Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ ΜΚΟ...


...ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ...
Φορολογική αμνηστία σε «αμαρτωλές» ΜΚΟ έδωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, με «φωτογραφική» διάταξη ...
που διέγραφε βεβαιωμένα πρόστιμα με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης.

Την ώρα, δηλαδή, που προχωρούσε σε οριζόντια, «αιματηρά» δημοσιονομικά μέτρα εναντίον των Ελλήνων φορολογούμενων, διέγραφε φορολογικά πρόστιμα σε οργανώσεις-«φαντάσματα».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, λίγους μήνες πριν από την ψήφιση της προκλητικής διάταξης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέδιδε το πόρισμα που καταγράφει την αμαρτωλή δράση των ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του νόμου 3943, που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2011, «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α')».

Το εν λόγω θέμα επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, ο οποίος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθεί ποιες ΜΚΟ έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης Παπακωνσταντίνου, καθώς και το ύψος των προστίμων που «γλίτωσαν».

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η δράση ορισμένων ΜΚΟ «ηταν γνωστή σε κυβερνώντες, οι οποίοι μάλιστα τους παρείχαν  πλήρη στήριξη, φθάνοντας εν μέσω κρίσης να νομοθετούν για να διαγραφούν φόροι και πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί από φορολογικούς ελέγχους».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/o_1273.html

Read more...

Ανατριχιαστικό βίντεο: Χρυσαυγίτες κραυγάζουν "τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς"



Ντοκουμέντο που προκαλεί σοκ στα χέρια της Δικαιοσύνης. Μέλη της Χρυσής Αυγής φωνάζουν αηδιαστικά συνθήματα κατά αλλοδαπών (Vid)
Ένα βίντεο σοκ, περιλαμβάνεται στα πειστήρια, που έχουν στην κατοχή τους οι ανακρίτριες, σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Στο βίντεο, που μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση, παρακολουθούμε μέλη της Χρυσής Αυγής να κραυγάζουν συνθήματα μίσους.
"Τους βλέπετε αυτούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς", δίνεται το παράγγελμα και ακολουθούν οι κραυγές από τους συγκεντρωμένους.
Οι ανακρίτριες Ι. Κλάππα-Χριστοδουλέα και Μ. Δημητροπούλου-Ανδρεάδου στο πόρισμά τους με το οποίο ζητούν άρση ασυλίας 16 βουλευτών, ουσιαστικά θέτουν θέμα νομιμότητας για τη λειτουργία του κόμματος, κάτι που κάνει ορατό πλέον το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
 
Στις 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματος, με βάση την εξέταση εγγράφων, βίντεο και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, οι βουλευτές περιγράφονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία και προσδιορισμένους ρόλους, που έδιναν εντολές για εγκληματικές ενέργειες.
"Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των δράσεων των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
http://news247.gr/

Read more...

Τον Ιούλιο η δίκη του ζεύγους Γριβέα - Βάτσικα...



Νέα δίκη, στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, ορίστηκε για το ζεύγος Γριβέα, που κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τις ημέρες αυτές θα ...
εξεταστεί, τελικά, από το ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στη χώρα.

Η υπεράσπιση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα, κατέθεσε σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις, τα οποία έγιναν δεκτά, προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη, το καλοκαίρι.

Τα αιτήματα είναι:Πρώτον, να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες- διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν δεν αποτελούν αδίκημα για τον βρετανικό νόμο.

Δεύτερον, να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην αντρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα.

Τρίτον, να οριστούν δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα αποφανθούν εάν θα γίνει δίκαιη δίκη. Ο ένας θα είναι καθηγητής δικαίου και θα εξετάσει το νομικό σύστημα της Ελλάδας, στο σύνολό της, και ο άλλος θα είναι Έλληνας δικηγόρος ο οποίος θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τέταρτον, να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.
Αξιοσημείωτο είναι πως όλο αυτό το διάστημα, από σήμερα έως τις 22 Ιουλίου, ο δικηγόρος της υπεράσπισης θα συναντηθεί αρκετές φορές με τον δημόσιο κατήγορο, ώστε να εξετάσουν από κοινού την πορεία τις υπόθεσης. Όλες οι τυπικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιουλίου.

Σήμερα ήταν η τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα εμφανίστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου. Τις δύο προηγούμενες φορές η δίκη τους αναβλήθηκε με την αιτιολογία ότι η υπεράσπιση «χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της, ώστε να μην εκδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι».

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με το δικηγόρο τους, παραδόθηκαν στις βρετανικές Αρχές στις 22 Ιανουαρίου, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία. Πέρασαν από την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να έχουν ανοικτά τα κινητά τηλέφωνά τους 24 ώρες το24ωρο και να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.


protothema.gr

Read more...

Με όνομα: VICTUS Networks AE Ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας εταιρείας των Vodafone - Wind


Ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας εταιρείας των Vodafone - Wind

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας, με την επωνυμία «VICTUS Networks AE», στο πλαίσιο της συμφωνίας των Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Victus Networks, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς, με ποσοστό 50% η καθεμία, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 10 Μαρτίου 2014 και θα διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του Δικτύου Πρόσβασης (σταθμοί βάσης), παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τις δύο εταιρείες.

Η VICTUS Networks θα στελεχωθεί με εργαζόμενους που θα μεταφερθούν από τις δύο εταιρείες, χωρίς καμία αλλαγή στα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης και των οποίων το αντικείμενο εμπίπτει στη δραστηριότητα της νέας εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία αυτή θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας και θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων, μέσω κινητού δικτύου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η Vodafone Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την αποκλειστική διάθεση 3G UMTS900 για περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους. Αντίστοιχα, η WIND Ελλάς συνεχίζει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεργασία των δύο παρόχων για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και τους συνδρομητές, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμβάλλοντας παράλληλα στην άμεση και έμμεση απασχόληση.

Το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μιλά για «ένοπλη ανταρσία» Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας


Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας
O ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μόσχα, Ρωσία
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με την παρέμβαση της Δύσης, χρησιμοποιήθηκε ως «κάλυψη» για την αρπαγή της εξουσίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προσωρινές αρχές της χώρας χρησιμοποιούν «τρομοκρατικές μεθόδους», προκειμένου να πιέσουν τους διαφωνούντες σε περιοχές όπως η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο άσκησε κριτική στη Δύση, λέγοντας ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να περάσουν «βιαστικά» από το Κοινοβούλιο, αλλά θα έπρεπε να συζητηθούν και να τεθούν σε δημοψήφισμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ και ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλαβ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναταραχή που επικρατεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία.« Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Στον αντίποδα η Δύση

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Πολωνία καλούν τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας να διασφαλίσει την ενότητα στη χώρα και να αποφύγει πράξεις αντεκδίκησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης» τόνισε ο [ολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της» πρόσθεσε. Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Read more...

«Συνδικαλιστικά παιχνίδια δεν γίνονται αρεστά» Αδωνις: Στις 20 Μαρτίου θα λειτουργήσουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ


Αδωνις: Στις 20 Μαρτίου θα λειτουργήσουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με όσους από τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεχθούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Tα κενά που θα προκύψουν, θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό, υπογράμμισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την προσεχή Πέμπτη λήγει η προθεσμία των γιατρών να υποβάλουν αίτηση ένταξης τους στον νέο φορέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.389 αιτήσεις. Μόλις λήξει η προθεσμία, «το σύστημα κλειδώνει» και την επομένη ξεκινάει η διαδικασία των συμβάσεων με όσους δεν κάνουν αίτηση για να συμμετάσχουν στον νέο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι οι γιατροί που θα υποβάλουν αίτηση και δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα αποκλειστούν από το σύστημα, χάνοντας το δικαίωμα να συμβληθούν στη συνέχεια με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την ενεργειά τους αυτή θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στον νέο φορέα και στους ασφαλισμένους, καθώς στην ενδιάμεση διαδικασία είναι δύσκολο να προκηρυχθούν οι θέσεις.

Όποιος υποβάλλει αίτηση, περνάει στο ΠΕΔΥ, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «όσοι επί σκοπώ προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουτργία του ΠΕΔΥ, δεν έχουν θέση στο σύστημα». Σημείωσε, εξάλλου, πως αντίστοιχα επιβραβεύονται οι γιατροί που θα ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και θα δώσουν την ευκαιρία στο υπουργείο να καλύψει τα κενά.

«Συνδικαλιστικά παιχνίδια δεν γίνονται αρεστά, μόνο ζημιά θα κάνουν στους γιατρούς» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στη συντριπτική πλειονότητα των πολυϊατρείων έχει προχωρήσει η διαδικασία της παράδοσης και μόνο έξι από τις 120 βασικές μονάδες δεν έχουν παραδώσει. Αυτές είναι σε: Βύρωνα, Δάφνη, Πετρούπολη, Αργυρούπολη, Ν. Κόσμο και Οίκος Ναύτου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεκάδες ασθενείς στην εντατική Στους 61 οι νεκροί από την εποχική γρίπη


Στους 61 οι νεκροί από την εποχική γρίπη
Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειψη σε αντιγριππικά εμβόλια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δύο έως τρεις θανάτους λόγω γρίπης «μετράμε» καθημερινά στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν χάσει τη ζωή τους 61 άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί παρόλο που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ενημέρωση. Αναφερόμενος στα αντιγριπικά εμβόλια είπε ότι πράγματι αυτή την περίοδο παρατηρείται έλλειψη, καθώς οι παραγγελίες έγιναν βάσει της περυσινής χρονιάς η οποία ήταν ηπιότερη. Πλην όμως, όπως πρόσθεσε, η εποχή του εμβολίου έχει περάσει, αφού σε δύο τρεις εβδομάδες η πορεία της γρίπης θα είναι πτωτική.

Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να επισκεφθούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι στη διάθεση των πολιτών.

Η φετινή επιδημία συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στην εντατική (59 μέχρι σήμερα) και θανάτων (55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους), ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με  χρόνια νοσήματα.

Για τα άτομα αυτά, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη έναρξη αντιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει καταληφθεί από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος, καθηγητής κ.Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης»αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ναζιστικός χαιρετισμός από τον Αρβανίτη ΕΔΕ για τον αστυνομικό υποψήφιο με τη Χρυσή Αυγή στην Κρήτη


ΕΔΕ για τον αστυνομικό υποψήφιο με τη Χρυσή Αυγή στην Κρήτη
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διατάχθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας για τον εν ενεργεία αστυνομικό που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση παρέστη ο βουλευτής της ΧΑ Μ.Αρβανίτης, ο οποίος πρώτος χαιρέτισε ναζιστικά και ακολούθησαν πολλοί παρευρισκόμενοι.

Η ΕΔΕ διατάχθηκε λόγω των δηλώσεων του αστυνομικού στο Ηράκλειο, που υπάρχουν σε σχετικό βίντεο.

Το τηλεοπτικό υλικό, που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, θα υποβληθεί στην εισαγγελία για ποινική αξιολόγηση.





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, συζητήσεις με Χατζηδάκη


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, συζητήσεις με Χατζηδάκη
Από την άφιξη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη έχει συνάντηση, αυτήν την ώρα, το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα άρχισε η συζήτηση με στόχο όλα τα ανοικτά μέτωπα να έχουν διευθετηθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου: Ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με «όρους Μνημονίου», οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών («εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»), οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα κρίσιμα πεδία της διαπραγμάτευσης.
Στην συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) αναμένετο να εξεταστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων.
Στη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της τρόικας θα καταδειχθεί το εάν η τριμερής αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετούν κατά 80% τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Βάρος θα δοθεί στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί πιλοτικά η τιμή πώλησης τους εντός των φαρμακείων. Αν τελικά η τιμή τους δεν μειωθεί, τότε θα υπάρξει απελευθέρωση της διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων.
Για το γάλα θα προταθεί να καταργηθεί η αναγραφή «φρέσκο» και η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.
Για τα βιβλία αν και ο ΟΟΣΑ πρότεινε την κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει τη διατήρηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση.
Στη συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξετασθούν θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαγνωστική μελέτη της Blackrock και στον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με περιοριστικούς όρους Ελεύθεροι οι τέσσερις που απολογήθηκαν για το λαθρεμπόριο καυσίμων


Ελεύθεροι οι τέσσερις που απολογήθηκαν για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις συλληφθέντες (δύο οδηγοί, ένας πρατηριούχος και ένας χειριστής πλάστιγγας) οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με την Aστυνομία, να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στον πρατηριούχο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κατά περιόδους.

Στον έναν οδηγό και στον χειριστή πλάστιγγας επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 7.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κατά περιόδους.

Στον δεύτερο οδηγό επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας πέντε άτομα, ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρομήτου Γ.Σπανός, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας, ένας τελωνειακός, ο τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και ένας μηχανικός πλοίου.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του τμηματάρχη διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, που εμπλέκεται στην υπόθεση, κατέθεσε στον έβδομο ανακριτή Πειραιά το βούλευμα, που είχε εκδοθεί για σχετική υπόθεση και ακυρώνει πράξεις της προδικασίας και με βάση το οποίο υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

Ο συνήγορος υποστηρίζει ότι η ποσότητα του λαθρεμπορεύματος που έχει κατασχεθεί και κοστολογείται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα 662.880 ευρώ, δεν έχει προσδιοριστεί από αρμόδια όργανα, που σε αυτή την περίπτωση είναι το τελωνείο, με σχετική έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαβιβάσει το αίτημα στην εισαγγελέα που αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη υπομνήματος προς το δικαστικό συμβούλιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αλαλούμ με τις αποδείξεις: Στο μισό θα μετράνε από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων



Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι, για να γλιτώσουν τον επιπλέον φόρο
Την τελική τους μορφή έλαβαν οι νέες ρυθμίσεις που παρέχουν κίνητρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους να μαζεύουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Φέτος λοιπόν οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζέψουν το 10% των εισοδημάτων τους σε αποδείξεις για να μπορέσουν να έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ και παράλληλα να γλιτώσουν τον επιπλέον φόρο.
Για εισόδημα 10.000 απαιτούνται δηλαδή αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ, για εισόδημα 13.000 αποδείξεις αξίας 1.300 κ.ο.κ.
Στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό που του αναλογεί θα του επιβληθεί φόρος ίσος με το 22% του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι αποδείξεις θα υπολογίζονται ως εξής:
Οι αποδείξεις από τις αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ και την προμήθεια καυσίμων από πρατήρια, θα μετρούν από φέτος στο 50% της αξίας τους.
Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπολογίζεται η αξία της απόδειξης στη μέση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα νοικοκυριά καθώς η μείωση των απαιτούμενων αποδείξεων από το 25% στο 10% του εισοδήματος φέρνει και μεγάλη μείωση στις αποδείξεις που χρειάζεται το κάθε νοικοκυριό.
Πηγή: ''Ελεύθερος Τύπος''
http://news247.gr/

Read more...

Spiegel: Πιθανή εμπλοκή του προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων στις μίζες για τα ελληνικά εξοπλιστικά



Στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων επανέρχεται το Spiegel
Στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο στην υπόθεση δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αναφέρεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle, νέο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.
Την επίμαχη περίοδο ο κ. Γκρίλο ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της RHEINMETALL και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS. Τα νέα στοιχεία που επικαλείται το περιοδικό βασίζονται σε τριμηνιαίες εκθέσεις του τότε εκπροσώπου της εταιρείας στην Αθήνα, Παναγιώτη Ευσταθίου, με αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της ATLAS στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, μόνο από το ύψος της προμήθειάς του, η ηγεσία της STN ATLAS θα έπρεπε να είχε γνώση για τη δωροδοκία. Αυτό ακριβώς διαψεύδει ο κ. Γκρίλο.
Συντάκτης των εκθέσεων είναι ο Παναγιώτης Ευσταθίου και αποδέκτης ο κ. Γκρίλο. Σε μια από αυτές τις εκθέσεις, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2000, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του κ. Γκρίλο και δύο μάνατζερ της STN ATLAS κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα με τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνη Κάντα, δηλαδή το άτομο που όπως πιθανολογείται δωροδοκήθηκε από τον κ. Ευσταθίου. Ως αντικείμενο της συνομιλίας Γκρίλο - Kάντα η έκθεση αναφέρει την "πορεία και τις προτεραιότητες τρεχόντων προγραμμάτων της STN ATLAS στην Ελλάδα".
Σε επικοινωνία που είχε το Spiegel με τον κ. Γκρίλο, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών δηλώνει ότι μετά από σχεδόν 14 χρόνια δεν είναι σε θέση να θυμάται, εάν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι ήταν οι συνομιλητές του, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Όπως υποστηρίζει πάντως ο Ούλριχ Γκρίλο, "μια τυπική επίσκεψη στον ανώτατο προμηθευτή", δηλαδή στον κ. Κάντα, δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστη.
"Για υποτιθέμενες δωροδοκίες δεν είχα καμία γνώση", τονίζει ωστόσο. Τόσο στην έδρα της STN ATLAS στη Βρέμη, όσο και στην Αθήνα οι εισαγγελίες ερευνούν κατά πόσο πρώην στελέχη της εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία, φοροδιαφυγή και απάτη. Ο Ούλριχ Γκρίλο δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.
http://news247.gr/

Read more...

Ίσο με το ετήσιο "χαράτσι" της ΔΕΗ το κόστος από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων



Ένα "χαράτσι" χάνει το κράτος ετησίως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων. Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ
Ποσό που ισούται με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ, χάνει ετησίως το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
Τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων τσιγάρων και καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (1,8 δισ.ευρώ) ή στη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά (1,7 δισ.ευρώ).
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τίμημα για τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό μέσω περικοπών στις αποδοχές και φορολογικές επιβαρύνσεις, ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.
Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου η ζημιά είναι διπλή. Κι αυτό γιατί, πέραν των τεραστίων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και από τη μη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" των λαθρεμπόρων.
Η κερδοφόρα "βιομηχανία" των παράνομων τσιγάρων
Σε μία από τις πιο κερδοφόρες "βιομηχανίες" έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, με το ελληνικό Δημόσιο να στερείται κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.
Ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας, διακινείται παράνομα, με το ποσοστό παράνομου εμπορίου τσιγάρων να φτάνει το 2013 στο 19,5%, όταν το 2008 ήταν μόλις 3%, με τις προβλέψεις για φέτος να κάνουν λόγο για "εκτόξευση" στο 23%.
Βασικός τροφοδότης αυτού του φαινομένου, που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας, είναι σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, η υπερφορολόγηση.
Το κέρδος για λαθρεμπόρους και μεσάζοντες ανά πακέτο λαθραίων τσιγάρων φτάνει και ξεπερνά το 1 ευρώ, ανά πακέτο.
http://news247.gr/

Read more...

«Αδύνατο να αποπληρώσει ποτέ η Ελλάδα τα δάνεια»...



Κίνδυνο επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες, παρά την ηρεμία στις αγορές, διακρίνει σε μελέτη του το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP και διαπιστώνει μείωση της ...
ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Ενδείξεις μείωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας παρουσιάζουν η Φινλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, τμήμα της οποίας δημοσιεύει η σημερινή Die Welt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Τώρα έχουν μολυνθεί και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες», διαπιστώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Λούντερ Γκέρκεν, προσθέτοντας ότι «μολονότι η Φινλανδία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις μεγάλες χώρες, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι και χώρες της βόρειας Ευρώπης καθίστανται προβληματικές».

Ενδιαφέρουσες είναι ωστόσο οι διαπιστώσεις του CEP για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης. Με βάση τον σχετικό δείκτη του κέντρου «Deufault-Index 2014», η κατάσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας επιδεινώνεται. Οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σχεδόν καμία δυνατότητα να αποπληρώσει η Ελλάδα ποτέ τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για τη Γαλλία. Αντίθετα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Στον δείκτη του, το γερμανικό think tank με έδρα το Φράιμπουργκ, δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο το χρέος των χωρών αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε αυτές, καθώς όπως υπογραμμίζεται, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα το CEP δεν διαπιστώνει τάσεις βελτίωσης. «Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα σαφώς ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης», αναφέρεται στη μελέτη. Σε σύγκριση με το 2012, οπότε κατεγράφησαν επιτυχίες στο πεδίο της σταθεροποίησης, το 2013 σημειώθηκε επιδείνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υποχώρησαν εκ νέου την χρονιά που πέρασε, ωστόσο, αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, υποχώρησαν οι επενδύσεις, κάτι το οποίο οδήγησε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατ` επέκταση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, αναφέρεται στη μελέτη.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης η Die Welt εκτιμά ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους» και επικαλείται σχετικά σημεία της μελέτης που στηρίζουν αυτή τη θέση: «Το ποσοστό της κατανάλωσης επί του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ» αναφέρουν οι συντελεστές της μελέτης, προσθέτοντας ότι από το 2002 το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 100%, ενώ πέρυσι σημείωσε και νέα αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερχρεώνεται στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, κάτι το οποίο οξύνει την κρίση. Χωρίς μια δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης δεν είναι δυνατόν να ανακτήσει η χώρα την πιστοληπτική της ικανότητα, αναφέρει το ερευνητικό επιτελείο του CEP και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια πολιτική περικοπών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να μειώνεται ταχύτερα στη φάση αυτή, σε σχέση με άλλες χώρες. Και για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα θα παραμείνει για το εγγύς μέλλον εξαρτημένη από τη βοήθεια άλλων χωρών.


newsbeast.gr

Read more...

Απολογήθηκαν οι 4 για τη λαθρεμπορία καυσίμων...





Ολοκληρώθηκαν σε ανακριτή και εισαγγελέα οι απολογίες των υπολοίπων τεσσάρων ατόμων της τρίτης ομάδας που, σύμφωνα με την αστυνομία, εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων με ναυτιλιακό καύσιμο, όπως αναφέρει το...
Αθηναϊκό - Μακεοδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανακριτής και εισαγγελέας αναμένεται να συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν, αν θα προφυλακιστούν.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του τμηματάρχη διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, που εμπλέκεται στην υπόθεση, κατέθεσε στον έβδομο ανακριτή Πειραιά το υπ' αριθμό 1494/2012 βούλευμα, που είχε εκδοθεί για σχετική υπόθεση και ακυρώνει πράξεις της προδικασίας και με βάση το οποίο υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

Ο συνήγορος υποστηρίζει ότι η ποσότητα του λαθρεμπορεύματος που έχει κατασχεθεί και κοστολογείται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα 662.880 ευρώ, δεν έχει προσδιοριστεί από αρμόδια όργανα, που, σε αυτή την περίπτωση, είναι το τελωνείο, με σχετική έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαβιβάσει το αίτημα στην εισαγγελέα που αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη υπομνήματος προς το δικαστικό συμβούλιο.

Εξάλλου, στις 3 το μεσημέρι, αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού πέντε άτομα, ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρομήτου, Γ.Σπανός, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας, ένας τελωνειακός, ο τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ένας μηχανικός πλοίου.

Read more...

Ποινικες διωξεις στους συλληφθέντες στα Μέγαρα...



Ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των 8 συλληφθέντων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στα διόδια της Πάχης στα Μέγαρα.
Ένας από τους κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος και με την...
κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οι 7 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο, ενώ για τον 8ο κατηγορούμενο η υπόθεση διαχωρίστηκε λόγω της ιδιότητας του ως δικηγόρου.

Read more...

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Αίγυπτο ...




Η υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση παραιτήθηκε, ανακοινώθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Αλ-Αχράμ.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε...
αιγύπτιος αξιωματούχος.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή την οποία δεν κατονομάζει, τονίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από 15λεπτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο αρχηγός του στρατού στατάρχης Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ήταν υπουργός 'Αμυνας της παραιτηθείσας κυβέρνησης.


Read more...