Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Γκάζι πατάει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους. Ο Πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρούς όρους στην επιτήρηση των υπουργείων γνωρίζοντας ότι από τις επιδόσεις τους εξαρτάται εν πολλοίς η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας...


Ως εκ τούτου τα υπουργεία μπαίνουν μετά τις γιορτές του Πάσχα σε σύστημα διπλής παρακολούθησης. Πέραν του συστηματικού ελέγχου που θα ασκεί η αντιπροεδρία δύο φορές τον μήνα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα αξιολογεί εκ παραλλήλου και τον βαθμό συμμόρφωσης του κάθε υπουργείου με την κοινοτική νομοθεσία.

Η δημοσιοποίηση από «ΤΑ ΝΕΑ» των στοιχείων του επικαιροποιημένου βιβλίου (30/3) της αντιπροεδρίας με τις επιδόσεις των υπουργείων που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την αυστηρή αξιολόγησή τους από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργείων τροφοδότησαν τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό, προοπτική που διέψευδε κατηγορηματικά το Μαξίμου. Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως το χαρτί του ανασχηματισμού θα πρέπει να λειτουργήσει ως άσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού και να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, ενδεχομένως και μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ εμφανίσει απώλειες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

«Ρητή εντολή»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το οποίο δείχνει τις κυβερνητικές δράσεις που βρίσκονται εκτός χρονοδιαγραμμάτων αλλά και εκείνες που έχουν προχωρήσει εγκαίρως, με παρέμβασή του διευκρίνισε ότι πήρε ρητή εντολή από τον Πρωθυπουργό να ελέγχει και να αξιολογεί τον βαθμό προόδου του έργου των υπουργείων που συνδέονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι η πολιτική ευθύνη για τη σύνταξη του συγκεκριμένου βιβλίου ανήκει στον ίδιο. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν χαρακτηρίζοντας «θετικό γεγονός» την ύπαρξή τους. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων σε κεντρικό επίπεδο. Εάν δεν υπήρχε έλεγχος κάποιοι κακόπιστοι θα έλεγαν ότι ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ενώ τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συντονισμός», ανέφεραν χθες ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Η επόμενη αξιολόγηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνει από την αντιπροεδρία στις 15 Απριλίου. Συγχρόνως θα παρακολουθεί σε ποιον βαθμό τα υπουργεία θα ενσωματώσουν στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα μας από την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών είναι υπέρογκα: «Για κάθε υπουργείο θα υπάρχουν πίνακες κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και με τι ποσά από πρόστιμα επιβαρύνουν τη χώρα», εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή. Συγχρόνως θα συνεχιστεί η καταγραφή όλων των δημόσιων φορέων που μέχρι στιγμής έχουν αποτυπωθεί, ενώ θα ενταθούν και οι πιέσεις προς τα υπουργεία προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Εξηγήσεις από Λούκα
Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνει ότι δύο από τις τέσσερις δράσεις του που εμφανίζονται ως «κόκκινες» (φάρμακα και ΕΣΠΑ) στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» έχουν ολοκληρωθεί, για την τρίτη δράση (νέοι κανόνες ελέγχου αγοράς) τονίζει ότι αφορά εσωτερική διαδικασία και όχι θεσμική παρέμβαση, ενώ για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που επίσης βρίσκεται στο «κόκκινο» επισημαίνει ότι θα είχε κατατεθεί στη Βουλή εάν δεν αργούσε ανεξήγητα η σχετική γνωμοδοτική έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιοποιήσαν τα στοιχεία όπως διανεμήθηκαν στους υπουργούς που μετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις 30/3 και μάλιστα οι συγκεκριμένες δράσεις αποτυπώνονται στο υπόμνημα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ως «κόκκινες», δηλαδή με την επισήμανση ότι ξεπέρασαν τα χρονοδιαγράμματα. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε ακόμη και το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών παρουσιάζεται από την αντιπροεδρία με κόκκινο, δηλαδή εκτός χρονοδιαγραμμάτων, διότι αν και συζητείται αυτές τις ημέρες στις επιτροπές της Βουλής κατατέθηκε με σημαντική καθυστέρηση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: