Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Βρετανία: Εκλογές στις 6 Μαΐου

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει πως οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου. Ο Γκόρντον Μπράουν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, από την οποία θα ζητήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Αναμένεται πως θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 12 Απριλίου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις. Οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997, θα χάσουν τις εκλογές, όμως οι αναλυτές προσθέτουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι μειοψηφίας.

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αναποφασιστικότητα των βρετανών ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές, την ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινώσει ο Γκόρντον Μπράουν.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται απέναντι στους Εργατικούς του Μπράουν και μάλιστα με διψήφια διαφορά.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.620 ατόμων από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Sun, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 41% και οι Εργατικοί 31%.

Η διαφορά των δέκα μονάδων επιβεβαιώνεται και στη δεύτερη δημοσκόπηση σε 1.903 ενήλικες από την Opinium για την Daily Express. Το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 39% και το Εργατικό 29%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν αντίστοιχα ποσοστό 18 και 17%.

Σε τρίτη δημοσκόπηση όμως η διαφορά μειώνεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες: 37% για τους Τόρις και 33% για τους Εργατικούς, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 21%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε δείγμα 1.001 ατόμων από το ινστιτούτο ICM για την εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία διετία. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα διατηρήσει την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ερμηνεύει τα στοιχεία η Γκάρντιαν στην ιστοσελίδα της.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: