Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ


Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο...

Τα δύο τρίτα των αποστολών -οι 96- συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα για τις 24 ώρες ως το Σάββατο στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.
Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.
Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζνταμπίγια και τη Σύρτη.
"Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος.
"Σήμερα τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται από ώρα σε ώρα, χωρίς σταματημό, στον δρόμο που συνδέει την Ατζνταμπίγια με τη Σύρτη. Εκτιμάμε ότι πολυάριθμοι άμαχοι σκοτώθηκαν.. . [ανάμεσά τους] οικογένειες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητα από τις αεροπορικές επιδρομές» των Δυτικών.
Ο εκπρόσωπος κ. Ιμπραήμ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες».
Επιθέσεις έγιναν ακόμα στις πόλεις Σύρτη και Σέμπχα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και αυτόπτες μάρτυρες.
«Πόλεμος» για τις απώλειες αμάχων
Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.
"Έχουμε πολλές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που σημειώνουν ότι [οι δυνάμεις του] Καντάφι παίρνουν τις σορούς ανθρώπων που σκότωσαν και τις τοποθετούν στα σημεία όπου κάναμε επιθέσεις», είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή «Face the Nation with Bob Schieffer» του CBS, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.
Την περασμένη εβδομάδα Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
"Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι», είπε ο Γκέιτς στο CBS.
Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε «δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του».
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. «Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος», είπε η Κλίντον.
Yπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν το Σάββατο ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο αυτής της πόλης που βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Αζνταμπίγια (ανατολικά).
Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα», τόνισε.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης.
«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: