Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

..

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η πρόθεση ψήφου των τελευταίων δημοσκοπήσεων απλά καταγράφουν το πολιτικό κλίμα των ημερών. Σημασία έχουν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Και σε αυτά αρχίζει και έχει σοβαρό πρόβλημα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Δεν...
ξέρουμε ποιος σκέφτηκε εκεί στην Κουμουνδούρου την στρατηγική των τελευταίων ημερών, το αποτέλεσμά τους πάντως, θα πρέπει να ανησυχήσει πολλούς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κάρτα της MARC στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή μιλάει από μόνη της...

Read more...

O Πάγκαλος για την "κουρελοαριστερά"




Yπέρ της προσφυγής στο ΔΝΤ τάχθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ έβαλε στο "κάδρο" για ακόμα μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για "κουρελοαριστερά".
"Eίδαμε ότι πλησίαζε ο μήνας να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ό,τι είχαμε διαθέσιμο, είχε τελειώσει. Είναι πολύ απλό. Δεν είχε τίποτα το συρτάρι, δεν είχε το σεντούκι, που λένε και οι βλαχοβουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Άρα, από κάπου έπρεπε να δανειστούμε χρήματα", είπε μιλώντας το Βήμα Fm ο κ. Πάγκαλος.
"Γιατί μας πειράζει το ΔΝΤ; Επειδή έχει κακή φήμη στην πάσης φύσεως κουρελοαριστερά, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή εκφράζει την αντιπολίτευση; Τι είπε που μας ενόχλησε; Να μαζέψουμε τους φοροφυγάδες που κερδοσκοπούν σε βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων; Αυτό η ελληνική Αριστερά δεν το θέλει και το πολεμάει. Προσπαθεί να το αποφύγει, συνθηματολογεί για τη φοροδιαφυγή. Κάθε φορά που υπήρξαν μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τα καταψήφισαν και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός", τόνισε.

Read more...

Τον Φεβρουάριο κληρώνει για τα λιμάνια Διαψεύδονται τα περί πρότασης της Cosco για εξαγορά του 60% του ΟΛΠ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν υπάρχει καμία πρόταση της Cosco για εξαγορά του 60% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης, στελέχη της διοίκησης της COSCO αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το 74,138% των μετοχών του ΟΛΠ και το 74,268 μετοχών του ΟΛΘ, καθώς και το 100% των 10 ανώνυμων εταιρειών οργανισμών λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) διερευνά εδώ και ένα χρόνο, τι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λιμάνια και τις υπηρεσίες.

Το ΤΑΙΠΕΔ όταν θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις καθώς και ποια είναι η καλύτερη προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, θα παρουσιάσει τη στρατηγική αποκρατικοποίησης των λιμανιών κάτι που αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε θα παρουσιάσει τον τρόπο αξιοποίησης, αν αυτός θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση δραστηριοτήτων ή και τα δύο μαζί.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι παράλληλα σε επικοινωνία με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με κάποιες από τις προτάσεις, η οποία θα προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Σημειώνεται δε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ήδη παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο για τα λιμάνια με διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σε εμπορικές και διοικητικές, ενώ προχωρεί στη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής λιμένων που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», το οποίο τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για παρατηρήσεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε, ότι εάν η κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών του ΟΛΠ, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» 240 σελίδων, είπε, ότι είναι μία έρευνα που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε πέντε διεθνείς εταιρείες και την Τράπεζα Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2012, οι οποίες απευθύνθηκαν σε εταιρείες για το τι μπορεί να γίνει σε κάθε λιμάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στις δραστηριότητες του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και σε επτά λιμάνια ακόμα.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι καμία επίσημη πρόταση δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής από ξένους η ελληνικούς ομίλους για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των μαρίνων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ «Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης με τη λιτότητα για την Ελλάδα!»



exoyme-kanei-lathos-ef-olis-tis-ulis-me-ti-litotita-gia-tin-ellada 
Την ώρα που η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος νιώθουν στο πετσί τους τις απάνθρωπεςπολιτικές περικοπών και υφεσιακών μέτρων της τρόικας και πιο συγκεκριμένα του ΔΝΤ, ένα υψηλότατο στέλεχος του Ταμείου, ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παραδέχεται μία ασύλληπτη γκάφα, που έχει να κάνει με λάθος στον υπολογισμό του πολλαπλασιαστή λιτότητας!

Κι ενώ ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν έχει επίσης παραδεχτεί λάθη στην ελληνική συνταγή, έρχεται ένα δημοσίευμα-σοκ του γαλλικού περιοδικού Marianne, που κυκλοφορεί, το οποίο κάνει λόγο για «απίστευτο λάθος των ειδικών τουΔΝΤ» σχολιάζοντας την έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα, με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης» γίνεται αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς.

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».

Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Μπλανσάρ έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur). Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.

Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας, τονίζει το δημοσίευμα.

«Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού», εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στοΓαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας –και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ. Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος. Παρατηρούν ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι «τέλος πάντων δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη, το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι ηδιαιώνιση του λάθους».

Οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους

Η ασύλληπτη αυτή αποκάλυψη δείχνει το πώς αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους τα οικονομικά«γεράκια» του ΔΝΤ. Μπροστά στους συντελεστές και τις μεταβλητές δεν μετράνε ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε κοινωνίες

Κράτη ολόκληρα είναι όμηροι νεοφιλελεύθερων συνταγών που ομολογούν κυνικά ότι δεν λαμβάνονται για την εξυγίανση οικονομιών. Ε και άμα γίνει και κανένα λάθος, «σβήνουμε και ξαναγράφουμε». Το πολύ πολύ να έχουν αυτοκτονήσει μερικές εκατοντάδες άτομα, να έχουν κλείσει σπίτια και να έχουν καταστραφεί όνειρα....
http://newpost.gr

Read more...

Επίσκεψη Τσίπρα στη… Μέκκα του καπιταλισμού...





Η εφημερίδα Wall Street Journal είναι γνωστή ως η Μέκκα του καπιταλισμού.
Πρόκειται για το εγκυρότερο οικονομικό φύλλο των ΗΠΑ, το οποίο ταυτόχρονα θεωρείται ως ο πιο σκληρός εκφραστής του... οικονομικού κατεστημένου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το κατώφλι, λοιπόν της Μέκκας του καπιταλισμού θα περάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Για πρώτη φορά, αριστερός ηγέτης θα βρεθεί στην αίθουσα συσκέψεων της εφημερίδας, θα συνομιλήσει με τη διευθυντική της ομάδα και, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κουμουνδούρου, θα παραχωρήσει και συνέντευξη. Αν και δεν έχω καμία αμφιβολία για τη φιλοξενία των Αμερικανών, δεν είμαι βέβαιος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να πείσει τους αρχισυντάκτες και τον διευθυντή της WSJ για την αποτελεσματικότητα της «άλλης λύσης» που ευαγγελίζεται. Εξάλλου, πρόκειται για την εφημερίδα η οποία προεκλογικά, τον κατονόμαζε ως τον άνθρωπο που απειλεί με… κατάρρευση το ευρώ.

matrix24.gr


Read more...

Προανήγγειλαν κλήση του Βενιζέλου για κατάθεση στην Προανακριτική...



Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν λίγο νωρίτερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν την κλήση του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάθεση ενώπιον της προανακριτκής επιτροπής της Βουλής που ... θα διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, Σταύρος Κοντονής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επανέφεραν τη δέσμευση του κόμματός τους για μια εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει πολιτικές ευθύνες προσώπων "που διεκδίκησαν πολιτική κάλυψη".
Όπως διευκρίνισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, καθώς, όπως είπαν, υπάρχουν πρόσωπα που λόγω των πολιτικών τους ιδιοτήτων διεκδίκησαν πολιτική κάλυψη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι θα καλέσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταθέσει στην επιτροπή. Ανέφερε επιπλέον πως "αποτελεί μείζον θέμα για μας ότι στέλεχος του ΣΔΟΕ που ήταν αρμόδιο για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή απευθύνθηκε στο κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Ελλάδα ζητώντας στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ και τα στελέχη του ΔΝΤ ευσχήμως το αποθάρρυναν να τα αναζητήσει, λέγοντάς του ότι το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση".

Σε ό,τι αφορά την προακαταρκτική επιτροπή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι "αν υπάρχουν νέα δεδομένα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες υπέρ της διεύρυνσης του ελέγχου της υπόθεσης".

Ο Θ.Δρίτσας αναφέρθηκε, επίσης, σε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ "να συσταθεί ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα ενισχύεται με πόρους από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χρήματα που δεν θα πηγαίνουν για να καλύπτουν τις ανάγκες των δανειστών μας αλλά θα ισοσκελίζουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία και ειδικά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα".



Read more...

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της» Με 1,1 δισ. μικρότερο έλλειμμα «έκλεισε» το 2012

Με περικοπές κρατικών δαπανών και γενικό «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις «διασώθηκε» ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 που, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «έκλεισε» με πρωτογενές κρατικό έλλειμμα 3,465 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. μικρότερο από τα 4,577 δισ. που προβλεπόταν για φέτος και έναντι 7,1 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε ταμειακή βάση, το κρατικό έλλειμμα στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012 ανήλθε σε 15,688 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεως στον προ»υπολογισμό για έλλειμμα 16.3 δισ.
 
Η εξέλιξη αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη όμως με την πορεία των κρατικών εσόδων.  Παρότι στην πορεία του 2012 και μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων του προϋπολογισμού, κυβέρνηση και Τρόικα χαμήλωσαν σημαντικά τον «πήχη» των προβλέψεων για τα έσοδα, τελικά δεν κατέστη εφικτό να εισπραχθούν ούτε  τα 52,4 δισ. ευρώ που έθετε σαν στόχο τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών. Εισπράχθηκαν μόλις 51,925 δισ., δηλαδή 468 εκατ. ευρώ λιγότερα από το στόχο και σχεδόν 1,8 δισ. λιγότερα από όσα εισπράχθησαν το 2011.
 
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε:
 
48.325 εκατ. € για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3% ή 619 εκατ. €, έναντι του στόχου για το 2012 (47.706 εκατ. €).
 
Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:
 
α) το φόρο εισοδήματος (κατά 230 εκατ. €),
 
β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 107 εκατ. €),
 
γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 207 εκατ. € ),κυρίως λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα
 
δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. €),
 
ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 55 εκατ. €),
 
αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 517 εκατ. €, έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
 
 
Τσεκούρι έπεσε όμως στις κρατικές δαπάνες που για το 12μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67.614 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.091 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (68.705 εκατ. ευρώ).
 
Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 356 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου). Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12.223 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11.735 εκατ. ευρώ) κατά 488 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναγοράς δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ στις 18-12-2012. Τέλος οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ , έναντι πρόβλεψης 565 εκατ. ευρώ.
 
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.091 εκατ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 4.423 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις δαπάνες για τόκους κατά 25,2% (ή 4.125 εκατ. ευρώ).
 

Σταϊκούρας: "Η χώρα πέτυχε τους στόχους της το 2012"

"Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της", αναφέρει σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που τονίζει σε ανακοίνωσή του:
 
"Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.
 
Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η Ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012:
• Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%. Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 4,6 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ).
• Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ), από 22,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (10,9% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%. Ο στόχος για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 ήταν 16,3 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ).
• Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 3,6 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012, ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο, εξέλιξη με προφανείς, θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της Οικονομίας και στις αναμενόμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με οριακή υπέρβαση στα έσοδα προ επιστροφών φόρων κατά 119 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2012 δεν είχαμε την επανάληψη εσόδων από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, που το 2011 είχαν ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου– Δεκεμβρίου 2011 (έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 7,7% το 2012) και διαμορφώνονται στα 47,1 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012 έναντι 51,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011".

Read more...

Πυρά Παπανδρέου κατά οικονομικών εισαγγελέων



Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού:


«Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:
"Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις."
Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.
Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.
Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».
enikos.gr

Read more...

Γκερέκου: Είμαι στο ΠΑΣΟΚ...



"Σύμφωνα με αυτά που είχαμε στο τραπέζι, εμείς της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, φαινόταν ότι η συμμετοχή μας στο Δ.Ν.Τ. φάνταζε αναπόφευκτη...", δήλωσε η Ανεξάρτητη Βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στο "Marconi Radio 96,1 F.M." του Βόλου και στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" του Αντώνη Κουμιώτη, αρνούμενη να σχολιάσει τις δηλώσεις Λοβέρδου και βάζοντας τέρμα στις όποιες φήμες την θέλουν να "φλερτάρει" με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γκερέκου, ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε ή όχι να μπούμε στο Δ.Ν.Τ και ποιός τελικά μας έβαλε, απάντησε: "Σύμφωνα με αυτά που είχαμε στο τραπέζι, εμείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φαινόταν ότι η συμμετοχή μας στο Δ.Ν.Τ. φάνταζε αναπόφευκτη. Αυτό όμως που μπορώ να πω, από την άλλη, είναι ότι οι όροι συμμετοχής, ναι, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί. Έγιναν λάθη, δυστυχώς, που τα πλήρωσε και ο ελληνικός λαός και φυσικά και το δικό μας το κόμμα. Λάθη όμως γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο και δυστυχώς μία Ευρώπη εντελώς αμήχανη, με λάθος συνταγή για την Ελλάδα.
Η κ. Γκερέκου έβαλε τέρμα στις όποιες φήμες την ήθελαν να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας μάλιστα και λίγο παραπέρα, δηλώνοντας:
«Δεν είμαι κοντά σε κάποιο κόμμα, καμιά ομάδα ή πρωτοβουλία, είμαι στο ΠΑΣΟΚ και θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει την υπέρβασή του, περιμένω δηλαδή αυτό να συμβεί. Θα είμαι δίπλα, κοντά, μέσα σε αυτή την προσπάθεια, όπου το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει για την ουσιαστική του ανασύσταση, ανασυγκρότηση. Το συνέδριο μπορεί να είναι η αρχή για ένα ουσιαστικό forum, που μπορεί να δώσει την εκκίνηση ενός forum διαλόγου για την κεντροαριστερά γενικότερα. Αν αυτό το στοίχημα το χάσει το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι πια θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον χώρο μας αυτό».

 enikos.gr

Read more...

Παναγούλης:Παιδιά του Παπαδόπουλου Δένδιας-Βορίδης







enikos.gr

Read more...

ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ Ποινικές διώξεις σε στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για τη διόγκωση του ελλείμματος



poinikes-diokseis-se-stelexi-tis-elstat-gia-ti-diogkosi-toy-elleimmatos 
Κακουργηματικές διώξεις ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθούν σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και στελεχών της Αρχής, για την υπόθεση της καταγγελίας περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

Συγκεκριμένα, οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. 

Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος. Η έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. 

Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων. Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 

Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  «η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%». 
http://newpost.gr

Read more...

Σε δίκη παραπέμπεται ο Παύλος Ψωμιάδης




Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσει ο άλλοτε επικεφαλής του ομίλου «Ασπίς», Παύλος Ψωμιάδης.
Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές, υπόσχοντάς τους υψηλό επιτόκιο, της τάξης τού 8 με 8,5%.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν πέντε Σερραίοι επενδυτές, οι οποίοι με το δέλεαρ υψηλού επιτοκίου είχαν «επενδύσει» συνολικά το χρηματικό ποσό των 581 χιλιάδων ευρώ.
Οι κατηγορείς για τις οποίες θα δικαστεί είναι αυτές της απάτης και της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών.
enikos.gr

Read more...

Παναγιωτακόπουλος : Πως οι πρώην μνημονιακοί έγιναν αντιμνημονιακοί...





Σκληρή επίθεση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ενώ διαφωνούσαν με τη λογική του μνημονίου, τελικά το υπερψήφισαν, εξαπέλυσε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.

Ο επικεφαλής της... «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά : «Ο ένας δεν διάβασε, ο δεύτερος δεν κατάλαβε, ο τρίτος πιέστηκε, ο τέταρτος διαφώνησε, ο πέμπτος τα προέβλεψε και όλοι μαζί υλοποίησαν την ίδια πολιτική», και υπογραμμίζει, «Ζούμε τον απόλυτο πολιτικό παραλογισμό!»

Συνεχίζοντας με το ίδιο καυστικό ύφος, κάνει λόγω για για μικρούς ανθρώπους που βρέθηκαν σε μεγάλες θέσεις, ενώ διερωτάται «αν υπάρχει πάτος στην κατάντιά τους».

Τους επιρρίπτει ευθύνες επειδή: «Κατάφεραν να αποκαθηλώσουν κάθε στοιχείο πολιτικής μνήμης και παράδοσης απέναντι στις λαϊκές τάξεις που το στήριξαν. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού. Κατάντησαν το ΠΑΣΟΚ ένα μηχανισμό χωρίς κοινωνικό κορμό και χωρίς κοινωνικές συμμαχίες».

Σημειώνει ότι «τα επιτεύγματα δε αυτών των πολιτικών τους τα "απολαμβάνει" όλος ο ελληνικός λαός» και καταλήγει στη δήλωσή του: «Έλεος».


Read more...

ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ...


...ΨΑΧΝΕΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ! 
Γνωστή η ιστορία του Κλ. Παπαδόπουλου. Το αγαπημένο παιδί του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του Παπακωνσταντίνουαποτελεί παρελθόν από το Τ.Τ. Όπως ενημερώθηκε το Fimotro, τις τελευταίες ημέρες αναζητά υπουργούς της...κυβέρνησης Σαμαρά για να διοριστεί σε άλλη κρατική θέση. Μέχρι στιγμής οι πιέσεις του δεν αποδίδουν. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει στο μέλλον γιατί έχει "ταίσει" πολλές εταιρείες επικοινωνίας και ακόμα πιο πολλά ΜΜΕ. Θα επανέλθουμε γιατί το θέμα μυρίζει... Κολέγιο!
http://fimotro.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5234.html

Read more...

"Κουρεμένα¨ από 8% έως 20% θα πληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ...




«Κούρεμα» θα υποστούν τα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα με το «κούρεμα» επί των...
οφειλομένων να κυμαίνεται από 8% έως 20% ανάλογα με τον προμηθευτή (φάρμακα, υλικά, εξετάσεις κοκ)

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της εξόφλησης των παλαιών –προ του 2012- χρεών ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού...


Read more...

Ταλαιπωρία για έβδομη ημέρα Χωρίς μετρό και την Τετάρτη η Αθήνα, στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Χωρίς μετρό θα είναι και την Τετάρτη η πρωτεύουσα.

Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου απεργία, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλα μέσα. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη, εκτός από την 24ωρη στο Μετρό, θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ από 12:00 έως 16:00. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.
  • Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00.
  • Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα
  • την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού.
Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς, ανακοίνωσε ότι προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, κατά των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων.

Η εταιρεία, αφού υπενθυμίζει ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι σημερινές κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχιση τους, τονίζει ότι «δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».

«Καλούμε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος» διαμηνύει η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Εφόσον οι εργαζόμενοι εμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου, προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κατήγγειλαν «τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και το βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

Οι εργαζόμενοι «καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζόμενων και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση τους» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των σωματείων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων για τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει, ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο» και αναφέρει ότι η «ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο τη διασφάλιση του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν βάναυσα καταπατηθεί, όπως βέβαια και όλων των εργαζομένων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην τελική ευθεία «Πράσινο φως» Σαμαρά στο σχέδιο συγχωνεύσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι γνωστό ως σχέδιο «Αθηνά».

Την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το σχέδιο .

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντήσει την Τετάρτη στη Βουλή τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για να του παρουσιάσει το σχέδιο, ενώ το βράδυ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περικοπούν ή να συγχωνευθούν τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, ή τμήματα που έχουν ελάχιστο προσωπικό, ή ελάχιστους φοιτητές, όχι όμως και τμήματα που λειτουργούν με εκατοντάδες φοιτητές και επάρκεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιθέσεις με βίντεο εκατέρωθεν Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος  

Αθήνα
Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, αυτή τη φορά με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Διαμαντόπουλου.

Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ζήτησε παρέμβαση της Δικαιοσύνης έπειτα από δηλώσεις του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει, επιτέλους, σαφή θέση» και τον κ. Διαμαντόπουλο «να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με την ανομία και την τρομοκρατία».

«Ο κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμα και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, 4 ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα. Μετά από αυτό περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για«άθλια επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό την τρομοκράτηση της κοινωνίας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Αποκαλύπτονται πλήρως οι σχεδιασμοί του κ. Δένδια και των ομοίων του, οι οποίοι πλέον στρέφονται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας. Η στρατηγική της έντασης και του εμφύλιου διχασμού επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την εξοντωτική πολιτική του μνημονίου» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι λαλίστατοι και συνωμοσιολόγοι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μη λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Δεν αποκηρύσσουν τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί δικαιολογημένης οπλοχρησίας και τον διατηρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», ανταπάντησε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Αργότερα, κυκλοφόρησε non paper της Νέας Δημοκρατίας, με παραπομπή σε βίντεο του Youtube με δηλώσεις του κ. Διαμαντόπουλου. Το βίντεο είναι το εξής:



Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με μία εντονότατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για το «άθλιο non paper της ΝΔ» «πλαστό βίντεο» και «αισχρή προβοκάτσια εκ μέρους της ΝΔ η οποία, πέραν των πολιτικών, υπέχει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες». Η ανακοίνωση συμπληρώνονταν με μία παραπομπή σε βίντεο του Youtube, με το σύνολο των δηλώσεων του κ. Διαμαντόπουλου. Το βίντεο είναι το εξής:



Το επεισόδιο ήρθε σε συνέχεια της σύγκρουσης που προηγήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», όπου έκανε λόγο για φάση μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού και αποχώρησε από την εκπομπή, ενώ σήμερα θύελλα επικράτησε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης στη Βουλή, όπου παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και κάλεσε τον Νίκο Δένδια να ανακαλέσει, διαφορετικά να παραιτηθεί. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...