Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ώρα των αποφάσεων Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»


Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την προσεχή Πέμπτη εισάγεται προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστότερο ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Από τη ΝΔ έχει οριστεί εισηγητής ο Κωνσταντίνος Σκρέκας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Πετράκος.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» εξετάζεται σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι ενστάσεις από βουλευτές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο-πραπαιτούμενο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Τάκης Ρήγας.

Πάντως, πηγές από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «δεν πάμε στα τυφλά να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα», θέτοντας σειρά ζητημάτων, όπως το τίμημα πώλησης της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας κλπ.

Αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά αλλαγές στο νομοσχέδιο, περιορισμένης όμως έκτασης.

Την ίδια ώρα, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας τάσσεται η ΔΗΜΑΡ, είναι ωστόσο αντίθετη στην πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ, με αφορμή την ικανοποίηση της σχετικής προαπαιτούμενης δέσμευσης για την εκταμίευση της επόμενης δανεικής δόσης.
«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της 'Μικρής ΔΕΗ', δηλαδή του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι τάσσεται «υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων- ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ».
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις».
Επιπλέον, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «επανεξέταση» προειλημμένων αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας.
«Αυτό που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία είναι η όποια κοροϊδία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, που σύντομα θα εξαντληθεί προ της επιμονής της 'αδηφάγου τρόικας'» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η πρόταση Χαρδούβελη Η Αικατερίνη Σαββαΐδου νέα επικεφαλής της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων


Η Αικατερίνη Σαββαΐδου νέα επικεφαλής της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την Αικατερίνη Σαββαΐδου πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Η κ. Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και senior manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κ.Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο (1997-2003).

Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση (2008-2009).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με άγριες διαθέσεις εναντίον Κάντα η απολογία Μεταξά...


Με επιθετικές διαθέσεις απέναντι στον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον ενέπλεξε σε εκκρεμείς υποθέσεις για...
προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε ο Ελληνοελβετός δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Σπ. Μεταξάς απολογήθηκε ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων καθώς και στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα για την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη για ξέπλυμα 1,7 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Μόνο η Βασιλική Μπράτη του επέβαλε εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Ο ελληνοελβετός δικηγόρος στοχοποιήθηκε από τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών και ήδη προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, ο οποίος απολογούμενος υποστήριξε ότι μέσω του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Γενεύη συνέστησε ένα πλέγμα εταιριών προκειμένου να αποκρύψει τα χρήματα από τις μίζες.

«Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης “συμπάθειας” από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…» , υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο υπόμνημά του.

Ο κ. Μεταξάς κατέθεσε στις ελληνικές δικαστικές αρχές μια σειρά από έγγραφα που περιγράφουν τη συνεργασία του με τον Αντώνη Κάντα ως προς τη σύσταση συγκεκριμένων εταιριών μέσα από τις οποίες, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Κάντας, πέρασαν μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Ελληνοελβετός δικηγόρος διαψεύδει ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων υποστηρίζοντας ότι ο Κάντας του είχε κρύψει ακόμα και την ιδιότητα του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Χαρακτηρίζει τους σχετικούς ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του ως «αισχρά και αναιδή ψεύδη, που, ως τέτοια, θα εξελιχθούν για τον ίδιο σε όπλο αυτεπίστροφο.»

Οι δικηγόροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νίκος Πατεράκης δήλωσαν ότι «Ο εντολέας μας, κ. Σπύρος Μεταξάς, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, αφέθηκε ελεύθερος μετά τις απολογίες του ενώπιον των ανακριτών κκ. Γεωργουλέα και Μαλλή χωρίς την επιβολή οιουδήποτε περιοριστικού όρου. Η ανακρίτρια κ. Μπράτη, από πλευράς της, έκρινε ότι έπρεπε να επιβληθεί μόνον ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας ποσού 100.000 €. Κατά της διατάξεώς της θα ασκήσουμε άμεσα προσφυγή. Οι δικαστικές αυτές κρίσεις στο παρόν δικονομικό στάδιο αποτελούν, πιστεύουμε, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον εντολέα μας, ο οποίος με τα υπομνήματά του και το πλήθος των στοιχείων που προσκόμισε, αντέκρουσε την κατηγορία και κατέδειξε τα ψεύδη του κ. Κάντα, εναντίον του οποίου θα υποβάλει έγκληση εντός των προσεχών ημερών»...
matrix24.gr

Read more...

Κομμένη στα δύο η κυβέρνηση...


 Σαμαράς και Βενιζέλος, υπό την πίεση της τρόικας, προσπαθούν να δείξουν ότι δεν έχουν χάσει τον έλεγχο
 Διχάζει η «μικρή» ΔΕΗ...
Δύο ημέρες μετά τη στοχευμένη διαρροή από το Μαξίμου, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, θα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα και θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκπέμπει εικόνα θιάσου, με υπουργούς ρολίστες και ηγεσία προσηλωμένη στη...
δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας σταθερότητας και προοπτικής για τη χώρα, ενώ πνίγεται στα προβλήματα, τις εσωτερικές διαφωνίες και την επικράτηση των προσωπικών στρατηγικών.
Υπό την πίεση και τις απειλές της τρόικας και των δανειστών, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προσπαθούν να δείξουν ότι ο έλεγχος δεν έχει χαθεί, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και κυρίως ότι η νέα κυβέρνηση έχει μακρύτερο ορίζοντα από το φθινόπωρο.
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ιδίως ο κ. Βενιζέλος- προσπαθούν να γίνουν οι τελικοί αποδέκτες των προβλημάτων και να επιλύονται όλα τα ζητήματα στο δικό τους επίπεδο, προκειμένου να διατηρούν και την ισχύ του ρόλου τους. Τα προβλήματα, τα μέτωπα και οι διαφωνίες που συνεχίζονται συντηρούν την εικόνα μιας κυβέρνησης κομμένης στα δύο, δηλαδή τους «μεταρρυθμιστές» και τους «λαϊκιστές».
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, νυν βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και τέως υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έφτασε σε σημείο να εγκαλεί την κυβέρνηση στην οποία δεν μετέχει -αφού προηγουμένως, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», έχει ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Α. Σαμαρά, που αρχικά αρνήθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ασχέτως αν έπειτα από λίγες ώρες τη δέχθηκε- εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους του μην εγκαταλειφθεί το «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα της κυβέρνησης!
Ακόμα και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, αυτός που ως βουλευτής εγκαλούσε τους υπουργούς ότι κρύβονται, ότι φοβούνται να μιλήσουν απέναντι στην τρόικα, ότι δεν διαπραγματεύονται επαρκώς και άλλα πολλά, αυτός που έκανε καταγγελίες χωρίς στοιχεία και δεχόταν μηνύσεις για ένα πεντάλεπτο στην τηλεόραση, έβγαλε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι η εντύπωση που προκάλεσε η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» -ότι είναι αντίθετος με την απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο- ήταν λανθασμένη!
Και πως τα όσα δήλωσε για τα επίμαχα θέματα των απολύσεων και για την τρόικα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, «δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί άμεση προτεραιότητά του»... «Τα πλάνα που έχω στα χέρια μου δεν προβλέπουν απολύσεις και καλό θα ήταν να μη γίνουν» είχε δηλώσει πριν από την ανασκευή.
Σε αυτό το κλίμα, το μέτωπο Κυρ. Μητσοτάκη-Ανδρέα Λοβέρδου, με αντικείμενο το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων, παραμένει, ενώ σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει και η παρέμβαση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας εις βάρος του υπουργείου του.
Διχάζει η «μικρή» ΔΕΗ
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος άνοιξε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα ευρείας κλίμακας πολιτικών, ανάμεσα στις οποίες είναι οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ (η ΠΑΣΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ») και της ΕΥΑΘ, κάτι που αποτελεί κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Κι ενώ την Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ», το ΠΑΣΟΚ θα θέσει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη σημερινή συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου -όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- «να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι φορείς και οι πολίτες για το θέμα».
Ο αρχικός σχεδιασμός, πριν από τις ευρωεκλογές, είχε περιοριστεί στη μετάθεση της ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου στα θερινά τμήματα και μάλιστα σε τμήμα ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι βουλευτές από περιοχές με εργοστάσια της ΔΕΗ (π.χ. Κοζάνη, Μεγαλόπολη κ.λπ.).
Μετά τη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο γ.γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός, αλλά και οι Τ. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας και Δ. Καρύδης και ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, το ΠΑΣΟΚ ζητά «να υπάρξει ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα αφορά αφ' ενός την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και αφ' ετέρου την προστασία και στήριξη των καταναλωτών».
enet.gr 


Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών στο Δημόσιο...



 Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς του δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις απολύσεις στο δημόσιο ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις είναι συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν... αποχωρήσει από το δημόσιο 240.000 υπάλληλοι.


Υπό εξέταση σενάρια, για τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμος να απαντήσει, χαρακτήρισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δημοσιεύματα για μειώσεις και αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπάλληλων. Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλα όσα γράφονται είναι εκτιμήσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η «ψαλίδα» μισθού μεταξύ του νέο-εισερχόμενου και του γενικού διευθυντή είναι πολύ μικρή και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρεθούν κονδύλια αν θέλουμε αυτό να αλλάξει γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δοθεί ένα πριμ καλής απόδοσης για όσους υπαλλήλους έχουν πετύχει τους στόχους τους. Επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθού ή διαθεσιμότητας για όσους υπάλληλους θα βρεθούν στο 15% με τη χειρότερη αξιολόγηση. Για τις απολύσεις στο δημόσιο ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις είναι συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί βάρος στο θέμα της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως είπε, αποχώρησαν 240 χιλιάδες υπάλληλοι από το σύνολο του δημοσίου, ενώ από αυτούς οι 100 χιλιάδες από τον στενό δημόσιο τομέα.

topontiki.gr 

Read more...

Πλιάτσικο στον ΕΟΠΥΥ...


 
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έφτασαν τα 7,7 δισ. ευρώ, οι δομές υγείας διαλύονται, έχει δοθεί πακτωλός χρημάτων σε ιδιωτικές εταιρείες και...
9,9 εκατ. ευρώ σε Γερμανούς για εκπόνηση μελετών.

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν τα 9.5 εκατ. ασφαλισμένων στον ΕΟΠYΥ, καθώς ο οργανισμός, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», «από στιγμή σε στιγμή μπορεί να περάσει σε καθεστώς στάσης πληρωμών, αφού οι οφειλές του μέσα σε στα δύο χρόνια λειτουργίας του ανέρχονται στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχει να λαμβάνειν φτάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές ασφαλισμένων μειώθηκαν από 3.058.664.750 ευρώ το 2012 σε 1.146.348.708 ευρώ το 2014 και η κρατική επιχορήγηση από 1.023.000.000 ευρώ το 2012 σε μόλις 258.000.000 ευρώ το 2014.

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»)

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με το Ν. 4051/2012 το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% του ΑΕΠ μειώθηκε στο 0,4%. Και πριν κοπάσουν οι τυμπανοκρουσίες για τον μεγάλο φορέα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων με νέα υγειονομική μεταρρύθμιση δημιούργησαν το ΠΕΔΥ, στο οποίο μεταφέρθηκαν και εντάχθηκαν μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε. ως αποκεντρωμένες μονάδες τους. Ταυτόχρονα άλλαξαν και το σκοπό του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συρρικνώνοντας δραματικά τις οργανικές μονάδες του (σε ποσοστό πάνω από 50%).

Ήδη από τις 11/10/2013 έχει ανατεθεί στην Task Force το έργο «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ» ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών.

Επίσης η γερμανική εταιρεία GIZ (η οποία παρέσει συμβουλές και αναλαμβάνει διοικητικούς ρόλους κυρίως σε χώρες τρίτου κόσμου για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης) υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας ύψους 9.890.504 ευρώ, με βασικό αντικείμενο τη διοικητική υποστήριξη, την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Παράλληλα, έχουν συσταθεί πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας με τα ίδια αντικείμενα. Στη μνημονιακή Ελλάδα, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαλύσει δομές ΠΦΥ (με 7.871 διαθεσιμότητες ιατρικού, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού) και να στερήσει αναγκαίες για την υγεία όλου του ελληνικού λαού7 δωρεάν υπηρεσίες, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων.

Δεν υπάρχουν πόροι για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στον ελληνικό λαό, υπάρχει όμως πακτωλός χρημάτων που διαχέεται στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάση Καποτά, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και για λόγους «διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με το άρθρο 100 του Ν. 4172/1 θεσμοθετήθηκε ότι δύναται ο ΕΟΠΥΥ να αναθέτει σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων.

Έχουν επιλεγεί πέντε κοινοπραξίες εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί δωρεάν δημόσιο κτήριο στην Πεύκη στο οποίο συστεγάζονται, τα δε λειτουργικά έξοδα βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό που θα μοιραστούν οι επιλεγείσες κοινοπραξίες υπολογίζεται πάνω από 50.000.000 ευρώ.

Παρ’ όλο που έχει συνδράμει ο οργανισμός τα μέγιστα για να διευκολύνει το έργο τους και να τους μεταφέρει την τεχνογνωσία μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδώσει κανένα έργο».

 "Ελευθεροτυπία"

Read more...

Ουτε να το σκέφτεται...




Σε καμία εκδήλωση μνήμης για τα 18 χρονια από τον  θάνατο του Ανδρέα  Παπανδρέου (που συμπληρώνονται σήμερα) δεν εκλήθη ο Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφαγε... πόρτα, όταν... 
προσπάθησε να  επικοινωνήσει με τον Γιώργο  Παπανδρέου,  τις  προηγούμενες  μέρες.
Ούτε  ο Γιώργος , ούτε ο  Νίκος , ούτε βέβαια και ο Αντρίκος  συζητoύν  την πραγματοποίηση  οποιασδήποτε  εκδήλωσης, στην οποία θα μπορούσε  να μετάσχει ο  Βενιζέλος.  Άλλωστε  «το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι συνιστώσα της  ΕΛΙΑΣ …»,  λένε από το περιβάλλον Παπανδρέου. ..

πηγη parapolitika.gr

Read more...

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών...


Απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου...

Νέα "μαύρη τρύπα" στα δημοσιονομικά της χώρας αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις...
αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στους συνταξιούχους ποσού που θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι πρόκειται για μια απόφαση η οποία αποτελεί «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων όλων των ειδικών μισθολογίων και ακολουθεί την κρίση του Μισθοδικείου που το 2013 αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστών.

Σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάσισε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, έκανε στροφή 180 μοιρών στην νομολογία της και αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.
Το ΕΣ με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής.
Έτσι, το ΕΣ έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στην μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής...
newsbeast.gr

Read more...

Ανδρέας Παπανδρέου (23 Ιούνη 1996 – 23 Ιούνη 2014): Ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά!

Δεκαοχτώ χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
Στις 23 Ιουνίου 1996 τα ξημερώματα πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από ανακοπή καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο. Γονείς του ήταν ο «Γέρος της Δημοκρατίας», Γεώργιος Παπανδρέου, και η Σοφία Μινέικο.

Ο μικρός Ανδρέας μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε ένα βαθιά πνευματικό και πολιτικό περιβάλλον, αφού τα χνάρια που έχει αφήσει ο πατέρας του στην ιστορία αυτής της χώρας ήταν έντονα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε για δύο δεκαετίες στην Αμερική, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Τσαντ. Ήταν ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο. Το 1959, επιστρέφει για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή.

Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε το 1962, με την εκλογή του ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, στις εκλογές της 16-2-1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65).

Όταν κηρύσσετε η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Από το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος.

Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Άμυνας.

Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες.

Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση.
Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996.


Read more...

Απο το γραφείο του Γ. Παπανδρέου εξαπολύουν επίθεση στον Κ. Καραμανλή

Απο το γραφείο του Γ. Παπανδρέου εξαπολύουν επίθεση στον Κ. Καραμανλή
Η καλύτερη απάντηση σε όσους ακόμα και σήμερα επιχειρούν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους που επέφεραν θανάσιμο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, είναι η ίδια η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Προγράμματα Στήριξης και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - Έκθεση που τόσοι προσπάθησαν να "θάψουν" στην Ελλάδα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει, παρά την υπερπροβολή της πριν την ολοκλήρωσης της, αλλά και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του 2013, που ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το Νοέμβριο του 2012» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή δημοσίευμα της Real News περί διόγκωσης του ελλείμματος.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων.
Υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η μοναδική συγκάλυψη, είναι αυτή που επιδιώκουν όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
egiakoumis.gr

Read more...

Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το έλλειμα του 2009 με αλληλοκατηγορίες

Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το έλλειμα του 2009 με αλληλοκατηγορίες
Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ με αφορμή την ανακοίνωση μέσω συνεργάτη του του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως αποτελεί «απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η «τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν». Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Η απαντηση του ΠΑΣΟΚ 
Η ΝΔ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και του 2013 αναγνώρισε με την ψήφο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ, πράγμα που επικύρωσε τόσο η Εurostat όσο και η Έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τους λόγους που μπήκαμε στα μνημόνια.
Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση. 
egiakoumis.gr

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Eγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης...


Κλιμάκωση του αντιπολιτευτικού αγώνα με στόχο εκλογές ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας



NEA ANAΡΤΗΣΗ

Έληξαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το...
σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δύο στρατηγικές επιλογές ενώπιον των οποίων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ."Η μία είναι να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της μέχρι να πέσει σαν ώριμο φρούτο, κάτι όμως που μπορεί να μας πάει μέχρι το 2016 με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη σε άλλες συνθήκες. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να προκαλέσουμε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός του 2014" σχολίασε και τάχθηκε υπέρ της δέύτερης.

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα ζήτημα πρωτίστως πολιτικό και σημείωσε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου είναι σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να γίνει σε κεντρικό και θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά στη βάση πρωτοβουλιών, πολιτικών και κινηματικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ζήτημα σύστασης εξεταστικής για το θέμα των υποβρυχίων σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε βουλευτές άλλων κομμάτων για συνεργασία σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις και προσθέτει ότι η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Οι κομματικές οργανώσεις καλούνται μέχρι τα μέσα Ιουλίου να αποτιμήσουν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και οι περιφερειακές οργανώσεις να προωθήσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών...
 

 

 


Read more...

Το 100% δεν είναι "απόλυτη αναπηρία";...


Hλικιωμένη γυναίκα, συνταξιούχος του ΟΓΑ, κατάκοιτη και με αναγνωρισμένη αναπηρία στον ύψιστο βαθμό εφ’ όρου ζωής, δεν λαμβάνει το σχετικό επίδομα, γιατί ο νόμος δεν...
το προβλέπει για όσους εισπράττουν σύνταξη λόγω γήρατος!.

Καθημερινές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας, οι οποίοι δεν δικαιούνται το επικουρικό επίδομα, λόγω της προβληματικής ερμηνείας των όρων «ανάγκη» και «μη αναγκαία υπηρεσία ή παροχή» στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα...
της πρόνοιας. Η Γεωργία Κιούση είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ με ποσοστό αναπηρίας 100%, εφ’ όρου ζωής, και αναγνώριση αναγκαιότητας βοήθειας ετέρου προσώπου. Ωστόσο, η υπάρχουσα νομοθεσία την αποκλείει από το δικαίωμα του επιδόματος απολύτου αναπηρίας! Το 2011 κατέθεσε αίτηση στον ΟΓΑ για χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος και βοήθημα ετέρου προσώπου και κλήθηκε να εξεταστεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, δύο φορές μάλιστα.

Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή τής αναγνώρισε ποσοστό αναπηρίας 85%, καθώς και την ανάγκη βοήθειας ετέρου προσώπου. Η οικογένεια της κ. Κιούση προέβη σε ένσταση επί της γνωμάτευσης, με αποτέλεσμα να περάσει από Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, της οποίας η γνωμάτευση αναθεωρεί την προηγούμενη απόφαση, αναγνωρίζοντάς της ποσοστό αναπηρίας 100% εφ’ όρου ζωής.

«Είναι κατάκοιτη, με εμφανή σημάδια κατάκλισης και με ανάγκη συχνής ιατρικής, φαρμακευτικής και ειδικής σωματικής περιποίησης. Καλείται να ζήσει με 340 ευρώ τον μήνα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Σία, κόρη της κ. Κιούση. Η Σία είναι άνεργη με δύο παιδιά. Η σχεδόν κατάκοιτη μητέρα της ζει μαζί τους. «Δεν μπορώ να ψάξω για δουλειά. Πες ότι βρίσκω μια θέση με 400 ευρώ. Τα 300 θα πρέπει να τα δώσω για φάρμακα και εξετάσεις».

Από το 2002…

Η μεγάλη αδικία του συστήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι το επίδομα απολύτου αναπηρίας το δικαιούνται μόνο οι συνταξιούχοι χηρείας και αναπηρίας και όχι οι συνταξιούχοι γήρατος. Το ζήτημα έχει εντοπιστεί και επισημανθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη ήδη από το 2002, στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε. «Η εν λόγω ρύθμιση, που θέτει ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος την αιτία συνταξιοδότησης, προκαλεί σοβαρή διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων γήρατος, μολονότι και αυτοί μπορεί να είναι βαρέως νοσούντες που χρήζουν φροντίδας άλλου προσώπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.

Μάλιστα, ο Συνήγορος είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Κοινωνικής Εργασίας της διοίκησης του ΙΚΑ, ενώ έχει επισημάνει από τότε επανειλημμένως την αναγκαιότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης που να καθορίζει κατά τρόπο ενιαίο τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής.


Ακατάσχετη αναλγησία
Ο πατέρας ενός ανήλικου παιδιού που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής κατήγγειλε προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το «ακατάσχετο» επίδομα για ακουστικά βαρηκοΐας του παιδιού κατασχέθηκε λόγω χρεών του ίδιου. Συγκεκριμένα, το ποσό μπλοκαρίστηκε πριν καν φτάσει στην τράπεζα...
efsyn.gr

Read more...

Ρε, ποιοι μ@λ@κες μας κυβερνάνε!...


Επειδή φοβάμαι ότι ενδεχομένως και να πάσχω από το «front page syndrome», γι’ αυτό για ένα δίμηνο δεν θα δώσω σχεδόν καμία συνέντευξη, λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Αδωνις ζητάει συγνώμη απ' τον πρωθυπουργό για τον άσχημο τρόπο που του μίλησε (οταν τον απομάκρυνε από το δοβλέτι της Υγείας).
Τον πρωθυπουργό που - όσοι τον είδαν, σταυροκοπιόντουσαν - βγήκε, ειδικά για τον Αδώνιδα, να κάνει δήλωση στα κάγκελα του Μαξίμου!...
 Εμείς τι να πούμε! Τα λέει όλα ο ίδιος ο...
Αδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξη που εδωσε στην "Καθημερινή". 

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον πρωθυπουργό. Η πρώτη μου αντίδραση στην απομάκρυνσή μου από το υπουργείο Υγείας ήταν εκ μέρους μου ένας άθλιος χειρισμός. Επέδειξα απαράδεκτη συμπεριφορά, που αδικεί πάρα πολύ τον εαυτό μου. Εχω μετανιώσει όσο δεν φαντάζεστε και θέλω να του ζητήσω και δημοσίως συγγνώμη».

Για να διαβάσετε ολοκληρη την συνεντευξη του Γεωργιάδη, πατήστεΕΔΩ...

Read more...