Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέο δικαστικό STOP για το «χαράτσι» στα ακίνητα

Αλεξανδρούπολη


http://img.protothema.gr/3C73EBAF49A373A0C71C184A73D81B78.jpg
Το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά της ΔΕΗ, ώστε να μην διακόψει το ρεύμα ως τις 16 Δεκεμβρίου σε 34 άτομα τα οποία αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
Το δικαστήριο αποφάσισε πως η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς είναι είτε άνεργοι, είτε άποροι, είτε ανάπηροι.

Με την απόφαση, ζητείται να μην υπάρξει καμία επίπτωση κατά των συγκεκριμένων πολιτών έως ότου εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι ίδιοι, κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κηρυχθεί οριστικά παράνομο το μέτρο.

Η απόφαση του πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη του πρωτοδικείου Καλαμάτας πριν από λίγες ημέρες και η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου οικονομικών.

Read more...

Σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας επεξεργάζεται το ΔΝΤ, γράφει η La Stampa

Βοήθεια έως 600 δισ. ευρώ


Υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του Μάριο Μόντι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει η εφημερίδα
Υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του Μάριο Μόντι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει η εφημερίδα (Φωτογραφία: Reuters )


Ρώμη, Ιταλία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 - 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».

Η ιταλική εφημερίδα, κάνει αναφορά σε επιτόκια της τάξης του 4% - 5%, πολύ χαμηλότερα από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές. Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στην φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.

Η εφημερίδα, προσθέτει, ότι «υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών».

* «Εάν υπάρχει πρόβλημα με την Ιταλία, είναι η καρδιά της Ευρωζώνης που πλήττεται», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας, διαβεβαιώνοντας ότι η δέσμευση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι «πολύ ισχυρή για τη στήριξη της Ιταλίας», έχει όμως ένα τεράστιο χρέος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέος γύρος στις κόντρες με επίκεντρο τον Χρ. Παπουτσή

Μετά τον Άδωνη, ο Πάγκαλος


http://img.protothema.gr/C5E08E144058EC728C5497DAE3F2BCFF.jpg

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε καθ΄όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δέχθηκε τα βέλη από συναδέλφους του της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Κι αν ή κόντρα με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ήταν συνέχεια εκείνης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Ναυτιλίας,΄ένα νέο μέτωπο φαίνεται ότι άνοιξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Θυμίζουμε ότι το Σάββατο στη ΝΕΤ ο κ. Γεωργιάδης είχε κατηγορήσει τον κ. Παπουτσή ότι κακώς παρενέβη στο θέμα της αστυνόμευσης των εμπορικών πλοίων. Ειχε, μάλιστα, δηλώσει ότι "όσοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ, είναι επικίνδυνοι", για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού, μέσω επίσημης ανακοίνωσης,

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ.

Αλλά ο κ. Παπουτσής βρέθηκε στο στόχαστρο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα του προσήψε ευθύνες για το ότι μπορεί «ο κάθε Φωτόπουλος να καταλαμβάνει τη ΔΕΗ και να χρειάζονται μέρες για να επέμβει η αστυνομία».

Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Έχοντας επί χρόνια αγωνιστεί για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, βρέθηκα εις τας δυσμάς του βίου μου να μην μπορώ να διασχίσω την πλατεία Συντάγματος χωρίς να λοιδορηθώ από τον κάθε τυχόντα».

Η απάντηση του Χρ.Παπουτσή ήταν εξίσου σκληρή: «Έχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου μετά τους αγώνες που είχαν δώσει στο παρελθόν δεν θα περίμεναν να ξαναδούν εκατομμύρια ανθρώπους στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι όμως συμβαίνει. Και οι πολίτες αντιδρούν. Και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Και έχουν δικαίωμα να αντιδρούν. Και οι πολιτικοί δεν μπορούν να μην έχουν συναίσθηση της νέας πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος τονίζει ότι «επιμένω να ζητώ από την Ελληνική Αστυνομία να επιχειρεί στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος για να εγγυηθεί την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών» και πως «επιμένω να αρνούμαι τη λογική του αστυνομικού κράτους, του αυταρχισμού, της άμεσης χρήσης της κρατικής βίας χωρίς εισαγγελική εντολή».

«Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος συμμερίζεται τις ίδιες αρχές από τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Read more...

Αλλαγή τώρα στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών ζητά ο Γ.Ραγκούσης

«Αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη να προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και του «πόθεν έσχες» των πολιτικών υπογραμμίζει με άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι η προετοιμασία για την νομοθετική πρωτοβουλία είναι ήδη ολοκληρωμένη από το Μάιο και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα περιθώριο να μην προχωρήσει «άμεσα και αποφασιστικά».

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γ.Ραγκούσης επισημαίνει:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν σε όλους προφανές ότι το κομματικό σύστημα εξάντλησε τη νομιμοποίησή του. Η κρίση αξιοπιστίας πολιτικής και πολιτικών έγινε γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης σε θεσμούς και πρόσωπα. Και η κρίση εμπιστοσύνης μεταβλήθηκε σε καθολική κρίση νομιμοποίησης: Κόμματα, Βουλή, κυβέρνηση, έχουν πλέον απολέσει την υπαρξιακά απαραίτητη σχέση τους με την κοινωνία.

»Απάντηση σε αυτή την πολλαπλή κρίση δεν μπορεί να δοθεί με ημίμετρα, με βερμπαλισμούς με εύκολες ρητορείες, όπως στο παρελθόν. Η πολιτική έχει χάσει το αξιακό της υπόβαθρο, τα ηθικά της θεμέλια έχουν διαρραγεί. Και αυτό δεν συνιστά ηθικολογία. Αποτελεί τη διαπίστωση ότι μόνο ο επώδυνος ανηφορικός δρόμος της ηθικής επαναθεμελίωσης της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

»Πουθενά δεν αμφισβητήθηκε πιο έντονα αλλά και πιο δικαιολογημένα η αξιοπιστία της πολιτικής από το κορυφαίο θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και του "πόθεν έσχες" των πολιτικών. Γι’ αυτό οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε σε μια ριζική αλλαγή. Και η προετοιμασία είναι ολοκληρωμένη ήδη από τον Μάιο».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρεται αναλυτικότερα στο σχετικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί και καταλήγει: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κανένα περιθώριο, να μην προχωρήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες και ώριμες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ιρλανδία, Πορτογαλία ζητάνε κι αυτές «κούρεμα» χρέους !

Λύση «α – λα – Γκρέκα» και στις άλλες προβληματικές οικονομίες ;


http://img.protothema.gr/8F571390C246A6A403D6052472B0D14F.jpg
Ο χειρότερος εφιάλτης του Βερολίνου και των … τραπεζιτών δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα πραγματικότητα!

Ο λόγος για το κούρεμα στο χρέος τους που εμφανίζονται έτοιμες να ζητήσουν Ιρλανδία και Πορτογαλία, σε μια λύση παρόμοια με αυτή που προκρίθηκε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες για την Ελλάδα και με την κρίση να πιέζει όσο ποτέ τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης κι όχι μόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle (Δείτε εδώ) οι κυβερνήσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας εμφανίζονται έτοιμες όχι μόνο να θέσουν το συγκεκριμένο ζήτημα στις επικείμενες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης, αύριο και μεθαύριο, αλλά να έχουν ήδη έτοιμο ‘σχέδιο’ συντονισμένης πίεσης για κούρεμα του χρέους τους.

Αυτός που αποκάλυψε το θέμα είναι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούμαν, ο οποίος αποκάλυψε πως το Δουβλίνο προετοιμάζεται να ζητήσει κούρεμα του χρέους της χώρας που αναμένεται, παρά τα μέτρα λιτότητας και την πρωτοφανή ύφεση που αυτά επέφεραν, να αυξηθεί (!) έως και σε ποσοστό 115% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Ποσοστό δηλαδή ανάλογο με αυτό της Ιταλίας που ήδη λογίζεται ως η επόμενη που είτε θα «σκάσει», είτε θα ζητήσει βοήθεια.

“Οι Ιρλανδοί έκαναν το χρέος τους στην επιχείρηση διάσωσης του ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιρλανδία δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τουλάχιστον έως το 2020” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε το παράδειγμα της «ρύθμισης» της … Ελλάδας ως μια κάποια λύση στο πιεστικό πρόβλημα χρέους.

Ανάλογη στάση προαναγγέλλεται ότι θα τηρήσει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που μέσα στην εβδομάδα καταθέτει προς ψήφιση προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα έκανε σαφές στην Άγκελα Μέρκελ και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα του είναι η απομείωση του χρέους στα επίπεδα της Ελλάδος.

Read more...

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί

Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο για... όσους αντέχουν


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη.

Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν.

Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ωστόσο, καθώς η «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη- η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η πρώτη επιλογή τους είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17». Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.

Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.

Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν...

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο πίεσης για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β' κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.

Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν να έχουν αποκρυσταλλώσει το σχέδιό τους για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας σύντομα, προκειμένου να το παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 - 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει, δε, την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, εφόσον υπάρξει αποφασιστική κίνηση από πολιτικής πλευράς, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιβεβαιώνει το Παρίσι τα σχέδια για «σκληρό» Σύμφωνο

Στο Παρίσι, η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα αυστηρότερο πλαίσιο δηλώνοντας πως Ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.


Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη»,τόνισε η Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες», πρόσθεσε.

«Η Ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση», υπογράμμισε η Πεκρές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...