Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ...


Η Ελλάδα και η Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 λαμβάνοντας υπ' όψιν τη μη ικανοποιητική τελική συμβιβαστική πρόταση που...
κατέθεσε σήμερα η Σλοβακική προεδρία η οποία, ωστόσο καθίσταται αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από τη σημερινή ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία (κυρίως Ουκρανία).

Η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, παρά τη γενική αύξηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της πρώτης γραμμής...

Read more...

Σε έξαλλη κατάσταση ο Ρέντσι...


Δεν είμαστε κουμπαράς της Ευρώπης...

«Δεν είμαστε ο κουμπαράς ή το μηχάνημα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο...
δελτίο ειδήσεων του ιταλικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Uno.

Ερωτηθείς για την «σύγκρουση με την Ευρώπη» ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε «δεν μπορεί να θεωρούν την Ιταλία κουμπαρά, ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών. Είμαστε ευρωπαϊστές αλλά ονειρευόμαστε μια Ευρώπη που να ασχολείται περισσότερο με τα κοινωνικά προβλήματα. Και, κυρίως, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν για το μεταναστευτικό, δεν θα επιτρέψουμε οι ανατολικές χώρες να οικοδομούν τείχη με τα χρήματα της Ιταλίας. Φτάνει με την λογική της λιτότητας, ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μια Ευρώπη διαφορετική». 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «είναι μια ευκαιρία για να καταργηθούν οι σπατάλες και η πολιτική κάστα».

«Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν όχι, υπενθυμίζω πως είμαι σαράντα ενός ετών, ότι είμαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα, αλλά αν δεν θέλουμε να τα αλλάξουμε, κάποιοι άλλοι είναι πιο ικανοί από εμένα στο να επιπλέουν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς...

Read more...

Στην Αμερικανικη πρεσβεία η αιματοβαμμένη σημαία...


Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία - ΤΩΡΑ
 ...του Πολυτεχνείου...
ΒΙΝΤΕΟ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι  φοιτητες μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και...
διαλύθηκαν.

Ωστόσο ο δρόμος, μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που αυτήν την ώρα βρίσκεται στην Σταδίου.

Read more...

Έχετε δύο μήνες διορία για αντιπλημμυρικά έργα!...


Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Ελλάδα: Έχετε δύο μήνες διορία για αντιπλημμυρικά έργα!Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Ελλάδα...

Η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή στις ελληνικές αρχές, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης να ευθυγραμμίσουν την...
εθνική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή στις ελληνικές αρχές, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) να ευθυγραμμίσουν την εθνική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις πλημμύρες είναι η μείωση και η διαχείριση των κινδύνων που ενέχουν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα. Βάσει της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη έπρεπε να είχαν υποβάλει στην Επιτροπή χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων έως τις 22 Μαρτίου 2014. Η Ελλάδα αθέτησε την αρχική προθεσμία και η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Νοέμβριο του 2015.

Με τη σημερινή επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή δίνει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εγκρίνει τα απαιτούμενα έγγραφα για την πρόληψη των πλημμυρών και δεν τα υποβάλει στην Επιτροπή, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ...


protothema.gr 

Read more...

Μολότοφ, χημικά και πύρινα οδοφράγματα Live: Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια γύρω από το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές


  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
24 φωτογραφίες
Οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο εξελίσσονται το βράδυ της Πέμπτης.

Ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, εφοδιασμένοι με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα και επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών επί της Πατησίων, ενώ έστησαν και οδοφράγματα στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
  • 22.50: Και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων μάχες-κυνηγητό μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ και το αντίστροφο. 
  • 22.47: Σε δύο προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου, με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας πυροτεχνημάτα, μολότοφ και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο κάηκε. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο τα ΜΑΤ παραμένουν σε επιφυλακή.
    • 22.45: Τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές έως τώρα από την Αστυνομία για τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο της Αθήνας.
      • 22.15: Νέος γύρος έντασης και πάλι στην Πατησίων. Φθορές από κουκουλοφόρους σε κατάστημα απέναντι από το Πολυτεχνείο. "Καταδρομικές" επιθέσεις ομάδας ατόμων από τη Στουρνάρη, πετά βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια βρίσκει και πάλι καταφύγιο στο Πολυτεχνείο. Οδοφράγματα σε Στουρνάρη-Τζωρτζ. Προς την 3ης Σεπτεμβρίου οπισθοχωρούν τα ΜΑΤ.
        • 21.59: Παραμένουν γύρω από το Πολυτεχνείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η κατάσταση στην παρούσα φάση έχει εκτονωθεί. Εντός του Πολυτεχνείου βρίσκονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 200 κουκουλοφόροι. Κλειστή η Πατησίων και οι γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμοι, κανονικά η κυκλοφορία στο υπόλοιπο κέντρο της Αθήνας.
        • 21.54: Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Από φωτιές σε κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι. Διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.
          • 21.50: Ένταση και στον Βόλο, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ. Μολότοφ από τη μια, κρότου-λάμψης από την άλλη.
          • 21.38: Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασε και τζαμαρίες καταστημάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.
          • 21.36: «Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επεισόδια στον χώρο του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει, «άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού».
          • 21.35: Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία. Ηρεμία αυτή την ώρα στην Πατησίων.
            • 21.10: Σε εξέλιξη επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασαν ομάδες διαδηλωτών από την οδό Εγνατία, που παραμένει κλειστή. Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές πετούν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Και νωρίτερα, στη διάρκεια πορείας, στο ύψος της Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Φωτιά σε αμερικανική σημαία από φοιτητές στη διάρκεια της πορείας.
              • 21.09: Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ, καθώς κουκουλοφόροι τού πέταξαν καδρόνι. Η κατάσταση τώρα δείχνει να έχει εκτονωθεί, ενώ η Αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές.
              • 21.05: Οδοφράγματα με φωτιές στη Στουρνάρη.
                • 20.56: Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες. Και νωρίτερα, στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτηρίου όπου στεγάζεται το Γ΄Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραμένει έξω από το κτήριο πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.
                  • 20.43: Επεισόδια και στα Ιωάννινα, γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο της πόλης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών. Στην παρούσα φάση το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνεται από τον χώρο των επεισοδίων, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
                  • 20.42: Σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της Αστυνομίας, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν ή και ενταθούν. Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια, είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μη μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχουν καταλάβει το κτήριο Γκίνη.
                  • 20.24: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει ατύπως τη συγκατάθεσή του για επέμβαση της Aστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου, στην περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις. Πάντως, οι πρυτανικές Aρχές έχουν ενημερώσει από το απόγευμα την Εισαγγελία για την κατάληψη του χώρου, αλλά επισήμως δεν έχουν ζητήσει εισαγγελική συνδρομή.
                    • 20.20: Κλειστές η Πατησίων από Ομόνοια έως Ιουλιανού και στα δύο ρεύματα, η Ακαδημίας και η Σόλωνος από Σέκερη. Ανοιχτοί όλοι οι άλλοι δρόμοι και οι σταθμοί του Μετρό.
                    • 20.15: Φωτιά στην πύλη του Πολυτεχνείου. Κουκουλοφόροι καίνε και ελληνική σημαία.
                    • 19.37: Με χρήση χημικών συνεχίζει να απαντά η Αστυνομία, στους κουκουλοφόρους που πετούν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και ξύλα εναντίον τους στη συμβολή Πατησίων και Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο. Χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, οι κουκουλοφόροι, που βγήκαν από το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άτομα ανεβασμένα σε ταράτσες κτηρίων πετούν προς τις αστυνομικές δυνάμεις βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, λόγω των χημικών.
                    • 19.20: Οδομαχίες αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ επί της Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο. Καταληψίες του κτηρίου Γκίνη βγαίνουν στον δρόμο και πετούν αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το Ίδρυμα. Με χημικά απαντούν τα ΜΑΤ.
                    • 19.02: Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, γύρω από το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έχουν στήσει οδοφράγματα σε Πατησίων, Στουρνάρη και Τζωρτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
                    Πέτρος Στεφανής
                      Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

                      Read more...

                      Εκδηλώσεις μνήμης για την 43η επέτειο Χιλιάδες κόσμου στη μεγάλη πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


                        (Φωτογραφία:  Reuters )
                      Αθήνα
                      30 φωτογραφίες
                      Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα της Πέμπτης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 43η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

                      Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν συνολικά 16.000 άτομα.

                      Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

                      Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό». Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.

                      Την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου μετέφεραν μέλη της ΠΑΣΠ, που έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Εκεί έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.

                      Τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στη Σταδίου και συγκρότησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με επικεφαλής τον γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε δηλώσεις του είπε πως «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».

                      Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Μαζί τους ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

                            
                      Διαβάστε την εξέλιξη της πορείας λεπτό προς λεπτό όπως την κατέγραψε το in.gr:

                      • 19.50: Ανοικτοί όλοι οι σταθμοί του Μετρό.





                      • 19.45: Προπηλακισμοί και αποδοκιμασίες σε βάρος διαδηλωτών που συμμετέχουν στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, από συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο, έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Συνθήματα σε βάρος τους "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" και "Το Πολυτεχνείο ζει ζήτω οι Αμερικανοί". Αναλυτικά: Προπηλακισμοί κατά ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία
                      • 19.37: Με χρήση χημικών συνεχίζει να απαντά η Αστυνομία, στους κουκουλοφόρους που πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον τους στη συμβολή Πατησίων και Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο. Χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, οι κουκουλοφόροι, που βγήκαν από το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις πετούν και άτομα από ταράτσες κτηρίων. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, λόγω των χημικών.
                        • 19.30: Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία περνά το μπλοκ των ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Ακολουθεί αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

                        • 19.20: Οδομαχίες αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ επί της Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο. Καταληψίες του κτηρίου Γκίνη βγαίνουν στον δρόμο και πετούν αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το Ίδρυμα. Με χημικά απαντούν τα ΜΑΤ.



                        • 19.02: Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, γύρω από το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έχουν στήσει οδοφράγματα σε Πατησίων, Στουρνάρη και Τζωρτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
                        • 18.55: Κλειστές αυτή την ώρα παραμένουν οι Πατησίων από Ιουλιανού και στα δύο ρεύματα, η Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα, η κάθοδος της Λ. Κηφισίας από Πανόρμου, η άνοδος της Β. Σοφίας από Σύνταγμα έως Χίλτον και στα δύο ρεύματα και η κάθοδος από Λ. Αλεξάνδρας, η Β. Σοφίας και η Ακαδημίας. Άνοιξαν Σταδίου και Β. Αμαλίας. Εξακολουθούν να ισχύουν οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ έως τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης. Περισσότερες πληροφορίες στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, στο τηλ. 11185.

                        • 18.40: Προς την αμερικανική πρεσβεία κατευθύνονται 8.000 διαδηλωτές-μέλη των ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Πιο πίσω ακολουθούν άλλα 1.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.Σε περισσότερους από 16.000 υπολογίζει συνολικά τους διαδηλωτές η Αστυνομία.
                        • 18.30: Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία περνά η κεφαλή της πορείας. Από εκεί περνούν σταδιακά 7.000 (κατά την ΕΛ.ΑΣ.) από τους συμμετέχοντες στο πρώτο μεγάλο τμήμα της πορείας. Παρατεταγμένες παντού αστυνομικές κλούβες, πανό και συνθήματα κατά ΗΠΑ, μνημονίων, Ερντογάν και ιμπεριαλισμού από τους διαδηλωτές.







                            • 18.25: Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά συνεχώς πάνω από τους διαδηλωτές, που ακολουθούνται κατά πόδας και από άνδρες των ΜΑΤ κατά μήκος της διαδρομής προς την αμερικανική πρεσβεία.
                            • 18.10: Μπροστά από το ξενοδοχείο Χίλτον περνά η πορεία.
                              • 18.05: «Η κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο συνεχίζεται κανονικά. Κρατάμε ζωντανές τις μνήμες των αγώνων αναζωπυρώνοντας τις φλόγες της εξέγερσης στο σήμερα. Στο κτήριο έχει αναρτηθεί πανό στη μνήμη του Μιχάλη Καλτεζά κι αναποδογυρισμένη ελληνική σημαία με γραμμένο το σύνθημα: “η εξέγερση θα διαλύσει το έθνος”. Η πρόσβαση αυτή τη στιγμή είναι δυνατή από την πύλη της Στουρνάρη» αναφέρει ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
                              • 18.00: Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια οργανώνει μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
                              • 17.50: Στη Β. Σοφίας κατευθύνεται, ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, το μπλοκ του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, που μόλις ξεκίνησε από τη Σταδίου. Για 7.000 άτομα σε αυτό μιλά η Αστυνομία. Άλλοι τόσοι -φοιτητές, μαθητές, αντιεξουσιαστικές κινήσεις, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά κλπ, προπορεύονται με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία.
                               
                              • 17.40: Στη Β. Σοφίας, στο ύψος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός η κορυφή της πορείας.
                                • 17.35: Δήλωση του γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πορεία: «Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πραγματικοί παραχαράκτες δηλαδή της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έρθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου».
                                • 17.15: Κλειστή από ΜΑΤ και κλούβες η πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές κατευθύνονται στη Β. Σοφίας μέσω της Β. Γεωργίου του Α΄, περνούν μπροστά από τα τρία μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία.
                                • 17.05: Έκλεισαν και οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα-Ευαγγελισμό.
                                  • 17.02: Ξεκινά από τη Σταδίου η κυρίως πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην κεφαλή της βρίσκεται το μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Στους 5.000 στην παρούσα φάση οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Πανό, συνθήματα κατά των Αμερικανών και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
                                    • 17.00: Προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε τρία σημεία του κέντρου: Σταδίου και Β.Γεωργίου, Σταδίου και Σανταρόζα και στα Χαυτεία. Προσυγκεντρώσεις και μεταξύ Κλαυθμώνος και Κολοκοτρώνη, από μαθητές, φοιτητές, αντιεξουσιαστικές κινήσεις και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
                                      • 16.40: Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, απ' όπου πέρασε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Την κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ που έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Άνδρες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί ανά δύο μέτρα μπροστά από τις αστυνομικές κλούβες.
                                          • 16.30: Στους 3.000 οι συγκεντρωμένοι στην πλ. Κλαυθμώνος-Σταδίου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
                                            • 16.20: Έξω από την αμερικανική πρεσβεία οι πρώτοι διαδηλωτές. Δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ τη φράζουν περιμετρικά.
                                            • 16.15: Έξω από το Μέγαρο Μουσικής η σημαία-κεφαλή της πορείας των μελών της ΠΑΣΠ.
                                              • 16.05: Για 2.500 διαδηλωτές στην πλ. Κλαυθμώνος-Σταδίου και άλλους 300 στην κεφαλή της πορείας κάνει λόγο η Αστυνομία.
                                              • 16.00: Αστυνομικές κλούβες έχουν φράξει τη συμβολή Ηρώδου Αττικού και Β. Σοφίας, διάσπαρτες είναι και σε Σύνταγμα, Χίλτον και αλλού.
                                                  • 15.55: Κλειστές οι Λ. Αλεξάνδρας (και στα δύο ρεύματα) και η κάθοδος της Λ. Κηφισίας από Πανόρμου.
                                                    • 15.50: Τη Βουλή, επί της Β. Σοφίας, περνά η κεφαλή της πορείας.




                                                    • 15.45: Στην Ακαδημίας η κεφαλή της πορείας-τα μέλη της ΠΑΣΠ που ξεκίνησαν με τη σημαία από τη συμβολή Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Στη Σταδίου ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.
                                                    • 15.35: Κλειστές και οι Ακαδημίας, Β. Κωνσταντίνου.
                                                      • 15.25: Ξεκινά με αφετηρία τη Χαλκοκονδύλη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην κεφαλή είναι η σημαία του Πολυτεχνείου, που κρατούν μέλη της ΠΑΣΠ.
                                                      • 15.10: Η ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου στα χέρια μελών της ΠΑΣΠ, στη συμβολή Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Περίπου 300 άτομα κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο μέσω Πατησίων, όπου θα την ανοίξουν.
                                                        • 15.00: Κλείνει ο σταθμός του Μέτρο στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 17:00 κλείνουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός. Στην Κοραή συγκεντρώνονται εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 17:00 είναι προγραμματισμένες οι τρεις προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ (Σταδίου και Β.Γεωργίου, Σταδίου και Σανταρόζα και στα Χαυτεία) και στις 17:30 του ΣΥΡΙΖΑ στη συμβολή Αθηνάς και πλατείας Ομονοίας.
                                                        • 14.45: Οι πύλες του ιστορικού κτηρίου έκλεισαν. Στην εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, λέει: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη». «Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού» λέει με τη σειρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης.
                                                        • 14.30: Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώνονται διάφορες συλλογικότητες, ήδη είναι εκεί 1.500 άτομα.
                                                        • 14.00: Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστές η Πατησίων από Ομόνοια έως Ιουλιανού και στα δύο ρεύματα, η Β. Σοφίας στην άνοδο από Σύνταγμα έως Χίλτον και στα δύο ρεύματα και στην κάθοδο από Λ. Αλεξάνδρας, η άνοδος της Συγγρού από ΑΘ. Διάκου, Σταδίου, Αμαλίας, Πειραιώς από Ιερά Οδό προς κέντρο.
                                                        • Εμφανής η αστυνομική παρουσία. Επτά χιλιάδες αστυνομικοί και κλούβες των ΜΑΤ στους δρόμους.
                                                        • 13.10: Επίθεση αγνώστων με πέτρες σε βαν της Αστυνομίας στη συμβολή Στουρνάρη και Ζαϊμη. Πριν προλάβουν να επέμβουν τα ΜΑΤ, αφαιρούν δύο ασπίδες και ισάριθμα αστυνομικά κράνη και τα κρεμούν στην πλατεία Εξαρχείων.
                                                        • Υπό κατάληψη από τα ξημερώματα από αντιεξουσιαστές το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο.
                                                        Πέτρος Στεφανής
                                                            Newsroom ΔΟΛ

                                                            Read more...