Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Στα ύψη το spread του 10ετούς ομολόγου


"Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες περί του αντιθέτου, που οδήγησαν σε εκτίναξη του spread των δεκαετών ομολόγων, οδηγώντας το σε ιστορικά υψηλά (406,9 μονάδες βάσης).

"Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά.

Ιστορικό υψηλό


Μία ανώνυμη δήλωση αρκούσε για να προκαλέσει πονοκέφαλο και στη συνέχεια πυρετό στην αγορά ομολόγων. Το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό αναρριχήθηκε στις 406,9 μονάδες βάσης, με αφορμή δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το spread έφτασε σε αυτά τα υψηλά επίπεδα με αφετηρία τις 346 μονάδες βάσης που βρισκόταν την Μεγάλη Πέμπτη, πριν από την τετραήμερη αργία. Μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε μετά τις 16.20.

Σύμφωνα με το Market News International, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν ότι η χώρα μας επιθυμεί την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου προκειμένου να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα σκληρών όρων στην παροχή βοήθειας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ".

Ενδιαμέσως, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διάψευση της φημολογίας: Στέλεχος του υπ. Οικονομικών, μιλώντας ανωνύμως στο Reuters, είπε: "Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή".
nooz.gr
Read more...

Νέα επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση με αιχμή την παρακράτηση φόρου...


«Η αγορά θα καταρρεύσει»...
H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως όπου πήγε τις ημέρες του Πάσχα υπήρξε έντονη αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι μικρομεσαίοι και η αγορά ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους, είπε και σημείωσε πως η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει.
Σχετικά με το μέτρο του 8%, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην βλέπει ότι θα διαλύσει τις επιχειρήσεις και επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα-«ανάσα» και όχι μέτρα που δημιουργούν ασφυξία.
Παράλληλα,...
κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε ούτε το έλλειμμα, όπως μας ζητούν από την Ευρώπη.

«Με τα μέτρα που θα στεγνώσουν την αγορά από πού θα βρούμε έσοδα» αναρωτήθηκε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση» δήλωσε.

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μόνο με την έντονη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό βέβαια με την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η χώρα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να βγει από τη στενωπό της ύφεσης» επισήμανε.

Πάντως η κυβέρνηση μελετά την τροποποίηση της διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Η ρύθμιση θα ίσχυε κανονικά από την 1η Ιουλίου 2010, ωστόσο αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την έκτακτη εφαρμογή του μέτρου η κυβέρνηση μεταθέτει για την 1η Ιανουαρίου 2011 την υιοθέτησή του.

Την ίδια στιγμή ενδέχεται να «χαμηλώσει» στο 5% από 8% το ποσοστό παρακράτησης του φόρου, θέλοντας να καταδείξει πως στόχος του μέτρου δεν είναι εισπρακτικός, αλλά ο περιορισμός των εικονικών τιμολογίων.
NEA.

nonews-news


Read more...

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 400 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ SPREAD!!!



Πολύ άσχημη εξέλιξη για το κόστος κρατικού δανεισμού, καθώς πριν από λίγο το spread έφτανε στις 406,9 μονάδες, από 349 την Δευτέρα. Τη Μ. Πέμπτη, είχε... ανέλθει μέχρι τις 352 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) ενισχύθηκε κατά 0,26% στο 6,82%, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,27% σε 5,55%. Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 1,9% περίπου (οι υψηλότερες στην ευρωζώνη), έναντι κερδών 2,9% για τους γερμανικούς τίτλους.
fimotro
Read more...

ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ SPREAD - ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ 400 ΜΟΝΑΔΕΣ!


Νέο ράλι του spread σήμερα με το κόστος κρατικού δανεισμού να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενώ ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να πωλήσει εντός του Απριλίου ομόλογο σε δολάρια στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία έτη. Το spread ανήλθε... μέχρι τις 380,9 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου, από 349 την Δευτέρα. Λίγο πριν τις 15:00 βρισκόταν στις 380,6 μονάδες. Τη Μ.Πέμπτη, είχε ανέλθει μέχρι τις 352 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) ενισχύθηκε κατά 0,26% στο 6,82%, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,27% σε 5,55%. Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 1,9% περίπου (οι υψηλότερες στην ευρωζώνη), έναντι κερδών 2,9% για τους γερμανικούς τίτλους.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στις 354 μονάδες βάσης, από 347 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με το CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει 354.000 ευρώ.
Νευρικότητα στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «παρακάμπτοντας» το ΔΝΤ.
«Ο λόγος είναι ότι από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε αυτή τη φημολογία με δηλώσεις του στο Reuters. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Αυτή η νευρικότητα οδηγεί χαμηλότερα και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 1,3408 δολάρια, από 1,3484 την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και από την αρχή του 2010 έχει χάσει το 6,4% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 5,5% έναντι του γεν. Ανησυχία υπάρχει και για το έλλειμμα του 2009, καθώς η Eurostat φέρεται να διαπιστώνει ότι ίσως είναι μεγαλύτερο από 14%, χωρίς, όμως, ακόμα να έχει κλείσει το συγκεκριμένο θέμα.

fimotro

Read more...

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Γκάζι πατάει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους. Ο Πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρούς όρους στην επιτήρηση των υπουργείων γνωρίζοντας ότι από τις επιδόσεις τους εξαρτάται εν πολλοίς η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας...


Ως εκ τούτου τα υπουργεία μπαίνουν μετά τις γιορτές του Πάσχα σε σύστημα διπλής παρακολούθησης. Πέραν του συστηματικού ελέγχου που θα ασκεί η αντιπροεδρία δύο φορές τον μήνα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα αξιολογεί εκ παραλλήλου και τον βαθμό συμμόρφωσης του κάθε υπουργείου με την κοινοτική νομοθεσία.

Η δημοσιοποίηση από «ΤΑ ΝΕΑ» των στοιχείων του επικαιροποιημένου βιβλίου (30/3) της αντιπροεδρίας με τις επιδόσεις των υπουργείων που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την αυστηρή αξιολόγησή τους από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργείων τροφοδότησαν τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό, προοπτική που διέψευδε κατηγορηματικά το Μαξίμου. Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως το χαρτί του ανασχηματισμού θα πρέπει να λειτουργήσει ως άσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού και να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, ενδεχομένως και μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ εμφανίσει απώλειες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

«Ρητή εντολή»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το οποίο δείχνει τις κυβερνητικές δράσεις που βρίσκονται εκτός χρονοδιαγραμμάτων αλλά και εκείνες που έχουν προχωρήσει εγκαίρως, με παρέμβασή του διευκρίνισε ότι πήρε ρητή εντολή από τον Πρωθυπουργό να ελέγχει και να αξιολογεί τον βαθμό προόδου του έργου των υπουργείων που συνδέονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι η πολιτική ευθύνη για τη σύνταξη του συγκεκριμένου βιβλίου ανήκει στον ίδιο. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν χαρακτηρίζοντας «θετικό γεγονός» την ύπαρξή τους. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων σε κεντρικό επίπεδο. Εάν δεν υπήρχε έλεγχος κάποιοι κακόπιστοι θα έλεγαν ότι ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ενώ τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συντονισμός», ανέφεραν χθες ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Η επόμενη αξιολόγηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνει από την αντιπροεδρία στις 15 Απριλίου. Συγχρόνως θα παρακολουθεί σε ποιον βαθμό τα υπουργεία θα ενσωματώσουν στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα μας από την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών είναι υπέρογκα: «Για κάθε υπουργείο θα υπάρχουν πίνακες κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και με τι ποσά από πρόστιμα επιβαρύνουν τη χώρα», εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή. Συγχρόνως θα συνεχιστεί η καταγραφή όλων των δημόσιων φορέων που μέχρι στιγμής έχουν αποτυπωθεί, ενώ θα ενταθούν και οι πιέσεις προς τα υπουργεία προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Εξηγήσεις από Λούκα
Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνει ότι δύο από τις τέσσερις δράσεις του που εμφανίζονται ως «κόκκινες» (φάρμακα και ΕΣΠΑ) στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» έχουν ολοκληρωθεί, για την τρίτη δράση (νέοι κανόνες ελέγχου αγοράς) τονίζει ότι αφορά εσωτερική διαδικασία και όχι θεσμική παρέμβαση, ενώ για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που επίσης βρίσκεται στο «κόκκινο» επισημαίνει ότι θα είχε κατατεθεί στη Βουλή εάν δεν αργούσε ανεξήγητα η σχετική γνωμοδοτική έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιοποιήσαν τα στοιχεία όπως διανεμήθηκαν στους υπουργούς που μετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις 30/3 και μάλιστα οι συγκεκριμένες δράσεις αποτυπώνονται στο υπόμνημα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ως «κόκκινες», δηλαδή με την επισήμανση ότι ξεπέρασαν τα χρονοδιαγράμματα. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε ακόμη και το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών παρουσιάζεται από την αντιπροεδρία με κόκκινο, δηλαδή εκτός χρονοδιαγραμμάτων, διότι αν και συζητείται αυτές τις ημέρες στις επιτροπές της Βουλής κατατέθηκε με σημαντική καθυστέρηση.

fimotro

Read more...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΕ-ΔΝΤ


Σε διάψευση της φημολογίας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προχώρησε την Τρίτη στέλεχος υπουργείου Οικονομικών.
fimotro


Read more...

'ΨΗΝΟΝΤΑΙ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ C4i


Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«Σουβλίζουν» μετά το Πάσχα, τόσο η Εξεταστική Επιτροπή όσο και η τακτική ανάκριση, το κατηγορητήριο Ζαγοριανού ως προς την απάτη σε βάρος του Δημοσίου πίσω από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι)...


Το άρον άρον κατηγορητήριο της απάτης, που είχε συνταχθεί από τον 4ο ειδικό ανακριτή τον περασμένο Ιούλιο σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και το οποίο αποδομήθηκε εύκολα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα την απόρριψη του αιτήματος παράδοσης του «mister Siemens» στην Ελλάδα, έχει ήδη «γειωθεί». Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μάλλον προκύπτουν οι κατηγορίες της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της δωροδοκίας, κάτι που σημαίνει ότι σ' αυτές θα εμπλακούν και πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν στην ευθύνη τους το C4Ι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες που παρέλαβαν το σύστημα, κάποιοι με το... αζημίωτο.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το ότι το Δημόσιο (εν προκειμένω, το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης) δεν έχει επικαλεστεί ότι παραπλανήθηκε από τη SAIC (αντισυμβαλλόμενη για το C4Ι) ούτε από τη Siemens (υποκατασκευάστρια), και δεν έχει προσδιορίσει βλάβη του.

Προσφυγή SAIC

Αντίθετα, η SAIC ζητάει και τα... ρέστα από το Δημόσιο με αίτηση προσφυγής της στη Διαιτησία. Ειδικότερα, η προμηθεύτρια του C4Ι, μετά την οριστική ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματός της που αποτυπώνεται στο πρωτόκολλο της 14ης Νοεμβρίου 2008, διεκδικεί από το Δημόσιο «ποσόν που υπερβαίνει τα 70.246.683 ευρώ, ενώ ζητάει να ακυρωθούν και εγγυητικές της, ύψους 18.877.375 ευρώ».

Η SAIC κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) από τον Ιούνιο του 2009, στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται στην επίμαχη σύμβαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης. Η διαδικασία θα λάβει χώρα στην Αθήνα, ενώ η SAIC ισχυρίζεται πως, ενώ το Δημόσιο παρέλαβε και αποδέχθηκε το σύστημα ως κατάλληλο από τον Νοέμβριο του 2008, δεν έχει εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντί της, χωρίς οιαδήποτε αιτιολόγηση, με συνέπεια να έχει υποστεί ζημίες. Η εταιρεία αναπτύσσει στην προσφυγή της δέκα ουσιώδεις παραβάσεις από πλευράς Δημοσίου, ενώ υποστηρίζει ότι παράνομα της μειώθηκε το τίμημα κατά 21,4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας μη ουσιωδών αποκλίσεων - παραλείψεων που επικαλείται η επιτροπή παραλαβής στο πρακτικό της. Μάλιστα, η SAIC εμφανίζει το Δημόσιο ως κακόπιστο και υπότροπο, ισχυριζόμενη ότι και το 2006 προσέφυγε στη Διαιτησία, υπό την απειλή της οποίας οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στην 5η τροποποιητική συμφωνία (επί υπουργίας Β. Πολύδωρα).

Αίτημα αναστολής

Το Δημόσιο, από την πλευρά του, εκπροσωπούμενο από δικηγόρους του ΝΣΚ, αντικρούει όλα τα επιχειρήματα της SAIC, ζητεί να απορριφθεί η προσφυγή της, όμως πουθενά δεν υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε!

Ηδη έχει υποβάλει αίτημα αναστολής της διαδικασίας Διαιτησίας «μέχρι την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων στις ποινικές υποθέσεις (Siemens) που αφορούν και την προκειμένη περίπτωση». Οι δικηγόροι του Δημοσίου επικαλούνται το γεγονός ότι η Siemens, μετά την 5η τροποποίηση της σύμβασης (29-3-2007), υποκατέστησε πλήρως την SAIC. Σε βάρος δε της γερμανικής εταιρείας εξελίσσονται έρευνες «για παράνομες και αθέμιτες πρακτικές ανάληψης δημόσιων έργων», «στη χώρα μας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων της Siemens για την περίοδο 2003-2007, μεταξύ άλλων για το αδίκημα της απάτης», «έχει ζητηθεί από τη Γερμανία η έκδοση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της» και «έχει καταδικαστεί στέλεχος της Siemens σε ποινή φυλάκισης (Ρ. Σίκατσεκ) για χρηματισμό Ελλήνων δημόσιων λειτουργών κατά την εκτέλεση της εν λόγω σύμβασης».

Μάλιστα, το Δημόσιο, στο αίτημα αναστολής της Διαιτησίας που διατυπώνει, εκτιμά ότι η SAIC επισπεύδει τη διαδικασία «προκειμένου να αποσπάσει κρίση επί των ένδικων ζητημάτων, πριν από την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όποιους και όσους επιβουλεύθηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στις προτάσεις τους οι δικηγόροι του Δημοσίου επιχειρούν να υποστηρίξουν ότι το σύστημα C4Ι δεν παρελήφθη οριστικά, προφανώς για να βγάλουν και από τη δύσκολη θέση τούς τελευταίους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα (Π. Χηνοφώτης και Χ. Μαρκογιαννάκης) της παραλαβής και της αποδέσμευσης εγγυητικών καλής εκτέλεσης. Ισχυρίζονται ότι: «...Στην περίπτωση παραλαβής με ελλείψεις - αποκλίσεις, αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει την παραλαβή είναι ο έχων την οικονομική εξουσία ή δικαιοδοσία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (νυν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών), και ότι η επιτροπή παραλαβής αποτελεί απλώς γνωμοδοτικό όργανο, η οποία και προτείνει το ποσοστό μείωσης του τιμήματος ένεκα των ελλείψεων - αποκλίσεων».

«Κατά υποσυστήματα»

Η παραπάνω διατύπωση συνιστά το ανάχωμα των υπουργών της Ν.Δ. που παρέλαβαν το C4Ι, μεσούντος του σκανδάλου δωροδοκιών, και τώρα θα βρεθούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, πιθανώς και των ανακριτών. Πάντως, ο Χ. Μαρκογιαννάκης στις 11/3/2009, στη δεύτερη κατάθεσή του για το C4Ι ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, ισχυρίζεται ότι «το έργο παρελήφθη κατά υποσυστήματα και στο σύνολό του τον Οκτώβριο του 2008» και «οι μόνες εκκρεμότητες που υπάρχουν, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και η διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού που πρέπει να μειωθεί το τίμημα, λόγω μη ουσιωδών ελλείψεων και αποκλίσεων». *
fimotro


Read more...

ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ


Σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η Ελλάδα προγραμματίζει τη νέα έκδοση κρατικών ομολόγων αξίας 5 με 10 δισ. δολαρίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαΐου να την κάνει στις ΗΠΑ μέσα στον τρέχοντα μήνα...

Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει την κάμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα και να διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση, η Ελλάδα σκοπεύει να στραφεί στην αμερικανική αγορά, προετοιμάζοντας την επενδυτική γνώμη με περιοδείες και roadshow το τελευταίο 10μερο του Απριλίου.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Times, είναι η άντληση έως και 10 δισ. ευρώ, ποσού δηλαδή ίσου με περίπου 3,5 δισ. δολάρια.

fimotro

Read more...

Ιδού η «black list» με τους 100 γιατρούς του Κολωνακίου


Ποιους κυνήγησαν οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή

Πρώτο Θέμα


Ο ΑΔΗΛΩΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ των γιατρών του Κολωνακίου, οι οποίοι διαθέτουν πολυτελή ιατρεία, αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και μεγάλα σπίτια στις

πλέον ακριβές περιοχές της Αττικής μπήκε πλέον για τα καλά στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών

Τ ο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα τη λίστα με τους 100 μεγαλογιατρούς που έχουν τα ιατρεία τους στο κέντρο της Αθήνας, και για την ακρίβεια στο Κολωνάκι και στις περιοχές γύρω από το «Χίλτον», οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στις φορολογικές αρχές ως «φτωχοί», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν κάθε χρόνο στην Εφορία εισοδήματα που δεν συνάδουν με τη ζωή που κάνουν.

Πρόκειται για 2 αγγειοχειρουργούς, 2 γαστρεντερολόγους, 7 δερματολόγους, 11 καρδιολόγους, 12 γυναικολόγους, 3 ψυχιάτρους, 7 ορθοπεδικούς, 9 οφθαλμιάτρους, 16 παθολόγους, 4 ουρολόγους, 16 πλαστικούς χειρουργούς και 11 χειρουργούς.

Ολα ξεκίνησαν όταν την προηγούμενη εβδομάδα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς για κραυγαλέες περιπτώσεις που προέκυψαν από την εξέλιξη των ελέγχων σε 150 γιατρούς του Κολωνακίου, οι οποίοι ελέγχθηκαν για πρώτη φορά τον

περασμένο Δεκέμβριο.

Απ’ αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 120, δεν έκοβαν αποδείξεις, ενώ δεν κρατούσαν ούτε βιβλία ασθενών. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, κατόπιν εντολής του εμπειρότατου επικεφαλής του Σώματος κ. Γιάννη Καπελέρη, επισκέφθηκαν ξανά τα συγκεκριμένα ιατρεία και διαπίστωσαν ότι οι γιατροί συνέχιζαν το έργο της φοροδιαφυγής.

Για τους γιατρούς αυτούς έχει ξεκινήσει ήδη τακτικός φορολογικός έλεγχος, ο

οποίος προβλέπει και άνοιγμα λογαριασμών.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί το άνοιγ-

μα των λογαριασμών περισσότερων από 20 γιατρών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει

ακόμη και τους 80.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη αμέσως μόλις παραλάβουν τα στοιχεία των τραπεζών να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των 20, αν και κάτι τέτοιο εμπίπτει στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Αυτές τις ώρες οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείο αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος έτσι ώστε τα ονόματά τους να δημοσιοποιηθούν το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου.

Κ.Κ. Αγγειοχειρουργός Κ.Π. Αγγειοχειρουργός

Ι.Δ. Γαστρεντερολόγος Π.Κ. Γαστρεντερολόγος

Χ.Α. Δερματολόγος Μ.Α. Δερματολόγος

Ι.Δ. Δερματολόγος Γ.Ζ. Δερματολόγος

Δ.Κ. Δερματολόγος Γ.Κ. Δερματολόγος

Κ.Μ. Δερματολόγος Κ.Α. Καρδιολόγος

Ι.Α. Καρδιολόγος Η.Ε. Καρδιολόγος

Ν.Ζ. Καρδιολόγος Ε.Μ. Καρδιολόγος

Ι.Μ. Καρδιολόγος Ν.Σ. Καρδιολόγος

Ι.Σ. Καρδιολόγος Γ.Π. Καρδιολόγος

Α.Τ. Καρδιολόγος Α.Φ. Καρδιολόγος

Γ.Α. Γυναικολόγος Γ.Α. Γυναικολόγος

Π.Γ. Γυναικολόγος Κ.Γ. Γυναικολόγος

Χ.Κ. Γυναικολόγος Μ.Κ. Γυναικολόγος

Ν.Λ. Γυναικολόγος Χ.Μ. Γυναικολόγος

Δ.Μ. Γυναικολόγος Ν.Π. Γυναικολόγος

Δ.Σ. Γυναικολόγος Κ.Σ. Γυναικολόγος

Σ.Κ. Ψυχίατρος Η.Ν. Ψυχίατρος

Ι.Τ. Ψυχίατρος Ν.Α. Ορθοπεδικός

Π.Β. Ορθοπεδικός Ι.Δ. Ορθοπεδικός

Π.Ζ. Ορθοπεδικός Δ.Μ. Ορθοπεδικός

Β.Π. Ορθοπεδικός Γ.Τ. Ορθοπεδικός

Μ.Α. Οφθαλμίατρος Κ.Δ. Οφθαλμίατρος

Γ.Κ. Οφθαλμίατρος Π.Λ. Οφθαλμίατρος

Ι.Μ. Οφθαλμίατρος Π.Ν. Οφθαλμίατρος

Γ.Σ. Οφθαλμίατρος Γ.Π. Οφθαλμίατρος

Δ.Π. Οφθαλμίατρος Ν.Δ. Παθολόγος

Μ.Α. Παθολόγος Π.Δ. Παθολόγος

Β.Ζ. Παθολόγος Α.Κ. Παθολόγος

Β.Κ. Παθολόγος Ν.Κ. Παθολόγος

Δ.Κ. Παθολόγος Α.Μ. Παθολόγος

Η.Κ. Παθολόγος Κ.Ξ. Παθολόγος

Γ.Π. Παθολόγος Μ.Π. Παθολόγος

Β.Σ. Παθολόγος Ι.Σ. Παθολόγος

Γ.Τ. Παθολόγος Χ.Α. Ουρολόγος

Γ.Α. Ουρολόγος Γ.Ν. Ουρολόγος

Δ.Π. Ουρολόγος Ι.Α. Πλαστικός χειρ.

Ι.Γ. Πλαστικός χειρ. Α.Κ. Πλαστικός χειρ.

Α.Κ. Πλαστικός χειρ. Μ.Κ. Πλαστικός χειρ.

Α.Ν. Πλαστικός χειρ. Κ.Ο. Πλαστικός χειρ.

Δ.Π. Πλαστικός χειρ. Α.Π. Πλαστικός χειρ.

Κ.Π. Πλαστικός χειρ. Π.Σ. Πλαστικός χειρ.

Α.Σ. Πλαστικός χειρ. Ν.Σ. Πλαστικός χειρ.

Α.Τ. Πλαστικός χειρ. Σ.Σ. Πλαστικός χειρ.

Μ.Φ. Πλαστικός χειρ. Π.Α. Χειρουργός

Γ.Α. Χειρουργός Ι.Γ. Χειρουργός

Μ.Β. Χειρουργός Θ.Ε. Χειρουργός

Λ.Ζ. Χειρουργός Ν.Κ. Χειρουργός

Δ.Κ. Χειρουργός Π.Κ. Χειρουργός

Α.Κ. Χειρουργός Α.Λ. Χειρουργός

protothema.gr
Read more...

Eως 4 χρόνια πίσω αποδοχές και συντάξεις στο Δημόσιο

Αρχίζει η σφαγή των μισθών

Αλλάζουν όλα στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, καθώς τo υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε νέου τύπου "εκκαθάριση" των πάσης φύσεως αποδοχών και εισοδημάτων.

Από την αμέσως επόμενη μισθοδοσία, περίπου 600.000 μισθοσυντήρητοι του δημοσίου θα δουν να ανατρέπονται όλα όσα ήξεραν και υπολόγιζαν και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα εισοδήματά τους να περιορίζονται στα προ του 2007 επίπεδα.

Επιπλέον, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται –και αναδρομικά!

Η βίαιη αυτή οπισθοδρόμηση συμβαίνει διότι:

- Περικόπτονται αναδρομικά 12% τα επιδόματα και 30% τα δώρα Πάσχα κ.λ.π.

- Μπαίνει πλέον πλαφόν στις υπερωρίες και την εξωυπηρεσιακή απασχόληση.

- Οι τελευταίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων δόθηκαν το 2008.

- Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και οι κρατήσεις φόρου θα γίνουν αναδρομικά με τη νέα φορολογική κλίμακα -και όχι με τον συντελεστή 24% όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

- Όσοι πήραν σύνταξη τους τελευταίους μήνες (που σημειώθηκε και μαζική φυγή από το δημόσιο) θα γίνει επαναϋπολογισμός της με βάση τις μειωμένες συντάξιμες αποδοχές που προκύπτουν και όχι τις τρέχουσες, τη στιγμή που αποχωρούσαν.

<σφαγή των μισθών>> δόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις γραπτές οδηγίες που εστάλησαν την Μ. Πέμπτη προς τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας, για την εφαρμογή της νέας εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Με βάση τις οδηγίες αυτές που προβλέπουν περικοπές σε επιδόματα και δώρα Εορτών κλπ, πάνω από 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως και δύο μισθούς.

Οι περικοπές των επιδομάτων από 7% ως 12% αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, στους στρατιωτικούς και στα σώματα ασφαλείας. Των περικοπών εξαιρούνται μόνο οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, ειδικών συνθηκών κ.λπ. τα οποία συνεχίζουν να καταβάλλονται αλλά μέχρι το ύψος που ήταν στις 31.12.2009.

Οι μειώσεις αφορούν στις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές και θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά στην επόμενη μισθοδοσία, στα τέλη Απριλίου, με παρακράτηση επιπλέον 150 ευρώ κάθε μήνα, για να καλυφθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι περικοπές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, τίθεται πλαφόν 5.981 ευρώ (που είναι οι μεικτές αποδοχές των γενικών γραμματέων) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους δικαστικούς, για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο και οι περικοπές επιδομάτων θα είναι κατά πολύ υψηλότερες. Το αντίστοιχο ανώτατο όριο, που ίσχυε από το 2008, ήταν 6.586 ευρώ.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ το πλαφόν μειώνεται σε 6.196,89 ευρώ από 6.500,89 ευρώ.

Μεγαλύτερες μειώσεις από όσο υπολόγιζαν

Επειδή οι μειώσεις στις αποδοχές διενεργούνται από τον Μάρτιο και μετά, η διαφορά που προκύπτει για το διάστημα από την αρχή του έτους θα κρατηθεί το πολύ μέχρι 8 μήνες και αναλόγως του ποσού αυτής (αφορά τις μεικτές αποδοχές μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων) και το αργότερο μέχρι 31.12.2010.

Αν ο δημόσιος υπάλληλος έτυχε και πήρε σύνταξη στο διάστημα αυτό, τότε η διαφορά λόγω της μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης (λόγω θανάτου) από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Ειδικότερα:

* Μειώνονται αναδρομικά 12% όλα τα επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και τα Σώματα Ασφαλείας.

<ειδικών λογαριασμών>>, υπηρεσίας αλλοδαπής, έξοδα κίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ, μηνιαία αποζημίωση για οδοιπορικά όσων διατίθενται στα γραφεία βουλευτών, το επίδομα πληροφορικής, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, νοσοκομειακό και τροφής, η προσωπική διαφορά 176 ευρώ, τα επιδόματα ειδικών μισθολογίων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης.

* Εξαιρείται η αποζημίωση από υπερωριακή εργασία.

* Μειώνονται 30% τα επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας.

* Οι περικοπές σε αποδοχές (12%) και επιδόματα εορτών και αδείας (30%) ισχύουν και για όσους απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου και ορισμένου χρόνου συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων με σύμβαση έμμισθης εντολής) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Σωμάτων Ασφαλείας, με εξαίρεση όσους έχουν σύμβαση μίσθωσης έργου.

* Δεν μειώνονται τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα χρονοεξέλιξης,

ανθυγιεινό ή επικίνδυνο, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

* Αν στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καταβάλλονται χωριστά επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές, μειώνεται 7% ο ενιαίος μηνιαίος μισθός.

* Μειώνονται σε ποσοστό 20% τα επιδόματα των δικαστικών.

* Εκτός των αποδοχών, οι περικοπές επεκτείνονται και σε διαιτητικές αποφάσεις ή ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία.

* Περικόπτεται στις 40 ώρες (από 60) το ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας από 1.3.2010. Οι υπερωρίες (εξαιρέσιμες και νυχτερινά) θα φτάνουν μέχρι 60 ώρες από 90 για γραφεία Προέδρου Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, κλπ.

* Μειώνονται αντίστοιχα στις 50 ώρες (από 70) οι υπερωρίες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών και υποδιοικητών Ασφαλιστικών Οργανισμών.

* Τα συλλογικά όργανα (μετέχουν και εργαζόμενοι) θα συνεδριάζουν πλέον εντός του κανονικού ωραρίου και δεν θα παίρνουν καμιά πρόσθετη αμοιβή.

* Ορίζεται πλαφόν στα 50 ευρώ ανά συνεδρίαση η αποζημίωση και μέχρι 50 συνεδριάσεις μηνιαίως για ιδιώτες μέλη συλλογικών οργάνων. Κατ' εξαίρεση, μπορεί να γίνονται συνεδριάσεις εκτός ωραρίου με αποζημίωση μέχρι 400 ευρώ για πρόεδρο και 300 ευρώ για μέλη και γραμματείς τον μήνα κι εφόσον συμμετάσχουν σε τέσσερις συνεδριάσεις.

* Οι πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25% από 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου μαζί με τα επιδόματα.

* Μειώνονται στις 60 οι ημέρες εκτός έδρας, στα 500 (300 για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων) χιλιόμετρα οι μετακινήσεις, 160 (από 120) και 120 (από 80) χιλιόμετρα οι διανυκτερεύσεις, 50 χιλιόμετρα για αιρετούς κ.λπ.

* Μειώνεται 12% και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών από 15.3.2010, το οποίο για τους πρώτους δυόμισι μήνες του έτους ορίστηκε σε 316,96 ευρώ. Σταθερά στα 440-624 ευρώ το επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και 700,48 ευρώ πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών, ενώ για το ΝΣΚ είναι 440-880 ευρώ και 700,48 έως 836 ευρώ αντίστοιχα.

* Μειώνεται στα 394,24 ευρώ το ειδικό επίδομα αντικατάστασης οργάνων των μουσικών, στα 63,29 ευρώ των ειδικών συνθηκών, στα 516,74 -723,01 ευρώ επιφυλακής γιατρών ΕΣΥ.

* Μειώνεται 12% (στα 374,08 ευρώ) η μηνιαία αποζημίωση όσων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων.

* Μειώνονται τα ποσοστά του επιδόματος αλλοδαπής στο 20-40%.

* Η μείωση 7% των αποδοχών αφορά και σε αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους ΝΠΔΔ, προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η επιχορηγούμενα τουλάχιστον 50% από τον προϋπολογισμό ή Δημόσιες Επιχειρήσεις.

*Αν τα αιρετά όργανα είναι δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι και επιλέξουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής θέσης, τότε θα πραγματοποιείται η μείωση που προβλέπεται για τις αποδοχές αυτές.

* Μειώνονται 50% οι αποζημιώσεις σε μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ.

Ποιους πιάνουν οι περικοπές

Οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

Οι περικοπές δεν αφορούν εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στις τράπεζες.
protothema.gr


Read more...

Οι 40 ημέρες που θα κρίνουν την ελληνική οικονομία

Πρώτη προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: ασφαλιστικό, αναπτυξιακό, Καλλικράτης και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αμέσως μετά τις ημέρες του Πάσχα. Στόχος να έχουν προωθηθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία. Στην Αθήνα την Τετάρτη στελέχη του οργανισμού προκειμένου να εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Απέμειναν περίπου 40 ημέρες πριν από την επίσημη εξέταση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης- Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί ακόμη να πείσει την Eurostat ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν 12,7% του ΑΕΠ και όχι πάνω από το 14%. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στην Αθήνα, εκτιμούν ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 2009 ήταν στο 14% και ότι στο 12,7% που ανακοινώσαμε.

Άρα, οι αλλαγές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές, εκτιμάται ότι θα προταθούν ως βέβαιες αφού οι μέχρι τώρα έλεγχοι αναδεικνύουν διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Στις 15 Μαΐου θα υποβληθεί η έκθεση της Κομισιόν για το ΠΣΑ. "Ήδη καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τους φόρους και τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα", σημείωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Σε Διυπουργική Επιτροπή θα τεθεί το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το καλοκαίρι. Η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ξεκινούσε το φθινόπωρο, όμως η πίεση των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και άμεση δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
.nooz.gr/

Read more...

Βρετανία: Εκλογές στις 6 Μαΐου

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει πως οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου. Ο Γκόρντον Μπράουν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, από την οποία θα ζητήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Αναμένεται πως θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 12 Απριλίου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις. Οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997, θα χάσουν τις εκλογές, όμως οι αναλυτές προσθέτουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι μειοψηφίας.

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αναποφασιστικότητα των βρετανών ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές, την ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινώσει ο Γκόρντον Μπράουν.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται απέναντι στους Εργατικούς του Μπράουν και μάλιστα με διψήφια διαφορά.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.620 ατόμων από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Sun, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 41% και οι Εργατικοί 31%.

Η διαφορά των δέκα μονάδων επιβεβαιώνεται και στη δεύτερη δημοσκόπηση σε 1.903 ενήλικες από την Opinium για την Daily Express. Το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 39% και το Εργατικό 29%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν αντίστοιχα ποσοστό 18 και 17%.

Σε τρίτη δημοσκόπηση όμως η διαφορά μειώνεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες: 37% για τους Τόρις και 33% για τους Εργατικούς, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 21%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε δείγμα 1.001 ατόμων από το ινστιτούτο ICM για την εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία διετία. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα διατηρήσει την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ερμηνεύει τα στοιχεία η Γκάρντιαν στην ιστοσελίδα της.
nooz.gr

Read more...

ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ...


Αυτή η ιστορία, με την προσπάθεια καλλιέργειας εμπιστοσύνης στο Ε.Σ.Υ. μερικές φορές γυρίζει μπούμερανγκ. Θύμα ήταν ο υπουργός κ. Λοβέρδος όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο ΓΝ Βέροιας όπου αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια του Ε.Σ.Υ. Ο αξονικός τομογράφος ήταν εκτός λειτουργίας! Έτσι μεταφέρθηκε στο γειτονικό ΓΝ Νάουσας. Προκειμένου να μην περιοδεύσει και στις υπόλοιπες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, ο υπουργός, ορθώς αποφάσισε να μην «παίξει» με την υγεία του! Έφυγε αξημέρωτα... για την Αθήνα προκειμένου να εισήχθη στο ΝΙΜΤΣ.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Το Ε.Σ.Υ. δεν νοσεί απλά. Πνέει τα λοίσθια και ο τομέας της ιδιωτικής περίθαλψης, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ουσιαστικούς κανόνες δεν έχει ούτε το «διαμέτρημα» ούτε το «ειδικό βάρος» για να αναπληρώσει τα κενά του.
Ο κ. Λοβέρδος ως υπεύθυνος ενός υπουργείου άμεσα σχετιζόμενου με την παροχή υπηρεσιών υγείας, αφού ξεπεράσει την περιπέτεια με την υγεία του, πέραν των όσων άμεσα θα μπορούσε να πράξει, θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά ευαισθητοποιώντας και τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου κάτι να αλλάξει πραγματικά.
Αλλιώς, θα γίνουμε μάρτυρες ενός από τα διαβολικά παιχνίδια της μοίρας με την κα. Γεννηματά ως υφυπουργό υγείας να βάζει ταφόπλακα στο δημιούργημα του πατέρα της.

/fimotro

Read more...

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ...


THE TIMES - του David Rose
(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)

Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού, μη εγχειρήσιμο, είδαν τους όγκους τους να «χάνονται» αφότου υποβλήθηκαν σε μια νέα θεραπεία με λέιζερ. Η τεχνική δεν περιλαμβάνει εγχείρηση, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και δεν προκαλεί βλάβη σε υγιή κύτταρα. Oι γιατροί στο νοσοκομείο του University College του...
Λονδίνου δοκίμασαν την τελευταία μορφή φωτοδυναμικής θεραπείας σε 11 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: σε όλους οι όγκοι μίκρυναν ή εξαφανίστηκαν. Αν και οι αρχικές δοκιμές είχαν ως στόχο να τεστάρουν την ασφάλεια ενός νέου φαρμάκου που κάνει τα καρκινικά κύτταρα ευαίσθητα στο φως και αυξάνει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, τα πρώτα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά ώστε υπεβλήθησαν σε έγκυρη ιατρική επιθεώρηση προς δημοσίευση.
Ο Κόλιν Χόπερ, ο χειρουργός και επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο ή με μεταστάσεις, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν πλέον στη χημειοθεραπεία, παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση. Σε έναν ασθενή με μη εγχειρήσιμο όγκο στη γλώσσα ο όγκος εξαφανίσθηκε, ενώ ένας άλλος με προχωρημένο σάρκωμα στο σαγόνι έζησε 6 μήνες, πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει οι γιατροί. Οπως εξηγεί ο Χόπερ, «αυτή ήταν έρευνα μιας φάσης με σταδιακή αύξηση της δόσης- δεν περιμένεις τους πρώτους ασθενείς να ανταποκριθούν τόσο θετικά. Ομως στον πρώτο ασθενή στον οποίο δοκιμάσαμε τη θεραπεία είδαμε ο όγκος του να μαυρίζει και να διαλύεται, υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση από την περιοχή που είχαμε στοχεύσει. Αυτό συνέβη και στους 11 ασθενείς με τους οποίους ασχοληθήκαμε».
Η χημική αντίδραση
Στη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας εισάγεται φάρμακο στις αρτηρίες του ασθενούς, το οποίο κάνει τα καρκινικά κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκε ένα νέο φάρμακο- γνωστό ως amphinex, το οποίο αυξάνει την ευαισθησία στο φως- 3-4 ημέρες πριν υποβληθούν στη συνηθισμένη χημειοθεραπεία. Επειδή οι όγκοι έχουν υψηλή μεταβολική δραστηριότητα και περιβάλλονται από πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία, το φάρμακο συσσωρεύεται στα καρκινικά κύτταρα και όχι στους υγιείς ιστούς. Οταν στραφεί προς τον όγκο ένα κόκκινο λέιζερ χαμηλής έντασης, απευθείας ή μέσω του δέρματος, το φως προκαλεί μια χημική αντίδραση που κάνει ζημιά στα καρκινικά κύτταρα και ενισχύει τη δράση της χημειοθεραπείας. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά», σχολιάζει ο Χόπερ. «Μπορείς να δεις τον όγκο να γίνεται μαύρος και να πεθαίνει μέσα σε λίγες ημέρες».
fimotro


Read more...

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...


Με την καταβολή προστίμου, της τάξεως του 8% έως 14% της αντικειμενικής αξίας, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να νομιμοποιούν τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να... ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα. Οι ρυθμίσεις αφορούν σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.
Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%.
Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η κάθε οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφισή της.
Στο οικονομικό σκέλος, το σχέδιο έχει αρκετές ομοιότητες με τη ρύθμιση Σουφλιά, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας,
Στη ρύθμιση Μπιρμπίλη τα χρήματα θα καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου. Δηλαδή, ένας ιδιοκτήτης ημιυπαιθρίου 10 τ.μ. στον Γέρκακα θα πληρώσει και με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ελευθερώσει 10 τ.μ. δημοσίου-κοινόχρηστου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Γέρακα, έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη νομιμοποίηση του ημιυπαίθριου ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.
Πώς θα γίνεται η ρύθμιση
Σύμφωνα με την Ημερησία, η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής. Στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους, ενδεχομένως και οι επεκτάσεις των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτηρίου.
Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση (και φυσικά από τα πρόστιμα διατήρησης) και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.
Με την αίτηση θα κατα­βάλλεται προκαταβολή 250 ευρώ (350 για υπέργειους χώρους και αποθήκες), η οποία θα αφαιρείται από το τελικό ποσό. Όποιος καταβάλλει όλο το ποσό θα έχει έκπτωση 10%, ενώ θα μπορεί να δίνει την εισφορά και σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Οικοδομικός κανονισμός
Όπως επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, ένα από τα ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση είναι και ο θεσμός του ημιυπαίθριου στις νέες οικοδομές.
Ο όρος είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 και θεωρείται μέτρο για τη θωράκιση των οικοδομών απέναντι στις καιρικές συνθήκες, το οποίο ταιριάζει ιδιαίτερα στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Ελλάδας.
Η επιφάνειά τους είχε οριστεί στο 40% των τετραγωνικών της οικοδομής. Το 2000, με την αναθεώρηση του ΓΟΚ, η επιφάνειά τους μειώθηκε στο 20%, χωρίς όμως να περιοριστούν οι παρανομίες.
Με το νόμο 3775 η επιφάνεια μειώθηκε στο 15%. Η Τίνα Μπιρμπίλη διατήρησε τις διατάξεις του νόμου για τις νέες οικοδομές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τις επανεξετάζει εν όψει της νέας ρύθμισης.
fimotro.


Read more...

ΜΠΑΡΑΖ ΜΕΤΡΩΝ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ SPREADS...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς
(από την Ελευθεροτυπία)


Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπει ξανά σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, ώστε να προωθήσει γρήγορα τα απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή και να αρχίσουν να φαίνονται κάποιες από τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί. Βασικότερος στόχος αυτών των αλλαγών είναι να στείλει γρήγορα στις διεθνείς αγορές το κατάλληλο «σήμα», ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Παράλληλα με κάποιες...
από αυτές τις αλλαγές (π.χ. στο φορολογικό) θα επιχειρήσει να πείσει τους περισσότερο πληττόμενους από τα πρόσφατα μέτρα ότι θα πληρώσουν και οι «έχοντες και κατέχοντες» και ότι θα τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν η συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού. Και ακολουθούν:
* Ο «Καλλικράτης», δηλαδή το νέο σχέδιο συνένωσης των δήμων, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι της 15 Απριλίου. Η κατάθεση και ψήφισή του θεωρείται επείγουσα υπόθεση, διότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να γίνουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση του προσεχούς Νοεμβρίου με βάση τη νέα διοικητική δομή. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν να έχουν και οικονομίες κλίμακας με αυτή τη δομή.
* Το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει ότι στις 16 Απριλίου θα τελειώσει η διαβούλευση, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου και η κατάθεσή του στη Βουλή. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι μία από τις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά κάποιες από αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα επώδυνες, γεγονός που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα έχει σε βάθος χρόνου.
* Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θα επισπευσθεί (αντί για το φθινόπωρο, η συζήτηση θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι). Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με ισχυρές συντεχνιακές ομάδες, γι' αυτό την απέφευγαν ώς τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ομως προσδοκούν σε μεσοπρόθεσμα κέρδη (αύξηση ανταγωνιστικότητας κ.λπ.).
* Οι αποκρατικοποιήσεις. Η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους θεωρείται ότι είναι ο δεύτερος (μετά τη φορολογία) τρόπος εξεύρεσης εσόδων. Ηδη καταρτίζεται ο κατάλογος με τις πιο ελκυστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και να αποφευχθεί η επιβολή, αργότερα, νέων μέτρων, αν δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα κάποια από όσα έχουν ήδη ληφθεί.
Θάρρος από τα γκάλοπ
Στο κυβερνητικό επιτελείο συνυπολογίζουν όλες τις αντιδράσεις, αλλά θεωρούν ενθαρρυντικά τα στοιχεία των νέων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι ο εκλογικός συσχετισμός δεν έχει αλλάξει και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της Ν.Δ. με δέκα και πλέον μονάδες. Ωστόσο, προβληματίζει ο μεγάλο βαθμός απαισιοδοξίας που εκφράζουν οι ψηφοφόροι τόσο για τη γενική οικονομική κατάσταση όσο και για την προσωπική τους, και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχουν νιώσει οι μισθωτοί τις περικοπές στις αποδοχές τους.
Γι' αυτό ο πρωθυπουργός προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και διαβεβαιώνοντας ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο».
fimotro


Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έχουν περάσει πάνω από 9 χρόνια από τότε που ο κ. Γ. Παπαντωνίου ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Έκτοτε, άλλαξαν 2 κυβερνήσεις και 4 υπουργοί, όλοι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο περίφημο άνοιγμα, αλλά η... πόρτα παρέμενε στο τέλος κλειστή. Ό,τι δεν πέτυχαν όμως οι κυβερνήσεις της...
προηγούμενης δεκαετίας, φαίνεται πως θα το πετύχει τώρα η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη όχι μόνο να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα, αλλά και να προχωρήσει σε απελευθέρωση αγορών και ιδιωτικοποιήσεις, όπως π.χ. ο κλάδος των σιδηροδρόμων, που θα δώσουν πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων θα τεθεί σε διυπουργική επιτροπή αμέσως μετά το Πάσχα και στη συνέχεια, με βάση τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν, θα συνταχθεί το νομοσχέδιο. Μάλιστα τώρα η ψήφισή του επισπεύδεται αφού προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, έναντι του φθινοπώρου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αρχή με τα φορτηγά
Η αρχή θα γίνει άμεσα με το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που όχι απλώς αφορά μεγάλο αριθμό επαγγελματιών σε καθεστώς κλειστού επαγγέλματος, αλλά και θεωρείται κρίσιμο ως προς τις επιπτώσεις του στην οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή την τόνωση της ανάπτυξης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σε εποχή ύφεσης.
Ήδη με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων η κυβέρνηση έχει αρχίσει διάλογο με στόχο, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, «να ανοίξουν οι αγορές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός». Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα απόσβεσης του κόστους των αδειών που έχουν αγοράσει στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες φορτηγών.
Όσον αφορά τα ταξί, η κυβέρνηση έχει στόχο κυρίως να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό λειτουργίας του κλάδου ώστε να προωθηθεί η δημιουργία εταιρειών και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Τι ζητά η Ε.Ε.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει, αυτή τη φορά, βεβαιότητα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ότι το επιβάλλουν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, το κείμενο των συστάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (ΕCΟFΙΝ) της 16ης Φεβρουαρίου- του Συμβουλίου που αποφάσισε την ένταξη της χώρας υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης - ζητά να ληφθούν μέτρα έως τα τέλη του 2010 για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους εξής τομείς:
Επαγγελματικές υπηρεσίες (π.χ. οδηγοί ταξί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι). Οδικές μεταφορές φορτίου. Το Συμβούλιο ζητά να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ένταξη στο επάγγελμα του μεταφορέα αλλά και οι περιορισμοί στις τιμές.
Ενέργεια. Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση του τομέα, αποδεσμεύοντας σημερινές υποχρεωτικές λειτουργίες.
Σιδηρόδρομοι. Να προωθηθεί η απελευθέρωση της αγοράς μέσω της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών του πρώτου σιδηροδρομικού πακέτου.
Λιανικό εμπόριο. Να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που το διέπουν. Η Ε.Ε. δεν διευκρινίζει τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκδοσή του που αναφέρεται στο λιανικό εμπόριο (Greece at a Glance: Ρolicies for a Sustainable Recovery) κάνει λόγο για χαλάρωση των απαιτήσεων αδειοδότησης και των κανονισμών που αφορούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και outlet και για προστασία των επιχειρήσεων. Όφελος στην ανάπτυξη
Υπάρχει ακόμη ένας λόγος, εκτός από την υποχρέωση έναντι της Ε.Ε., για τον οποίο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτός είναι η προσδοκώμενη τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης. Με την κατάργηση περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ελπίζεται ότι νέοι επαγγελματίες θα βρουν απασχόληση, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα αυξηθεί ο τζίρος, οι τιμές θα υποχωρήσουν και έτσι θα τονωθεί η ανάπτυξη. Πριν από 9 χρόνια, το ΚΕΠΕ που είχε συντάξει εκτενή μελέτη για το θέμα, υπολόγιζε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα απέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σε μελέτη του που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζει ότι η εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων (όχι μόνο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων) που θα έφερναν το επίπεδο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα στον μέσο όρο της ευρωζώνης θα οδηγούσε, σε μια τετραετία, σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 15,5%, των επενδύσεων κατά 11,3%, του πραγματικού μισθού κατά 10,8% και της απασχόλησης κατά 0,6%. Ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 0,1% του ΑΕΠ.
fimotro


Read more...

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ...


Στην τροποποίηση της διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση θα ίσχυε κανονικά από την 1η Ιουλίου 2010, ωστόσο... αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την έκτακτη εφαρμογή του μέτρου η κυβέρνηση μεταθέτει για την 1η Ιανουαρίου 2011 την υιοθέτησή του. Την ίδια στιγμή χαμηλώνει στο 5% από 8% το ποσοστό παρακράτησης του φόρου, θέλοντας να καταδείξει πως στόχος του μέτρου δεν είναι εισπρακτικός, αλλά ο περιορισμός των εικονικών τιμολογίων.
Ο εν λόγω φόρος θα συμψηφίζεται με τον φόρο που θα προκύπτει ετησίως από το δηλωθέν εισόδημα και ανά περιπτώσεις θα επιστρέφεται. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιστροφής φόρου εκτιμάται πως τα χρήματα θα δίδονται τουλάχιστον μετά την παρέλευση εξαμήνου.
Οι επαγγελματικοί φορείς διαμαρτύρονται και τονίζουν πως εφαρμογή της συγκεκριμένης διατάξεως θα πλήξη την αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών, θα αποστερηθούν σημαντικής ρευστότητας, και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών τζίρων και μεγάλης κρίσεως.
Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο που είχε εκδοθεί στο παρελθόν για την παρακράτηση φόρου (ΠΟΛ1131/1994) στην έννοια του όρου παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνονται οι επισκευές αυτοκινήτων, επισκευές υδραυλικών ή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, συντηρήσεις μηχανημάτων, δαπάνες γευμάτων ή φιλοξενίας προσώπων, δαπάνες ασφαλίστρων κ.τ.λ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται με νέα εγκύκλιο να επεκταθεί ο κατάλογος των υπαχθέντων στην ρύθμιση.
fimotro


Read more...