Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στα χέρια των εξεγερμένων Μπρέγκα και Ατζαμπίγια

Λίβυος αντικαθεστωτικός πανηγυρίζει άλλη μία επιτυχία των δυνάμεών του
Λίβυος αντικαθεστωτικός πανηγυρίζει άλλη μία επιτυχία των δυνάμεών τουΜετά την Ατζαμπίγια και η Μπρέγκα φαίνεται ότι πέρασε στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται 80 χλμ. δυτικά της Ατζαμπίγια (ανατολικά)Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα. Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη».

Ανακατάληψη Ατζαμπίγια

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η στρατηγική πόλη Ατζαμπίγια πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι θέσεις άμυνας των δυνάμεων του Καντάφι, στην ανατολική είσοδο της πόλης, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης.

Στην Ατζαμπίγια, η οποία αποτέλεσε την Παρασκευή στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στον Λίβυο ηγέτη, μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί επωφελήθηκαν από τη διεθνή στρατιωτική δράση που άρχισε στις 19 Μαρτίου και από την αεροπορική υποστήριξη και πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της Βεγγάζης, ανακτώντας τον έλεγχό της.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζαμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων.

«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζαμπίγια το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του Λίβυου ηγέτη.

Επίθεση δυνάμεων Καντάφι στη Μισράτα

Το απόγευμα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, αντικαθεστωτικός δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση, από τα δυτικά και τα ανατολικά, στην πόλη Μισράτα.

Ο εξεγερμένος έκανε λόγο για «ισχυρό βομβαρδισμό». Οπως ανέφερε, από τα δυτικά, τανκς κινήθηκαν από τις παράκτιες οδούς προς την πόλη και προσπάθησαν να φέρουν εκεί στρατιώτες. Από τα ανατολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, βομβάρδισαν με όλμους και πυροβολικό «το λιμάνι και τις περιοχές γύρω από αυτό». «Υπάρχει η κύρια δεξαμενή καυσίμων στο λιμάνι, η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό τμήμα της πόλης και (υπάρχουν)επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως Αιγύπτιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους και μένουν στο λιμάνι ελπίζοντας για διάσωση», τόνισε.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η βρετανική Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος την Παρασκευή στο βομβαρδισμό θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι, στη Μισράτα και την Ατζαμπίγια.

Ένα καταδιωκτικό Tornado «συμμετείχε στις συντονισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι», εξηγεί το υπουργείο σε ανακοίνωση του. «Το αεροσκάφος έριξε πυραύλους Brimstone, καταστρέφοντας τρία τεθωρακισμένα οχήματα στην Μισράτα και δύο άλλα στην Ατζαμπίγια», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

«Σαφής» και «στοχευμένη» η διεθνής αποστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε η διεθνής αποστολή είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση αυτή γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το «λουτρό αίματος», με το οποίο απειλούσε ο Μουάμαρ Καντάφι.

«Μην αυταπατάσθε: επειδή ενεργήσαμε γρήγορα, αποφεύχθηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών», είπε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αιτιολογήσει την αμερικανική στρατηγική στη Λιβύη.

Όταν αθώοι υφίστανται κακομεταχείριση από έναν ηγέτη όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος απειλούσε με ένα «λουτρό αίματος» και όταν οι χώρες είναι έτοιμες να αντιδράσουν, «είναι εθνικό μας συμφέρον να ενεργήσουμε», επισήμανε.

«Πρόκειται να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Έχουμε καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πλέον στη Λιβύη», τόνισε ο Ομπάμα.

Τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 150 επιδρομές εξαπέλυσαν οι συμμαχικές δυνάμεις, τις τελευταίες 24 ώρες, στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ, περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Η Αφρικανική Ένωση θέλει να συναντήσει αντιπροσωπεία του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θέλει το συντομότερο δυνατόν να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της λιβυκής εξέγερσης και να συζητήσει μαζί τους για τον «οδικό χάρτη», προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.

Η επιτροπή της για τη Λιβύη συνεδρίασε την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα και είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, οι εκπρόσωποι του συνταγματάρχη Καντάφι δήλωσαν έτοιμοι να «εφαρμόσουν» το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο που προτείνει την άμεση διακοπή των μαχών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Λιβύων με προοπτική τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Οι εκπρόσωποι της λιβυκής εξέγερσης είχαν προσκληθεί στην Αντίς Αμπέμπα αλλά δεν πραγματοποίησαν το ταξίδι.

NATO

Το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δεν θα τερματιστεί σύντομα. «Αμφιβάλλω ότι θα [διαρκέσει] ημέρες», δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς

Δεν υπάρχουν σχόλια: