Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ ΜΚΟ...


...ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ...
Φορολογική αμνηστία σε «αμαρτωλές» ΜΚΟ έδωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, με «φωτογραφική» διάταξη ...
που διέγραφε βεβαιωμένα πρόστιμα με μια απλή δήλωση εκ μέρους της οργάνωσης.

Την ώρα, δηλαδή, που προχωρούσε σε οριζόντια, «αιματηρά» δημοσιονομικά μέτρα εναντίον των Ελλήνων φορολογούμενων, διέγραφε φορολογικά πρόστιμα σε οργανώσεις-«φαντάσματα».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, λίγους μήνες πριν από την ψήφιση της προκλητικής διάταξης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέδιδε το πόρισμα που καταγράφει την αμαρτωλή δράση των ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του νόμου 3943, που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου 2011, «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α')».

Το εν λόγω θέμα επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, ο οποίος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθεί ποιες ΜΚΟ έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης Παπακωνσταντίνου, καθώς και το ύψος των προστίμων που «γλίτωσαν».

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η δράση ορισμένων ΜΚΟ «ηταν γνωστή σε κυβερνώντες, οι οποίοι μάλιστα τους παρείχαν  πλήρη στήριξη, φθάνοντας εν μέσω κρίσης να νομοθετούν για να διαγραφούν φόροι και πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί από φορολογικούς ελέγχους».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/o_1273.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: