Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο κ. Γερουλάνος θα απαντήσει για το πάρτι στον ΕΟΤ και για την Egon Zehnder;



o-k-geroylanos-tha-apantisei-gia-to-parti-ston-eot-kai-gia-tin-Egon-Zehnder 
Οι αποκαλύψεις του σκανδάλου στον ΕΟΤ παίρνουν μορφή «χιονοστιβάδας» και ανοίγουν παλιές υποθέσεις που είχαν… ξεχαστεί.

Όπως έχει ξεχαστεί ο λαλίστατος πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

Ναι αυτός που ήταν εμπνευστής του περίφημου opengov.

Ναι αυτός που σε κάθε συνάντηση με δημοσιογράφους ή συνέντευξη επαναλάμβανε τις λέξεις «Αξιοκρατία και διαφάνεια».

Μας έλεγε για τον ΕΟΤ ότι είναι: «Μαγαζί βαριά αρρωστημένο».

Αλήθεια δεν άκουσε τίποτα για τη μαύρη τρύπα των 12 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΤ;

Που είναι ο κ. Γερουλάνος; Μια δήλωση για όσα έγιναν επί ημερών του στον ΕΟΤ; 

Μια διάψευση; 

Αλήθεια δεν μας απάντησε ποτέ για την υπόθεση της Egon Zehnder; 

Μια πολυεθνική εταιρία με παρουσία σε 55 χώρες η οποία ειδικεύεται στο head hunting. Μια εταιρία που δεν εμφανίστηκε χθες στην Ελλάδα αλλά έχει μακροχρόνια παρουσία με γνωστές και άγνωστες τοποθετήσεις στελεχών σε κορυφαίες ελληνικές εταιρίες. 

Πόσα στελέχη πήρε από την συγκεκριμένη εταιρεία και πόσα από αυτά τοποθετήθηκαν τον ΕΟΤ; 

Ήπιε το... αμίλητο νερό ο κ. Γερουλάνος ή ποντάρει στην περίεργη ασυλία που του δίνει η ΝΔ; 

N.Π
http://newpost.gr

Read more...

Δεσμεύθηκε το 50% του "Γεώργιος Καραϊσκάκης"



Με διάταξη της 3ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, που χειρίζεται την υπόθεση της PROTON BANK, δεσμεύθηκε το 50% του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που φέρεται να ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στενό του συνεργάτη, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας και μάλιστα, από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι διατηρούσε κοινό λογαριασμό με τον προφυλακισμένο επιχειρηματία, στο εξωτερικό.
Η διάταξη της ανακρίτριας επικύρωσε προηγούμενη διάταξη του εισαγγελέα, Ιωάννη Δραγάτση, που είχε διενεργήσει την προκαταρτική έρευνα για την υπόθεση της PROTON BANK και η οποία απαγόρευε οποιαδήποτε κίνηση μετοχών του γηπέδου.

Read more...

Ποιος είναι ο Κώστας Βασιλάκος, ο σύμβουλος με την επιταγή των 147.000 του ΕΟΤ...



Ήθελε οπωσδήποτε τα μπλοκ των επιταγών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Είχε οικονομικά προβλήματα, ήταν απελπισμένος, διαβάζουμε. Και ως ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, ο Κώστας Βασιλάκος μπορούσε να πάρει αυτό που ήθελε. Με τις ..
.ευλογίες της διοίκησης, λένε οι εργαζόμενοι.

Σπουδασμένος σε μεγάλο βρετανικό πανεπιστήμιο, με προϋπηρεσία σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ αλλά και στην «Αποστολή» της Εκκλησίας, ο κ. Βασιλάκος βρέθηκε στον ΕΟΤ ως ειδικός σύμβουλος, δεξί χέρι του κ. Νίκου Καραχάλιου να κρατά στα χέρια του το μπλοκ των επιταγών. Για να μην τον καταλάβει κανείς έκοψε ένα από τα τελευταία φύλλα και τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα καλής πλαστογραφίας.

Για να τα καταφέρει δεν σταμάτησε πουθενά. Όντας πανίσχυρος ως σύμβουλος του γενικού γραμματέα κατηγόρησε υπαλλήλους του ΕΟΤ, και δη τους ταμίες, ότι είχαν εμπλακεί σε παράνομες συναλλαγές. Επικαλέστηκε πόρισμα ορκωτών λογιστών που μιλούσε για «μαύρη τρύπα» 12 εκατ. ευρώ, ζητούσε στοιχεία για θέματα εκτός αρμοδιοτήτων του και απαίτησε να του παραδοθούν τα μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του ΕΟΤ καταγγέλλουν ότι ο κ. Βασιλάκος τους καλούσε στο γραφείο του και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή αρμοδιότητα, ασκούσε πιέσεις για να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες του Οργανισμού, με αποκορύφωμα την απαίτησή του από μια υπάλληλο του λογιστηρίου να στείλει έγγραφο στην Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο θα γινόταν ο ίδιος αποκλειστικός αποδέκτης της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος δεν συμμορφώθηκε, συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι, και δύο μέρες αργότερα ανταμείφθηκε για την επιμονή της στο γράμμα του νόμου με μετακίνηση σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Στη συνέχεια, ζήτησε με επιμονή και τα μπλοκ των επιταγών του ΕΟΤ. Οι υπάλληλοι του Ταμείου αρνούνταν αλλά τελικά του τα έδωσαν κατόπιν πιέσεων από τη διοίκηση. Ο κ.Βασιλάκος «ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν» γράφουν χαρακτηριστικά. Από αυτά ακριβώς τα μπλοκ προέρχεται και η επιταγή των 147.000 ευρώ που παραλίγο να εξαργυρωθεί στην τράπεζα.

Αν ισχύουν όσα καταγγέλουν οι υπάλληλοι, θα πρέπει να ερωτηθούν ποια στελέχη της διοίκησης του ΕΟΤ τους πίεζαν να δώσουν στον κ. Βασιλάκο τα μπλοκ των επιταγών.

Το πόρισμα με την τρύπα των 12 εκατ. ευρώ

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πόρισμα αυτό των ορκωτών λογιστών αναφέρεται και ο παραιτηθείς πρώην γενικός γραμματέας Νίκος Καραχάλιος στη δήλωσή του για την υπόθεση της πλαστογραφίας από τον ειδικό του σύμβουλο, Βασιλάκο:

«Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και αφού ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ και την Υπουργό Τουρισμού, προχώρησα σε μια σειρά ενεργειών για τη διαλεύκανση της λογιστικής (;) τρύπας των 12 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαπιστώνεται στο πόρισμα» γράφει ο κ.Καραχάλιος και καταγγέλλει ότι έχει στηθεί μια «πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής» του προκειμένου να καλυφθούν οι παρατυπίες στον ΕΟΤ που είχε διαπιστώσει ο ίδιος στις 12 βδομάδες που ήταν γενικός γραμματέας

Το χρονικό της σύλληψης

Η υπόθεση με τον ειδικό σύμβουλο Κώστα Βασιλάκο και την επιταγή-μαϊμού βγήκε στη δημοσιότητα την ημέρα των Χριστουγέννων όταν συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Η Εισαγγελία άσκησε δίωξη στον κ.Βασιλάκο και σε άλλους τέσσερις: τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Η τελευταία ήταν εκείνη που πήγε στην τράπεζα την προηγούμενη Παρασκευή με την πλαστογραφημένη επιταγή των 147.000 ευρώ για να την εξαργυρώσει και να πάρει τα χρήματα.

Η επιταγή στο όνομα του ΕΟΤ έφερε την υπογραφή του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου και υποτίθεται πως ήταν για έξοδα γνωστού ξενοδοχείου της Σύρου. Αλλά ο υπάλληλος της τράπεζας πριν δώσει τα χρήματα είχε την καλή διάθεση να κάνει τη δουλειά του: πήρε τηλέφωνο στον ΕΟΤ, και ζήτησε να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει τέτοια εντολή πληρωμής. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι ταμίες του ΕΟΤ επικοινώνησαν με το ξενοδοχείο το οποίο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε.

Πάρτι και όργιο κατασπατάλησης

Την ίδια ώρα, στον ΕΟΤ τα στόματα ανοίγουν και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού μιλούν για όργιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με υπουργικές παρεμβάσεις. Ο ένας υπουργός (Άρης Σπηλιωτόπουλος) ζητούσε υβριδικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, ο άλλος (Διονύσης Λιβανός) είχε παραγγείλει ελικόπτερο.

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήθελε υβριδικό αυτοκίνητο. Το ήθελε όχι σήμερα αλλά ‘χθες’ και πίεζε τους υπαλλήλους να ικανοποιήσουν την επιθυμία του. Τελικά, οι υπηρεσίες προέβησαν στην αγορά του, αλλά ορισμένοι υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Τελικά, απηλλάγησαν, αλλά - όπως και να ‘χει- ταλαιπωρήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Οργανισμού, κ. Κωνσταντίνος Ράντος στην εκπομπή «Cosa Nostra» της τηλεόρασης του zougla.

Σύμφωνα πάντα με τον κ.Ράντο, ο υπουργός Τουρισμού, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Διονύσης Λιβανός είχε υποχρεώσει τον ΕΟΤ να αγοράσει και ελικόπτερο, «προκειμένου να μετακινείται πιο γρήγορα». Όταν έπαψε να είναι υπουργός, το ελικόπτερο έμεινε στον ΕΟΤ, και πουλήθηκε αργότερα σε μια αεροπορική εταιρεία.

Για τον τέως γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκο Καραχάλιο, ο κ.Ράντος δεν έχει να πει αντίστοιχα περιστατικά. Πέραν του ότι έκανε συνεχώς ταξίδια και είχε αναλάβει εξολοκλήρου ο ίδιος την διαφημιστική καμπάνια του Οργανισμού: «Ο κ. Καραχάλιος έκανε συνεχώς ταξίδια λέγοντας πως εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΕΟΤ, ενώ, ακόμα και όταν βρισκόταν εντός συνόρων, ήταν άφαντος. Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να του γνωστοποιήσουν διάφορα τρέχοντα θέματα. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού η μόνη επαφή που είχαν ήταν η οπτική επαφή λίγων δευτερολέπτων στους διαδρόμους του ΕΟΤ» είπε ο κ.Ράνος...
iefimerida.gr


Read more...

Αυτά που συμβαίνουν τώρα στον ΕΟΤ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...




Ανακοίνωση για την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ, εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ πριν από λίγο.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

"Η υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ, που απασχόλησε τις διωκτικές αρχές και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Καταγράφει συνολικά τη... νοοτροπία της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρο.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου. Οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό

Η ΔΗΜΑΡ απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν".


Read more...

Κουντουρά: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Σαμαράς




Με δήλωσή της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις με αφορμή την καταγγελία για την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» ύψους 12 εκ. στον ΕΟΤ.
"Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτυ των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει", τόνισε η κ. Κουντουρά και πρόσθεσε:
 "Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει όπως πάντα ευσυνειδήτως το καθήκον της, όσο για το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου, η ευθύνη φεύγει πλέον από την πλάτη της αρμόδιας υπουργού και πηγαίνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος οφείλει, τόσο να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικούς υφισταμένους του και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, όσο και να δώσει εξηγήσεις σε έναν λαό που ενώ χειμάζεται μέσα στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ίδια ώρα ακούει καταγγελίες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα.

Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτυ των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει όπως πάντα ευσυνειδήτως το καθήκον της, όσο για το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου, η ευθύνη φεύγει πλέον από την πλάτη της αρμόδιας υπουργού και πηγαίνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος οφείλει, τόσο να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικούς υφισταμένους του και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, όσο και να δώσει εξηγήσεις σε έναν λαό που ενώ χειμάζεται μέσα στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ίδια ώρα ακούει καταγγελίες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα".

Read more...

ΣΟΚ στην Ξάνθη, από το φρικτό έγκλημα (ΒΙΝΤΕΟ)...




Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι κάτοικοι της περιοχής 40 Εκκλησιών στην Ξάνθη όταν αντίκρισαν σε πιλοτή οικοδομής το απανθρακωμένο πτώμα μιας 34χρονης ημεδαπής.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα κλήθηκε η ... Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης η οποία κατέφτασε στο σημείο αντικρίζοντας το τραγικό θέαμα στη συμβολή των οδών 40 Εκκλησιών και Κοραή γωνία, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με το thrakitoday κοντά στο πτώμα της 34χρονης βρισκόταν και μια μοτοσυκλέτα που είχε υποστεί μερικές φθορές από τις φλόγες ενώ διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια του περιστατικού.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Την 27-12-2012/05.05 στη Ξάνθη, σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας ανευρέθη από την Π.Υ. καμένο πτώμα ημεδαπής. Στο σημείο του συμβάντος κλήθηκε σταθμός Τ.Α. προκειμένου διενεργήσει προανάκριση.


Read more...

ΡΑΕ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ- ΣΤΟ 7% ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ



Μειωμένο θα είναι το κόστος χρήσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η ΡΑΕ...
με σχετικές αποφάσεις της (1016/2012 & 1017/2012), καθόρισε τις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντίστοιχα, για το 2013. 

Από την εφαρμογή των νέων αυτών χρεώσεων, προκύπτουν μειώσεις για όλες τις κατηγορίες πελατών, οι οποίες έχουν ως εξής: 

● Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 2,2%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις. 

● Για τους πελάτες μέσης τάσης (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 11% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις, ενώ και οι χρεώσεις χρήσης Δικτύου μειώνονται κατά 2% ως προς το σκέλος ενέργειας και κατά 1,5% ως προς το σκέλος ισχύος. 

● Για τους οικιακούς πελάτες, η συνολική μείωση (αθροιστικά για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου) φθάνει το 7%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις. 

● Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης (μικρές επιχειρήσεις), οι μειώσεις είναι της τάξης του 7-15%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις. 

Η ΡΑΕ, έχει ήδη προκηρύξει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις δικτύων, συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες, τόσο ως προς το επίπεδο, όσο και ως προς τη δομή τους. 

Με βάση τη μελέτη αυτή, η ΡΑΕ θα προχωρήσει, μέσα στο 2013, σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύων, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των Διαχειριστών, τη βέλτιστη τιμολογιακή πολιτική, αλλά κυρίως την παροχή υπηρεσιών βελτιωμένης ποιότητας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Read more...

Παρέδωσαν τη «λίστα Λαγκάρντ»...



Οι οικονομικοί Εισαγγελείς παρέδωσαν στον προϊστάμενο τους Εισαγγελέα κ  Παντελή και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, το φάκελο της νέας λίστας Λαγκάρντ, με παρατηρήσεις για τα ευρήματα που εντόπισαν.

 Προς το παρόν...
δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν από την αντιπαραβολή της ήδη υπάρχουσας λίστας με τη νέα προκύπτουν στοιχεία ποινικά αξιοποιήσιμα.

Πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς διεμήνυσαν πως ο φορολογικός έλεγχος των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα, συνεχίζεται...


Read more...

Εντολή πληρωμής 7,94 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για την «Παπαστράτος»...




Εντολή πληρωμής ποσού 7.936.859,48 ευρώ δόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από το υπουργείο Ανάπτυξης, που αφορά την Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέτων.

Στο έγγραφο, που υπογράφει ο...
γενικός γραμματέας του υπουργείου Σπ. Ευσταθόπουλος, αναφέρεται ότι το ποσό το οποίο βαρύνει τον λογαριασμό του έργου 2005ΣΕ02700001 με τίτλο «Πολυετή Επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/04 Άρθρου 3 παράγραφος 1», αποτελεί την καταβολή του υπολοίπου (ολοκλήρωση) της συνολικά καταβαλλόμενης επιχορήγησης της επένδυσης της εταιρείας...


Read more...

Ως τις 7 Ιανουαρίου το πόρισμα Επισπεύδεται η έρευνα για την υπόθεση υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ


Στο επίκεντρο της έρευνας είναι το πως έφθασε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του ΕΟΤ
Στο επίκεντρο της έρευνας είναι το πως έφθασε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του ΕΟΤ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ΕΔΕ στον ΕΟΤ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, για το ζήτημα της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό.

Στην ΕΔΕ που ζήτησε η υπουργός, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

- Πότε και με εντολή τίνος παραδόθηκε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο.

- Ποιος είναι ο λόγος της παράδοσης.

- Αν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν και πότε είχε ξαναγίνει αυτό.

- Να καταγραφεί πόσες επιταγές και με τι ποσά η κάθε μια, είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΤ, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών υπηρεσιών του οργανισμού από 1/1/2012 έως 21/12/102 και αν είχε διαπιστωθεί η νόμιμη πληρωμή αυτών.

- Από πόσους και ποιους λογαριασμούς του ΕΟΤ σύρονται/έχουν εκδοθεί μπλοκ επιταγών, και ποιος ο λόγος έκδοσης αυτών και αν τηρείται βιβλίο καταχώρησης των επιταγών που εκδίδονται και παραδίδονται στους δικαιούχους για πληρωμή.

Αναλαμβάνουν δράση ελεγκτές του ΓΛΚ

Την συγκρότηση κατά προτεραιότητα Ελεγκτικής ομάδας από δημοσιονομικούς ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αναλαμβάνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το έργο του ελέγχου του ΕΟΤ, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΕΟΤ: «Οι ένοχοι στη φυλακή»

Ο γγ του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας σήμερα στο «Πρώτο Πρόγραμμα», είπε ότι «θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί».

Τόνισε πως υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και προσέθεσε πως «η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση».
Σημείωσε, ακόμη, πως η ΕΔΕ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως εξετάζεται αναφορικά με τις διαδικασίες αν υπήρξαν σφάλματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραχάλιος έκανε λόγο για «επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι απομακρύνθηκε λόγω των προσπαθειών του για τη διαλεύκανση λογιστικής «τρύπας» 12 εκατ. ευρώ, που διαπιστώνεται που προκύπτει από πόρισμα ορκωτών λογιστών.
ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο έχει ευρύτερες διαστάσεις
Την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο στον ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον σταθμό «Alpha 9,89» και κάλεσε την αρμόδια υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη να διευκρινίσει ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν και να εισπράττουν ποσά.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στον «ΒΗΜΑ FM 99,5», παρατήρησε πως «ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάντα κάποιοι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία, ως προσωπική τους, ως την οικογενειακή τους περιουσία και δεν χάνουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να βουτάνε τα δάχτυλα στο μέλι».
«Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
«Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα», προστίθεται.
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν».
Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό».
Τέλος, η Έλενα Κουντουρά από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», δήλωσε ότι «από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων» και προσέθεσε πως «το πάρτυ των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα για τη δόση Προάσπιση της αξιοπιστίας ζήτησε ο Σαμαράς στη σύσκεψη στο Μαξίμου


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φθάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για την ευρεία σύσκεψη
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φθάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για την ευρεία σύσκεψη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για την ανάγκη προάσπισης του καλού κλίματος που δημιουργήθηκε για τη χώρα μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, κατά την ευρεία σύσκεψη σε επίπεδο γενικών γραμματέων που διεξήχθη την Πέμπτη υπό την προεδρία του ιδίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες καθ' οδόν προς το Eurogroup του Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Βασικές προϋποθέσεις για την επόμενη δόση είναι η ψήφιση του μίνι φορολογικού, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Εισερχόμενος στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει στο έργο των γενικών γραμματέων και υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης του κεκτημένου της αξιοπιστίας αναφερόμενος σε όλες τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται όταν ανοίξει η Βουλή και πριν τις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, δεν αναμένεται όμως πριν την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερη έμφαση στα ταξίδια στο εξωτερικό. Το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να μεταβεί με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κατάρ, ενώ προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί τη Γερμανία.

Το 2013, θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο βίος της παρούσης κυβέρνησης, και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και θέλει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μηνιαίο έλεγχο «επιδόσεων» προκειμένου να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00, με την παρουσία και των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Να μην απολεσθεί το θετικό «μομέντουμ» που δημιουργούν η εκταμίευση των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επιθυμεί ο πρωθυπουργός που προβάλλει σε όλους τους τόνους ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη έναντι των πιστωτών.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προτάσσει την ανάγκη εσωτερικής κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό το σκοπό ετοιμάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ είναι ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τον οίκο Standard and Poors αλλά κρατά χαμηλούς τόνους αφού άλλωστε θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει να περάσει από διακεκαυμένη ζώνη.

Εκτός από το φορολογικό που είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση που θα γίνει στη σύνοδο του Εurogroup στα μέσα Ιανουαρίου.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καταρρεύσει η εικόνα αξιοπιστίας που οικοδομήθηκε το τελευταίο διάστημα και για αυτό και στη σύσκεψη έγινε καταγραφή ενδεχόμενων εκκρεμοτήτων αλλά και η πορεία υλοποίησης όσων έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο κόσμος σε 60 δευτερόλεπτα Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2012 σε ένα λεπτό από το Reuters


 

Αθήνα
Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2012 αποτυπώνονται σε 60 δευτερόλεπτα στις εικόνες που «ντύνουν» το βίντεο του πρακτορείου Reuters για τη χρονιά που φεύγει.

Κυρίαρχη η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην καρδιά της πόλης, η αγωνία και η απόγνωση μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων λιτότητας.

Περνούν από μπροστά μας εικόνες από το ναυάγιο του Costa Concordia στο ιταλικό νησί Τζίλιο, την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε στην επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, την καταστροφή που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Σάντι στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο, οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, τα παιδιά που χάθηκαν στο σχολείο του Κονέκτικατ, αλλά και η ηγέτιδα σύμβολο της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Σαν Σούου Κίι.

Η ανασκόπηση περιλαμβάνει εικόνες από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την Αίγυπτο του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά του Ιράν, τη σφαγή των μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική.

Στο βίντεο-ανασκόπηση παρουσιάζονται επίσης το ρωσικό συγκρότημα Pussy Riot, η Γουίντεϊ Χιούστον που έφυγε από τη ζωή, καθώς και το άλμα του ατρόμητου Φέλιξ που κατέρριψε το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από το μεγαλύτερο ύψος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...