Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΣΔΕΠ: Κατώτερες των περιστάσεων οι αλλαγές


Την έντονη αντίδρασή της στο κείμενο διαβούλευσης, που παρουσίασε το Σάββατο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, στην σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, εκφράζει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές κατώτερες των περιστάσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν αυτές να αποτελέσουν βάση διαλόγου. Συγχρόνως απευθύνει έκκληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα «για νηφαλιότητα και σύνεση».

«Κοινή προσπάθεια όλων μας», σημειώνει «θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη λειτουργία του Πανεπιστημίου παράλληλα με την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων για την ανάταξη του πανεπιστημίου χωρίς να καταστραφούν και να διαλυθούν σε λίγες μέρες ή βδομάδες αυτά, που με πολύ κόπο και μεράκι δημιουργήθηκαν μετά από πολλά χρόνια ή δεκαετίες».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και επισημαίνει σχετικά με την ουσία των αλλαγών, που προτείνονται ότι:

«Πρόκειται για ένα κείμενο κατώτερο των περιστάσεων, των πραγματικών αναγκών του ελληνικού πανεπιστημιακού συστήματος, της ελληνικής κοινωνίας -ειδικά στις σημερινές δραματικές συνθήκες- και της νέας γενιάς.

Το κείμενο οικοδομείται στη βάση της θεώρησης ότι το σημερινό πανεπιστήμιο είναι διαλυμένο και χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, διαφθορά και μετριότητα χωρίς να αναγνωρίζει ούτε το τεράστιο έργο που επιτελείται από συναδέλφους υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων ούτε τις νησίδες αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία .

Το κείμενο αναδεικνύει διάφορα δευτερεύοντα και -πιστεύουμε σκόπιμα- αγνοεί σημαντικά κεντρικά και χρόνια προβλήματα του ακαδημαϊκού χώρου και εμπεριέχει στοιχεία των οποίων η συνταγματικότητα αμφισβητείται έντονα».

Οι καθηγητές επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι «το Προεδρείο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσει το διάλογο στα όργανά της και κυρίως σε όλους τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ. Πρόθεση μας είναι αυτό το θέμα να αναδειχτεί σε κεντρικό στον προσυνεδριακό διάλογο στην πορεία προς το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ».

Με ιδαίτερη επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πρυτάνεις. Η Σύνοδος, σε ψήφισμά της, τονίζει ότι «εγείρονται σοβαρά θέματα συνταγματικότητας σε προτεινόμενες θέσεις».
Read more...

ΠΟΠΕΚ: Διακοπή παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης


Διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Νοέμβριου, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το χρονικό περιθώριο δίνεται ως «δείγμα καλής θέλησης» προς το υπουργείο και κυρίως προς τους καταναλωτές, δεδομένου ότι --όπως αναφέρει-- το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε για πολλοστή φορά ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θα επιστρέφεται στην ώρα του σε όλους τους δικαιούχους.

Η ΠΟΠΕΚ ωστόσο κάνει λόγο ότι υπάρχει αθέτηση της σχετικής συμφωνίας από την πλευρά του υπουργείου.
Read more...

Υψηλοί τόνοι και σενάρια για πρόωρες


«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, με φόντο σενάρια για πρόωρες, αν το αποτέλεσμά τους είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, τόσο από την Αλεξανδρούπολη όσο και με το άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, βάζει το δίλημμα: «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».

Και, παράλληλα, πολιτικοποιώντας την ψήφο, τονίζει ότι «στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα».

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν «πλήρη ενεργοποίηση» του πρωθυπουργού, για τα σημειώσουν τη σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου «αίφνης» στην εκλογική αναμέτρηση. Οπως αναφέρουν, αναλαμβάνει να σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και δεν είναι τυχαίο η διακαναλική συνέντευξή του τη Δευτέρα το βράδυ.

Η ΝΔ δεν ζητεί εκλογές και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Θέμα, αντιμετωπίζει ως «εκβιασμό» και «ψευτοδίλημμα» το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών: «Αυτός είναι ένας εκβιασμός, ένα ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει, όμως».

Από την Κυπαρισσία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να περάσει το καινούργιο ψευτοδίλημμα, Παπανδρέου ή χρεοκοπία. Και ξεχνάει ότι τη χρεοκοπία της ανάπτυξης, τον αφανισμό των μαγαζιών, των μικρομεσαίων, την αφαίμαξη του χαμηλοσυνταξιούχου και του χαμηλόμισθου την έχει φέρει αυτός με την πολιτική του μνημονίου».

«Αν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει πολιτικό δίλημμα είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα διακυβέρνησης και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε οποιαδήποτε πρόκληση», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου ότι η ψήφος αποκτά πλέον πολιτικό περιεχόμενο, είπε ότι «επιτέλους έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύφθηκε, γιατί πριν λίγους μήνες έλεγαν: τώρα ψηφίζουμε για έναν καινούργιο θεσμό για να εκλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι». «Εμείς λέγαμε βεβαίως ψηφίζεις για δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά το κριτήριο και το περιεχόμενο της ψήφου είναι γενικό πολιτικό», επισήμανε, σε συγκέντρωση στου Γκύζη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εκτιμά ότι «θα πάμε αναγκαστικά σε οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου» και ότι «δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, γιατί μέχρι τις 4 Απριλίου οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Αυτό μπορεί να βολεύει όλους, αλλά δυσκολεύει το ΠΑΣΟΚ».

Το Σάββατο, το ΚΚΕ ζήτησε διακαναλική για όλα τα κόμματα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι επιχειρεί με αυτή «να παρέμβει, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής». Ντιμπέιτ με τους 5 πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι ΄΄κατηγορούμενος΄΄ για μια σειρά πραγμάτων. Ουδείς μπορεί να του απαγορεύσει το ιερό δικαίωμα της ΄΄απολογίας΄΄ απέναντι στον ελληνικό λαό…», σχολίασε για τη διακαναλική ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα σενάρια πρόωρων εκλογών: «Τα περί πρόωρων εκλογών είναι εκποίηση του οποιουδήποτε αποθέματος σοβαρότητας έχει απομείνει σ’ αυτό τον τόπο…».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα οξυμένο πολιτικό περιβάλλον, που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, ωστόσο η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν την προσήλωση της αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές είναι λογικό να στείλουν πολιτικά μηνύματα, αλλά δεν πρόκειται για δημοψήφισμα, τόνισε.
Read more...

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΙΚΗΤΗ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Τις γραμμές άμυνας που θα ακολουθήσουν τη βραδιά των εκλογών μελετούν ήδη τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων καθώς όσο πλησιάζουν οι κάλπες της 7ης Νοεμβρίου τόσο επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους ότι τα αποτελέσματα θα τους προκαλέσουν μια στυφή γεύση αλλά...
όχι και τον πανικό της εκλογικής πανωλεθρίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν εγκατασταθεί στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καταστροφικά για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και θα δώσουν την ευκαιρία στους αρχηγούς τους να υποστηρίξουν ότι είναι οι νικητές, έστω κι αν ορισμένες από τις κρίσιμες εκλογικές μάχες θα χαθούν. Στον πόλεμο των περιφερειών όπου κρίνονται και οι πολιτικές εντυπώσεις η κυβέρνηση φαίνεται ότι διασφαλίζει οριστικά πέντε και είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά χαρίζοντας στο ΠαΣοΚ την κυριαρχία στον εκλογικό χάρτη. Αλλά, από την άλλη πλευρά, αν δεν τερματίσει πρώτος στην Περιφέρεια Αττικής ο κ. Ι.Σγουρός και κινδυνεύσει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τότε η νίκη θα επισκιαστεί και θα δοθεί η ευκαιρία στους πολιτικούς αντιπάλους του να αμφισβητήσουν την επικράτησή του. Αντιστοίχως στη ΝΔ ελπίζουν ότι η αποτυχία του κ. Β. Κικίλια να περάσει στον δεύτερο γύρο (όπως προβλέπουν ως και σήμερα οι δημοσκοπήσεις), αλλά και η απώλεια της Πελοποννήσου, ιδιαιτέρας πατρίδος του κ. Αντ. Σαμαρά, είναι πιθανόν να εξισορροπηθούν από την κατάκτηση τριών ως έξι περιφερειών που διεκδικεί με αξιώσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από την επικράτηση του υποψηφίου της ΝΔ στην Κρήτη έναντι του υποψηφίου που υποστηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πιο εύκολα δείχνουν τα πράγματα για το ΚΚΕ, που διεκδικεί απλώς την επιβεβαίωση των ποσοστών που πέτυχε στις εθνικές εκλογές και τον ρόλο του ρυθμιστή για τον δεύτερο γύρο, και πιο δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Αλ. Αλαβάνου τού στερεί τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρουσίας τουλάχιστον στην Περιφέρεια Αττικής. Ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, παρ΄ ότι οι υποψήφιοί του στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται προς το παρόν να φτάνουν στα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Αγκάθι η Αττική Η προσοχή της προεκλογικής εκστρατείας του ΠαΣοΚ έχει την τελευταία εβδομάδα εστιαστεί στην υποψηφιότητα του κ. Ι. Σγουρού καθώς η κυβέρνηση θεωρεί κομβικό σημείο για τις πολιτικές εντυπώσεις την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Γ.Παπανδρέου ξεκίνησε ήδη περιοδείες σε μεγάλους δήμους της Αθήνας έχοντας δίπλα του τον κ. Σγουρό, ενώ επιτελείς του κόμματος βεβαιώνουν ότι προς το παρόν αντέχει η δημοτικότητά του στην επίθεση που εξαπολύει ο κ. Ι. Δημαράς. Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι τις δύο εβδομάδες που παραδοσιακά αυξάνεται η συσπείρωση των οπαδών των μεγάλων κομμάτων ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠαΣοΚ θα αυξήσει τη διαφορά του από τους υπολοίπους και θα τερματίσει με ένα καθαρό προβάδισμα κατακτώντας και την ψυχολογία του νικητή. Αντιθέτως, στο ΠαΣοΚ υποστηρίζουν ότι, αν οι κκ. Σγουρός και Δημαράς συγκεντρώσουν περίπου τα ίδια ποσοστά, τότε η μάχη της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένη. Κατά τα άλλα, η αγωνία του εκλογικού επιτελείου του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχει στην κατοχή του βεβαιώνουν ότι έχει ήδη διασφαλίσει τις περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και Πελοποννήσου (παρ΄ ότι την τελευταία εβδομάδα τα κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις από την υποψηφιότητα Τατούλη), ενώ μπορεί ακόμη να ελπίζει σε νίκη για τις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Αντιθέτως, για το ΠαΣοΚ θεωρούνται ήδη χαμένες οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο υποψήφιός του κ. Η. Μπεριάτος δεν μπορεί να επικρατήσει του «αντάρτη» υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Καλούδη. Τρεις ως έξιγια τη ΝΔ Κατάσταση αναβρασμού επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρηγίλλης καθώς οι δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ προκαλούν εναλλασσόμενα συναισθήματα ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Η καθήλωση των ποσοστών του κ. Β. Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής, που τον κατατάσσουν ως σήμερα στην τρίτη θέση, αλλά και η διαφαινόμενη αδυναμία του κ. Δ. Δράκου να φθάσει τα ποσοστά του κ. Π. Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (για την οποία ο κ. Αντ. Σαμαράς ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως) δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης των επιλογών του αρχηγού της ΝΔ την επομένη των εκλογών. Από την άλλη πλευρά, οι ως τώρα προβλέψεις της Ρηγίλλης προκαλούν και προοπτικές αισιοδοξίας, αφού φαίνεται ότι ο κ. Ι. Πλακιωτάκης θα αντέξει στην επίθεση του κ. Δ. Γιαννουλάκη (υποψηφίου που στηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη) στην Κρήτη και ταυτόχρονα η ΝΔ φαίνεται ότι «κλειδώνει» τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Αισιοδοξία εκφράζεται από τη ΝΔ και για τις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ενώ χαμένες ήδη θεωρούνται οι περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης και Ιονίων Νήσων, παρ΄ ότι αυτήν και την Πελοπόννησο θα υποστηριχθεί τη βραδιά των εκλογών ότι δεν τις κατέκτησε ούτε το ΠαΣοΚ. Στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν και όλες τις μάχες απέναντι στους υποψηφίους του ΛΑΟΣ, που ιδιαίτερα στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοί του καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Ωστόσο ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα υποστηρίξει τη βραδιά των εκλογών ότι ορισμένες από τις περιφέρειες ανήκουν και στον ΛΑΟΣ επειδή οι νικητές είχαν και τη δική του υποστήριξη, ενώ θα πανηγυρίσει αν οι υποψήφιοί του κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του στις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος όπου υποψήφιοι είναι κεντρικά στελέχη του. Η μάχητης Αριστεράς Τη δική τους μάχη θα δώσουν τα κόμματα της Αριστεράς έχοντας θέσει ως κεντρικό τους στόχο την επιβεβαίωση των ποσοστών των εθνικών εκλογών με βασικό τους όπλο την «αντιμνημονιακή» τους στρατηγική. Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι νικηφόρα για τον Περισσό θα είναι κάθε εκλογική μάχη στην οποία δεν θα κερδίζουν υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι, παρά τη γενική οδηγία για λευκό ή αποχή στον δεύτερο γύρο, ο Περισσός θα στηρίξει τη δεύτερη Κυριακή όλους τους αντάρτες που θα επιζήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του κ. Αλ. Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής για να υποστηρίξει τη νύχτα των εκλογών ότι διατήρησε τις δυνάμεις του, ενώ κεφαλαιώδους σημασίας για την Κουμουνδούρου είναι να παραμείνουν σε χαμηλά επί πεδα η υποψηφιότητα του κ. Αλ. Αλαβάνου και οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη. Οι μεγάλοιδήμοι Στη μάχη των μεγάλων δήμων, όπου θα κριθούν επίσης οι πολιτικές εντυπώσεις, τα προγνωστικά παραμένουν αμφίρροπα, με τον κ. Ν. Κακλαμάνη να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας έναντι του κ. Γ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και τον κ. Κ. Γκιουλέκα να βρίσκεται «βραχεία κεφαλή» μπροστά από τον κ. Ι. Μπουτάρη, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει στους δήμους Πειραιά και Πατρών, όπου οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ κκ. Ι.Μίχας και Δ. Κατσικόπουλος είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί, ενώ στους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου θεωρείται ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.
Read more...

Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...


Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στην τροχιά της παραγραφής κινείται πλέον η πολυσυζητημένη υπόθεση του Βατοπεδίου, ενόψει και της σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κληθεί να ψηφίσει για την παραπομπή πρώην υπουργών, αξιολογώντας...
τα πορίσματα των κομμάτων και ουσιαστικά εκείνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με δεδομένη τη θέση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών και μάλιστα για σειρά αδικημάτων, ο παράγων «παραγραφή» αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου και του δικαστικού σώματος είχαν προεξοφλήσει την παραγραφή, με βάση το Σύνταγμα (σ. σ. ενδεικτικές είναι και οι επιστημονικές απόψεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στην «Κ»), τα δεδομένα, μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, πλέον, έχουν αλλάξει. Η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προστέθηκε την τελευταία στιγμή από την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για τέσσερις από τους πέντε υπουργούς που παραπέμπονται, περιπλέκει το θέμα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια. Ξέπλυμα Ανώτατοι δικαστικοί, στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», έκαναν λόγο για «μερική παραγραφή» πλέον, αιτιολογώντας τη θέση τους με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η υπόθεση να φθάσει ακόμα και ως το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αποδίδεται σε πρώην υπουργούς, είναι εκείνο, κατά τη γνώμη τους, που «σπάει» το φράγμα της παραγραφής και επιτείνει το ήδη θολό τοπίο της υπόθεσης, με δεκάδες κρίσιμα ερωτήματα, επί της ουσίας, να παραμένουν αναπάντητα. «Παραγραφή», εξηγούν οι ίδιες δικαστικές πηγές, «δεν υπάρχει για τους υπουργούς που θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, γιατί το εν λόγω αδίκημα δεν είναι από εκείνα που αναφέρονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για να έχει και τη σύντομη παραγραφή που προβλέπεται για τα πολιτικά πρόσωπα». Και πρόσθεταν, για να γίνει κατανοητό, ότι «για πολλά αδικήματα, για παράδειγμα την ανθρωποκτονία, αν κατηγορηθεί ένας υπουργός θα δικαστεί ως απλός πολίτης και όχι ως υπουργός, κάτι που ισχύει και με την κατηγορία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποδίδεται σε πρώην υπουργούς για το Βατοπέδι». Επικαλούνται, μάλιστα, το ισχυρό επιχείρημα με το δικαστικό προηγούμενο της δικαστικής αντιμετώπισης του Τάσου Μαντέλη. Κληροδοτούν Και ενώ η παραγραφή παραμένει η κρίσιμη παράμετρος για εκκαθάριση της υπόθεσης, που θα φθάσει στη δικαιοσύνη μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής -ως γνωστόν, η συνεδρίασή της έχει οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου- για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αποδίδονται στους πρώην υπουργούς -εκτός από το ξέπλυμα- τα πράγματα μοιάζουν να είναι ξεκάθαρα. Εγκριτοι νομικοί και ανώτατοι δικαστικοί, στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», δηλώνουν πως για όλα τα άλλα αδικήματα που αποδίδονται σε πρώην υπουργούς, η παραγραφή έχει επέλθει με το κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009, όπως σαφώς προβλέπει το Σύνταγμα», κλείνοντας, χωρίς δίκη, το κεφάλαιο της αναζήτησης των όποιων ποινικών ευθυνών. Ωστόσο, νομικοί και δικαστικοί διχάζονται για το ποιος και πότε θα πρέπει να κρίνει την παραγραφή. Η Δικαιοσύνη, όταν η υπόθεση θα περάσει στην αρμοδιότητά της, ή μήπως και η Ολομέλεια της Βουλής; Τα ερωτήματα, που ενέχουν κυρίως πολιτική και όχι μόνον νομική αξία, βρίσκουν ομόφωνη απάντηση σε ό, τι αφορά τον ρόλο της δικαιοσύνης. Εκεί, από τον ανακριτή- αρεοπαγίτη ή το δικαστικό συμβούλιο, το μείζον θέμα της παραγραφής θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της δικαστικής τους κρίσης. Η άποψη, ωστόσο, που υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, ότι και η Ολομέλεια της Βουλής οφείλει εκτός της παραπομπής να κρίνει και την παραγραφή, φαίνεται πως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να ισχύσει για το Βατοπέδι. Ηδη στο πόρισμά της η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική επιτροπή κληροδοτεί, όπως αναφέρει, την παραγραφή για κρίση μόνο στη δικαιοσύνη. Το γεγονός φαίνεται να δίνει μια απάντηση σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Βατοπεδίου, όπως όλα δείχνουν, θα φθάσει στη δικαιοσύνη με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, καθώς η κοινοβουλευτική διερεύνησή της δεν ξεκαθάρισε κρίσιμα ζητήματα. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να προκύπτει ως συμπέρασμα στο τέλος της επισκόπησης αυτής της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να έχει νέα -εξίσου ενδιαφέροντα- επεισόδια το προσεχές διάστημα. Σκυτάλη της έρευνας στη Δικαιοσύνη Πακέτο κρίσιμων θεμάτων, εκτός από την παραγραφή, κληροδοτεί η Βουλή στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Βατοπεδίου. Οι δικαστικές αρχές θα αναλάβουν τη σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης και θα επιχειρήσουν να φωτίσουν πτυχές που παραμένουν ακόμα σκοτεινές παρά τις κοινοβουλευτικές έρευνες. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί για την περαιτέρω έρευνα ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά της Μονής Βατοπεδίου, που διατάχθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να αξιολογηθεί στο σύνολό της και η κατηγορία κατά πρώην υπουργών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης, οι δικαστικές αρχές θα αναμένουν και θα κρίνουν τις επανεκτιμήσεις από οκτώ συνολικά οίκους, της ενδεχόμενης ζημίας του Δημοσίου και το ακριβές ύψος της, καθώς έως σήμερα οι όποιοι υπολογισμοί στο πλαίσιο των ερευνών της Βουλής δεν στηρίζονται σε έρευνητικά δεδομένα, αλλά σε προσωπικές εκτιμήσεις που ποικίλλουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης πρόκειται να οριστικοποιηθεί το τοπίο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις που έχουν ανταλλαγεί με ακίνητα του Δημοσίου καθώς και αυτό το μείζονος σημασίας θέμα παραμένει ανοιχτό. Ενδεικτικό της εκκρεμότητας είναι το γεγονός πως για την κυριότητα της λίμνης η αγωγή του Δημοσίου που κατατέθηκε πριν από επτά μήνες ακόμα δεν έχει εκδικαστεί από το πρωτοδικείο, ενώ για τις παραλίμνιες εκτάσεις η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο.
Read more...

Πρώτη κατοικία χωρίς «πόθεν έσχες»...


Στην κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα προχωρήσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να αναθερμάνει την κτηματαγορά και να διευκολύνει τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο...

...υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για την αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποφασίστηκε να αναβληθούν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20% και να θεσπιστούν ισχυρές φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις θα περιληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Εξι μήνες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση προετοιμάζεται να επαναφέρει σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις προκειμένου να δώσει ξανά ζωή στην οικοδομή, η οποία συνεχίζει την πτωτική της τροχιά για δεύτερη συνεχή χρονιά, και να πάψει να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της οικονομίας.

Με τον τελευταίο νόμο το υπουργείο προχώρησε στην κατάργηση της απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας και των τοκοχρεολυτικών δόσεων στεγαστικών δανείων. Τώρα σχεδιάζει να εξαιρέσει από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» την αγορά της πρώτης κατοικίας ώστε να κινηθεί η αγορά, να πωληθούν τα περίπου 150.000

αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσμα τα και, το σημαντικότερο, να άρει το εμπόδιο στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σημαντικά κεφάλαια Ελλήνων παραμένουν σε ξένες τράπεζες, παρά το κίνητρο του επαναπατρισμού που έδωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ακίνητα.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα τονωθεί γενικότερα η αγορά, καθώς και οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Για δεύτερη χρονιά η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από πάγωμα πράξεων και τιμών, ενώ αντίθετα αρκετοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα ενοίκια. Στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate επισημαίνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας είχε «φρενάρει» αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι ναι μεν διαθέτουν τα χρήματα για την αγορά αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευση των χρημάτων.

Η κατάργηση της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» επηρεάζει αναδρομικά και χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα προηγούμενα και πρέπει να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης στεγαστικού δανείου και όχι μόνο των τόκων, όπως προέβλεπε ο νόμος προτού αλλάξει.

Με την κατάργηση των ελέγχων παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων και θα έρθουν στην επιφάνεια χρήματα που ως τώρα «κρύβονταν» είτε στο εξωτερικό είτε σε ελληνικές τράπεζες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΙΤΩΝ
Απελευθέρωση αμοιβών για να πέσουν οι τιμές
Διπλή παρέμβαση με στόχο τη μείωση των τιμών στα ακίνητα κατά μέσον όρο 5% και την αναθέρμανση της αγοράς επιχειρεί αυτή την περίοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 2 Νοεμβρίου η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας θεωρείται παράνομη η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον καθορισμό κατώτατων ορίων αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών από τους μηχανικούς. Αν τα όρια αυτά καταργηθούν, το κόστος αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης εκτιμάται ότι θα μειωθεί αισθητά, παρά την άρνηση των κατασκευαστών να μειώσουν τις τιμές.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή στρέφεται ανοιχτά κατά των μηχανικών και εμμέσως πλην σαφώς ζητεί πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος στον βαθμό που οι αμοιβές καθορίζονται διοικητικά.

Τον ίδιο στόχο έχει και η έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αμοιβές των μεσιτών, οι οποίοι εισπράττουν σήμερα ως προμήθεια το 2% της αξίας κάθε ακινήτου για το οποίο μεσολαβούν, επιβαρύνοντας αγοραστές και πωλητές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι το ποσοστό αμοιβής θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το όριο αυτό που έχει καθορισθεί διοικητικά (επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου 703/1977) και να διαμορφώνεται ελεύθερα ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ μεσιτών, πωλητών και αγοραστών.

Και η απόφαση αυτή αναμένεται να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου και σε συνδυασμό με την απόφαση για τους μηχανικούς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αγοράς των ακινήτων από 3% (μικρές κατοικίες και καταστήματα) ως 10% (πολυτελείς κατοικίες και κτίρια).
ΒΗΜΑ


Read more...

"Έφυγε" η Καίτη Χωματά...


Μια από τις συμπαθέστερες παρουσίες του χώρου του ελληνικού τραγουδιού, η Καίτη Χωματά, έφυγε από τη ζωή, στα 64 της χρόνια, σήμερα τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο Νίμιτς, όπου και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η Καίτη Χωματά που στη φωνή της, το «Νέο Κύμα» βρήκε μια από τις...

...ιδανικές του ερμηνεύτριες, συνέδεσε το όνομα της με μεγάλες επιτυχίες του μουσικού ρεύματος που κυριάρχησε την δεκαετία του '60 και του '70.

«Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω φεγγάρι», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ΄ αγαπώ δεν σ΄ορίζω», «Το Χριστινάκι» « Η Μαρία των Βράχων» είναι μόνο λίγοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της, ενώ ο Γιάννης Σπανός ήταν ο συνθέτης με τον οποίο και συνεργάστηκε τα περισσότερα χρόνια.

Η τραγουδίστρια περιόδευσε στα «χρυσά της χρόνια» στην ομογένεια, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.

Χτυπημένη από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε περίπου 28 χρόνια, δίνοντας όμως την μάχη της πάντα με αξιοπρέπεια.

Την χειμερινή σεζόν 2009-2010 τραγούδησε σε μουσική σκηνή στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος, όπως την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Κώστα Καράλη.

Γεννήθηκε στην Πλάκα, σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και σε πολύ μικρή ηλικία την ανακάλυψε ο Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος και την έβαλε στον χώρο της μουσικής. Ηταν παντρεμένη και είχε δύο κόρες.

Η νεκρώσιμη ακολουθία για την Καίτη Χωματά θα ψαλλεί μεθαύριο Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης...


Read more...

Κλαούντιο Κατζ: «Λόμπι των τραπεζιτών το ΔΝΤ»


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
- Η εμπειρία της Αργεντινής επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών της προβλημάτων; - Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί, με βάση την εμπειρία όχι μόνο της Αργεντινής αλλά και δεκάδων άλλων χωρών από τις οποίες πέρασε ο οδοστρωτήρας του ΔΝΤ. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί και το αποτέλεσμα θα είναι το ένα σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που στην πορεία θα χαρακτηρίζεται ακατάλληλο ή ανεπαρκές να αντικαθίσταται από άλλο, που κι αυτό στην πορεία θα αλλάζει κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, για ένα καταστροφικό αδιέξοδο.
- Δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα των συσσωρευμένων και χρόνιων προβλημάτων της Ελλάδας το γεγονός ότι το Μνημόνιο του Μαΐου ενισχύθηκε με ένα δήθεν επικαιροποιημένο Μνημόνιο τον Αύγουστο κι αυτό ετοιμάζεται να αντικατασταθεί από ένα άλλο μετά την αναθεώρηση από τη Γιουροστάτ των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος;- Όχι βέβαια! Σε όλη την Λατινική Αμερική το ίδιο συνέβαινε όσο έκανε κουμάντο το ΔΝΤ.....
Αυτή η καθοδική πορεία μάλιστα δεν πρόκειται να σταματήσει όσο συνεχίζει το ΔΝΤ να βρίσκεται στην Ελλάδα. Στην Αργεντινή η οικονομία ξεκίνησε να βελτιώνεται όταν διώξαμε το ΔΝΤ και σταματήσαμε την αποπληρωμή του χρέους, όταν κηρύξαμε στάση πληρωμών και ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς οικονομική άνοδο όσο συνεχίζεται η εξυπηρέτηση ενός δυσθεώρητου χρέους όπως είναι το ελληνικό και όσο εφαρμόζονται τα εξοντωτικά προγράμματα του ΔΝΤ. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα οικονομικά μεγέθη αρκεί για να πειστεί ότι, απλώς, δεν είναι εφικτή η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Το ξέρουν και οι ίδιοι, άλλωστε.
- Και γιατί κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ επιμένουν να εφαρμόζουν αυτή την πολιτική;- Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν χρόνο. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έναν σοβαρό κίνδυνο από μια πιθανή στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Χρειάζονται λοιπόν χρόνο. Οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα από την μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται λοιπόν για μια στρατηγική που επιτρέπει στις τράπεζες να διασωθούν. Δεν είναι στις προθέσεις τους να διορθωθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
- Τίνος τα συμφέροντα τελικά εξυπηρετεί το ΔΝΤ;- Των τραπεζών και κανενός άλλου. Το ΔΝΤ είναι το μεγαλύτερο λόμπι των τραπεζιτών σε όλο τον κόσμο. Γυρνάει από την μια χώρα στην άλλη επιβάλλοντας τη δυστυχία μόνο και μόνο για να σώσει τις τράπεζες από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Μην ξεχνούμε μάλιστα ότι μόλις πέρυσι άπαντες συμφωνούσαν πως το ΔΝΤ έχει κλείσει τον κύκλο του και ότι χρήζει βαθιάς δομικής μεταρρύθμισης. Και τώρα υπαγορεύει πολιτικές σε ανεξάρτητα κράτη.
Μη μας διαφεύγει ωστόσο πως με την περίπτωση της Ελλάδας αποδείχθηκε ότι και η ΕΕ δεν ακολουθεί λιγότερο οδυνηρές πολιτικές. Εξυπηρετεί επομένως τα ίδια συμφέροντα.
aristerovima.

Read more...

«Δεν περνά ο εκβιασμός του Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές»

Συνέντευξη Αντώνη Σαμαρά


http://img.protothema.gr/
Εκβιασμό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει ότι «δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας». Απορρίπτει τον διάλογο για την Κεντροδεξιά που προτείνει ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και λέει ότι «δεν με ενδιαφέρει το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη». Εκφράζει βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να επιβάλει νέα μέτρα και δηλώνει ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ακατάλληλος». Απορρίπτει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας Βαρντάσκα» για τα Σκόπια, λέει με κατηγορηματικότητα «όχι» στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και προσθέτει ότι δεν είναι καλή εποχή για διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει εφεύρημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου τα περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας λόγω της κρίσης.

Ποιος είναι ο στόχος σας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Με τι ποσοστό και με τι αριθμό δήμων και περιφερειών θα είστε ικανοποιημένος;

Στόχος μας είναι να σταλεί το σωστό μήνυμα. Να αποδοκιμαστούν η πολιτική της κυβέρνησης και οι εκβιασμοί της. Να μπει φραγμός σε νέα μέτρα. Να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Να αλλάξει μίγμα οικονομικής πολιτικής. Οσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα αυτό τόσο ευκολότερα θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα αμέσως μετά… Και αντιστρόφως: φανταστείτε το βράδυ των εκλογών να ένιωθε η κυβέρνηση «ευχαριστημένη». Σκεφτείτε να θεωρούσε το αποτέλεσμα επικύρωση της πολιτικής της από τον λαό. Αναλογιστείτε πόσο σκληρότερα θα ήταν τα μέτρα που θα ακολουθούσαν. Πρέπει το μήνυμα, λοιπόν, να είναι απερίφραστο. Αν αυτό το μήνυμα περάσει στην κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών, θα έχουμε επιτύχει πλήρως. Κι αυτό το μήνυμα δεν μετριέται με «κουκιά» πολιτικής αριθμητικής.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας δεν πάει και τόσο καλά. Μήπως τελικά δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για να σηκώσει το βάρος της πολιτικοποίησης των εκλογών;

Κάνετε λάθος. Ο Βασίλης όχι μόνο κερδίζει έδαφος, αλλά θα διαψεύσει και όσους λένε τα αντίθετα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια επιλογή καθαρή, φρέσκια και άφθαρτη. Αυτό ακριβώς που ζητούσαν όλοι ως τώρα. Η επιλογή Κικίλια στέλνει μήνυμα στους νέους ότι δεν τους θέλουμε μόνο για χειροκροτητές και κομπάρσους. Τους θέλουμε και τους στηρίζουμε για προβεβλημένες θέσεις. Και η εκλογή Κικίλια θα αποδείξει ότι και ο λαός θέλει νέους ανθρώπους, ώστε εκείνοι να προσεγγίσουν ξανά την πολιτική την οποία σήμερα αποστρέφονται. Η επιλογή Κικίλια δίνει πρότυπα στη νεολαία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, επιστήμονα, μαχητή. Και η κοινωνία το καταλαβαίνει. Γι’ αυτό μη βιάζεστε…

Ο κομματικός μηχανισμός και οι βουλευτές σας δεν έχουν πέσει με τα μούτρα στη μάχη των εκλογών. Θα προχωρήσετε σε αλλαγές στο κόμμα και στο σχήμα των τομεαρχών μετά τις εκλογές;

Το κόμμα ανεβάζει ρυθμούς, δείχνει νεύρο και αντανακλαστικά. Και σήμερα στέκει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι λίγους μήνες πριν. Ασφαλώς έχουμε περιθώρια για πολύ περισσότερα. Κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τους τομεάρχες. Το έχω πει, άλλωστε, ότι άλλαξα ήδη αρκετά και μένουν ακόμα μερικά να αλλάξουν. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο πρόσωπα…

Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα τεθεί ζήτημα εθνικών εκλογών;

Αυτός είναι ένας εκβιασμός, ένα ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει, όμως. Οπως δεν θα πιάσει το άλλο ανόητο ψευτοδίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία. Γιατί η πολιτική του δεν έχει σωτηρία. Οδηγεί στη χρεοκοπία. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ούτε μπλοφάρουμε. Σήμερα το κυρίαρχο θέμα είναι να αλλάξουμε πορεία στην οικονομία. Το λέμε εμείς, το λένε όλο και περισσότεροι ειδικοί, εδώ και έξω. Καιρός να το πει και ο λαός! Και θα το κάνει τον Νοέμβριο. Αυτή είναι μόνη σωτηρία για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Ολα τα άλλα είναι ψευτοδιλήμματα και πολιτικοί εκβιασμοί ενός τρομαγμένου ΠΑΣΟΚ.

Με την υπόθεση του Κατάρ τι έγινε;

Δεν είναι μόνο συνολικά λάθος η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ούτε τα σωστά που επιδιώκει! Ενα συνονθύλευμα αναρμόδιων συναρμόδιων υπουργών χωρίς εσωτερική συνεννόηση, χωρίς συνοχή, με πολλές προσωπικές εμμονές αλλά και προσωπικές στρατηγικές, πνίγει κάθε ίχνος επενδυτικής πρότασης. Ετσι κι αλλιώς, από το σύνολο της πολυδιαφημισμένης «συμφωνίας των 5 δισεκατομμυρίων» επενδύσεων από το Κατάρ τα περισσότερα ήταν δήλωση αδιευκρίνιστων προθέσεων σε βάθος χρόνου. Αν και όταν και όποτε… Το πιο συγκεκριμένο ήταν ο Αστακός, το οποίο μας τελείωσε! Το είχαμε δει και με την κινεζική «Cosco». Τη συμφωνία την κάναμε εμείς, την πολέμησε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, παραλίγο να τη ματαιώσει ως κυβέρνηση μόλις ανέλαβε και τώρα πανηγυρίζει!

Στην υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία λέτε ότι δεν είναι σκάνδαλο, κάναμε όλοι λάθος πολίτες, ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα πλην της Ν.Δ.;

Τα είπα όλα στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία και παύλα.

Η οικονομική κατάσταση υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και θα έχει επιπτώσεις στα εθνικά θέματα;

Αυτή η απλοϊκή θεωρία περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας είναι εφεύρημα του κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε κι άλλες φορές σε τόσο δεινή θέση, αλλά δεν έχασε την εθνική κυριαρχία της. Συμπτωματικά, το 1898 της επιβλήθηκε διεθνής οικονομικός έλεγχος, αλλά 14 χρόνια αργότερα υπερδιπλασιάστηκε σε μέγεθος. Δεν λέω ότι σχετίζονται τα δύο. Λέω όμως ότι η εθνική κυριαρχία είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση για να υπονομευτεί από μια κακή οικονομική συγκυρία ή/και από μια οικονομική κρίση. Πολλές χώρες έφτασαν στο χείλος της πτώχευσης τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ τους και η Τουρκία, περισσότερες από μία φορές. Καμία δεν έχασε την εθνική της κυριαρχία.

Βλέπετε να κλείνει το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία και ποια είναι η θέση σας; Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας Βαρντάσκα» ικανοποιεί τη χώρα μας;

Οχι! Οπως έχω ήδη απαντήσει, ένα τέτοιο όνομα δεν ικανοποιεί τη χώρα μας γιατί υπονοεί σαφώς αλυτρωτισμό. Αλλωστε, δεν το δέχονται οι ίδιοι οι Σκοπιανοί «για πάσα χρήση», δηλαδή erga omnes. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα. Αν υπάρχει μυστική διπλωματία που παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε δεχθεί όλοι, ασφαλώς και την απορρίπτουμε.

Είναι καλή εποχή για να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Ελληνοτουρκικά;

Θέματα που δεν λύθηκαν ούτε σε εποχές που ήμασταν πολύ ισχυρότεροι δεν μπορούμε να τα διαπραγματευόμαστε σήμερα, που βρισκόμαστε σε πρόσκαιρα αποδυναμωμένη θέση. Πάγια ελληνική θέση σύμφωνη και με το Διεθνές Δίκαιο είναι ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα διμερή ζητήματα. Υπάρχουν μόνο μονομερείς διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Και τις μονομερείς διεκδικήσεις δεν τις διαπραγματεύεσαι.

Τα πετρέλαια του Αιγαίου και τα οικονομικά συμφέροντα θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης και της διχοτόμησης του Αιγαίου;

Ο,τι μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ως δικό μας γιατί να το «συνεκμεταλλευτούμε» με άλλους; Τότε γιατί υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο το Δίκαιο της Θάλασσας στην προκειμένη περίπτωση που διευκρινίζει ποια χώρα έχει ποια δικαιώματα και πού; Τι θα πει «συνεκμετάλλευση» στα δικά μας; Δέχεται καμία άλλη χώρα να «συνεκμεταλλευτεί» μαζί μας τα δικά της;

Πώς επηρεάζεται η χώρα μας από την αντιπαράθεση Τουρκίας Ισραήλ;


Ασφαλώς, χρειάζεται προσοχή, αλλά κάθε αλλαγή συνδυασμών ισχύος, πολύ περισσότερο όταν συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας, αποτελεί για κάθε χώρα ευκαιρία και δυνητική απειλή. Και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν ώστε να εξουδετερώνεται κάθε δυνητική απειλή και να αξιοποιείται κάθε πιθανή ευκαιρία. Ασφαλώς, δεν ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας: δεν εξαρτάμε δηλαδή τη δική μας μακροπρόθεσμη πολιτική από τις κόντρες και τις διαμάχες τρίτων, αλλά δεν αφήνουμε και ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες…

Νομίζετε ότι θα προκύψει ανάγκη για οικουμενική ή για κυβέρνηση συνεργασίας (σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων); Θα συμμετάσχετε σε τέτοια κυβέρνηση; Θα βάλετε τους όρους σας;

Μπορεί ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα να φέρει γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα τα παρατήσουν γι’ αυτό. Το αδιέξοδο της πολιτικής τους θα τους φέρει και σε αδιέξοδο διακυβέρνησης, όχι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα… Σε ό,τι μας αφορά εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας. Και δεν το διαπραγματευόμαστε για να πάρουμε υπουργεία. Μας ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας, όχι να μπούμε σε μια κυβέρνηση εύθραυστων ισορροπιών και πολλαπλών μικροσυμβιβασμών, όπου πολλοί θα παίζουν παιχνίδια προσωπικής επιβίωσης και όλοι θα παίζουν παιχνίδια κομματικής επικράτησης.

Τι θα κάνετε με τα στελέχη της Ν.Δ. που φλερτάρουν μαζί της, θα τους ζητήσετε να επιλέξουν ή θα τους δείξετε την πόρτα της εξόδου;

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν ήταν τόσο ενωμένη όσο τώρα. Χωρίς διαφορετικά κέντρα, χωρίς φέουδα και φεουδάρχες. Επομένως τι με ρωτάτε;

Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι μέλος της Ν.Δ. μετά την «καληνύχτα»;


Ο,τι είχε να πει η Νέα Δημοκρατία το είπε.

Νομίζετε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής «είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την παράταξη και τον τόπο», όπως λένε οι συνεργάτες του της κυβερνητικής πενταετίας; Ή είναι ένας πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός που έκλεισε μόνος του τον κύκλο του;

Ο κ. Καραμανλής έδωσε πρόσφατα ο ίδιος απάντηση σε όλα αυτά.


«Στις 15 Νοεμβρίου έρχονται νέα μέτρα»



Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα;

Ναι, άλλωστε, τα έχει ήδη προσυπογράψει στο μνημόνιο. Οποιος το έχει διαβάσει, έστω και διαγώνια, γνωρίζει ότι προβλέπει νέα περιοριστικά μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ για το 2011, αλλά και για τις επόμενες χρονιές… Υπάρχει, μάλιστα, σχεδόν η βεβαιότητα νέων μέτρων πέραν των ήδη συμφωνημένων επειδή αυτά που πάρθηκαν δεν έχουν αποδώσει. Κι αυτά είναι που ετοιμάζουν με πρόσχημα την επανεκτίμηση του ελλείμματος του 2009, την οποία ονομάζουν «τακτοποιήσεις» και «λογιστικές εγγραφές»…

Σημειώνω, πάντως,ότι ο πρωθυπουργός είπε «ως εδώ» απευθυνόμενος στους υπευθύνους της τρόικας.


Νέα οδυνηρά μέτρα έχει ήδη υπογράψει! Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι θα έχουμε νέα αύξηση του ΦΠΑ ή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις αντικειμενικές αξίες. Και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για πρόσθετα μέτρα. Οπότε αυτό το «ως εδώ» τι νόημα έχει; Απλώς προσπαθεί να θολώσει τα νερά έως τις εκλογές. Γιατί την επομένη των εκλογών θα ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα. Τότε θα μας στείλουν τον λογαριασμό... Το «ως εδώ» έχει ημερομηνία λήξεως, την 15η Νοεμβρίου.

Επειτα από έναν χρόνο εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής νομίζετε ότι ο αρμόδιος υπουργός είναι ο κατάλληλος ή μήπως δεν κάνει για τη δύσκολη δουλειά να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση;

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τον θεωρεί κατάλληλο. Εγώ όχι. Σε κάποιον που γέμισε την Ελλάδα φόρους δεν επιτρέπεται, άλλωστε, να είναι ούτε αλαζόνας ούτε προπέτης. Και δυστυχώς ο τρόπος που χειρίστηκε την ανεπανάληπτη γκάφα του, όταν παρενόησε τις δηλώσεις Γιούνκερ, ήταν άθλιος! Δεν ήταν ότι «την πάτησε». Καθένας μπορεί να κάνει μια γκάφα. Ζητάς μετά μια συγγνώμη και τελειώνει το θέμα εκεί. Αυτός, όμως, ζήτησε και τα ρέστα από πάνω.
Ομως μην κάνετε λάθος. Τελικώς η ευθύνη βαραίνει τον πρωθυπουργό. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που δεν ήθελαν να πάρουν περιοριστικά μέτρα τον περασμένο Δεκέμβριο πήραν δυσανάλογα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο. Μιλάμε για πολιτικούς που ακόμα δεν κατάλαβαν πως όταν διασύρεις τη χώρα σου στο εξωτερικό δεν μπορείς μετά να βγεις και να δανειστείς. Για πολιτικούς που δεν κατάλαβαν ότι το να δανείζεσαι εγκαίρως όσο μπορείς ακόμα είναι αρετή, όπως έκανε η Ιρλανδία πριν από λίγες ημέρες και όπως δεν έκαναν οι ίδιοι για λογαριασμό της Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο.

Read more...

Η τρόικα πιέζει για ΦΠΑ 13% στα τρόφιμα

Το Δ.Ν.Τ. βάζει χέρι και στο καλάθι της νοικοκυράς


http://img.protothema.gr/1377644A04CEAB6FAA21ADD2A911C1D9.jpg
ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε μια σειρά από υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 13% προκειμένου να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία επιπλέον του 1 δισ. ευρώ εντός του 2011 δέχεται πλέον η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών μας, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ο φόρος αυτός δεν ξεπερνάει το 6%.

Η πίεση αυτή δεν είναι τυχαία. Ερχεται την ώρα που η υστέρηση των εσόδων ήδη έχει προσεγγίσει στο 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου τα 1,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να γίνει εντονότερη καθώς επίκειται μεταξύ άλλων και η αναθεώρηση των ελλειμμάτων για το 2009 και το 2010 από τη Eurostat (για το 2010 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 8% από 7% που έχει προϋπολογιστεί με βάση το μνημόνιο). Μάλιστα στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας (θα έλθουν στην Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών, προκειμένου να έχουν τις τελευταίες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών), λίγα 24ωρα προτού ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2011, θα εντείνουν τις πιέσεις τους, με δεδομένο ότι «έσοδα δεν έρχονται από πουθενά».

Ετσι, για το 2011 δεν αποκλείεται κατόπιν πιέσεων των αξιωματούχων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚT:

Να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε μια σειρά προϊόντα που αφορούν κυρίως στο καλάθι της νοικοκυράς. Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν τα φάρμακα. Μάλιστα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κοινοτικών, από τον Ιανουάριο του 2012 ή το 2013 να καταργηθεί ο συντελεστής του 11% και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να έχουν ΦΠΑ 23%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.

Να περικοπούν τα επιδόματα που λαμβάνουν κυρίως οι εργαζόμενοι στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.λπ.). «Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος με μόρφωση Δημοτικού να έχει ετήσιες αποδοχές της τάξης των 70.000 ευρώ και ένας συνάδελφός του στο Δημόσιο να παίρνει τα μισά», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι θα οριστεί πλαφόν στις αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) και στις ΔΕΚΟ, όπως έγινε και στο Δημόσιο.

Να καταργηθεί ή να μειωθεί αισθητά που είναι και το πιθανότερο σενάριο ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με τις αναπροσαρμογές στο Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (ΕΤΤ) στα Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε.

Οι χώρες που μας επιτηρούν έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ στα βασικά είδη

Εάν οι πιέσεις της τρόικας γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι, το γάλα, το ψωμί, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό διότι οι χώρες που επιτηρούν την Ελλάδα έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη. Για την ακρίβεια στη Γερμανία επιβάλλεται ΦΠΑ 7% στα τρόφιμα, στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία. Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι αδικίες υπάρχουν και σε άλλα είδη που επιβαρύνουν την τσέπη του ελληνικού νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία και στην Πορτογαλία ο συντελεστής φορολόγησης είναι μόνο 5%. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).

Πάνω από 3 δισ.βγαίνουν από την τσέπη μας

Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής και η ύδρευση. Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Στον τουρισμό, οι ανταγωνίστριες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).

Βάσει μελέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζεται σε 1,04 δισ. ευρώ η επιβάρυνση των καταναλωτών σε περίπτωση τελικά που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα σε 13%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και με βάση τους τζίρους του 2008, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 13% θα είναι 568 εκατ. ευρώ στη χονδρική και 473 εκατ. ευρώ στη λιανική, συνολικά δηλαδή 1,042 δισ. ευρώ. Βέβαια με δεδομένο ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σε ποσοστό έως και 5%, είναι αμφίβολο εάν για το 2011 τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι από την αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 11% που είναι σήμερα η επιβάρυνση για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε 805 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επιβάρυνση από την τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 11% και 23% με βάση τους τζίρους στο λιανεμπόριο καθώς και στο εμπόριο αυτοκινήτων ανέρχεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, σε 1,044 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η επιβάρυνση από τις δύο συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ έχει υπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ.

Read more...