Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Στα ύψη το spread του 10ετούς ομολόγου


"Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες περί του αντιθέτου, που οδήγησαν σε εκτίναξη του spread των δεκαετών ομολόγων, οδηγώντας το σε ιστορικά υψηλά (406,9 μονάδες βάσης).

"Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά.

Ιστορικό υψηλό


Μία ανώνυμη δήλωση αρκούσε για να προκαλέσει πονοκέφαλο και στη συνέχεια πυρετό στην αγορά ομολόγων. Το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό αναρριχήθηκε στις 406,9 μονάδες βάσης, με αφορμή δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το spread έφτασε σε αυτά τα υψηλά επίπεδα με αφετηρία τις 346 μονάδες βάσης που βρισκόταν την Μεγάλη Πέμπτη, πριν από την τετραήμερη αργία. Μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε μετά τις 16.20.

Σύμφωνα με το Market News International, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν ότι η χώρα μας επιθυμεί την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου προκειμένου να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα σκληρών όρων στην παροχή βοήθειας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ".

Ενδιαμέσως, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διάψευση της φημολογίας: Στέλεχος του υπ. Οικονομικών, μιλώντας ανωνύμως στο Reuters, είπε: "Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: