Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τον Φεβρουάριο κληρώνει για τα λιμάνια Διαψεύδονται τα περί πρότασης της Cosco για εξαγορά του 60% του ΟΛΠ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν υπάρχει καμία πρόταση της Cosco για εξαγορά του 60% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης, στελέχη της διοίκησης της COSCO αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το 74,138% των μετοχών του ΟΛΠ και το 74,268 μετοχών του ΟΛΘ, καθώς και το 100% των 10 ανώνυμων εταιρειών οργανισμών λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) διερευνά εδώ και ένα χρόνο, τι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λιμάνια και τις υπηρεσίες.

Το ΤΑΙΠΕΔ όταν θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις καθώς και ποια είναι η καλύτερη προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, θα παρουσιάσει τη στρατηγική αποκρατικοποίησης των λιμανιών κάτι που αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε θα παρουσιάσει τον τρόπο αξιοποίησης, αν αυτός θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση δραστηριοτήτων ή και τα δύο μαζί.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι παράλληλα σε επικοινωνία με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με κάποιες από τις προτάσεις, η οποία θα προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Σημειώνεται δε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ήδη παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο για τα λιμάνια με διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σε εμπορικές και διοικητικές, ενώ προχωρεί στη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής λιμένων που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», το οποίο τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για παρατηρήσεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε, ότι εάν η κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών του ΟΛΠ, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» 240 σελίδων, είπε, ότι είναι μία έρευνα που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε πέντε διεθνείς εταιρείες και την Τράπεζα Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2012, οι οποίες απευθύνθηκαν σε εταιρείες για το τι μπορεί να γίνει σε κάθε λιμάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στις δραστηριότητες του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και σε επτά λιμάνια ακόμα.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι καμία επίσημη πρόταση δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής από ξένους η ελληνικούς ομίλους για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των μαρίνων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: