Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΜΠΑΡΑΖ ΜΕΤΡΩΝ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ SPREADS...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς
(από την Ελευθεροτυπία)


Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπει ξανά σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, ώστε να προωθήσει γρήγορα τα απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή και να αρχίσουν να φαίνονται κάποιες από τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί. Βασικότερος στόχος αυτών των αλλαγών είναι να στείλει γρήγορα στις διεθνείς αγορές το κατάλληλο «σήμα», ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Παράλληλα με κάποιες...
από αυτές τις αλλαγές (π.χ. στο φορολογικό) θα επιχειρήσει να πείσει τους περισσότερο πληττόμενους από τα πρόσφατα μέτρα ότι θα πληρώσουν και οι «έχοντες και κατέχοντες» και ότι θα τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν η συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού. Και ακολουθούν:
* Ο «Καλλικράτης», δηλαδή το νέο σχέδιο συνένωσης των δήμων, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι της 15 Απριλίου. Η κατάθεση και ψήφισή του θεωρείται επείγουσα υπόθεση, διότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να γίνουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση του προσεχούς Νοεμβρίου με βάση τη νέα διοικητική δομή. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν να έχουν και οικονομίες κλίμακας με αυτή τη δομή.
* Το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει ότι στις 16 Απριλίου θα τελειώσει η διαβούλευση, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου και η κατάθεσή του στη Βουλή. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι μία από τις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά κάποιες από αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα επώδυνες, γεγονός που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα έχει σε βάθος χρόνου.
* Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θα επισπευσθεί (αντί για το φθινόπωρο, η συζήτηση θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι). Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με ισχυρές συντεχνιακές ομάδες, γι' αυτό την απέφευγαν ώς τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ομως προσδοκούν σε μεσοπρόθεσμα κέρδη (αύξηση ανταγωνιστικότητας κ.λπ.).
* Οι αποκρατικοποιήσεις. Η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους θεωρείται ότι είναι ο δεύτερος (μετά τη φορολογία) τρόπος εξεύρεσης εσόδων. Ηδη καταρτίζεται ο κατάλογος με τις πιο ελκυστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και να αποφευχθεί η επιβολή, αργότερα, νέων μέτρων, αν δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα κάποια από όσα έχουν ήδη ληφθεί.
Θάρρος από τα γκάλοπ
Στο κυβερνητικό επιτελείο συνυπολογίζουν όλες τις αντιδράσεις, αλλά θεωρούν ενθαρρυντικά τα στοιχεία των νέων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι ο εκλογικός συσχετισμός δεν έχει αλλάξει και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της Ν.Δ. με δέκα και πλέον μονάδες. Ωστόσο, προβληματίζει ο μεγάλο βαθμός απαισιοδοξίας που εκφράζουν οι ψηφοφόροι τόσο για τη γενική οικονομική κατάσταση όσο και για την προσωπική τους, και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχουν νιώσει οι μισθωτοί τις περικοπές στις αποδοχές τους.
Γι' αυτό ο πρωθυπουργός προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και διαβεβαιώνοντας ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: