέγκα και Ατζαμπίγια

Λίβυος αντικαθεστωτικός πανηγυρίζει άλλη μία επιτυχία των δυνάμεών του
Λίβυος αντικαθεστωτικός πανηγυρίζει άλλη μία επιτυχία των δυνάμεών τουΜετά την Ατζαμπίγια και η Μπρέγκα φαίνεται ότι πέρασε στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται 80 χλμ. δυτικά της Ατζαμπίγια (ανατολικά)Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα. Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη».

Ανακατάληψη Ατζαμπίγια

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η στρατηγική πόλη Ατζαμπίγια πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι θέσεις άμυνας των δυνάμεων του Καντάφι, στην ανατολική είσοδο της πόλης, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης.

Στην Ατζαμπίγια, η οποία αποτέλεσε την Παρασκευή στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στον Λίβυο ηγέτη, μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί επωφελήθηκαν από τη διεθνή στρατιωτική δράση που άρχισε στις 19 Μαρτίου και από την αεροπορική υποστήριξη και πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της Βεγγάζης, ανακτώντας τον έλεγχό της.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζαμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων.

«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζαμπίγια το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του Λίβυου ηγέτη.

Επίθεση δυνάμεων Καντάφι στη Μισράτα

Το απόγευμα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, αντικαθεστωτικός δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση, από τα δυτικά και τα ανατολικά, στην πόλη Μισράτα.

Ο εξεγερμένος έκανε λόγο για «ισχυρό βομβαρδισμό». Οπως ανέφερε, από τα δυτικά, τανκς κινήθηκαν από τις παράκτιες οδούς προς την πόλη και προσπάθησαν να φέρουν εκεί στρατιώτες. Από τα ανατολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, βομβάρδισαν με όλμους και πυροβολικό «το λιμάνι και τις περιοχές γύρω από αυτό». «Υπάρχει η κύρια δεξαμενή καυσίμων στο λιμάνι, η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό τμήμα της πόλης και (υπάρχουν)επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως Αιγύπτιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους και μένουν στο λιμάνι ελπίζοντας για διάσωση», τόνισε.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η βρετανική Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος την Παρασκευή στο βομβαρδισμό θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι, στη Μισράτα και την Ατζαμπίγια.

Ένα καταδιωκτικό Tornado «συμμετείχε στις συντονισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι», εξηγεί το υπουργείο σε ανακοίνωση του. «Το αεροσκάφος έριξε πυραύλους Brimstone, καταστρέφοντας τρία τεθωρακισμένα οχήματα στην Μισράτα και δύο άλλα στην Ατζαμπίγια», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

«Σαφής» και «στοχευμένη» η διεθνής αποστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε η διεθνής αποστολή είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση αυτή γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το «λουτρό αίματος», με το οποίο απειλούσε ο Μουάμαρ Καντάφι.

«Μην αυταπατάσθε: επειδή ενεργήσαμε γρήγορα, αποφεύχθηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών», είπε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αιτιολογήσει την αμερικανική στρατηγική στη Λιβύη.

Όταν αθώοι υφίστανται κακομεταχείριση από έναν ηγέτη όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος απειλούσε με ένα «λουτρό αίματος» και όταν οι χώρες είναι έτοιμες να αντιδράσουν, «είναι εθνικό μας συμφέρον να ενεργήσουμε», επισήμανε.

«Πρόκειται να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Έχουμε καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πλέον στη Λιβύη», τόνισε ο Ομπάμα.

Τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 150 επιδρομές εξαπέλυσαν οι συμμαχικές δυνάμεις, τις τελευταίες 24 ώρες, στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ, περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Η Αφρικανική Ένωση θέλει να συναντήσει αντιπροσωπεία του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θέλει το συντομότερο δυνατόν να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της λιβυκής εξέγερσης και να συζητήσει μαζί τους για τον «οδικό χάρτη», προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.

Η επιτροπή της για τη Λιβύη συνεδρίασε την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα και είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, οι εκπρόσωποι του συνταγματάρχη Καντάφι δήλωσαν έτοιμοι να «εφαρμόσουν» το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο που προτείνει την άμεση διακοπή των μαχών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Λιβύων με προοπτική τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Οι εκπρόσωποι της λιβυκής εξέγερσης είχαν προσκληθεί στην Αντίς Αμπέμπα αλλά δεν πραγματοποίησαν το ταξίδι.

NATO

Το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δεν θα τερματιστεί σύντομα. «Αμφιβάλλω ότι θα [διαρκέσει] ημέρες», δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς

Read more...

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ


Διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υποκρισία και εντυπωσιοθηρία καταλογίζει στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποβρυχίων...


«Για άλλη μια φορά η ΝΔ, με τη δήλωση του κ. Μιχελάκη διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα, προσπαθώντας προφανώς να απενοχοποιηθεί από τη χρόνια συμπεριφορά της, δηλαδή από το να δημιουργεί και να αποκρύπτει σκάνδαλα που σχετίζονται με δημόσιο χρήμα. Εκτός από τη προφανή υποκρισία, παραβιάζει και ανοιχτές θύρες, ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ, διαβιβάστηκε άμεσα το πόρισμά της στην εισαγγελία, χωρίς να χρειάζεται, προφανώς, οποιαδήποτε «παρότρυνση» από τη Ν.Δ.» αναφέρει στη δήλωση του ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Για να υπάρχουν οι “συνεχιζόμενες αποκαλύψεις”, κατά τον κ. Μιχελάκη, η κυβέρνηση, με την ξεκάθαρη θέση και εντολή για πλήρη διερεύνηση κάθε υπόνοιας σκανδάλου, είναι αυτή που πέρα από τη φθηνή εντυπωσιοθηρία της ΝΔ, προωθεί την πλήρη διαφάνεια και τον καταλογισμό ευθυνών πολιτικών ή μη προσώπων και σε όλα τα επίπεδα.», συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με βάση αυτές τις αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαφορά μας είναι σαφής», σημειώνει ο Πεταλωτής και εξηγεί: «Η ΝΔ επιλέγει τη φθηνή εντυπωσιοθηρία, ενώ εμείς προχωράμε θεσμικά σε άμεση διερεύνηση για όλους και με κάθε μέσο». Εξάλλου η ΝΔ έχει αποδείξει, πολλές φορές, το πως εννοεί τη διερεύνηση ευθυνών, ευτελίζοντας θεσμούς και κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να παραγραφούν οι ευθύνες υπουργών της, αποχωρώντας πρωτοφανώς και συστηματικά από τη Βουλή, την οποία μάλιστα δεν δίστασαν να κλείσουν εσπευσμένα για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει:

«Τώρα η ΝΔ έχει το θράσος να εγκαλεί, δήθεν, την κυβέρνηση, για μια υπόθεση η δικογραφία της οποίας, δεν έχει καν σταλεί ακόμα από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για να διαβιβασθεί στη Βουλή».

Read more...

Υπουργοί στα χαρακώματα…


Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προς «υπογραφή» Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2015) προαναγγέλλουν μια επίπονη διαδικασία, ειδικά για το οικονομικό επιτελείο.

Υπουργοί στα χαρακώματα...

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν αρκετοί υπουργοί, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναλύσει τα δεδομένα και να… κατανείμει τα βάρη των περικοπών ανά υπουργείο. Στην αρχή άκουγαν χωρίς να διακόπτουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι προσάρμοσαν τις παρεμβάσεις τους στη λογική του… Πόντιου Πιλάτου. Η πρόταση για 10% περικοπές οριζόντια σε όλα τα υπουργεία (14,5 από δαπάνες και 9 δισ. από έσοδα) ήταν αυτή που προκάλεσε «επανάσταση» και στην πραγματικότητα απομάκρυνε τη δυνατότητα αποφάσεων.

Υπουργοί στα χαρακώματα...

Οι επόμενες ημέρες σε κάθε υπουργικό γραφείο -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ήταν το ίδιο δύσκολες. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές» υποστήριζαν υπουργοί, εξαπολύοντας μύδρους κατά του οικονομικού επιτελείου.

«Ας κόψουν οι άλλοι»
«Εγώ δεν μπορώ να κόψω άλλα κονδύλια, γιατί δεν κόβει ο …» έλεγε υπουργός, ενώ συνάδελφός του «έδειχνε» τον Θ. Πάγκαλο, κατηγορώντας τον (παρότι δεν χειρίζεται ως αντιπρόεδρος προϋπολογισμό) ότι έχει αναλάβει αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και ζημιογόνων φορέων. «Μέχρι στιγμής γίνονται ”ασκήσεις” σε κάθε υπουργείο, αλλά αν αυτή η ”άσκηση” δεν λυθεί εγκαίρως, τότε δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου» προειδοποιεί κορυφαίος παράγοντας και αποκαλύπτει ότι η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η 5η δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί.

Η αλήθεια είναι ότι ένα πρώτο πλάνο περικοπών έχει ήδη επεξεργαστεί και «συζητά» με την τρόικα ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει την πρώτη «εκδοχή» των περικοπών. Αλλωστε δέσμευσή του αποτελεί η έγκριση του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Απριλίου και η ψήφισή του από τη Βουλή στην… επέτειο του μνημονίου – δηλαδή έως τα μέσα Μαΐου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Σε 10 μέρες πρέπει όλα να τελειώσουν

Το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών είναι στο υπουργείο Οικονομικών η δέουσα «συνταγή» περικοπών. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει -μάλιστα, η βάση ετέθη κατά την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου στις 11 του Φλεβάρη. Ο «τσάρος» της Οικονομίας, εν τω μεταξύ, έχει υπολογίσει ότι από τις ετήσιες δαπάνες συνολικά (115 δισ. με τόκους) πρέπει να περικοπούν από 12% έως 15% σε βάθος μεσοπρόθεσμου -ήτοι 14,5 δισ. ευρώ. Εχει δε την ευθύνη να παρουσιάσει εντός των επόμενων δέκα ημερών το σχέδιο για μεσοπρόθεσμη προσαρμογή, συγκεντρώνοντας τις «επιμέρους» περικοπές ανά υπουργείο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Θεωρεί υπερβολικά τα 660 εκατ.

Εχει ζητηθεί «μαχαίρι» 660 εκατ. ευρώ και η πολιτική ηγεσία του Περιφερειακής Ανάπτυξης αναζητεί τις «πηγές» του υπουργείου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συμφωνεί με περικοπές που θα ακυρώσουν επενδύσεις -πάντως, οι γενικοί γραμματείς του ψάχνουν περιθώρια για… ψαλίδισμα.

Γιάννης Ραγκούσης
Ποντάρει στο Ενιαίο Μισθολόγιο

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των δαπανών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2010 η Αυτοδιοίκηση έλαβε πόρους 2 δισ. ευρώ αντί 3 δισ. ευρώ το 2009. Τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν για παράδειγμα από το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα ή των πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Σοβαρή μείωση προβλέπεται και από το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Βαγγέλης Βενιζέλος
Ετοιμάζει στοχευμένες παρεμβάσεις

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι του οικονομικού επιτελείου έχουν ζητήσει «άλματα» στις περικοπές, που παραπέμπουν σε «γενναίες» αποφάσεις. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι -εκτός από το «σίγουρο» κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ που ζητείται από τις περικοπές στο υπουργείο Αμυνας- το οικονομικό επιτελείο ζητεί αποφάσεις σχετικά με τη συγχώνευση (ακόμη και την κατάργηση) στρατοπέδων, το σπάσιμο «κωδικών» και τη διαχείρισή τους προς την κατεύθυνση των περικοπών. «Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις» απαντούν από το υπουργείο. Συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και δραστικές λύσεις προτείνουν και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δημήτρης Ρέππας
Υπάρχει σχέδιο με ορίζοντα τριετίας

Εχουν ήδη βρει από πού θα περικόψουν με ορίζοντα τριετίας. Το ποσό (που αντιστοιχεί στο 10%) φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από τις διάφορες κατηγορίες των λειτουργικών δαπανών. «Δεν συζητάμε για μισθούς, θα κόψουμε δαπάνες για πρώτες ύλες, ταξίδια κ.ά.», τονίζει εις εκ της ηγεσίας του Υποδομών. Επίσης σκέφτονται άλλες δράσεις για την αύξηση των εσόδων -για παράδειγμα την έκδοση βιβλίου για την ασφαλή οδήγηση, το οποίο θα προμηθευτούν οι Σχολές Οδηγών. Η λογική που επικρατεί είναι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την άντληση εσόδων, ώστε να ισορροπήσουν τις περικοπές σταδιακά…

Κώστας Σκανδαλίδης
Πρέπει να κοπούν 200 εκατ.

Το Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται κυρίως από κοινοτικούς πόρους και είναι από τα υπουργεία με ελάχιστες πηγές εσόδων. Εντούτοις εξετάζουν σχέδιο εξοικονόμησης που φτάνει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ -για ένα υπουργείο που η ηγεσία του διαχειρίζεται σαφώς περιορισμένο προϋπολογισμό από τα άλλα υπουργεία.

Αννα Διαμαντοπούλου
Απέδωσαν οι συγχωνεύσεις σχολείων

Είναι ένα από τα υπουργεία που με πολιτική απόφαση μπορεί να εξαιρεθεί από τον κανόνα. Διότι αφενός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς «εμπόδια» και αφετέρου μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση δαπανών. Είναι δε το υπουργείο που αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες προσωπικό, που σημαίνει ότι όσες δαπάνες δεν έχουν κοπεί είναι ανελαστικές. Πάντως, τους έχει ζητηθεί κονδύλι 630 εκατ. ευρώ επιπλέον περικοπών.

Λούκα Κατσέλη
Εξετάζεται σύμπραξη με ιδιώτες

Από το συνολικό ποσόν (σε όλα τα υπουργεία) των 115 δισ. ευρώ των δαπανών, τα 40 δισ. αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες και εν πολλοίς το υπουργείο Εργασίας. Και από το σύνολο των εσόδων τα 30 δισ. αποτελούν το προβλεπόμενο ποσόν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών έχει μπει το Εργασίας, όπου αναμένουν άμεσες κινήσεις εξορθολογισμού. Η Λούκα Κατσέλη, πάντως, θεωρεί ότι μέχρι το 2015 η αύξηση εσόδων θα φτάσει περίπου τα έξι δισ. (υπολογίζουν 900 εκ περικοπές), ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συζητούν το ενδεχόμενο «σύμπραξης» με ιδιώτες κυρίως για την αύξηση των εσόδων.

Χάρης Καστανίδης
Αναζητά αντίβαρο στα έσοδα

Η δέσμευση περικοπών στο Δικαιοσύνης αφορά το ποσό των 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 θα αντληθούν από τον «φάκελο» των δαπανών και τα 25 από την αύξηση των εσόδων. Είναι γεγονός ότι το εν λόγω υπουργείο έχει συγκριτικά ισχυρό ποσοστό ανελαστικών δαπανών (δικαστήρια, φυλακές κ.ά.), αλλά σε ένα πρώτο πλάνο έχουν ήδη εντάξει το πρόγραμμα των περικοπών.

Παύλος Γερουλάνος
Εχει να… λαμβάνει από πολλές πηγές

Ενα από τα υπουργεία που έχει εξασφαλίσει ότι θα αντισταθμίσει τις περικοπές με τα έσοδα. Υπάρχουν -υπογραμμίζει η ηγεσία του υπουργείου- δυνατότητες άντλησης εσόδων από αρκετές πηγές, π.χ. από τα «πωλητήρια» των ΤΑΠΑ, στα μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού κ.α. Το κονδύλι, πάντως, των περικοπών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Διαμαντίδης
Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ακίνητα

Το… ταμείον είναι μείον -είναι η πρώτη απάντηση της ηγεσίας του Θαλασσίων Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι από το 1,55 δισ. το 1,25 δίνεται για τις συντάξεις του ΝΑΤ. Ομως το υπουργείο έχει απίστευτες και ανεκμετάλλευτες πηγές εσόδων (ακίνητα Οίκου Ναύτου και ΝΑΤ). Τριώροφο κτίριο «φιλέτο» στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά παραμένει αναξιοποίητο, ενώ το υπουργείο πληρώνει κάποιες χιλιάδες κοινόχρηστα!

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Έθνος

papaioannou.
Read more...

O κολλητός του Νίκου Παπανδρέου έκανε δουλειές με τον Καντάφι!


O κολλητός του Νίκου Παπανδρέου έκανε δουλειές με τον Καντάφι!

Newpost:

Τον θυμάστε τον Δημήτρη Τζιώτη; Είναι πρόεδρος της εταιρείας επικοινωνίας Clever bank.

Παλαιότερα υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως «σφήνα» μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου (τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει γραφική την υποψηφιότητά του, αν και οι γνωρίζοντες λένε πως κατόρθωσε να αποπροσανατολίσει και βοήθησε τελικά να εκλεγεί ο Γιώργος), Υποψήφιος δήμαρχος Βουλιαγμένης (αμφισβήτησε τον Κασιδόκωστα, του επιτέθηκε αλλά έχασε, τελικά, με πενήντα πόντους διαφορά)!

Μετέχει στην στενή ομάδα Νίκου Παπανδρέου- Χάρη Παμπούκη για τις επενδύσεις.

Έχει ιδρύσει το Green Tank που μεταξύ άλλων βοηθάει τη Χριστίνα Χριστοφάκη του Πάγκαλου και έχει κατεβάσει επενδυτική πρόταση για τις Αλυκές Αναβύσσου (που ανήκουν στα ΕΤΑ), κάποιοι λένε για να προετοιμάσει το έδαφος στον Μαντωνανάκη του Grand Resort που εποφθαλμιά την συγκεκριμένη έκταση, Στενός σύμβουλος του Γιάννη Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ, έχει αναλάβει καμπάνιες αρκετών εκατομμυρίων για το branding του οργανισμού, Και συχνός συνδαιτημόνας του Νίκου Παπανδρέου, σύμβουλος κατά καιρούς και του ίδιου του Γιώργου.

Όπως αποκαλύπτει λοιπόν, το Fimotro, σήμερα, το 2005, έστειλε πρόταση στον Καντάφι (μέσω του ιδρύματος στο οποίο μετείχε κι ο Γιώργος) και του ζητούσε τη δουλειά για να την αναβάθμιση της εικόνας (branding) της Λιβύης στον δυτικό κόσμο!

Αποκαλεί, δε, τον Καντάφι “αυτού μεγαλειότητα”। Λέγεται ότι στον Καντάφι τον σύστησαν άνθρωποι πολύ κοντά στην οικογένεια Παπανδρέου. Απίστευτο κι όμως Ελληνικό…

papaioannou.

Read more...