Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Κομμένη στα δύο η κυβέρνηση...


 Σαμαράς και Βενιζέλος, υπό την πίεση της τρόικας, προσπαθούν να δείξουν ότι δεν έχουν χάσει τον έλεγχο
 Διχάζει η «μικρή» ΔΕΗ...
Δύο ημέρες μετά τη στοχευμένη διαρροή από το Μαξίμου, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, θα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα και θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκπέμπει εικόνα θιάσου, με υπουργούς ρολίστες και ηγεσία προσηλωμένη στη...
δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας σταθερότητας και προοπτικής για τη χώρα, ενώ πνίγεται στα προβλήματα, τις εσωτερικές διαφωνίες και την επικράτηση των προσωπικών στρατηγικών.
Υπό την πίεση και τις απειλές της τρόικας και των δανειστών, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προσπαθούν να δείξουν ότι ο έλεγχος δεν έχει χαθεί, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και κυρίως ότι η νέα κυβέρνηση έχει μακρύτερο ορίζοντα από το φθινόπωρο.
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ιδίως ο κ. Βενιζέλος- προσπαθούν να γίνουν οι τελικοί αποδέκτες των προβλημάτων και να επιλύονται όλα τα ζητήματα στο δικό τους επίπεδο, προκειμένου να διατηρούν και την ισχύ του ρόλου τους. Τα προβλήματα, τα μέτωπα και οι διαφωνίες που συνεχίζονται συντηρούν την εικόνα μιας κυβέρνησης κομμένης στα δύο, δηλαδή τους «μεταρρυθμιστές» και τους «λαϊκιστές».
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, νυν βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και τέως υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έφτασε σε σημείο να εγκαλεί την κυβέρνηση στην οποία δεν μετέχει -αφού προηγουμένως, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», έχει ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Α. Σαμαρά, που αρχικά αρνήθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ασχέτως αν έπειτα από λίγες ώρες τη δέχθηκε- εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους του μην εγκαταλειφθεί το «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα της κυβέρνησης!
Ακόμα και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, αυτός που ως βουλευτής εγκαλούσε τους υπουργούς ότι κρύβονται, ότι φοβούνται να μιλήσουν απέναντι στην τρόικα, ότι δεν διαπραγματεύονται επαρκώς και άλλα πολλά, αυτός που έκανε καταγγελίες χωρίς στοιχεία και δεχόταν μηνύσεις για ένα πεντάλεπτο στην τηλεόραση, έβγαλε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι η εντύπωση που προκάλεσε η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» -ότι είναι αντίθετος με την απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο- ήταν λανθασμένη!
Και πως τα όσα δήλωσε για τα επίμαχα θέματα των απολύσεων και για την τρόικα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, «δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί άμεση προτεραιότητά του»... «Τα πλάνα που έχω στα χέρια μου δεν προβλέπουν απολύσεις και καλό θα ήταν να μη γίνουν» είχε δηλώσει πριν από την ανασκευή.
Σε αυτό το κλίμα, το μέτωπο Κυρ. Μητσοτάκη-Ανδρέα Λοβέρδου, με αντικείμενο το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων, παραμένει, ενώ σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει και η παρέμβαση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας εις βάρος του υπουργείου του.
Διχάζει η «μικρή» ΔΕΗ
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος άνοιξε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα ευρείας κλίμακας πολιτικών, ανάμεσα στις οποίες είναι οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ (η ΠΑΣΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ») και της ΕΥΑΘ, κάτι που αποτελεί κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Κι ενώ την Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ», το ΠΑΣΟΚ θα θέσει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη σημερινή συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου -όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- «να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι φορείς και οι πολίτες για το θέμα».
Ο αρχικός σχεδιασμός, πριν από τις ευρωεκλογές, είχε περιοριστεί στη μετάθεση της ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου στα θερινά τμήματα και μάλιστα σε τμήμα ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι βουλευτές από περιοχές με εργοστάσια της ΔΕΗ (π.χ. Κοζάνη, Μεγαλόπολη κ.λπ.).
Μετά τη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο γ.γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός, αλλά και οι Τ. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας και Δ. Καρύδης και ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, το ΠΑΣΟΚ ζητά «να υπάρξει ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα αφορά αφ' ενός την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και αφ' ετέρου την προστασία και στήριξη των καταναλωτών».
enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: