Στην κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα προχωρήσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να αναθερμάνει την κτηματαγορά και να διευκολύνει τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.
Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο...
...υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για την αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποφασίστηκε να αναβληθούν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20% και να θεσπιστούν ισχυρές φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις θα περιληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Εξι μήνες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση προετοιμάζεται να επαναφέρει σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις προκειμένου να δώσει ξανά ζωή στην οικοδομή, η οποία συνεχίζει την πτωτική της τροχιά για δεύτερη συνεχή χρονιά, και να πάψει να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της οικονομίας.
Με τον τελευταίο νόμο το υπουργείο προχώρησε στην κατάργηση της απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας και των τοκοχρεολυτικών δόσεων στεγαστικών δανείων. Τώρα σχεδιάζει να εξαιρέσει από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» την αγορά της πρώτης κατοικίας ώστε να κινηθεί η αγορά, να πωληθούν τα περίπου 150.000
αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσμα τα και, το σημαντικότερο, να άρει το εμπόδιο στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σημαντικά κεφάλαια Ελλήνων παραμένουν σε ξένες τράπεζες, παρά το κίνητρο του επαναπατρισμού που έδωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ακίνητα.
Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα τονωθεί γενικότερα η αγορά, καθώς και οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Για δεύτερη χρονιά η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από πάγωμα πράξεων και τιμών, ενώ αντίθετα αρκετοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα ενοίκια. Στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate επισημαίνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας είχε «φρενάρει» αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι ναι μεν διαθέτουν τα χρήματα για την αγορά αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευση των χρημάτων.
Η κατάργηση της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» επηρεάζει αναδρομικά και χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα προηγούμενα και πρέπει να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης στεγαστικού δανείου και όχι μόνο των τόκων, όπως προέβλεπε ο νόμος προτού αλλάξει.
Με την κατάργηση των ελέγχων παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων και θα έρθουν στην επιφάνεια χρήματα που ως τώρα «κρύβονταν» είτε στο εξωτερικό είτε σε ελληνικές τράπεζες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΙΤΩΝ
Απελευθέρωση αμοιβών για να πέσουν οι τιμές
Διπλή παρέμβαση με στόχο τη μείωση των τιμών στα ακίνητα κατά μέσον όρο 5% και την αναθέρμανση της αγοράς επιχειρεί αυτή την περίοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στις 2 Νοεμβρίου η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας θεωρείται παράνομη η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον καθορισμό κατώτατων ορίων αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών από τους μηχανικούς. Αν τα όρια αυτά καταργηθούν, το κόστος αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης εκτιμάται ότι θα μειωθεί αισθητά, παρά την άρνηση των κατασκευαστών να μειώσουν τις τιμές.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή στρέφεται ανοιχτά κατά των μηχανικών και εμμέσως πλην σαφώς ζητεί πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος στον βαθμό που οι αμοιβές καθορίζονται διοικητικά.
Τον ίδιο στόχο έχει και η έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αμοιβές των μεσιτών, οι οποίοι εισπράττουν σήμερα ως προμήθεια το 2% της αξίας κάθε ακινήτου για το οποίο μεσολαβούν, επιβαρύνοντας αγοραστές και πωλητές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι το ποσοστό αμοιβής θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το όριο αυτό που έχει καθορισθεί διοικητικά (επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου 703/1977) και να διαμορφώνεται ελεύθερα ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ μεσιτών, πωλητών και αγοραστών.
Και η απόφαση αυτή αναμένεται να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου και σε συνδυασμό με την απόφαση για τους μηχανικούς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αγοράς των ακινήτων από 3% (μικρές κατοικίες και καταστήματα) ως 10% (πολυτελείς κατοικίες και κτίρια).
ΒΗΜΑ
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Πρώτη κατοικία χωρίς «πόθεν έσχες»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου