Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ SPREAD - ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ 400 ΜΟΝΑΔΕΣ!


Νέο ράλι του spread σήμερα με το κόστος κρατικού δανεισμού να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενώ ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να πωλήσει εντός του Απριλίου ομόλογο σε δολάρια στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία έτη. Το spread ανήλθε... μέχρι τις 380,9 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου, από 349 την Δευτέρα. Λίγο πριν τις 15:00 βρισκόταν στις 380,6 μονάδες. Τη Μ.Πέμπτη, είχε ανέλθει μέχρι τις 352 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) ενισχύθηκε κατά 0,26% στο 6,82%, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,27% σε 5,55%. Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 1,9% περίπου (οι υψηλότερες στην ευρωζώνη), έναντι κερδών 2,9% για τους γερμανικούς τίτλους.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στις 354 μονάδες βάσης, από 347 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με το CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει 354.000 ευρώ.
Νευρικότητα στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «παρακάμπτοντας» το ΔΝΤ.
«Ο λόγος είναι ότι από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε αυτή τη φημολογία με δηλώσεις του στο Reuters. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Αυτή η νευρικότητα οδηγεί χαμηλότερα και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 1,3408 δολάρια, από 1,3484 την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και από την αρχή του 2010 έχει χάσει το 6,4% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 5,5% έναντι του γεν. Ανησυχία υπάρχει και για το έλλειμμα του 2009, καθώς η Eurostat φέρεται να διαπιστώνει ότι ίσως είναι μεγαλύτερο από 14%, χωρίς, όμως, ακόμα να έχει κλείσει το συγκεκριμένο θέμα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: