Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, συζητήσεις με Χατζηδάκη


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, συζητήσεις με Χατζηδάκη
Από την άφιξη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη έχει συνάντηση, αυτήν την ώρα, το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα άρχισε η συζήτηση με στόχο όλα τα ανοικτά μέτωπα να έχουν διευθετηθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου: Ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με «όρους Μνημονίου», οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών («εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»), οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα κρίσιμα πεδία της διαπραγμάτευσης.
Στην συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) αναμένετο να εξεταστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων.
Στη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της τρόικας θα καταδειχθεί το εάν η τριμερής αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετούν κατά 80% τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Βάρος θα δοθεί στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί πιλοτικά η τιμή πώλησης τους εντός των φαρμακείων. Αν τελικά η τιμή τους δεν μειωθεί, τότε θα υπάρξει απελευθέρωση της διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων.
Για το γάλα θα προταθεί να καταργηθεί η αναγραφή «φρέσκο» και η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.
Για τα βιβλία αν και ο ΟΟΣΑ πρότεινε την κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει τη διατήρηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση.
Στη συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξετασθούν θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαγνωστική μελέτη της Blackrock και στον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: