Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Οι 40 ημέρες που θα κρίνουν την ελληνική οικονομία

Πρώτη προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: ασφαλιστικό, αναπτυξιακό, Καλλικράτης και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αμέσως μετά τις ημέρες του Πάσχα. Στόχος να έχουν προωθηθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία. Στην Αθήνα την Τετάρτη στελέχη του οργανισμού προκειμένου να εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Απέμειναν περίπου 40 ημέρες πριν από την επίσημη εξέταση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης- Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί ακόμη να πείσει την Eurostat ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν 12,7% του ΑΕΠ και όχι πάνω από το 14%. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στην Αθήνα, εκτιμούν ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 2009 ήταν στο 14% και ότι στο 12,7% που ανακοινώσαμε.

Άρα, οι αλλαγές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές, εκτιμάται ότι θα προταθούν ως βέβαιες αφού οι μέχρι τώρα έλεγχοι αναδεικνύουν διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Στις 15 Μαΐου θα υποβληθεί η έκθεση της Κομισιόν για το ΠΣΑ. "Ήδη καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τους φόρους και τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα", σημείωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Σε Διυπουργική Επιτροπή θα τεθεί το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το καλοκαίρι. Η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ξεκινούσε το φθινόπωρο, όμως η πίεση των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και άμεση δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: