Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Υψηλοί τόνοι και σενάρια για πρόωρες


«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, με φόντο σενάρια για πρόωρες, αν το αποτέλεσμά τους είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, τόσο από την Αλεξανδρούπολη όσο και με το άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, βάζει το δίλημμα: «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».

Και, παράλληλα, πολιτικοποιώντας την ψήφο, τονίζει ότι «στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα».

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν «πλήρη ενεργοποίηση» του πρωθυπουργού, για τα σημειώσουν τη σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου «αίφνης» στην εκλογική αναμέτρηση. Οπως αναφέρουν, αναλαμβάνει να σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και δεν είναι τυχαίο η διακαναλική συνέντευξή του τη Δευτέρα το βράδυ.

Η ΝΔ δεν ζητεί εκλογές και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Θέμα, αντιμετωπίζει ως «εκβιασμό» και «ψευτοδίλημμα» το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών: «Αυτός είναι ένας εκβιασμός, ένα ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει, όμως».

Από την Κυπαρισσία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να περάσει το καινούργιο ψευτοδίλημμα, Παπανδρέου ή χρεοκοπία. Και ξεχνάει ότι τη χρεοκοπία της ανάπτυξης, τον αφανισμό των μαγαζιών, των μικρομεσαίων, την αφαίμαξη του χαμηλοσυνταξιούχου και του χαμηλόμισθου την έχει φέρει αυτός με την πολιτική του μνημονίου».

«Αν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει πολιτικό δίλημμα είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα διακυβέρνησης και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε οποιαδήποτε πρόκληση», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου ότι η ψήφος αποκτά πλέον πολιτικό περιεχόμενο, είπε ότι «επιτέλους έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύφθηκε, γιατί πριν λίγους μήνες έλεγαν: τώρα ψηφίζουμε για έναν καινούργιο θεσμό για να εκλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι». «Εμείς λέγαμε βεβαίως ψηφίζεις για δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά το κριτήριο και το περιεχόμενο της ψήφου είναι γενικό πολιτικό», επισήμανε, σε συγκέντρωση στου Γκύζη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εκτιμά ότι «θα πάμε αναγκαστικά σε οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου» και ότι «δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, γιατί μέχρι τις 4 Απριλίου οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Αυτό μπορεί να βολεύει όλους, αλλά δυσκολεύει το ΠΑΣΟΚ».

Το Σάββατο, το ΚΚΕ ζήτησε διακαναλική για όλα τα κόμματα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι επιχειρεί με αυτή «να παρέμβει, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής». Ντιμπέιτ με τους 5 πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι ΄΄κατηγορούμενος΄΄ για μια σειρά πραγμάτων. Ουδείς μπορεί να του απαγορεύσει το ιερό δικαίωμα της ΄΄απολογίας΄΄ απέναντι στον ελληνικό λαό…», σχολίασε για τη διακαναλική ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα σενάρια πρόωρων εκλογών: «Τα περί πρόωρων εκλογών είναι εκποίηση του οποιουδήποτε αποθέματος σοβαρότητας έχει απομείνει σ’ αυτό τον τόπο…».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα οξυμένο πολιτικό περιβάλλον, που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, ωστόσο η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν την προσήλωση της αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές είναι λογικό να στείλουν πολιτικά μηνύματα, αλλά δεν πρόκειται για δημοψήφισμα, τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: