Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κρίσιμο εκλογικό τεστ για την Μέρκελ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Η «μητέρα των εκλογικών μαχών»


Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους: Οι κάλπες στο κρατίδιο αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική μάχη φέτος
Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους: Οι κάλπες στο κρατίδιο αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική μάχη φέτος (Φωτογραφία: Reuters )
Στουτγάρδη
Για ταπεινωτική ήττα στη σημαντικότερη φετινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία ετοιμάζεται το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι κάλπες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη φαίνεται ότι θα δείξουν την έξοδο στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου Στέφαν Μάπους.

Μικρότερης βαρύτητας οι παράλληλες κάλπες στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου ο πρωθυπουργός Κουρτ Μπεκ των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Πιθανή συντριπτική ήττα στο Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην ηγεσία του οποίου παρέμεινε το CDU για σχεδόν έξι δεκαετίες, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στην ισχύ της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια του Αμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τέτοιο ενδεχόμενο θα ενέτεινε επικίνδυνα τη δυσαρέσκεια για τη Μέρκελ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζει η FAZ, ενώ το Spiegel και η Welt γράφουν πως μπορεί να καταλήξει στην «αρχή του τέλους» για τη Μέρκελ.

Η προεκλογική ατζέντα της Μέρκελ τους δύο τελευταίους μήνες είναι τόσο φορτωμένη που θα έφτανε για μία τετραετία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP) έχει υποστεί πλήγματα από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, την υπόθεση Γκούτενμπεργκ αλλά και, πρόσφατα, τη διστακτική στάση του Βερολίνου στη Λιβύη.

Επιπλέον, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το CDU φοβάται ότι θα δρέψει τους καρπούς της δυσαρέσκειας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης Stuttgart 21 -αλλά και τα έκτροπα στη σχετική διαδήλωση του Σεπτεμβρίου, όταν η απάντηση της αστυνομίας είχε οδηγήσει πάνω από 100 τραυματίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πληγεί ακόμη και... από το τσουνάμι στην Ιαπωνία: Στη χώρα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δηλώνει ο Στέφαν Μάπους- ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής» ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μέχρι πρότινος, μόλις το 4% των ψηφοφόρων στο κρατίδιο θεωρούσαν σημαντικό το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Μετά την Ιαπωνία όμως, το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 45%.

Τα σενάρια για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι τρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζουν στο κρατίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, καταστρέφοντας τα CDU και FDP και κάνουν παρελθόν την αποδοχή της Μέρκελ από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο δεύτερο σενάριο, το CDU χάνει μεν τη δύναμή του στο κρατίδιο, αλλά το SPD δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους. Έτσι, οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίζουν το πλήγμα με έναν συνασπισμό με το SPD ή ακόμη και τους Πράσινους.

Στο τρίτο σενάριο, CDU και FDP μπορούν σχηματίζουν ξανά κυβέρνηση στο κρατίδιο και η Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από τις κάλπες. Με 5% προβάδισμα στους SPD-Πράσινους έναντι των CDU-FDP όμως, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Όσον αφορά τη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι δημοσκοπήσεις δίνουον 38% στο CDU και τον πρωθυπουργό του Κουρτ Μπεκ και κοντά στο 34% για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: