Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Υπουργοί στα χαρακώματα…


Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προς «υπογραφή» Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2015) προαναγγέλλουν μια επίπονη διαδικασία, ειδικά για το οικονομικό επιτελείο.

Υπουργοί στα χαρακώματα...

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν αρκετοί υπουργοί, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναλύσει τα δεδομένα και να… κατανείμει τα βάρη των περικοπών ανά υπουργείο. Στην αρχή άκουγαν χωρίς να διακόπτουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι προσάρμοσαν τις παρεμβάσεις τους στη λογική του… Πόντιου Πιλάτου. Η πρόταση για 10% περικοπές οριζόντια σε όλα τα υπουργεία (14,5 από δαπάνες και 9 δισ. από έσοδα) ήταν αυτή που προκάλεσε «επανάσταση» και στην πραγματικότητα απομάκρυνε τη δυνατότητα αποφάσεων.

Υπουργοί στα χαρακώματα...

Οι επόμενες ημέρες σε κάθε υπουργικό γραφείο -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ήταν το ίδιο δύσκολες. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές» υποστήριζαν υπουργοί, εξαπολύοντας μύδρους κατά του οικονομικού επιτελείου.

«Ας κόψουν οι άλλοι»
«Εγώ δεν μπορώ να κόψω άλλα κονδύλια, γιατί δεν κόβει ο …» έλεγε υπουργός, ενώ συνάδελφός του «έδειχνε» τον Θ. Πάγκαλο, κατηγορώντας τον (παρότι δεν χειρίζεται ως αντιπρόεδρος προϋπολογισμό) ότι έχει αναλάβει αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και ζημιογόνων φορέων. «Μέχρι στιγμής γίνονται ”ασκήσεις” σε κάθε υπουργείο, αλλά αν αυτή η ”άσκηση” δεν λυθεί εγκαίρως, τότε δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου» προειδοποιεί κορυφαίος παράγοντας και αποκαλύπτει ότι η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η 5η δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί.

Η αλήθεια είναι ότι ένα πρώτο πλάνο περικοπών έχει ήδη επεξεργαστεί και «συζητά» με την τρόικα ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει την πρώτη «εκδοχή» των περικοπών. Αλλωστε δέσμευσή του αποτελεί η έγκριση του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Απριλίου και η ψήφισή του από τη Βουλή στην… επέτειο του μνημονίου – δηλαδή έως τα μέσα Μαΐου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Σε 10 μέρες πρέπει όλα να τελειώσουν

Το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών είναι στο υπουργείο Οικονομικών η δέουσα «συνταγή» περικοπών. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει -μάλιστα, η βάση ετέθη κατά την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου στις 11 του Φλεβάρη. Ο «τσάρος» της Οικονομίας, εν τω μεταξύ, έχει υπολογίσει ότι από τις ετήσιες δαπάνες συνολικά (115 δισ. με τόκους) πρέπει να περικοπούν από 12% έως 15% σε βάθος μεσοπρόθεσμου -ήτοι 14,5 δισ. ευρώ. Εχει δε την ευθύνη να παρουσιάσει εντός των επόμενων δέκα ημερών το σχέδιο για μεσοπρόθεσμη προσαρμογή, συγκεντρώνοντας τις «επιμέρους» περικοπές ανά υπουργείο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Θεωρεί υπερβολικά τα 660 εκατ.

Εχει ζητηθεί «μαχαίρι» 660 εκατ. ευρώ και η πολιτική ηγεσία του Περιφερειακής Ανάπτυξης αναζητεί τις «πηγές» του υπουργείου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συμφωνεί με περικοπές που θα ακυρώσουν επενδύσεις -πάντως, οι γενικοί γραμματείς του ψάχνουν περιθώρια για… ψαλίδισμα.

Γιάννης Ραγκούσης
Ποντάρει στο Ενιαίο Μισθολόγιο

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των δαπανών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2010 η Αυτοδιοίκηση έλαβε πόρους 2 δισ. ευρώ αντί 3 δισ. ευρώ το 2009. Τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν για παράδειγμα από το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα ή των πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Σοβαρή μείωση προβλέπεται και από το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Βαγγέλης Βενιζέλος
Ετοιμάζει στοχευμένες παρεμβάσεις

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι του οικονομικού επιτελείου έχουν ζητήσει «άλματα» στις περικοπές, που παραπέμπουν σε «γενναίες» αποφάσεις. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι -εκτός από το «σίγουρο» κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ που ζητείται από τις περικοπές στο υπουργείο Αμυνας- το οικονομικό επιτελείο ζητεί αποφάσεις σχετικά με τη συγχώνευση (ακόμη και την κατάργηση) στρατοπέδων, το σπάσιμο «κωδικών» και τη διαχείρισή τους προς την κατεύθυνση των περικοπών. «Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις» απαντούν από το υπουργείο. Συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και δραστικές λύσεις προτείνουν και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δημήτρης Ρέππας
Υπάρχει σχέδιο με ορίζοντα τριετίας

Εχουν ήδη βρει από πού θα περικόψουν με ορίζοντα τριετίας. Το ποσό (που αντιστοιχεί στο 10%) φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από τις διάφορες κατηγορίες των λειτουργικών δαπανών. «Δεν συζητάμε για μισθούς, θα κόψουμε δαπάνες για πρώτες ύλες, ταξίδια κ.ά.», τονίζει εις εκ της ηγεσίας του Υποδομών. Επίσης σκέφτονται άλλες δράσεις για την αύξηση των εσόδων -για παράδειγμα την έκδοση βιβλίου για την ασφαλή οδήγηση, το οποίο θα προμηθευτούν οι Σχολές Οδηγών. Η λογική που επικρατεί είναι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την άντληση εσόδων, ώστε να ισορροπήσουν τις περικοπές σταδιακά…

Κώστας Σκανδαλίδης
Πρέπει να κοπούν 200 εκατ.

Το Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται κυρίως από κοινοτικούς πόρους και είναι από τα υπουργεία με ελάχιστες πηγές εσόδων. Εντούτοις εξετάζουν σχέδιο εξοικονόμησης που φτάνει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ -για ένα υπουργείο που η ηγεσία του διαχειρίζεται σαφώς περιορισμένο προϋπολογισμό από τα άλλα υπουργεία.

Αννα Διαμαντοπούλου
Απέδωσαν οι συγχωνεύσεις σχολείων

Είναι ένα από τα υπουργεία που με πολιτική απόφαση μπορεί να εξαιρεθεί από τον κανόνα. Διότι αφενός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς «εμπόδια» και αφετέρου μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση δαπανών. Είναι δε το υπουργείο που αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες προσωπικό, που σημαίνει ότι όσες δαπάνες δεν έχουν κοπεί είναι ανελαστικές. Πάντως, τους έχει ζητηθεί κονδύλι 630 εκατ. ευρώ επιπλέον περικοπών.

Λούκα Κατσέλη
Εξετάζεται σύμπραξη με ιδιώτες

Από το συνολικό ποσόν (σε όλα τα υπουργεία) των 115 δισ. ευρώ των δαπανών, τα 40 δισ. αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες και εν πολλοίς το υπουργείο Εργασίας. Και από το σύνολο των εσόδων τα 30 δισ. αποτελούν το προβλεπόμενο ποσόν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών έχει μπει το Εργασίας, όπου αναμένουν άμεσες κινήσεις εξορθολογισμού. Η Λούκα Κατσέλη, πάντως, θεωρεί ότι μέχρι το 2015 η αύξηση εσόδων θα φτάσει περίπου τα έξι δισ. (υπολογίζουν 900 εκ περικοπές), ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συζητούν το ενδεχόμενο «σύμπραξης» με ιδιώτες κυρίως για την αύξηση των εσόδων.

Χάρης Καστανίδης
Αναζητά αντίβαρο στα έσοδα

Η δέσμευση περικοπών στο Δικαιοσύνης αφορά το ποσό των 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 θα αντληθούν από τον «φάκελο» των δαπανών και τα 25 από την αύξηση των εσόδων. Είναι γεγονός ότι το εν λόγω υπουργείο έχει συγκριτικά ισχυρό ποσοστό ανελαστικών δαπανών (δικαστήρια, φυλακές κ.ά.), αλλά σε ένα πρώτο πλάνο έχουν ήδη εντάξει το πρόγραμμα των περικοπών.

Παύλος Γερουλάνος
Εχει να… λαμβάνει από πολλές πηγές

Ενα από τα υπουργεία που έχει εξασφαλίσει ότι θα αντισταθμίσει τις περικοπές με τα έσοδα. Υπάρχουν -υπογραμμίζει η ηγεσία του υπουργείου- δυνατότητες άντλησης εσόδων από αρκετές πηγές, π.χ. από τα «πωλητήρια» των ΤΑΠΑ, στα μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού κ.α. Το κονδύλι, πάντως, των περικοπών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Διαμαντίδης
Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ακίνητα

Το… ταμείον είναι μείον -είναι η πρώτη απάντηση της ηγεσίας του Θαλασσίων Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι από το 1,55 δισ. το 1,25 δίνεται για τις συντάξεις του ΝΑΤ. Ομως το υπουργείο έχει απίστευτες και ανεκμετάλλευτες πηγές εσόδων (ακίνητα Οίκου Ναύτου και ΝΑΤ). Τριώροφο κτίριο «φιλέτο» στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά παραμένει αναξιοποίητο, ενώ το υπουργείο πληρώνει κάποιες χιλιάδες κοινόχρηστα!

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Έθνος

papaioannou.

Δεν υπάρχουν σχόλια: