Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μιλά για «ένοπλη ανταρσία» Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας


Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας
O ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μόσχα, Ρωσία
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με την παρέμβαση της Δύσης, χρησιμοποιήθηκε ως «κάλυψη» για την αρπαγή της εξουσίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προσωρινές αρχές της χώρας χρησιμοποιούν «τρομοκρατικές μεθόδους», προκειμένου να πιέσουν τους διαφωνούντες σε περιοχές όπως η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο άσκησε κριτική στη Δύση, λέγοντας ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να περάσουν «βιαστικά» από το Κοινοβούλιο, αλλά θα έπρεπε να συζητηθούν και να τεθούν σε δημοψήφισμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ και ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλαβ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναταραχή που επικρατεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία.« Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Στον αντίποδα η Δύση

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Πολωνία καλούν τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας να διασφαλίσει την ενότητα στη χώρα και να αποφύγει πράξεις αντεκδίκησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης» τόνισε ο [ολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της» πρόσθεσε. Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: